Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)"— Sunum transkripti:

1 VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
Kara kedi duvardan atladı.

2 (SIFAT-ÖN AD) Ayşe dördüncü sınıfta okuyor.

3 (SIFAT-ÖN AD) Girintili,çıkıntılı,uzun yol

4 (SIFAT-ÖN AD) Kitaplarda yüzde yirmi (%20) indirim yaptılar.
Masanın üzerinde 8 elma var.

5 (SIFAT-ÖN AD) Yukarıda örneklerde gördüğümüz gibi adlardan önce gelerek onların özelliklerini,durumlarını,şekillerini,sayılarını veya yerlerini belirten kelimelere varlıkların özelliklerini belirten kelimeler (sıfat-ön) diyoruz.

6 (SIFAT-ÖN AD) Yeşil elbise Soğuk su

7 (SIFAT-ÖN AD) Hasta çocuk Zayıf karne

8 (SIFAT-ÖN AD) Örneklerimizde görüldüğü gibi varlıkların renklerini,biçimlerini,durumlarını belirten sıfatlar (ön adlar)da vardır. Cümlede bu tür sıfatları (ön adları) bulmak için “nasıl?” sorusunu sorarız. Beyaz önlük Nasıl önlük? beyaz Yüksek tepe Nasıl tepe? yüksek Ekşi elma Nasıl elma? ekşi Yaşlı teyze Nasıl teyze? yaşlı

9 (SIFAT-ÖN AD) Üç erik sayı bildiriyor. Şu ev Yer bildiriyor.

10 (SIFAT-ÖN AD) Bazı insanlar Belirsizlik bildiriyor.
Kaç kişi? Soru bildiriyor. Yedinci gün Sayı, derece bildiriyor. Altışar top Sayı (paylaştırma)bildiriyor. Üçte bir elma Sayı(parça) bildiriyor. Örneklerimizde görüldüğü gibi nesnelerin sayılarını,yerlerini belirten sıfatlar (ön adlar) da vardır.

11 (SIFAT-ÖN AD) Bu kitap. Hangi kitap? Bu. Şu çocuk. Hangi çocuk? Şu.
O adam Hangi adam? O

12 (SIFAT-ÖN AD) Yukarıda örneklerde görüldüğü gibi varlıkların yerini işaret yoluyla belirten sıfatlar( ön adlar) da vardır. Bu sıfatlar “bu,şu ve o’dur.Bunun yanında “öteki,beriki,öbürü,diğeri “ gibi kelimeler de sıfat (ön ad) olarak kullanılır.

13 (SIFAT-ÖN AD) Bir kedi ağaca tırmandı. İkinci sıra düzgün değil.
Babam bize birer kazak aldı. Yüzde otuz indirimle on kitap aldım. Yukarıda örneklerde görüldüğü gibi varlıkların sayılarını,derecelerini;paylaştırma,dağıtma durumlarını belirten sıfatlar (ön adlar da vardır.

14 (SIFAT-ÖN AD) Bazı adamlar buraya geldi.
Sizi bir gün ziyaret etmek istiyoruz. Bütün kitaplar arkadaştır. Güneş okula birkaç gün gelemeyecekmiş. Her söze inanmayın. Yukarıda örneklerde görüldüğü gibi varlıkları tam olarak değil de belirsiz biçimde belirten sıfatlar(ön adlar) da vardır.

15 (SIFAT-ÖN AD) Hangi öğrenci geç kaldı? Ne zaman bize geleceksiniz?
Manavdan ne kadar elma aldınız? Kaç lira masraf yapıldı? Yukarıda örneklerde görüldüğü gibi varlıkları soru yoluyla belirten “ne,ne kadar,hangi,kaç,nasıl,kaçar,neredeki” gibi sıfatlar(ön adlar) da vardır.

16 ADIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER (ZAMİRLER)
Ben bu sabah geç kalktım. Sizi bekliyoruz,onlar da gelecekler mi? Bu daha sağlamdır. Örneklerde görüldüğü gibi ad olmadıkları halde adların yerine kullanılan kelimelere zamir (adıl) denir.

17 ŞAHIS (KİŞİ) ZAMİRLERİ
Ben yaz tatilinde köye gideceğim. Sen hafta sonu ne yapacaksın? Yarın o da gelecek mi? Biz sınıfımızı bayram için süsledik. Örneklere dikkat ederseniz renkli yazılmış olan kelimeler ad olmadıkları hâlde bazı kişilerin adları yerine kullanılmıştır.İşte bu kelimelere şahıs (kişi ) zamirleri denir.

18 ŞAHIS (KİŞİ )ZAMİRLERİ
Şahıs zamirleri tekil ve çoğul olmak üzere altı tanedir. Tekil Olanlar: Ben (söz söyleyen) tekil şahsı karşılar. Sen (kendisine söz söylenen) tekil şahsı karşılar. O (kendisinden söz edilen) tekil şahsı karşılar.

19 ŞAHIS (KİŞİ )ZAMİRLERİ
Çoğul olanlar: Biz (söz söyleyenler) çoğul şahsı karşılar. Siz (kendisine söz söylenenler) çoğul şahsı karşılar. Onlar (kendisinden söz edilenler) çoğul şahsı karşılar. Dört gözle onları bekliyorum. Matematik kitabım onda kalmış. Ödevimi yaparken bana yardım eder misin? Karşımızdaki takım bizden daha iyi hazırlanmış.

20 ŞAHIS (KİŞİ )ZAMİRLERİ
Örneklerdeki kırmızı renkli yazılmış kelimelere dikkat ettiniz mi? Zamirler adın durum eklerini alırlar. NOT:”Kendi” kelimesi de kişi zamiridir.”Kendi”kelimesi kişi zamirleri gibi ekler alarak kullanılır. (kendim,kendin,kendi,kendimiz,kendiniz,kendileri)

21 İŞARET ZAMİRLERİ Bu Melisa’nın kitabı,şu ise İlker’in defteri.
O çok başarılı bir öğrencidir. Bunları bana mı aldınız? İşaret ettiği varlığın adı yerine söylenen,yani onun yerini tutan zamirlere işaret zamiri denir. Türkçede üçü tekil,üçü çoğul olmak üzere altı tane işaret yollu zamir vardır.

22 TEKİL İŞARET ZAMİRLERİ
BU Yakındaki varlığı işaret eder. ŞU Uzaktaki varlığı işaret eder. O Daha uzaktaki varlığı işaret eder.

23 ÇOĞUL İŞARET ZAMİRLERİ
BUNLAR Yakındaki varlıkları işaret eder. ŞUNLAR Uzaktaki varlıkları işaret eder. ONLAR Daha uzaktaki varlıkları işaret eder. Öteki,beriki,şöyle,böyle,öyle kelimeleri de zamir olarak kullanılır.

24 Ön Adlarla Zamirler Arasındaki Farklar
Bu,şu,o kelimeleri hem ön ad hem de zamir olarak kullanılır. Eğer bu kelimelerden sonra bir ad geliyorsa ve bu kelime bir adı işaret ediyorsa o zaman ön addır. Bu kitabı okudun mu?(Kitabı işaret ettiği için sıfattır (ön addır) Bunu okudun mu? (Kitap isminin yerine kullanıldığı için zamirdir)

25 Ön Adlarla Zamirler Arasındaki Farklar
Sıfatların çoğul şekilleri yoktur.Bu sebeple bunlar,şunlar,onlar kelimeleri her zaman zamir olarak kullanılır. Bunlar bizim eve mi gidecek? (zamir) Sen de şunları getirir misin? (zamir)

26 MURAT OKTAN ŞÜKRÜ KÖYMEN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI ÖĞRETMENİ
ANAMUR/MERSİN


"VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları