Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Benzetim (Simulasyon)Tekniği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Benzetim (Simulasyon)Tekniği"— Sunum transkripti:

1 Benzetim (Simulasyon)Tekniği
Sunan ve Anlatanlar… Bestami Kaplan Seylani C.Karabacak Sinan Eş Galip Kaya Harun Dişçi Sinan Kardaş (Grup Simulatifboys)

2 Konunun Ana Hatları Benzetim Nedir? Benzetimin Temel Amaçları,
Ne zaman Kullanılır? Benzetim çeşitleri nelerdir? Benzetimin yararları ve sınırlılıkları, Benzetim ortamı hazırlanır iken nelere dikkat edilmelidir? Örnekler… Örnekle Modelleme….

3 Benzetim Tanımları Genel olarak :
İncelenen bir gerçek hayat sisteminin belli bir zaman diliminde istenilen gerçek karakteristiklerini tahmin etmek amacıyla sistemin matematiksel,mantıksal bir modelinin geliştirilmesi ve bu model üzerinde deneyler yapılması sürecidir. Günümüzde mevcut olan ve daha önemlisi yarın da mevcut olabilecek işlemler hakkında objektif bilgilere ulaşmamızı sağlayan bir süreçtir. Eğitim açısından : Eğitici ortamda benzetim,gerçekteki olayların taklit veya kopyalarının güçlü bir teknikle öğretilmesidir. Öğrencilerin bir olayı gerçekmiş gibi ele alıp üzerinde eğitici çalışmalar yapmalarına olanak sağlayan bir öğretim tekniğidir.

4 Temel Amaçları Bir gerçek hayat sistemini girdi ve çıktılarıyla ifade etmek Gerçek sistemi kurulan model üzerinden tanıyıp araştırmak,değişk kararları ve seçenekleri gerçek sistemde hiçbir değişiklik yapmadan deneyebilmek Elde edilen bilgiler ışığında sistemle ilgili öngörümlerde bulunabilmek ve uygulamaya esas olan kararları belirlemek

5 Benzetim Kullanım Alanları
Genel olarak bir benzetim çalışması, Sistem deney yapmaya uygun değilse Sistem henüz tasarım aşamasındaysa Sistem/problem karmaşıksa Sistemin davranışı analiz edilecekse Bilgisayar mevcutsa kullanılır.

6 Benzetim Çeşitleri Bir şey hakkında bilgi veren benzetimler
Fiziksel Benzetimler, Yöntemsel Benzetimler Birşeyin nasıl yapılacağını öğreten benzetimler Prosedürel Benzetimler, İşlevsel Benzetimler

7 Yararlılıkları En kötü durum senaryoları Güdüleme Öğrenci merkezliliği
İş kazaları Öğrenci aktifliği Yaparak öğrenme Öğrenciye kazandırdıkları

8 Sınırlılıkları Her zaman ölçülebilirlik ve uyarlanabilirlik durumu
Karışık Modellerin Uygulanılabilirliği Öğrencinin Dikkatini Çekebilme

9 Benzetim Ortamı Hazırlanırken
Öğretmenin kendisi de rol almalıdır. Öğretmen uygulamaya geçmeden önce bu tekniğin genel noktalarını kısaca anlatmalı ve anlaşılmayan noktalara açıklık getirmelidir. Öğrencilere roller yansız bir şekilde verilmelidir. Benzetim tekniği ile ele alınan olay eğer birkaç aşamadan oluşuyorsa olayı kontrol edecek kişi her aşamadan önce küçük bir açıklama yapmalıdır. Uygulamaya başlamadan önce benzetimle ilgili tüm dökümanlar hazır olmalıdır.

10 Çeşitli Benzetim Örnekleri
Uçuş Simulatörleri Yarış Simulatörleri Deney Setleri Bilgisayar Programları ve Oyunları

11 Benzetim Örnekleri Elektronik Workbench vb Programlar.
Çeşitli elektronik devreleri yapmadan önce bizim vereceğimiz değerlere göre değişiklik yaparak, çalışıp çalışmadığını bire bir kontrol edebileceğimiz örnek bir benzetim programıdır. Butun elektronik devre elemanlarının değerleri üzerinde değişiklikler yaparak istediğimiz şekilde süreci işletebiliriz.

12 Örnek: Rüzgar Tünel Simülasyon Programı
Arabanının dış şekli  Rüzgar tünel modeli  Arabanın çevresindeki türbülans değeri

13 Sorular?


"Benzetim (Simulasyon)Tekniği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları