Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAVRAMLAR SERİYYE: Peygamber Efendimizin (sav) katılmadığı, sahabelerden birisinin başkanlığında gönderilen keşif veya savaşlara denir. GAZVE: Peygamber.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAVRAMLAR SERİYYE: Peygamber Efendimizin (sav) katılmadığı, sahabelerden birisinin başkanlığında gönderilen keşif veya savaşlara denir. GAZVE: Peygamber."— Sunum transkripti:

1 KAVRAMLAR SERİYYE: Peygamber Efendimizin (sav) katılmadığı, sahabelerden birisinin başkanlığında gönderilen keşif veya savaşlara denir. GAZVE: Peygamber Efendimizin (sav) katıldığı sefer veya savaşlara denir. MUBAREZE: Düello, teke tek vuruşma. Eski dönemlerde savaş başlamadan her iki ordunun güvendiği yiğit kişilerin yaptığı karşılıklı dövüş

2 BEDİR SAVAŞININ SEBEBİ NE?
Müslümanların, Mekke Müşriklerinin Şam’dan gelmekte olan kervanını ele geçirme isteği. ??? Müslüman kişi müşrik de olsa başkasının malına el koyar mı?

3 MÜSLÜMANLARIN HİCRETİNİ HATIRLAYINIZ….

4 Ne olmuştu… 1- Müslümanlar, Hicret ederken mallarını Mekke’de bırakmak zorunda kalmışlardı. Çünkü gizli hicret ediyorlardı ve yanlarında kıymetli mallarını, hayvanlarını maalesef götüremeyecekleri kesindi. 2- Müşrikler, hicret ettiğini anladıkları Müslümanların mallarını gasp ediyorlardı. 3- Bu malların büyük bölümü Kureyş kervanında Şam’da satılmıştı.

5 ÖYLEYSE… Müslüman müşrikte olsa kimsenin malına el koymaz ve bunu düşünmezde… Müslümanların yaptığı, Mekkelilerin el koyduğu Müslümanlara ait malları, hırsız,gaspçı müşriklerden geri alma niyetinden başka bir şey değildir.

6 Müthiş ders ve ibret… Ordunun konak yeri konusunda endişe duyan ashaptan Habbab b. Münzir, “Ey Allah’ın elçisi (sav) bu yer Allah’ın emrettiği bir yer mi? Yoksa şahsi kanaatiniz mi? Diye sorunca Efendimiz (sav), benim şahsi tercihim buyurunca. Habbab, Ya Resülüllah (sav) burası konaklamak için uygun yer değildir. Bedir kuyularının yanında konaklayalım…” Efendimiz(sav) bu görüşü kabül etti ve denilen yere hareket edildi.

7 Kıyamete kadar uygulanması gereken ilkeler…
1- İstişare 2-Düşünen, sormaktan çekinmeyen, kendine ait fikrini ifade edebilen bireyler yetiştirilmeli 3- Herkesin yaptığının sebebi saygı çerçevesinde sorulabilir .

8 Askeri Yönden İki Ordu Müslümanlar Mekkeli Müşrikler
kişi (Yaklaşık) 2- Süvari birliği yok. Birkaç atlı kişi 3- Silah, teçhizat çok az kişi (yaklaşık) 2- Süvari birliği var. At ve deve 3- Silah ve teçhizat çok

9 DUA Dua, müminin en önemli özelliği ve kazancıdır.
Allah Resulü (sav) Bedir savaşından önce Rabbimiz Yüce Allah’a şöyle niyaz ettiler: “Ya Rabbi işte Kureyş!Kibir ve gururla geldi. Sana meydan okuyor, peygamberini yalanlıyor. Ya Rabbi! Peygamberlere yardım sözünü, bana da zafer vaadini yerine getirmeni senden istiyorum. Allah’ım! Eğer sen bu bir avuç Müslüman’ı helak edersen sana ibadet eden bulunmayacaktır.”

10 Savaş Başlıyor…Mübareze/Düello
Hz. Hamza(r.a) Utbe b. Rabia Hz. Ali (r.a) Şeybe b. Rebia Hz. Ubeyde b.Haris Velid b. Utbe

11 SONUÇ 1- Ebu Cehil, Ümeyye bin Halef gibi müşriklerin önde gelen liderleri ölmüştür. 2- Müslümanlar, galip gelmiştir. 3- Müşriklerden esirler alınmış ve iyi muamele gösterilmiştir. a) zengin olan fidye karşılı bırakıldı. b) Okuma yazma bilenler, Müslüman çocuklara okuma yazma karşılığı serbest bırakıldı. c) Hiç imkanı olmayanlar ise karşılıksız bırakıldı

12 4- İslam’ın yayılmasının başlangıcı olmuştur.
5- Bedir Savaşı’nın sonucunu Yahudiler kabullenemediler. Müslümanların başarılarıyla kendi otoritelerinin sarsılacağını düşünen bir grup Yahudi(Kaynuka) bu zaferden sonra kıskançlıklarını artırdılar. Müslüman bir kadına saldırdılar ve de Medine sözleşmesine ihanet ettiler. Sonucunda Medine’den çıkarıldılar.


"KAVRAMLAR SERİYYE: Peygamber Efendimizin (sav) katılmadığı, sahabelerden birisinin başkanlığında gönderilen keşif veya savaşlara denir. GAZVE: Peygamber." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları