Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu.""— Sunum transkripti:

1 1. "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
Cümlesinde altı çizili sözcükteki ses olayı aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Onu sevdiğimi biliyor B) Onun yolunu gözlüyor C) Yeni arabasını satıyor D) Herkes sıraya giriyor.

2 Cevap B

3 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz benzeşmesine örnek bir sözcük vardır? A) Namık Kemal "vatan şairi" olarak tanınır. B) Yahya Kemal Beyatlı yıllarca değişik ülkelerde elçilik yapmıştır. C) Orhan Veli İstanbul'u bir tepeden seyretmişti. D) Hamit, "Makber" adlı şiirini Fatma Hanım için yazmıştır.

4 Cevap C

5 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek vardır?
A) Bol bol örnek vererek konuların daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. B) Dershanelerde her konuda bol bol test bulabilirsiniz. C) Buraya park edemezsiniz, levhasını görmemiştim. D) Mavi renkteki bütün kalemlerini almıştı.

6 Cevap A

7 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması (değişimi) örneklenmiştir?
A) Bu resme bakarak seni anıyoruz. B) Çocuk, akşama kadar sokakta oynuyor. C) Sana olan borcumuzu unutamayız. D) Serap da pek anlayışlı ve özverili sayılmazdı.

8 Cevap C 

9 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ulama"ya bir örnek vardır?
A) Yazın köyüne gider, çocukluk özlemini giderirdi. B) Çocukları sorunları gün geçtikçe azalıyor. C) Gümrük Birliği'ne girmemize az bir zaman kaldı. D) Umutsuz dertlerin de elbet bir çözümü vardır.

10 Cevap  A

11 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesine örnek vardır?
A) Bu sözler karşısında bakışları gittikçe küçüldü. B) Medyumlar olacakları önceden hissedebilir mi ? C) Sonbahar geldi, yapraklar yavaş yavaş sararıyor. D) Zifiri karanlık bastırınca hepimiz bunaldık.

12 Cevap  C

13 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert sessizlerin yumuşamasına örnek yoktur?
A) Gecikince evdeki herkes onu merak etmişti. B) Çalışma odasının kapısını sonunda tamir etmişti. C) Geldiğinde beni arar sanmıştım ama yanılmışım. D) Rapor hakkındaki görüşlerinizi buraya kaydettim.

14 Cevap  A

15 8. Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz benzeşmesine uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır?
A) Bugün saat 1.30'da buluşacağız. B) Okul anılarından hasretle bahseder. C) Gerçekden bütün bunları biz mi yaşadık? D) İnsan olgunlaştıkça çevresindekilere daha çok önem veriyor.

16 Cevap  C

17 9. Vefakâr kardeşim Zehra, işte ben
Ömrümü tamamlayarak Sana dualar, selamlar ederek Gidiyorum.... Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Büyük ünlü uyumuna uymayan sözcükler B) Ünlü düşmesi C) Ünsüz benzeşmesi D) Ünlü daralması

18 Cevap D 

19 10. Aşağıdaki sözcüklerin hangisi ünlü ile başlayan bir ek aldığında ünsüz yumuşamasına uğrar?
A) Taşıt B) Bulut C) Hukuk D) Öğüt 

20 Cevap D 

21 11. İçeridekiler şimdi eski bir şarkıyı söylüyorlardı.
Bu cümlede altı çizili sözcükteki ses olayı aşağıdakilerden hangisidir? A) Ünlü türemesi B) Ünsüz benzeşmesi C) Ünlü daralması D) Ünsüz yumuşaması

22 Cevap C 

23 12. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü türemesi vardır?
A) Küçücük bir çocuktan bu kadar çok iş beklenmez. B) Daracık yollardan geçerek geniş bir cad­deye çıktık. C) Alçacık damlı evler askerler gibi dizilmişti. D) Kitapçıklarınızı sıraların üzerine bırakınız.

24 Cevap  B

25 13.Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz değişimine (yumuşamaya) örnek yoktur?
A) Bu sokağın evleri Selçuklu mimarisi örneğidir. B) Gittikçe çoğalıyor şehirlerimizdeki insan nüfusu. C) Yağmurun azaldığını görünce dışarı çıktı. D) Çalışma odasında kitaplarını düzenliyordu

26 Cevap  D

27 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz düşmesi vardır?
A) Onu ilk gördüğümde örgülü saçlı, küçücük bir kızdı. B) Yepyeni bir çağ var önümüzde yaşana­cak. C) Kısacık ömrüne birçok yararlı iş sığdır­mıştı. D) Seksen günde devr–i alem yaşamış birileri.

28 Cevap  A

29 15. Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin
Sönüyor göğsünün üstünde o aslan neferin Yukarıdaki her iki dizede görülen ses olayı aşağıdakilerden hangisidir? A) Ünlü daralması B) Ünlü düşmesi C) Ünsüz düşmesi D) Sert sessiz benzeşmesi

30 Cevap  B 

31 16. Tuttuğu balıkları ne yapacağını düşünerek kıyıya doğru iniyordu.
Bu cümlede kaç tane kaynaştırma ünsüzü kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

32 Cevap  B

33 17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, hem ünsüz benzeşmesi hem de ünsüz yumuşaması kuralına örnek oluşturan bir sözcük kullanılmıştır? A) Bazı şiirlerinde ise yalnızlık özlemi yansıtılır. B) Otobüsteki yolcuların yüzlerini tek tek incelerdi. C) Her sabah akşam bu yolu yürümekten bıkmıştım. D) Birden çocukların suskunlaştığını fark ettim.

34 Cevap  D

35 18.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ünlü düşmesi"ni örnekleyen bir sözcük vardır?
A) Özlediğimiz her şey bu kentte vardı. B) Güzel sanatlar alanında çok ilerledik. C) Savaşlar biterse bir gün, rahatlayacağız. D) Odanızdaki eşyaların hepsi antika mı?

36 Cevap B

37 19. Türkçede "p, ç, t, k" sert ünsüzlerinden biriyle biten sözcükten sonra, ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde, sözcüğün sonundaki sert ünsüz yumuşar. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi bu kurala uyar? A) Zerafet B) Rest C) Gayret D) Ümit 

38 Cevap D

39 20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi olmuştur?
A) Hamburg macerası hüsran ile sona erdi. B) Bu öğrencinin kaydını hemen yapalım. C) 1959 yılında topluluk iyice bir elekten geçti. D) Sorunsuz bir yaşam sürdürmek istiyoruz.

40 Cevap  B

41 21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ulama" yapılabilir?
A) Heyecanın düşünceyi yendiğini görüyoruz. B) Eleştiri, sanatçıyı küçültmez, aksine yüceltir. C) Batı Anadolu'nun kıyı kasabalarından birine yerleştiler. D) Bu sayıda derginin havası büsbütün değişmiştir.

42 Cevap A 

43 22. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünsüz yumuşaması örneklenmiştir?
A) Çocuklar ansızın ortalıktan kayboldu. B) Arkadaşlarım sizi bana methetmişlerdi. C) Her şeye rağmen annesi onu affetmiş. D) Güzelim bahçe fırtına yüzünden mahvoldu.

44 Cevap A

45 23. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi vardır?
A) Karşımıza her gün ayrı bir sorunla çıkıyordu. B) Eve gelince dolaptan tam üç bardak soğuk su içtim. C) Önlemlerinizi bugünden almazsanız sonra üzülürsünüz. D) Kuyunun dibinde elli santim su kalmıştı.

46 Cevap A 

47 24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması vardır?
A) Giysilerin kime ait olduğunu biliyorum. B) Yemeğimizi bir saat sonra yiyeceğiz. C) Çocuklar sevinçten çığlıklar atıyordu. D) Ne dediğini bir daha tekrarlar mısın?

48 Cevap B 

49 25.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
A) Başarılı roman yazmak, hayalini işletebilen yazarlara özgüdür. B) Şiir çevirisinde başarı, çevirmenin şiiri iyi anlamış olmasına bağlıdır. C) Düşüncelerimizi konuşarak daha canlı ve etkili bir biçimde anlatabiliriz. D) Sanatta önemli olan, anlamın gizli kalmasıdır.

50 Cevap D

51 26.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, “ünsüz değişimine” örnek olamaz?
A) Durağı yolun gerisine taşımışlar. B) Yurdunu korumak senin görevindir. C) Dalgıcı görünce oğlum korktu. D) Dolabın çekmecelerini yerleştirdim.

52 Cevap A

53 27.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -yor ekinin daraltıcı etkisi (özelliği) yoktur?
A) Dünden beri adını sayıklıyor. B) Her okul çıkışı beni bekliyor. C) Çarşıdan her gördüğünü istiyor. D) Yapma çiçeklerden harikalar yaratıyor.

54 Cevap D

55 28. Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak
28.Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. Dizedeki işaretli yerlerde görülen ses olayı, aşağıdakilerden hangisinde görülmez? a) Sabahtan uğradım ben bir güzele. b) Sarı etek giymiş gonca kısarak. c) Deli gönül abdal olmuş. d) Saçın çözüp benim için ağlar mısın?

56 Cevap B

57 29. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde ses düşmesi yoktur
29.Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde ses düşmesi yoktur? a) Onun bağrı zaten yaralıdır. b) O da bu akşam geliyor. c) Hasta sabaha kadar inledi. d) Burada oğlu onu savunmada.

58 Cevap B

59 30.Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur? a) Ünlü düşmesi b) Ulama c) Küçük ünlü uyumuna aykırı sözcük d) Ünsüz yumuşaması

60 Cevap D


"1. "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları