Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İlköğretim DKAB Dersi 7. Sınıf 2. Ünite Sunusu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İlköğretim DKAB Dersi 7. Sınıf 2. Ünite Sunusu"— Sunum transkripti:

1 İlköğretim DKAB Dersi 7. Sınıf 2. Ünite Sunusu
Oruç İbadeti pedagojiformasyon.com

2 7.2. Ünite: / Konular Ramazan Ayı ve Önemi Ramazan Orucu
Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar Muharrem Orucu Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar Oruç İbadetinin Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları

3 7.2. Ünite: / Kazanımlar 1. Ramazan ayının önemini ve bu ayı önemli yapan hususları açıklar. 2. Orucu tanımlayarak niçin oruç tutulduğunu açıklar. 3. Ramazan ayı ve oruçla ilgili kavramları açıklar. 4. Muharrem orucunu açıklar. 5. Oruç tutan kimsenin dikkat etmesi gereken hususları örnekleri ile açıklar. 6. Orucu bozan durumların neler olduğunu belirtir. 7. Orucun birey ve toplum üzerindeki yararlarını çevresinden örnekler vererek açıklar. 8. Oruç ibadetinin kişi iradesi ve davranışları üzerindeki etkisini açıklar. 3

4 1. Ramazan Ayı ve Önemi Ramazan ayı, bütün Müslümanlar için kutsal bir aydır. Her Müslüman ramazan ayına önem verir. Bunun iki sebebi vardır : 4

5 1- Kur'an Ramazan Ayında indirilmiştir.
1. Ramazan Ayı ve Önemi 1- Kur'an Ramazan Ayında indirilmiştir. 2- Ramazan Oruç ayıdır.

6 1. Ramazan Ayı ve Önemi Ramazanı önemli kılan diğer bir etken de İslam’ın temel ibadetlerinden biri olan orucun bu ayda tutuluyor olmasıdır. Bu nedenle ramazan, “oruç ayı” olarak da isimlendirilmiştir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de, “…Öyle ise içinizden kim bu aya (ramazana) ulaşırsa onu oruçla geçirsin…” buyurarak ramazan orucunu farz kılmıştır.

7 Teravih namazı kılınır.
2. Ramazan Orucu ORUÇ imsak ile başlar İftar ile biter Tutulur Kadir Gecesi vardır. RAMAZAN AYINDA Teravih namazı kılınır. BU TABLODA RAMAZAN AYINA ANLAM KATAN İBADETLER HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

8 2. Ramazan Orucu Oruç; tan yerinin ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar insanın yeme, içme ve bazı bedensel isteklerden uzak durmasıdır.

9 2. Ramazan Orucu Kur’an-ı Kerim’de, “Ey inananlar! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizlere de farz kılındı.” ayetiyle orucun, Allah’ın gönderdiği tüm dinlerde olduğu bildirilmiştir.

10 2. Ramazan Orucu Oruç; ergenlik çağına girmiş, akıllı ve sağlıklı
Müslümanlara farzdır. İnsana iç disiplin kazandırmayı, insanı kötülüklerden sakındırmayı, Allah’ı yüceltmeyi amaçlayan bir ibadettir. Oruç tutan kimse kötülüklerden kaçınmaya, iyi ve güzel davranışlarda bulunmaya özen gösterir.

11 2. Ramazan Orucu İslam insanların güçlerini aşan veya sıkıntıya yol
açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir. Hamile ve bebekli kadınlar, sağlık durumu elverişli olmayanlar, yaşlılar, yolculuğa çıkanlar, oruç tutmakla sorumlu tutulmamıştır.

12 2. Ramazan Orucu Sürekli sağlık sorunu olanlar ve yaşlılık gibi nedenlerle oruç tutamayanlar ise fidye verirler. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “…Oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakiri doyuracak kadar fidye gerekir…”

13 2. Ramazan Orucu Bir yoksulun bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılayacak miktardaki paraya fidye denir.

14 ORUÇ sahur Günahlardan korur FİDYE İMSAK İFTAR Allah emretmiştir
RAMAZAN YOLCU VE HASTA niçin ayıdır FARZDIR Günahlardan korur tutmayabilir ORUÇ tutmayanlar verir -u bozar FİDYE Yeme içme ve cinsel ilişki -a başlama zamanıdır. İMSAK -un sona erdiği andır. -a başlamadan önce yemek zamanıdır İFTAR sahur

15 3. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar
Yemek için gece kalkılan vakte sahur vakti denir. Yenilen yemeğe de sahur yemeği adı verilir. İmsak, oruca başlama vakti anlamına gelmektedir. Tan yerinin ağarmasıyla oruç yasaklarının başladığı vakte imsak denir.

16 3. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar
Orucu açmaya iftar; orucun açıldığı vakte iftar vakti; yenilen yemeğe de iftar yemeği denir. Teravih namazı, ramazan ayında yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan sünnet bir namazdır.

17 Hicri ayların birincisinin muharrem ayı olduğunu biliyor muydunuz?
4. Muharrem Orucu Hicri ayların birincisinin muharrem ayı olduğunu biliyor muydunuz? Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarına gelen muharrem, hicri takvime göre yılın ilk ayıdır. Muharrem ayının onuncu günü aşura günü diye adlandırılır.

18 5. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Oruçlu insan Yemek ve içeceklerden uzak durmalı İbadet ettiğinin bilincinde olmalıdır. Kötü söz söylememeli. Kötü davranışlardan uzak durmalı. Öfkeli davranışlardan kaçınmalıdır. Yalan söylememeli. İyi geçinmeli ve kimseyi kırmamalı.

19 Oruç tutan kimse nelere dikkat etmelidir?
6. Orucu Bozan Durumlar Oruç tutan kimse nelere dikkat etmelidir? Orucu bozan durumların bazıları şunlardır: - Oruçlu olduğunu bilerek yemek ve içmek - Sigara içmek - İlaç kullanmak

20 6. Orucu Bozmayan Durumlar
Orucu bozmayan durumların bazıları şunlardır: Oruçlu olduğunu unutarak yemek ve içmek. Göze ilaç damlatmak. Kan vermek. Ağza ve burna su alıp çalkalamak. Banyo yapmak

21 7. Oruç İbadetinin Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları
Camide Müslümanlar birbiriyle tanışır, görüşür, konuşurlar. Bütün bunlar da insanların birbirlerini sevmelerinde, birbirleriyle kaynaşmalarında etkili olur. Ramazan ayı boyunca verilen iftar davetlerinin de dostluk ve kardeşlik duygularının gelişmesinde önemli bir rolü vardır. Sonuç olarak oruç ibadetinin hem fert hem de toplum için pek çok faydası bulunur. Her Müslüman bunun farkında olmalı, ibadetlerini bilinçli bir şekilde yerine getirmelidir.

22 2. Oruç tutmak için gece kalkıp yemek yediğimiz vakit.
1. Oruç tutulan ay. 2. Oruç tutmak için gece kalkıp yemek yediğimiz vakit. 3. Ramazan ayında tutulur. 4. Ramazan ayının sonundaki sevinçli gün. 5. Sahurdan sonra yemek yemenin yasaklandığı, orucun başladığı vakit. 6. Ramazanda kılınan namaz. 7. Orucun açıldığı vakit. 8. Bir kişinin Kur’an’ı yüksek sesle okuyup diğerlerinin takip etmesi. 9. Camilerde minarelerin arasına asılan ışıklı yazı. 10. Kutsal kitabımız. S HU R B Y R A M R A MA Z A N K U R N T E R V İ H O R Ç A H Y A M U K B E L İ S A K F T A R

23 BENİ SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN
TEŞEKÜR EDERİM.


"İlköğretim DKAB Dersi 7. Sınıf 2. Ünite Sunusu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları