Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOKLU ZEKA KURAMI (MULTİPLE İNTELLİGENCE MI TEORY)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOKLU ZEKA KURAMI (MULTİPLE İNTELLİGENCE MI TEORY)"— Sunum transkripti:

1 ÇOKLU ZEKA KURAMI (MULTİPLE İNTELLİGENCE MI TEORY)

2 Kuramın yaratıcısı Harward Üniversitesi öğretim üyesi Howard GARDNER
Sizce GARDNER’ın amacı neydi?

3 GARDNER’ın amacı; Bireyin neler yapabildiğinden çok neler yapabileceğini düşünmesiyle ortaya çıktı. Bu düşünce beraberinde yeni pedagojik yöntemlerin düşünülmesini de doğurdu.

4 ZEKA NEDİR??

5 Zihnin öğrenme, öğretilenden yararlanabilme, yeni durumlar yaratabilme ve çözüm yolları bulabilme yeteneğidir.

6 Gardner ise zekayı “problem çözme kapasitesi ya da değerli bir veya birden çok kültürel yapı ürününe şekil vermek” olarak tanımlar. Gardner’a göre çoklu zeka kuramının temelinde biyolojik ve kültürel boyutlar yer almaktadır.

7 Zekanın gelişmesinde avantaj ve dezavantaj yaratan çevresel etkenler vardır.
Sizce bunlar nelerdir??

8 1-Kaynaklara ulaşım şansı
2-Tarihsel,kültürel faktörler 3-Coğrafi faktörler 4-Ailesel faktörler 5-Durumsal faktörler

9 Çoklu zeka teorisi hangi temellere dayanır?

10 ÇOKLU ZEKA TÜRLERİ 1- Sözel Dil Zekası 2-Mantıksal-Matematiksel Zeka
3-Görsel-Uzaysal Zeka 4-Müziksel-Ritmik Zeka 5-Bedensel-Kinetik Zeka 6-Sosyal Zeka 7-İçsel Zeka 8-Doğacı Zeka

11 PEKİ BİZ HANGİ ZEKAYI DAHA ETKİLİ KULLANIYORUZ?

12 ÇOKLU ZEKA TESTİ VE DEĞERLENDİRME ENVANTERİ

13 1-SÖZEL DİL ZEKASI Sözel-dil zekası, bir bireyin kendi diline ait kavramları bir masalcı, bir konuşmacı veya bir politikacı gibi sözlü olarak ya da bir şair, bir yazar, bir editör veya bir gazeteci gibi yazılı olarak etkili bir şekilde kullanabilmesi kapasitesidir. Sözel-dil zekası, dili, başkalarını bir işi yapmak için ikna etmek, başkalarına belli bir konuda bilgi sunmak veya başkalarına belli bir işin nasıl yapılacağını açıklamak gibi dil ile ilgili bütün faaliyetleri içerir. Sözel-dil zekası kuvvetli olan bireyler, işiterek, kelimeleri görerek, konuşarak, okuyarak, tartışarak ve başkaları ile karşılıklı iletişime girerek en iyi öğrenirler.

14 Sözel dil zekası kuvvetli olan bir öğrenci sizce nasıldır??

15 *Normal öğrencilerden daha iyi yazar. *Uzun hikayeler ve fıkralar anlatır. *İsimler, yerler ve tarihler hakkında iyi bir hafızaya sahiptir. *Yaşına göre iyi bir kelime haznesine sahiptir. *Başkalarıyla yüksek düzeyde sözel iletişime girer. *Tekerlemeleri ve kelime oyunlarını çok sever. *Kitap okumayı çok sever. *Öğrendiği yeni kelimeleri anlamlarına uygun olarak konuşma veya yazı dilinde kullanır. *Dinleyerek öğrenmeyi sever.

16 SÖZEL DİL ZEKASINI GELİŞTİRMEK İÇİN;
*Başkalarının fikirlerini dinleyin, bir tartışmaya girmekten çekinmeyin. *Her gün yeni ve ilginç bir kelimenin anlamını öğrenin onu kullanmaya çalışın. *Sizi en çok ilgilendiren ve ilginizi çeken bir konuda konuşma yapabilirsiniz. *Günlük tutabilirsiniz.

17 MANTIKSAL-MATEMATİKSEL ZEKA
Mantıksal-matematiksel zeka, bir bireyin bir matematikçi, bir vergi memuru veya bir istatistikçi gibi sayıları etkili bir şekilde kullanabilmesi ya da bir bilim adamı, bir bilgisayar programcısı veya bir mantık uzmanı gibi sebep-sonuç ilişkisi kurarak olayların oluşumu ve işleyişi hakkında etkili bir şekilde mantık yürütebilmesi kapasitesidir. Mantıksal-matematiksel zekaya sahip olan bireyler, nesneleri belli kategorilere ayırarak, olaylar arasında ilişkiler kurarak, nesnelerin belli özelliklerini sayısallaştırarak ve olaylar arasındaki soyut ilişkiler üzerinde kafa yorarak en iyi öğrenirler.

18 Mantıksal-Matematiksel zekası gelişmiş olan bir öğrenci sizce nasıldır?

19 *Olayların işleyişi hakkında çok soru sorar. *Matematik dersini çok sever. *Mantıksal bulmacaları çözmeyi ve satranç gibi stratejik oyunları oynamayı çok sever. *Matematiksel hesaplama oyunlarını oynamayı çok sever. *Bilgisayar oyunlarını ilginç bulur. *Yaşıtlarına kıyasla soyut düşünebilme veya sebep-sonuç ilişkisi kurabilme kabiliyetleri çok iyi gelişmiştir. *Makinelerin nasıl çalıştığına dair çok soru sorar.

20 MATEMATİKSEL-MANTIKSAL ZEKAYI GELİŞTİREBİLMEK İÇİN;
*İki nesneyi kıyaslama yoluyla çözümsel düşünme egzersizleri yapabilirsiniz. *Satranç oynayın. *Genelde saçma olduğu düşünülen bir konuda gerçekçi ve ikna edici bir açıklama yöntemi geliştirmeye çalışabilirsiniz. *Sudoku - Karoku gibi bulmacalar çözebilirsiniz.


"ÇOKLU ZEKA KURAMI (MULTİPLE İNTELLİGENCE MI TEORY)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları