Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE II.DÖNEM I.PERFORMANS ÖDEVİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE II.DÖNEM I.PERFORMANS ÖDEVİ"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE II.DÖNEM I.PERFORMANS ÖDEVİ
CÜMLEDE ANLAM

2 1.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul (şart) anlamı yoktur?
A)Başarı çok çalışmakla elde edilir. B)Kimseyi üzmeyin ki başkaları da sizi üzmesin. C)İyi bir yazar olmak istiyorsanız çok okumalısınız. D)Tiyatro gösterisi için hazırlık yapıyoruz.

3 1.CEVAP:C

4 2. SORU:Bir gün Nasrettin Hoca’ya bir minareyi gösterip ‘’Hoca
2.SORU:Bir gün Nasrettin Hoca’ya bir minareyi gösterip ‘’Hoca! Bu nedir?’’diye sormuşlar. ‘’Yaş kuyudur.’’demiş. ‘’Güneşe çıkartmış,kurutuyorlar.’’ Bu fıkrada aşağıdakilerden hangisi yoktur? A)Benzetme B)Onaylama C)Karşılaştırma D)Açıklama

5 2.CEVAP:B

6 3.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinin anlamında kesinlik yoktur?
A)Çok uzun zamandır onu görmüyorum. B)Uşak’a geldiğinde beni de ararsın sanmıştım. C)Böyle fırtınalardan sonra genellikle yağmur yağar. D)Yolun ortasında araba birden bozuldu.

7 3.CEVAP C

8 4.SORU:Aşağıdakilerden hangisi varsayım cümlesidir?
A)Yanlış biliyorsunuz,ben alıngan biri değilim. B)Baştan anlaşalım ben ne dersem o olur. C)Sorduğum bilmeceyi bilirsen sana çikolata vereceğim. D)Yarın, akşam yemeğine onun da geldiğini düşün.

9 4.CEVAP:D

10 5.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tanım yapılmamıştır?
A)Neden ve sonuç bir olgunun iki yüzüdür. B)Türk masallarında geçen,sonunda zekası ve yiğitliğiyle amacına ulaşan bir kahramandır Keloğlan. C)Korku, yaratıcılığın önündeki en güçlü engeli oluşturur. D)Anlamlı ses veya ses birliğine kelime denir.

11 5.CEVAP:C

12 6.SORU: I.Çalıkuşu romanını okuyorum.
II.Çalıkuşu romanını bir kere daha okuyorum. III.Çalıkuşu romanını bir kere okudum. IV.Çalıkuşu romanını tekrar okudum. Yukarıdaki cümlelerden hangileri aynı anlamdadır? A)1-2 B)2-3 C)1-3 D)2-4

13 6.CEVAP:D

14 7.SORU:Bir ülkenin………….. o ülke insanlarının göreceği…………….. Bağlıdır.
Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki yere aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisinin getirilmesi daha uygundur? A)geleceği-paraya B)geleceği-eğitime C)geçmişi-bilgiye D)sanatı-iyiliğe

15 7.CEVAP:B

16 8.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde beğeni anlamı vardır?
A)Bu renkli kalemlerden ben de aldım. B)O,herkesten daha çok çalışıyormuş. C)Sofradaki bütün yemekleri yedik. D)Onun konuşmasını hayranlıkla dinledim.

17 8.CEVAP:D

18 9.SORU:Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir nitelik taşımaktadır?
A)İlkbaharda göçmen kuşlar ülkemize gelir. B)Yılın güzel mevsimlerinden biri de ilkbahardır. C)Dağlardaki karlar ilkbaharda erimeye başlar. D)İlkbaharda ağaçlar da çiçek açar.

19 9.CEVAP:B

20 10.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde beklenti söz konusudur?
A)Çocuklar bayramda büyüklerin ellerini öper. B)Sana soğuk su içme hasta olursun demedim mi? C)Ona,çerez alması için biraz para verdim. D)Sınavı kazanırsam bana söz verdiğin bilgisayarı alacaksın değil mi?

21 10.CEVAP:D

22 11.SORU:Aşağıdaki cümlelerden hangisinde koşula bağlılık yoktur?
A)Günde yarım saat kitap okursa bu soruları hiç kaçırmaz. B)Parası varsa bu işte bize ortak olur. C)Keşke dayın bize bir şans daha tanısa. D)Ödevini bitirdiysen uyuyabilirsin.

23 11.CEVAP:C

24 12.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatım yoktur?
A)Bu çiçekler,bu güzellikler hep senden armağandır. B)Bahar gelince sevincin atı hazır bekler kırlarda. C)Yitik,yaralı düşlerde sürüklerim gövdemi taştan taşa. D)ince sözlerle hepimize güzel saatler yaşatırdı.

25 12.CEVAP:A

26 13.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç ilişkisi söz konusudur?
A)En büyük hayali,mühendis olmakmış. B)Köyde kış hazırlıklarına başlanmıştı. C)Çiçekleri solmadan sulamalısın. D)İzin istemek için öğretmenin yanına gittim.

27 13.CEVAP:D

28 14.SORU:Aşağıdakilerden hangisi tehdit cümlesidir?
A)Radyonun sesini çok açmışsın,biraz kısar mısın? B)Ödevlerini yapmazsan seni ailene şikayet ederim. C)Soğukta dışarıya böyle çıkarsan hasta olursun. D)Görelim bakalım,sözünde duracak mı?

29 14.CEVAP:B

30 15.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?
A)Ormanlarımızın yangınlara karşı korunması için çaba gösteriyor. B)Deniz kenarında çocukları için bir villa yaptırıyor. C)Afrika’daki aç insanlar için yardım kampanyası düzenleyecek. D)Az ışıkta okuduğu için gözleri yaşarıyordu.

31 15.CEVAP:A

32 16.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şaşırma söz konusu değildir?
A)Aaa! Hem kar yağıyor hem güneş açmış. B)Tüh! Geç kalacağımı anneme söylemeyi unuttum. C)Hayret! Siz başkalarını da düşünür müydünüz? D)Sen beni arayıp sormazdın, hangi dağda kurt öldü?

33 16.CEVAP:B

34 17.SORU:Erken yattığım zamanlarda bile sağa dön sola dön yine üçü buluyorum.Buna karşılık sabaha kadar………… bir uyku çekiyorum. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez? A)Huzurlu B)Sözüm ona C)Deliksiz D)Doyurucu

35 17.CEVAP:B

36 18.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinin anlamında kesinlik vardır?
A)Hasan da Cemil kadar yaramaz sayılır. B)Dedem seksen yaşlarında uzun boylu biridir. C)Oraya varmamız hemen hemen iki saat sürer. D)Dışarı çıkıp gelenin kim olduğuna bakar mısın?

37 18.CEVAP:D

38 19.SORU:Aşağıdakilerden hangisi gözlem cümlesidir?
A)Köydeki evimizin bahçesi gözümde canlandı bir an. B)Orada gördüklerini bize de anlatır mısın? C)Aşırı hız insanı felakete sürükler. D)Köprüden Boğaz’ın tarihi yalıları görünüyordu.

39 19.CEVAP:D

40 20.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçekleşmemiş bir beklenti söz konusudur?
A)Maç kar yağışından dolayı ertelendi. B)Yıllardır okulu bitireceğim diye uğraşıyor. C)Fikrime saygı gösterirsin sanmıştım. D)Akşam komşumuza misafirliğe gideceğiz.

41 20.CEVAP:C

42 21.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlanmıştır?
A)Zil çalınca beni görmeye gelirsin. B)Evde şeker olmadığından çay içemedim. C)Soğukta kalan bitkileri don vurmuş. D)O istesin,ben hemen giderim.

43 21.CEVAP:D

44 22.SORU:Aşağıdakilerden hangisi bir tanım cümlesidir?
A)Yaşanan bütün önemli olaylar tarihin konusunu oluşturur. B)Matematik, insanın hızlı düşünebilme yeteneğini geliştirir. C)Edebiyat, sözlü ve yazılı olmak üzere ikiye ayrılır. D)Biyoloji,canlıların özelliklerini inceleyen bilim dalıdır

45 22.CEVAP:D

46 23.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargı neden-sonuç ilişkisine dayandırılmamıştır?
A)Nehir taşarsa kasaba sular altında kalır. B)Manzara güzel olunca ayrılmak istemedik. C)Çivi batınca lastik patlamış. D)Anahtarı kaybettiğimden kapıyı açamadım.

47 23.CEVAP:A

48 24.SORU:Güç- en- olabileceği- cesarettir- sahip- büyük- insanoğlunun
Yukarıdaki sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda baştan dördüncü sözcük hangisi olur? A)Olabileceği B)Cesaret C)En D)Sahip

49 24.CEVAP:C

50 25.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmamıştır?
A)Senin kadar çalışkan birini görmedim. B)Bu araba eski ama çok pahalı. C)Bu işten daha çok para kazanıyorum. D)Şairlerin içinde en çok onu severim. ır

51 25.CEVAP:B

52 26.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç anlamı vardır
A)Kitapları sevdiğinden ona ‘’kitap kurdu’’ diyorlar. B)Bu tatil köyüne dinlenmek amacıyla geldim. C)Babam kapıdan girer girmez, bizi yanına çağırdı. D)Sabaha doğru çocuğun ateşi düşmeye başladı.

53 26.CEVAP:A

54 27. SORU: ‘’Özgür bugün beni aramdı
27.SORU: ‘’Özgür bugün beni aramdı.’’ cümlesindeki sözcüklerden hangisinden önce ‘’da,de’’bağlacı getirilirse ‘’Özgür’ün başkalarını da aramadığı’’anlaşılır? A)Özgür B)Bugün C)Aramadı D)Beni

55 27.CEVAP:C

56 28.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şart anlamı yoktur?
A)Konuyu iyi anlatırsan anlaşılırsın. B)Yarın dönmek üzere gidebilirsin. C)Paranın üstünü saymadan almazdı. D)Anlatılanlara kulak ver ki anlayabilesin.

57 28.CEVAP:C

58 29.SORU:Kışın karda giymek için …………… bir çizme aldım.
Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse kanıtlanabilirlik açısından farklı bir cümle ortaya çıkar? A)Sağlam B)Güzel C)Büyük D)Pahalı

59 29.CEVAP:B

60 30.SORU:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pişmanlık söz konusu değildir?
A)Keşke sizdeki bu imkanlar bizde de olsaydı! B)Annesini üzdüğü için ondan özür diledi. C)Keşke demek, insana bir şey kazandırmaz. D)Sınava zamanında hazırlık yapmadığım için şimdi kendime kızıyorum.

61 30.CEVAP:C

62 MERVE NUR ÇİMENOĞLU 7/A


"TÜRKÇE II.DÖNEM I.PERFORMANS ÖDEVİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları