Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADIYAMAN REHBERLİK ARAŞTIRMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADIYAMAN REHBERLİK ARAŞTIRMA"— Sunum transkripti:

1 ADIYAMAN REHBERLİK ARAŞTIRMA
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI ADIYAMAN REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ

2 OKUMA ALIŞKANLIĞI Okuma alışkanlığını, bireyin bir ihtiyaç olarak algılaması sonucunda okuma eylemini sürekli, düzenli ve eleştirel bir biçimde gerçekleştirmesidir şeklinde tanımlayabiliriz. İyi bir okuma alışkanlığının iki yönü vardır

3 Birincisi okuma sabrı, ikincisi, okuma zevki.
Okuma kültürü de dediğimiz bu iki alışkanlık ailede ve okulda kazanılır. Çocuğa okuma alışkanlığı kazandırmanın başlangıçta iki önemli şartı vardır

4 Çocuk gelişimi boyunca zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını tamamlamak ister.
Bu nedenle çocuklar için hazırlanmış kitaplar çocuğun bu ihtiyaçlarına cevap vermelidir. Okuma alışkanlığı kazandırma da bu ilk şarttır.

5 Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Sahip oldukları bilgilerin %60’ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi mutlaka gereken bir alışkanlıktır

6 Kitap Üzerine İstatistik Bilgiler
Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam civarında basılmaktadır. - Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7 Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor. - Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon.

7 Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada

8 Dünyada Bir Yılda Ders Kitapları Hariç Basılan Kitap Sayısı
72 000 Amerika 65 000 Almanya 48 000 İngiltere 39 000 Fransa 13 000 Brezilya 6 031 Türkiye

9 Türkiye'de Okuma ve İzleme Oranları
Dergi okuma oranı % 4 Kitap okuma oranı Gazete okuma oranı Radyo dinleme oranı % 25 Televizyon izleme oranı % 94 % 4,5 % 22

10 Okuma alışkanlığını değerlendirmede ölçüt
Çok okuyan 1 yılda 21 ve daha fazla kitap okuyan kişi Orta düzeyde okuyucu 1 yılda 6-20 kitap okuyan kişi Az okuyan 1 yılda 1-5 kitap okuyan kişi Okuyucu olmayan, hiç kitap okumayan kişi

11 Milli Eğitim Bakanlığının yaptırdığı bir ankette niçin kitap okumuyoruz sorusuna verilen cevaplar:
%50,2 kitap okuma alışkanlığım yok, %16,6 yeterince zamanım yok, %10,6 Boş zamanım çok yoğun geçiyor. %10,5 T.v. Video... Tercih ediyorum, %4,6 kitap fiyatları pahalı, %3,4 derslerim çok yoğun, %1,9 diğer sebepler ve geriye kalan cevapsız.

12 KULAK TIKAMAYIN..! KİTAP OKUMAMIZDA PROBLEM VA A A AR...!
Nüfusun yüzde 40’ı hayatı boyunca hiç kütüphaneye gitmiyor. Gençlerin yüzde 70’i hiç okumuyor. Türkiye’de düzenli kitap okuma alışkanlığı oranı binde 1. KULAK TIKAMAYIN..! KİTAP OKUMAMIZDA PROBLEM VA A A AR...!

13 EN ÇOK KİTAP OKUYAN TOPLUMLARIN EN BAŞARILI TOPLUMLAR OLMASI TESADÜF DEĞİLDİR.
DEMOKRASİNİN EN BAŞARILI İŞLEDİĞİ TOPLUMLAR EN ÇOK KİTAP OKUYAN TOPLUMLARDIR. OKUYAN, DÜŞÜNEN VE DÜŞÜNCELERİNİ PRATİĞE DÖKEN GÜÇLÜ BİR TOPLUM OLMAYA MECBURUZ..!

14 Ø W. HOLMES “” Kitap okumakla insan zekası gelişir “”. diyor
Ø W.HOLMES “” Kitap okumakla insan zekası gelişir “” . diyor. James HWELL: “Dünyayı yöneten KALEM , MÜREKKEP VE KAGITTIR “” diyor .

15 Hiç Bilmeyenlerle Bilenler Bir olur mu?
Elbette daha çok okuyan daha bilgili olacaktır. Bilgili insanların, az bilgili insanlardan daha başarılı olacağı kesindir.

16 Cahillik başa beladır, okumak, öğrenmek en büyük ilacıdır.

17 Kitap sevgisi sevgilerin en güzelidir.
Annenizi,babanızı öğretmenlerinizi dinleyin. KİTAP OKUYUN !

18 Ø Kitap , ömrü uzatmanın en iyi ilacıdır
Ø Kitap , ömrü uzatmanın en iyi ilacıdır. Kim ki kitap sever ve okursa ,onun yaşayışı dolu, ve zengin olur. Ø Zira insanın baş düsmanı boşluk ve tembelliktir ki bu da stresleri doğurur ..

19 Bir şeyi gerçekten bilmek Onu anlamakla ,onu anlatmakla olur.

20 Kitap aklın İlacıdır Kitaplarınız raflarda tozlanmasın.

21 Nereye gideceğini bilmiyorsan hangi yoldan gittiğinin hiçbir önemi, yok.
Kitap kendinize hedef belirlemenize yardımcı olur.

22 Okuma Alışkanlıkların en ASİLİDİR
Arkadaşlarınıza Babanıza Annenize Okuduğunuz kitapları ANLATIN

23 Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler
Her şeyden önce okuma alışkanlığını kazanabilmek için “içsel denetiminizi” sağlamanız gerektiğini bilin. Dışarıdan ne kadar baskı olursa olsun, kişi istemedikten sonra bu alışkanlığı kazanamaz. Her gün kitaba ayırabileceğiniz bir zaman belirlemeniz lazım. Bu zamanı ayarlayıp, o saatlerde düzenli olarak kitap okumaya başlarsanız, bir süre sonra her gün o saatlerde tıpkı acıkır - susar gibi kitap okuma ihtiyacı duyacaksınız

24 Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler
Alışkanlığınızı pekiştirecek hedefler belirleyin. Örneğin haftada bir kitap bitirme ile başlayıp, bunu iki günde bir kitaba kadar indirmeye çalışın. Ayrıca edebiyat, bilim, kültür, mizah… dergilerine abone olun. İnternetten güncel olayları takip edin. İlginizi çeken konularda hazırlanmış haberleri bıkmadan okumaya çalışın.

25 Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler
İlgili olduğunuz konularda yazılmış, basit düzeydeki eserlerle işe başlayın. Eğer sizi bunaltacak eserler seçerseniz, kesinlikle alışkanlığı kazanmakta güçlük çekersiniz. Bunun için öncelikle kısa, ilginizi çekebilecek konularda yazılmış ve hatta resimlerle desteklenmiş eserleri okuyun.

26 Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler
Vaktinizi nelerle geçirdiğinizi iyi belirlemeli ve sizin okuma alışkanlığınıza engel olabileceğini düşündüğünüz belli bağımlılıklarınızdan (televizyon başında dizi / film izleyerek veya bilgisayarda oyun oynayıp internette dolaşarak ) kurtulmanız gerekiyor.

27 Televizyon izlemeyi abartmayın.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler Televizyon izlemeyi abartmayın. KİTAP OKUYUN

28 İnsan Kendi Yanlışlarından Çok şey öğrenebilir.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler İnsan Kendi Yanlışlarından Çok şey öğrenebilir. Boş Zamanlarınızı saatlerce müzik dinlemek yerine Kitap okuyarak değerlendirin.

29 Sahilde güneşlenirken yada uyumadan önce kitap okuyabilirsin.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler Kitap okumaya vaktin mi YOK? Otobüs, tren, taksi ve uçak gibi ulaşım araçlarında seyahat ederken zorunlu olarak geçen boş zamanlar da kitap okuyarak değerlendirilebilecek anlardır. Özellikle bekleme yapılan yerlerde kitap okumak, geçirilen zamanı hem zevkli hale getirecek hem de kişinin yeni bir şey daha öğrenmesine vesile olacaktır. Sahilde güneşlenirken yada uyumadan önce kitap okuyabilirsin.

30 Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler
Okuma alışkanlığı kazanmama nedeninizi, “kaynak yoksunluğuna” bağlamayın. Kitaplarınızı, dergilerinizi… arkadaşlarınızla bir süreliğine değiştirin. Bulunduğunuz yerlerdeki kütüphanelere çok sık uğrayıp, elinizde olmayan kitapları ödünç alın. Eğer yakınınızda kitap okuyan insanların uğradığı “kültür evleri” falan varsa, oralara gidip kendinize “okuma arkadaşları” bulun. Okuduğunuz bir kitabı, arkadaşlarınızla veya ailenizle paylaşın.

31 İnsanlar kitap okudukça sözcük dağarcıklarını geliştirirler
Temel dil becerilerini (okuma, yazma, konuşma, dinleme) geliştirirler, dünya görüşlerini genişletirler… Düşünce alanlarını genişletirler Kültür seviyelerini yükseltirler Ve böylece toplum içerisinde boş konuşmayan, sözü dinlenen, saygın ve seçkin bireyler olurlar.

32 OKUMANIN YAŞI YOKTUR KİTAP OKUYALIM!

33 KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMADA ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Çocukların ilk alışkanlıklarını kazandığı ve ilk öğrendiklerinin ailede gerçekleştiği düşünülürse çocuğun önünde ebeveynlerin sergilemiş olduğu tutum ve davranışlar, ileride çocuğun okuma alışkanlığını önemli ölçüde etkiler.

34 Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılması için anne-babalara önemli görevler düşmektedir.
Küçük yaşlarda, çocuğa özel zaman ayırarak, onun ilgi düzeyi ve yaşına uygun öykü, masal kitaplarını okuyarak temeller atılabilir. Evde hem aile fertlerinin hem de çocukların ulaşabileceği bir yere farklı türde kitapları içeren bir kitap köşesi oluşturulabilir. Eğer evde sürekli televizyon seyredilip hiç kitap okunmuyorsa çocuklarında kitap okumasını beklemek gerçekçi olmaz. Kitaplar çocukların ilgi alanlarına göre ve çocukla birlikte seçilmelidir.-Anne babalar, çocukla birlikte alışverişe veya gezmeye gittiklerinde, bir kitapçıya ya da kitap-dergi reyonuna uğramayı ihmal etmemelidirler.

35 KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMADA ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında kütüphane kullanımının etkisi büyüktür. Bu nedenle çocuklar için çevre kütüphanelerin tanıtılmasına yönelik gezilerin yanında okul kütüphanesinin aktif kullanımı için yönlendirilmeleri gerekir. Anne babaların ödül listesinde mutlaka kitap olmalıdır.-Çocuğu sürekli okuması yönünde uyarmak yerine, kitap okuduğunda onu destekleyerek motive etmek daha doğru olur. Yaşına uygun bir dergiye abone olması ya da düzenli bir şekilde takip etmesi için yol gösterilebilir.

36 KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMADA ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Ebeveynler çocuklarına yüksek sesle ve sıkça hikayeler okuyabilir ve anlatabilirler. Çocukların gereksinimleri ve yaşına göre ebeveynler evlerinde kitaplık oluşturabilirler. Ebeveynler ailece belli zamanlarda, belli bir sürenin okumaya ayrılmasını sağlayabilirler Ebeveynler çocuklarına okudukları şeylerin önemini anlatabilirler Ebeveynler, çocuklarını verdikleri harçlıkların bir kısmını kitap almak için harcaması konusunda eğitebilirler.


"ADIYAMAN REHBERLİK ARAŞTIRMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları