Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME"— Sunum transkripti:

1 İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HAZIRLAYAN: FATMA ÇELİK

2 Canlıların kendilerine benzer canlı fertler (yavrular) meydana getirerek neslini devam ettirmesi olayına üreme denir.

3 YUMURTA HÜCRESİ Yumurta, dişinin çoğalma hücresidir. Yumurta her hücre gibi çekirdek, sitoplazma ve hücre zarından oluşur. Yeni doğmuş bir kız bebeğin yumurtalıklarında çok sayıda olgunlaşmamış yumurta hücresi bulunur. Ergenlik çağından sonra, her ay yumurtalıklarda olgunlaşan bir yumurta spermle döllenebilir ve yeni bir birey oluşturmak üzere çoğalmaya başlar.

4 SPERM HÜCRESİ Sperm, erkeğin üreme hücresidir. Testislerde oluşan bu hücrelerin üretimi ergenlik döneminde başlar. Baş kısmında döllenme sırasında yumurtaya aktaracağı kalıtsal bilgi taşır.Kuyruğu vardır ve haraketlidr. Bir çiftleşme sırasında 300 milyon sperm salınır. Ancak yumurtaya yalnızca tek bir sperm dölleyebilir.

5 DİŞİ ÜREME SİSTEMİ

6 1.)Yumurtalık (ovaryum):
→Dişi üreme sistemi; yumurtalık, yumurta kanalı, döl yatağı ve vajina olmak üzere 4 kısımdan oluşmuştur. 1.)Yumurtalık (ovaryum): →İnsanda yumurtalıklar, iki adet olup karın boşluğunda bulunurlar. Görevi: →Yumurta hücresi üretir. →Östrojen ve progesteron hormonları üretir.

7 2.)Yumurta kanalı (oviduct, fallopi tüpü):
→Yumurta kanalı, yumurtalık ile döl yatağı arasında bulunur. →Bunun iç yüzeyi, titrek siller ile örtülüdür. Görevi: →Yumurta hücresinin döl yatağına taşınmasını sağlar. →Yumurta hücresinin, sperm hücresi ile döllendiği yerdir.

8 3.)Uterus (döl yatağı): →Yapısında gelişmiş düz kaslar bulunur. →İç yüzeyinde mukus salgılayan ve bol kılcal damar taşıyan endometrium tabakası bulunur. →Döl yatağının alt kısmında serviks (rahim ağzı) bulunur. Görevi: →Embriyonun plasenta ile tutunup, beslendiği ve geliştiği yerdir. →Yapısındaki düz kaslar, doğum esnasında kasılıp-gevşeyerek; bebeğin vajinaya doğru itilmesini sağlar.

9 4.)Vajina: →Dişi üreme sisteminin dış ortama açıldığı organdır. Görevi: →Çiftleşme organıdır. →Döllenmemiş yumurtanın dışarı atılmasını sağlar. →Gelişimini tamamlayan bebeğin, dış ortama verilmesini sağlar. (doğum olayı)

10 ERKEK ÜREME SİSTEMİ

11 Cinsel açıdan erkeğin üremedeki rolü kadına göre daha basittir
Cinsel açıdan erkeğin üremedeki rolü kadına göre daha basittir. Erkek sperm üretir ve döllenmenin gerçekleşebilmesi için bu spermleri kadının dölyoluna ( vajina ) boşaltır. Erkeğin cinsel organları bu işlevi yerine getirecek biçimde oluşmuşlardır. Sperm üretme sistemi iki erbezinden (testis ) oluşur. Bu bezler aynı zamanda ergenlikte çeşitli bedensel değişikliklere yol açan hormonları da üretirler. Spermi kadının dölyatağına ( uterus ) ulaştıran organa penis denir. Penis aynı zamanda idrarın boşaltılmasını sağlar

12 DÖLLENME

13 İNSANDA GELİŞİM DÖNEMLERİ
BEBEKLİK DÖNEMİ ÇOCUKLUK DÖNEMİ ERGENLİK DÖNEMİ YETİŞKİNLİK DÖNEMİ YAŞLILIK DÖNEMİ

14 KONU İLE İLGİLİ SORULAR
1.) Dişi üreme hücresine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir? A) Sperm B) Hücre C) Yumurta D) Zigot 2.)Erkek üreme hücresine ne ad verilir? A) Sperm B) Hücre C) Yumurta D) Zigot

15 KONU İLE İLGİLİ SORULAR
1.) Dişi üreme hücresine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir? A) Sperm B) Hücre C) Yumurta D) Zigot 2.)Erkek üreme hücresine ne ad verilir? A) Sperm B) Hücre C) Yumurta D) Zigot

16 3.)Bir canlının kendine benzer yeni bir canlı oluşturması olayına ne ad verilir?
A) Yumurtlama B) Üreme C) Döllenme D) Organ 4.)Üreme olayının gerçekleşmesi için yumurtanın çekirdeği ile spermin çekirdeğinin birleşmesi gerekir. Bu birleşme olayına ne ad verilir? A) Yumurtlama B) Üreme C) Döllenme D) Organ

17 WWW.GOOGLE.COM.TR TR.WİKİPEDİA.ORG/WİKİ WWW.FENOKULU.NET/PORTAL
KAYNAKÇA TR.WİKİPEDİA.ORG/WİKİ


"İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları