Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CİNSEL İSTİSMAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CİNSEL İSTİSMAR."— Sunum transkripti:

1 CİNSEL İSTİSMAR

2 Cinsel istismar nedir? Ensest nedir?
Çocuğun, bir erişkinin cinsel isteklerinin doyumu için kullanılması ya da kullanılmasına göz yumulmasıdır. Ensest nedir? Kanunen evlenmelerine izin verilmeyen iki kişi arasındaki cinsel ilişkiye verilen addır. Ensest; anne babadan biriyle, üvey baba dahil olmak üzere bir akraba ile annenin erkek arkadaşı ya da ebeveyn rolü üstlenen birisi ile söz konusu olabilir.

3 Cinsel İstismar Nedir? Cinsel Organlarını Okşama, Mastürbasyon,
Oral-genital Temas, Anal İlişki, Teşhircilik, Röntgencilik, Para Karşılığı Çocuğun Fuhuşa Ve Pornografiye Yönlendirilmesi cinsel istismar olarak ele alınmaktadır.

4 ENSEST VE CİNSEL İSTİSMARA YÖNELİK YANLIŞ İNANIŞLAR
MİT:Çocuklukta cinsel istismara pek rastlanmaz. GERÇEK:Her dört kadından biri, her on ya da yedi erkekten biri; 18 yaşına kadar en az bir kez cinsel olarak istismar edilmektedir. MİT: çocukların büyük çoğunluğu bir yabancı tarafından saldırıya uğrar. GERÇEK: istismara uğrayan çocukların %80 i tanıdıkları birisi tarafından istismar edilmektedir. En sıklıkla görüleni üvey babadır. MİT: Çocuklar bu olayları hayal güçlerinin zenginliği nedeniyle uydururlar. GERÇEK: Çocuklar bu konuda yalan söylemezler. Çocuğun bu konuda söylediklerini asla gözardı etmemek gerekir.

5 MİT: Çocuklar her şeyi çabuk unuturlar.
MİT: İstismarcılar genelde şüpheli görünür. GERÇEK: Görünümleri diğer insanlardan farklı görünmezler. Genelde iyi gibi görünürler. MİT: Çocuklar her şeyi çabuk unuturlar. GERÇEK: Bir kez bile yaşansa cinsel istismar çocuğun ruh sağlığını önemli ölçüde etkiler. MİT:İstismara genelde yoksul ailelerin çocuklarında rastlanır. GERÇEK: Her türlü ailede istismara rastlanır.

6 Kimler cinsel istismara uğrar?
Kız çocukları erkeklere oranla daha fazla istismara uğrar. Bu durum erkeklerin bu olayı gizli tutmasından kaynaklanabilmektedir. Kurbanların çoğu taciz edenden en az 10 yaş küçüktür. Erkek çocukların cinsel istismarı genelde cezaevlerinde gerçekleşmektedir.

7 İSTİSMARCI KİMDİR? İstismarcı genelde erkektir ve çocuğun ailesinden biri ya da tanıdığı bir kişidir. Bu kişiler genellikle çekingen, kendine güveni ve saygısı olmayan kişilerdir. İstismarcı aile içinde ebeveynler, üvey ebeveynler, kardeşler ya da diğer akrabalar tarafından; aile dışında ise arkadaş, komşu, çocuk bakıcısı, öğretmen ya da nadiren yabancı biri tarafından yapılabilir.

8 İstismar Sürecinin Aşamaları:
HAZIRLIK Çocuk ile yalnız kalma, kandırma, güven sağlama, çocuktan yardım isteme çocuğa cinsel ilişkiyi oyun gibi doğal bir etkinlik içersinde, sevginin bir biçimi olarak sunma, şiddet ya da tehdit kullanma.

9 AÇILMA- ORTAYA ÇIKARMA Görülme….. İhbar İstenmeyen Gebelik
CİNSEL ETKİLEŞİM; ......çıplaklığa maruz bırakma………… dokunma………okşama………cinsel ilişki.. AÇILMA- ORTAYA ÇIKARMA Görülme….. İhbar İstenmeyen Gebelik Cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklara yakalanma gibi nedenlerle istismar ortaya çıkabilir.

10 Nasıl Anlaşılır? Çocuğun YAŞINA UYGUN OLMAYAN bir biçimde cinsel bilgiye sahip olması, sorular sorması veya davranışlar sergilemesi İnsan resimlerinde cinsel organları çizmesi, sürekli yaşına uygun olmayan cinsel içerikli oyunlar oynaması. Başka hiçbir nedenle açıklanamayan parmak emme, altını ıslatma gibi gerileme belirtileri, uyku bozuklukları(uyuyama, sürekli kabus görme) yeme bozuklukları, okul başarısında sebepsiz ani düşme ya da okulu reddetme, sosyal etkinliklere katılmada azalma.

11 Nasıl Anlaşılır? Suçluluk ya da davranış bozuklukları, gizemlilik,
Olağandışı saldırganlık, İntihar davranışı görülebilir. Cinsellikle ilgili her şeyden kaçınma ya da aşırı ilgi gösterme, Baştan çıkarıcı davranışlarda bulunma Depresyon belirtilerinin başlaması.

12 Cinsel İstismara Uğramış Çocuk ve Genç
Başlarından geçen deneyimde yalnız kaldıkları için, İstismara ilişkin konuşmakta güçlük çektikleri için YALNIZLIĞA YÖNELİRLER Güvendikleri kişi ya da kişiler tarafından aldatıldıkları için ÜZGÜNDÜR. İstismarı durduramadıkları için, Böyle bir deneyime katıldıkları için, Bedenlerinin verdiği tepki için SUÇLULUK DUYARLAR. Her şeye karşın hala istismarcıyı seviyor olmaktan dolayı, Duygularının sürekli değişiyor olmasından dolayı KARMASIK DUYGULAR YAŞAR.

13 Cinsel İstismarın Etkileri Nelerdir?
Depresyon, kaygı ve endişe, suçluluk duygusu, korku, cinsel işlev bozukluğu ve toplumsal geri çekilme. Birçok kurban erişkinlik döneminde kişiler arası ilişkilerinde ve cinsel işlevselliğinde sorunlar yaşayabilmektedir. Utanç kurbanlarda evrensel bir duygudur. Buradaki utanç “cinsellikten alınan” hazdan duyulan utançtır. Kendi bedeninin kirli olduğunu hissetme, cinsel organlarında bozukluk olduğundan korkma olabilir. Erkeklerde ileriki yaşlarda suça yönelme, intihar girişimi, madde kullanımı ve cinsel istismarda bulunma görülebilir. İstismara uğrayan çocukların ileriki yaşlarda İSTİSMARCI olmasına sık rastlanmaktadır. Bu çocuklar erişkinlikte de tecavüze ya da fiziksel olarak istismar edici ilişkileri daha sık yaşamaktadır.

14 Çocuğunuzun istismara uğradığını düşünüyorsanız
Yaşadıklarını anlatması konusunda onu cesaretlendirirken, olmayan şeyleri anlatmaması konusunda uyarın. Çocuğunuza inanın Yanlış bir şey yapmadığı konusunda ona güvence verin. Çocuğun anlatmasını engelleyecek duygusal tepkilerden kaçının. Olağan davranın Çocuğu suçlamayın, suçlanacak olan istismarcıdır. Çocuğunuza güvende olduğu duygusu verin. Artık kimsenin ona zarar veremeyeceği ve onu koruyacağınız konusunda güvence verin. Tecavüz ve darp olasılığına karşı bir psikolog eşliğinde tıbbi muayene( jinekolog olabilir) yapılmasını sağlayın. Önce bu muayene ile ilgili bilgi verin, zarar görmemesi için yapıldığı konusunda ikna edin.

15 Çocuğun çeşitli kişiler tarafından tekrar tekrar sorgulanmasına izin vermeyin.
Doğru yerden yardım isteyin;Ruh sağlığı açısından psikiyatri desteği almanız gerekebilir. İstismarcı ile ilgili yapılacak yasal işlemler v.b. Konuları yanında tartışmayın. Konuyu sürekli çocuğun yanında konuşup tartışarak gündemde tutmayın.

16 İstismar sonrasında Olanları tamamen de unutmaya çalışmayın.Çocuk konuyla ilgili konuşmak istediğinde mutlaka konuşup onu rahatlatın. AŞIRI koruyucu olmayın, kısıtlamayın. Bu, çocuğa ‘sen artık farklısın ya da suçlusun’ mesajı verebilir. Tekrar olmaması için cinsel istismar konusunda eğitin Diğer çocuklarınızı da ihmal etmeyin Eskisi gibi sevgi gösterin

17 Anne-Babaların Duyguları
Çaresizlik,yas ve aldatılmışlık İntikam Çocuğa ve diğer çocuklara karşı aşırı koruyucu ve kollayıcı tutumlar Utanç Olayın inkarı Kızgınlık Suçluluk, öfke Şok, inanamama Çocuktan uzaklaşma Evlilik sorunları

18 Aile içinde karşılıklı suçlamalar nedeniyle eşler birbiriyle büyük sorunlar yaşayabilir. Olaylarda ebeveynlerden herhangi birinin ihmali dahi olsa artık yapılacak tek şey birlikte hareket ederek çözüm arayışına girmektir.

19 Çocuğunuz istismar edilen değil de istismar eden ise ne yapılmalı?
Durumu kabullenmek hiçbir anne baba için kolay değildir. Böyle bir olayla karşılaşıldığında mutlaka iyi bir araştırma yapılmalıdır. Tamamen reddedici bir tutum takınmak ileride çok daha büyük sorunlara yol açabilir. Çocuk ( ya da ergen) yaptığı bir yanlışta ailesinin desteğini hissederse aynı davranışa devam edecektir.

20 Çocuğunuzun bir başkasını istismar ettiğini kabul ediyorsanız mutlaka nedenleri araştırılmalıdır.
Çocuk kendisi de daha önce istismara uğramış ama söyleyememiş olabilir. Çocuğun cinsellikle veya karşı cinsle ilgili merakı giderilememiş olabilir. O güne kadar fark edilmeyen ruhsal bir rahatsızlığı olabilir. Böyle durumlarda mutlaka bir uzmandan (psikiyatrik) destek almak gerekir.

21 İstismara Uğrayan Çocuklarda Olabilecek İkincil Yaralar
Yaşanan olay sonrasında çocuğun yaşayacakları travmanın etkisinin daha da derin olmasına sebep olabilir. Damgalanma Aile için (çocuğa inanmama, olanlardan dolayı çocuğu suçlama) Bireysel düzeyde (Seksüel davranışlar nedeniyle tekrar istismara uğrama, dışlanma cezalandırılma) İyileştirici olmayan tedavi (profesyonel olmayanların ya da konuyu basite indirgeyenlerin yaklaşımları)

22 Çocuğu cinsel istismardan korumak için neler yapılmalı?

23 Çocuklara “iyi” ve “kötü” dokunma arasındaki farkı öğretin.
Örn.’’Eğer birisi (bu tanıdığın biri dahi olsa!!!) sana, seni rahatsız edecek biçimde dokunuyorsa (özellikle de özel bölgelerine) bu kötü dokunmadır, buna izin vermemelisin, hemen oradan uzaklaşıp bir yetişkinden yardım istemelisin’ Onlara bedeninin özel bölgelerini ve hiç kimsenin bedeninin özel yerlerine dokunulmaması gerektiğini öğretin.

24 Çocuklarınıza bedenlerinin kendilerine ait olduğunu öğretin ki, kendilerine dokunulmasını istemiyorlarsa rahatlıkla söyleyebilsinler. Çocuklarınıza “hayır” demeyi öğretin. ’’ birisi sana istemediğin şeyler yaptığında ya da yaptırmaya çalıştığında ona hayır diyebilirsin. Bu yanlış bir şey değildir’’ Öncesinde de Çocuklara; insanları öpmesi, sarılması ya da kendisini öptürmeye izin vermesi konusunda baskı yapılmaması gerekir. Çocuğa rahat konuşabileceği, güvenilir, koruyucu ve koşulsuz sevgi sunulan bir ortam sağlayın. Soruları cevapsız bırakılmamalıdır.

25 Onları soru sormak ya da kendi deneyimlerini anlatmak konusunda cesaretlendirin.
İstismar konusundan size ya da bir erişkine söz etmesinin öneminden bahsedin. Çocuklara erişkinlerle yapılacak her türlü cinsel davranışın yanlış olduğundan söz edin. Onlara istismar girişimde bulunan bir erişkine karşı, çocuğunuzu sonuna kadar destekleyeceğiniz ve koruyacağınız konusunda güvence verin. Çünkü istismarcı bu konuyu kimseye anlatmaması konusunda tehdit edip çocuğu susturabilir. Çocuklarınızın arkadaşlarını ve ailelerini iyi tanıyın. İzniniz olmadan kimsenin arabasına binmemesi gerektiğini öğretin.

26 Çocuklukta cinsel eğitimin önemi
Cinsel kimlik oluşumu, aynı cinse ya da karşı cinse duyulan erotik ilgiler, cinsel saplantılar, cinsel korkular çocuklukta oluşmaktadır. Çocukluk döneminde cinsellikle ilgili yaşanılan olumsuz olaylar ileriki dönemde sorunlara yol açabilir. Bu nedenle çocuğa zamanı geldiğinde cinsel eğitim vermek, sorularını cevaplandırmak, merakını gidermek, normal cinsel gelişim davranışlarına doğru tepki vermek çok önemlidir.

27 Cinsel eğitimin esas amacı ;
Çocuğa “cinsellik yemek yemek, su içmek kadar doğal bir olaydır” mesajını iletmektir. Elbette sınırları da çizmek gerektiği unutulmamalıdır.

28 NORMAL Cinsel Gelişim Davranışları
0-4 yaş; ara sıra cinsel organlarına eller, cinsel organlarını gösterir, cinsel organlar arasındaki farkı keşfetme /ilgilenmeye başlar, evcilik ve doktorculuk oynama (taklit ve model alma)

29 5-8yaş; kendine dokunma, cinsel içerikli şakalar yapma, diğer çocuklarla oynarken kendisinin doktor rolünü oynamayı isteme, öpme, cinsel sözcükler içeren mektuplar yazmak, 9-12yaş; Kendisinin cinsel organına dokunma, öpme/ sevgilisinin olduğunu söyleme ,kendi cinsinden olanlarla cinselliği konuşma, cinsel organların ve işlevleriyle ilgilenme, kitap ve magazinlere ilgi duyma, cinsel içerikli şiirler, mektuplar yazma

30 Bu davranışlarından dolayı onu azarlamak, hırpalamak ya da sert bir biçimde cezalandırmak yanlıştır.

31 OKUL ÇAĞI ÖNCESİ YANLIŞ CİNSEL EĞİTİM VE SONUÇLARI
BÖYLE BİR DURUMDA ÇOCUK BU ALANDA BİR GİZLİLİK OLDUĞUNU SEZER VE GENELLİKLE BUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIR. SUSMAK, ÇOCUĞA CEVAP VERMEMEK

32 OKUL ÇAĞI ÖNCESİ YANLIŞ CİNSEL EĞİTİM VE SONUÇLARI
HEM DOĞRU BİLGİ EDİNEMEYECEK HEM DE YANLIŞ YAPTIĞINI SANIP SUÇLULUK HİSSEDECEKTİR ÇOCUĞU AZARLAYIP SUSTURMAK YADA ANLAYAMACAĞI KARIŞIK CEVAPLAR VERMEK.

33 OKUL ÇAĞI ÖNCESİ YANLIŞ CİNSEL EĞİTİM VE SONUÇLARI
BU YANLIŞ BİLGİLER İLERİKİ ZAMANLARDA DAHA DA BÜYÜK KARIŞIKLIKLARA SEBEP OLABİLİR. ÇOCUĞA YALAN YANLIŞ BİLGİ VERMEK.

34 Yapılacak en iyi şey ilgisini başka bir yöne çekmek, boş kalmasını engellemektir.
Soruları mutlaka doğru ve yaşına uygun biçimde cevaplandırılmalıdır. Sorduğundan fazlasını anlatmaya gerek yoktur.

35 2. yaştan itibaren cinsiyet farkıyla ilgili sorular gelmeye başlar.

36 Üç- dört yaşından sonra çocuklar bebeklerin nasıl dünyaya geldiğini sormaya başlar.

37 Kız çocukları ‘anne benim neden pipim yok
Kız çocukları ‘anne benim neden pipim yok?’ gibi bir soruyla aslında ‘ben eksik miyim’ endişesini dile getirmektedir. Çocuğa bütün kadınları böyle olduğu, vücutlarının eksiksiz ve tam olduğu söylenmelidir. 2-3 yaş için sadece her iki cinsin organlarının farklı olduğunu söylemek yeterlidir. Kızlar ……. böyledir. Erkekler ……… böyledir gibi..

38 YAS GRUPLARINA GÖRE SORULAR VE CEVAPLAR:
7 Yas öncesi: -Neden annemin memeleri var, babamin yok? Annen bir kadin, baban bir erkek. Erkeklerin memeleri yoktur. Kadinlar ise çocuk sahibi olabildikleri için memeleri vardir. Çocuk dogduktan sonra annelerin memelerinden gelen sütle bebekler beslenir. -Bebekler annelerin karnina nasil giriyor? Anne ve babalarin vücutlari birbirine çok uygundur ve birbirleri ile çok yakinlastiklarinda bir bebek olusabilir. Bu bebek annelerin karninda büyür.

39 7Yas sonrasi: -O küçük delikten bebekler nasil çikiyor
7Yas sonrasi: -O küçük delikten bebekler nasil çikiyor? Bebegin çiktigi delik çok esnek birseydir ve dogum olacagi zaman bebegin içinden çikabilecegi kadar büyüyebilir. -Eger bebek yapmak istemiyorsaniz neden beraber yatiyorsunuz? Çünkü büyükler birbirlerini çok sevdiklerinde bazen sadece birbirini sevmek yada öpmek yeterli olmaz. O zaman birbirine gerçekten çok yakin olmak isterler.

40 Kalabalık bir ortamda çocuğumuz bizi utandıracak sorular sorduğunda nasıl davranabiliriz?
1-Zaman kazanmaya çalisabiliriz: Evet, bu iyi bir soru türünde bir yanit size düsünme firsati yaratir. 2-Kismi cevaplandirma: konu ile ilgili akliniza gelen ilk yaniti verin ama ilk firsatta bu konu üzerine düsünüp bir dahaki sefere daha açiklayici olun. 3-Erteleme: Bu soru çok özel bir soru ve bunu seninle daha sonra ikimiz basbasa iken konusmak isterim.

41 GEL Bİ’ ÖPEYİM! Burayı lütfen çok dikkatle okuyun sevgili anne-babalar. “Çok ayıp amcalardan öyle kaçılmaz! Gel teyzen seni bir öpsün…”gibi cümleleri sık kuruyorsanız, çok tehlikeli sularda seyrediyor olabilirsiniz!!! Bu cümleler size çok masumane gelse de aslında akraba sevgisi aşılamaz. Çocuğunuza “Senin öpülüyor olman, bir yetişkinin vereceği bir karar demektir mesajını” verirsiniz sadece. Bu konuda lütfen çok dikkatli olun. Kalkanlar okul öncesi dönemde kazanılır ve siz onun mahremiyetini ısrarla ihlal ediyor olabilirsiniz. Öptürmeme seçimine saygı duyun ki kendi bedeni üzerinde sahip olduğu söz hakkını kavrasın. Zira mahremiyet hep bizim ona dayattığımız sınırları öğretmek değildir.

42 Bu beden sana ait. Sana istemediğin bir şeyi kimse yapamaz, akrabaların olsa dahi. Bu kol, bu bacak, bu yanak sana ait, sen istemeden kimse seni ö-pe-mez. Biri sana istemediğin şekilde dokunursa ve sen engelleyemezsen, çok rahatsız olursan gel bana haber ver. İstenmeyen her dokunuş, cinsel istismardır. Zorla öpmek, öğretmenin zorla öpmesi, “Hadi amcanı , bilmem kimi öp” diye ısrar etmek de öyle. Diyorsa ki: “Biliyor musun, falan amca pipisini benim koluma sürttü, filan amca beni kucağına alıyor pipisinin üstünde hoplatıyor, dudağımdan da öpüyor”, bu yalan olamaz!!! Çocuğa sorduğu sorular karşısında “Ah çok ayıp, nasıl konuşuyorsun sen, bu burada sorulacak soru mu? Sakın bir daha duymayım dersen” çocuğun hissedeceği ilk şey suçluluktur ve o suçluluk çocuğun bilinçaltına kazınır, ömür boyu da geçmez.

43 HUKUKİ YAPTIRIM Bozdağ, cinsel dokunulmazlığa karşı suçların sarkıntılık halinde yetişkin kişiye karşı işlenmesi durumunda cezanın 2 yıldan 7 yıla, çocuğa karşı işlenmesi durumunda 4 yıldan 8 yıla çıkarıldığını bildirdi. Suçun yoğun hareketlerle yetişkin kişiye karşı işlenmesi halinde 5 yıldan 10 yıla, çocuğa karşı işlenmesi halinde 8 yıldan 15 yıla çıkarıldığını belirten Bozdağ, organ veya sair cisim sokma suretiyle yetişkine karşı işlenen suçlarda 12 yıldan 20 yıla, çocuğa karşı işlenen suçlarda 16 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü söyledi. Suçun işlenmesini kolaylaştıran bazı faktörlerin ağırlaştırıcı sebep olarak düzenlendiğini aktaran Bozdağ, bunların vesayet, kamu görevi, koruyucu aile, üvey anne-baba-evlat, evlatlık ilişkisi olarak belirlendiğini, ayrıca yurt ve pansiyon gibi toplu olarak birlikte yaşama zorunluluğu olan yerlerde işlenmesi halinin de artırım nedeni kabul edildiğini bildirdi. Bozdağ, bu hallerde verilecek cezaların yarı oranında artırılacağını kaydetti.

44 Cebir, tehdit, hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş çocukların cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadarken, 2 yıldan 5 yıla çıkarıldığını belirten Bozdağ, ensest ilişkinin cezasının da 6 yıldan 15 yıla kadar olacak şekilde değiştirildiğini aktardı. Fail çocuklardan veya mağdurlardan uzaklaştırıcı bazı hak yoksunlukları ve tedavi yükümlülüğü getirildiğini ifade eden Bozdağ, şu bilgileri verdi: "Cinsel suçlardan hapis cezasına mahkum olanlar, tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmamak veya ikamet etmemek, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmamak, çocuklarla ilgili bir meslek icra etmemek tedbirlerinden bir veya birkaçına tabi tutulacak. Bu kapsamda kreş, kantin gibi yerlerde çalışamayacaklar ve okul servisi işletemeyecekler. Cinsel saldırı suçundan hapis cezasına mahkum olanların, koşullu salıverilme süreleri 2/3 oranından 3/4 oranına çıkarılmaktadır. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumunda kalacak."

45 ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI İHBAR HATTI 0216 495 55 00 0216 495 56 00

46 TEŞEKKÜR EDERİM


"CİNSEL İSTİSMAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları