Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocukları okula kazandırdıktan sonraki hedefimiz:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocukları okula kazandırdıktan sonraki hedefimiz:"— Sunum transkripti:

1

2 Çocukları okula kazandırdıktan sonraki hedefimiz:
Sağlıklı, ahlaklı, mutlu ve başarılı insanlar yetiştirmek. Bu sıralamaya dikkat! Sağlıklı, ahlaklı ve mutlu olmayan başarılı insanların ne kendine ne topluma bir hayrı yok.

3 Sağlıklı bir nesil için,
Temiz ve hijyenik bir çevre. Sabun ve su. Genel temizliğin yanında tuvalet eğitimi. Dengeli beslenme. Kahvaltının başarıya etkisi çok. Pansiyonlarda ve taşıma merkezi okullarda dağıtılan yiyeceklere dikkat edilmeli Kantin çok önemli. Cips, ucuz, boyalı, yiyecek ve içecekler, cola vb gazlı içecekler çok sakıncalı. Obezite büyük tehdit oluşturuyor. Sağlık taraması. Aşı. Hastalıkların ve hastaların tespiti ve tedavisi için gerekli önlemler alınmalı. Okul güvenliği mutlaka sağlanmalı. İlk müracaat irtibat görevlisine. Çocuklar ne harçlıksız bırakılmalı ne aşırı harçlık verilmeli Her konuda olduğu gibi bu konuda da aile ile işbirliği ve aile eğitimi şart.

4 DEĞERLER EĞİTİMİ

5 Genelde şikayetçiyiz. Çocuklar şöyle, gençler böyle diye hep olumsuz örnekleri öne çıkarıyoruz. Ümitsizlik olmasa da zaman zaman karamsarlığa kapılıyoruz. Oysa iyi örnekler de var, belki de daha çok. Şöyle kendi zamanlarımızla, hatta daha evvelkilerle karşılaştıracak olursak moralimizi düzeltecek verilerin daha fazla olduğunu görürüz. Kötüler daha görünür olduğu için bize daha fazlaymış gibi geliyor belki de.

6 Gençlerden şikayet yeni bir durum değil.
M.Ö asırlarda yaşayan Sokrates, şöyle demekten kendini alamamış “bu günün gençleri lüks ve gösteriş düşkünü, saygısız, başkaldıran, geveze ve obur yaratıklardır.” Sümerlerden kalan çivi yazılarında da, “şu gençliğin hali ne olacak ?” anlamına gelen yakınma sözleri bulunmuş. İsa’dan sekiz yüz yıl önce yasamış Hesiad isimli bir düşünür; “Günümüzün gençleri öyle umursamaz ki, ilerde ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum. Bizlere, büyüklere karşı saygılı olmayı, ağır başlı davranmayı öğretmişlerdi. Şimdiki gençler, kuralları hiçe sayıyorlar, çok duyarsızlar ve beklemesini bilmiyorlar…” demiştir.

7 Ama tabii bu, her şeyin güllük gülistanlık olduğunu göstermiyor.
Oh be diyerek yan gelip yatacak halimiz yok. Zira günümüzde gençleri bekleyen tehlikeler daha büyük.

8 BÜYÜK RİSKLER VAR 1.Televizyon 2.İnternet ve internet kafeler 3.Yanlış anne-baba tutumları 4.Sokak ve çevre 5.Taciz, tecavüz 6.Şiddet 7.Suç örgütleri 8.Sigara, uyuşturucu, uçucu maddeler 9.Karşı cinsle ilişkiler 10.Sokakta çalışma, mevsimlik işte çalışma 11.Töre, kan davası, aşiretçilik 12.Evden kaçma, intihar 13.Irkçılık Daha neler neler…

9 TELEVİZYON Dünyanın en çok televizyon izleyen toplumu olduğumuz söyleniyor. Televizyon, herkes için ama özellikle çocuklar ve gençler için büyük tehlike. Çizgi filmler bile…

10

11 İNTERNET Daha da savunmasız yakalıyor gençlerimizi. En olmaz görüntüler, en kötü yazılar… Şiddet, porno, argo, küfür, tehlikeli arkadaşlıklar, sanal hayat, bağımlılık…

12 Yanlış anne ve baba tutumları…

13 Uyuşturucuya başlama yaşı 11’e düşmüş durumda.

14 Şiddetin her türlüsü gittikçe yayılıyor.

15 Taciz ve tecavüz olayları sanılandan çok fazla.

16 Kızlarla erkekler arasındaki uygunsuz ilişkiler çok küçük yaşlara kadar inmiş durumda.

17 İntihar, bizde yok diye seviniyorduk yakın zamana kadar.
Ama son zamanlarda çok duyar olduk.

18 Kan davası ilimizde ne kadar yaygın.

19 Dünyada bu kadar çok ırk/kavim var. Ama ırkçılık büyük tehdit.
Ülkemizde ve bölgemizde Türk, Kürt ve Arap kökenden gelen gençler arasında gittikçe artan bir tehlike olarak görülüyor.

20 ÇARE?

21 Çocuklarımızı ve gençlerimizi bu tehlikelerden ve risklerden koruyabilir miyiz?
Bununla da bitmiyor tabii. Normal denilen bir hayatı yaşayan ama ahlak, davranış ve kişilik olarak problemli olan çocuklara karşı neler yapabiliriz? Son zamanlarda buna “değerler eğitimi” deniliyor.

22 Çocuklarımıza, Sevgi, saygı, merhamet, yardımlaşma, paylaşma, cömertlik, dürüstlük, çalışkanlık, fedakarlık, sabır, şükretme, adalet, hizmet aşkı, özgüven, idealizm gibi olumlu duygular nasıl kazandırılacak?

23 Kibir, kendini beğenme, yalan, dedikodu, bencillik, cimrilik, dalga geçme, alay etme, zarar verme, argo konuşma, sövüp sayma, gevezelik, haddini bilmeme, kural kaide dinlememe vb olumsuzluklardan nasıl korunacaklar?

24 NELER YAPILABİLİR?

25 SEVGİYLE BAŞARABİLİRİZ
Sevgi, iyi niyet, gayret SEVGİYLE BAŞARABİLİRİZ Herkes için geçerli bir yol veya yollar var mı? Bu iş öyle bilgi aktarmak gibi değil. Bir defa bizimle bitmiyor. Üstelik zor. Zaman ve emek istiyor. Ama belki de çok kolay.

26 Öğrenciler sizi sevmeli, güvenmeli, samimi bulmalı.
Örnek olma Her zaman en etkili yol örnek olmaktır. Kılık kıyafetinden davranışlarına kadar. Samimiyet ve iyi niyet şart. Severek, yüreğe dokunarak mesafe almak şansımız daha fazla. Öğrenciler sizi sevmeli, güvenmeli, samimi bulmalı. Güler yüzlü, tatlı dilli, anlayışlı, şefkatli, sabırlı, fedakar olmalısınız.

27 Önce bilgi sahibi olmamız gerekiyor.
Yapacağımız anketler, gözlemler, öğretmen ve ailelerden alacağımız bilgilerle risk grubundaki öğrencileri tespit etmeliyiz. Televizyon ve internet bağımlısı olanları, Sigara, uyuşturucu ve madde bağımlısı olanları, Şiddete ve tehdide maruz kalanları, Tacize ve tecavüze maruz kalanları, İntihara eğilimli olanları, Özgüveni eksik, sevgisiz, ilgisiz olanları, Ailesi parçalanmış veya anne babasını kaybetmiş olanları, anne-babasının arasında kalanları, Travma geçirenleri, Her çeşit engelli olanları, Kan davalı aile çocuklarını, Çok yoksul olanları, Ve … Sonra bunlar için çözümler üretmeye çalışmalıyız.

28 En etkili yollardan biri:
Okulun en sorunlu öğrencileri tespit edilmeli Okulun en uygun öğretmenlerine paylaştırılmalı O öğretmenler, kendilerine verilen öğrencileri sıkı bir takibe almalı, sevgi ve şefkatle yaklaşmalı, diğer öğretmenlerle ve velilerle işbirliği yapmalı, sorunlarını çözmeye çalışmalı, gerekiyorsa uzman desteği istemeli

29 Değerler eğitimi ile ilgili olarak…
Önce hedefleri belirlememiz gerekiyor. Sonra öğretmenlerle işbirliği içinde uygun bir plan ve program. Hangi yanlış duygu, düşünce ve davranış veya hangi olumlu duygu, düşünce ve davranış üzerinde durulacak? Ne zaman, nerede, kimlerle, nasıl, hangi etkinlik yapılacak? Uygulama basamakları. Gözlem ve değerlendirme.

30 İşbirliği imkanları Okul idaresi kendi içinde ve diğer öğretmenlerle işbirliği yapmalıdır. Özellikle Rehber Öğretmenler ve Din Dersi öğretmenleri ile… Velilerle Veli toplantıları çok iyi değerlendirilebilir Veli ziyaretleri çok etkili Aile eğitim seminerleri Sivil toplum örgütleri ile Kanaat önderleri ile Uzmanlarla

31

32

33 Katı bir disiplin ters tepiyor.
Gereksiz yasaklar, anlamsız kurallar tepkiye sebep oluyor. Şiddet uygulamak çözüm değil. Ama bu, kuralsızlık veya her şeyi hoş görmek anlamına gelmiyor.

34 Etkili bir dil. Etkili bir dinleme ve iletişim. Güven ve samimiyet. Anlayış ve hoşgörü. Acıyı ve sıkıntıyı paylaşma. Anlaşılır bir dil. Hayattan örnekler. Teselli. Ve rehberlik. Teorik değil, pratik. Çocuğa özel.

35 Sorunlu çocuklarla sınıf içinde değil birebir diyaloga geçmek gerek.
Ayıplama, alay etme, hor görme, küçük düşürme vb çok yanlış. Kesinlikle uzun nasihatlerden kaçınmak gerek. En çok düştüğümüz yanlışlardan birisi bu.

36 Rol Model ihtiyacı Gençlerde, birilerini model alma ihtiyacı var. İyi modeller bulamazsa/sunamazsak boşluğu kötü modeller dolduruyor. Bugünün gençleri, şarkıcı, artist, manken, futbolcu vb rol model olarak alıyorlar ya da medya onlara bunları sunuyor. Gençlere iyi örnekleri tarihin derinliklerinden, kitapların arasından, hayatın içinden nasıl çıkarıp da örnek yapacağız? Yaşanabilir, ulaşılabilir, izinden gidilebilir örnekler…

37 Öğrencileri, yararlı etkinliklere yönlendirmek.
Ders çalışan, kitap okuyan, sosyal ve kültürel çalışmalara katılan, enerjisini bu tür çalışmalarda boşaltan çocuklar, kolay kolay yanlış davranışlar içine girmezler. Unutmayalım ki her çocuk, dikkat çekmek, takdir edilmek, beğenilmek, sevilmek ister. Her çocuk derslerde veya sınavlarda çok başarılı olamayabilir. Ama hepsinin yetenekli ve başarılı olabileceği alanlar vardır. Bunları tespit edip ilgili öğretmenlerle görüşmek, yönlendirmek, teşvik etmek ve rehberlik yapmak gerekir.

38 Kitap okuma Her bakımdan en faydalı yollardan biri kitap tavsiye etmektir. Dili, konusu seviyesine uygun, sıkılmadan okuyabileceği kitaplar tavsiye edebiliriz.

39 Örnek çalışmalar Huzurevi, Çocuk Esirgeme Kurumu, Engellilerle ile ilgili okullar, sivil toplum örgütlerini ziyaretler Kardeş okul uygulaması Yardım çalışmaları, giyecek, yiyecek, kırtasiye vb yardım kampanyaları Okuldaki fakir çocuklara yönelik çalışmalar Pet şişe kapağı, pil, kağıt vb toplama kampanyası. Geliri ile yardım yapılabileceği gibi çevre bilinci kazandırmada da faydası olabilir. Bu çalışmalara veliler ve diğer kuruluşlar da dahil edilebilir. Okuldaki fazla eşyalar ihtiyacı olan okullara verilebilir. Fidan dikim çalışmaları, okula, kardeş okula veya hatıra ormanı olarak

40 SEVGİLER SAYGILAR MUTLULUKLAR BAŞARILAR


"Çocukları okula kazandırdıktan sonraki hedefimiz:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları