Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.Ünite VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.Ünite VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER"— Sunum transkripti:

1 1.Ünite VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER www.egitimcininadresi.com
FEN KUŞAĞI 1.Ünite VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER

2 1) SİNDİRİM SİSTEMİ - Sindirim sistemi 6 kısımdan oluşur; Ağız,yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, anüstür. Besin maddelerinin içeriklerine göre karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırıldığını biliyoruz. Besin içerikleri büyük moleküllerdir. Büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere parçalanması gerekir. Yediğimiz besinler hücrelerimize geçebilecek duruma sindirim işlemi sonucunda gelir. Sindirim büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere dönüştürülmesidir. Öyleyse vücudumuzda sindirim nasıl gerçekleşir? Besinlerin hücrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar küçük parçalar bölerek kana geçişini sağlamak sindirim sisteminin görevidir. Sindirim çiğnemeyle başlar. Besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılması mekanik sindirimdir. Besinlerin enzim adı verilen bazı salgılar yardımıyla parçalanmasına ise kimyasal sindirim denir.

3 SİNDİRİM NEDİR ? Sindirim: Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek hale gelmesine sindirim denir.  Büyük moleküllü besin maddeleri: Karbonhidratlar           >Glikoz Proteinler                    >Amino asit Yağlar                        >Yağ asidi+ gliserol (gliserin)  Şeklindeki küçük moleküller haline gelerek kana geçerler. 1) Mekanik Sindirim: Besinlerin sindirim enzimleri kullanılmadan, yalnızca fiziksel olarak – dil, diş, mide, bağırsak hareketleri sayesinde- parçalanıp, küçük parçacıklar haline getirilmesidir. Yani besinlerin kesilmesi, parçalanması, mide ve bağırsaklarda salgılanan sular sayesinde boza kıvamına getirilmesidir.  2) Kimyasal Sindirim: Parçalanmış ve sulandırılmış besinlerin enzimler yardımıyla ( tükürük, mide ve bağırsak öz suları, pankreas ve karaciğer salgılarıyla) kimyasal değişime uğrayıp, yapı taşlarına parçalanmasına denir. Kimyasal sindirimde mutlaka enzim ve su kullanılır. 

4 SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN;
• Çok sıcak ve çok soğuk şeyler yiyip içmemeliyiz. • Lokmaları iyice çiğnemeli ve yavaş yemeliyiz. • Sofradan tam olarak doymadan kalkmalıyız. • Yemek sırasında ve yemekten sonra fazla su içmemeliyiz. • Yemekten sonra bir saat kadar istirahat etmeliyiz. • Yemeğe çiğ salata veya taze meyve ile başlamalıyız. • Kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durmalıyız.

5 DERS KİTABIMIZDAN BİR BÖLÜM 

6

7 SİNDİRİME YARDIMCI ORGANLAR
Karaciğer : Safra bir salgı üretir. Midenin hemen yan kısmında bulunan organımızdır.Çeşitli görevleri vardır.Bunlardan bazıları ; besin depolama, kan yapımı, madde sentezi, bazı atıkların etkisiz hale getirilmesi, kan proteinlerinin sentezlemesi ve kan hücrelerinin yıkımıdır… 

8 SİNDİRİME YARDIMCI ORGANLAR
PANKREAS : Midenin alt kısmında bulunan bir organımızdır.Salgı bezi özelliğine sahiptir. Kan şekerinin ayarlanması için kana çeşitli hormonları salgılar.Bundan başka ürettiği çeşitli enzimleri pankreas öz suyu olarak, bir kanala ince bağırsağa kimyasal sindirimde görev yapar… 

9 SİNDİRİME YARDIMCI ORGANLAR KARACİĞER – PANKREAS

10 VÜCUTTA PANKREAS VE KARACİĞERİN YERİ

11 SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞINI KORUMAK
Çok sıcak ve çok soğuk şeyler yiyip içmemeliyiz. Lokmaları iyice çiğnemeli ve yavaş yavaş yemeliyiz. Sofradan sindirim sistemimizi yoracak kadar çok yemeden kalkmalıyız. Yemek sırasında ve yemekten sonra hemen fazla miktarda su içmemeliyiz. Yemekten sonra 1 saat kadar bir şey yememeliyiz. (İstirahat etmeliyiz.) Yemeğe çiğ salata veya taze meyve ile başlamalıyız. Kafeinli ve asitli içiceklerden uzat durmalıyız.

12 Yok

13 BESİNLER İnsanlar beslenmek için çeşitli yiyecek ve içecekler yapısında çeşitli besin maddeleri bulunur.Yaşamamız için gerekli olan besin maddeleri karbonhidrat , yağ, protein, vitamin, mineral ve sudur. Enerji vericiler : Karbonhidrat, yağ, protein Enerji verimi : Yağ, protein, karbonhidrat Yapıcı-onarıcı : Protein, yağ, karbonhidrat Düzenleyiciler : Protein, vitamin, mineraller, su Açlık anında kullanım sırası : Karbonhidrat, yağ, protein Sindirim kolaylığı : Karbonhidrat, protein, yağ

14

15 2) BOŞALTIM SİSTEMİ Besin maddelerinin hücrelerde kullanılması sonucu bazı atık ve zararlı ürünler oluşur. Hücrelerde oluşan atıklar kana geçer ve taşınırlar.Atıkların vücuttan atılması canlı yaşamı için gereklidir. Canlıların yaşama ve çoğalması için kan ve hücre sitoplazmasındaki çeşitli maddelerin belirli oranlarda tutulması zorunludur.

16 BOŞALTIM NEDİR ? Canlılar yaşamın sürmesi için atıkların en kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılması gereklidir.Hücrelerde ve kanda bulunan atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına boşaltım denir. Boşaltım olayı bütün canlılarda ortak meydana gelir. İnsanlarda boşaltım sistemini oluşturan organlar; böbrekler, idrar borusu (kanalı) , idrar torbası (kesesi) ve üretradır.  İnsanlarda deri, akciğerler ve kalın bağırsak’ta boşaltım yapan diğer organlardır. Ayrıca karaciğer de boşaltıma yardımcı organdır.  İnsanlarda boşaltım sistemi, solunum ve dolaşım sistemleri ile birlikte çalışır.

17 ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN UZAKLAŞTIRAN ORGANLAR
Deri : Deri vücudumuzu örten organımızdır.Deri üzerinde çok sayıda gözenek vardır ve kan damarlarıyla bağlantılıdır.Deri terlemeyi sağlayarak boşaltıma yardımcı olur. Ter sıvısı içerisinde su ve tuz gibi maddeler vardır.

18 Akciğer : Akciğerlerimiz solunum sisteminin temel organıdır
Akciğer : Akciğerlerimiz solunum sisteminin temel organıdır. Vücudumuzdaki karbondioksit gazının uzaklaştırılmasını sağlar. Akciğerlerde gerçekleşen bu olaya soluk alışverişi denir.

19 Karın Boşluğunda Bulunan Karaciğer 
Karaciğer : Karaciğer vücudumuzdaki en önemli organlardan birisidir. Çok sayıda farklı görevi vardır. Karaciğer proteinlerin kullanılması ve parçalanması sırasında oluşan çok zehirli bir maddenin (NH3 – amonyak) etkisiz hale getirilmesini sağlar. Çünkü amonyağın vücutta 0.1 g. Değerinin üzerine çıkması, insanlarda ölüme neden olabilir. Karın Boşluğunda Bulunan Karaciğer 

20 Sindirim Atıklarının Uzaklaştıran Kalın Bağırsak
Kalın Bağırsak : Sindirilmeyen besinler, besin atıklarının oluşmasına neden olur. Kalın bağırsak su, safra ve besin atıklarının vücuttan uzaklaştırılmasında görev yapar. Ancak kalın bağırsak kanda veya vücut içinde bulunan atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması şeklinde bir görev yapmaz. Sindirim Atıklarının Uzaklaştıran Kalın Bağırsak

21 Böbrek : Kanda bulunan zararlı maddeler ile su ve tuzların vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Vücudumuzdaki boşaltım sisteminin temel organıdır. Diğer yapılar boşaltım yapılmasında böbreklere yardımcı olurlar. Ancak boşaltım en yoğun olarak gerçekleştiği organımız böbreklerdir.

22 ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN UZAKLAŞTIRAN ORGANLAR

23 DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMİMİZ
İnsan vücudunda, yaşamı süresince sindirim, solunum, dolaşım, boşaltım, öğrenme, hareket, büyüme ve refleks gibi çeşitli biyolojik olaylar meydana gelir. Bütün bu ve benzeri olayların yönetimini bir sistemimiz sağlar. Vücudumuzdaki sistem veya organların düzenli ve birbiriyle uyumlu çalışmasını kontrol eden yapılara denetleyici ve düzenleyici sistem denir.

24 SİNİR SİSTEMİMİZ Vücudun yönetilmesini sağlayan temel sistemimizdir.Çevrenin fark edilmesini sağlar, vücut organlarının koordinasyonunu sağlar ve çevrede oluşan değişimlere karşı vücudun hazırlanmasını kontrol eder. Sinir sistemi nöron adı verilen milyonlarca sinir hücresinden meydana gelir.

25 SİNİR SİSTEMİNİN YAPISI

26 MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ Kafatası ve omurga içerisinde bulunan sinirsel organlardan meydana gelir. Vücut organlarının yönetilmesi ve yaşam olaylarının kontrol edilmesinde görev yapar. Merkezi sinir sisteminde gelen bir bozulma çeşitli olayların akmasına neden olabilir.

27 ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ
Merkezi sinir sistemi ile vücut organları arasında bağlantıyı sağlayan sinir hücrelerinden oluşur. Bu sinirlerin görevi merkezi sinir sistemi ile organlar arasındaki duyuların ve emirlerin iletilmesini sağlamaktır.

28

29 BEYİN Kafatası içerisinde yer alan ve yumuşak yapıda sinir organıdır. Sinir hücrelerinin karmaşık şekilde birleşmesinden meydana gelir. Çevresinde kafatası kemikleri vardır ve beyni çarpma, darbe, sıcak ve soğuk etki ve mikroplardan korur.

30 BEYİNCİK Beynin arka alt bölümünde bulunur. Yapı ve görünüşü beyne benzer. Kol ve bacak kaslarının kasılma derecesini ve birbiriyle uyumlu çalışmasını düzenler. Beyincik vücut hareketlerinin dengeli olmasını sağlar.

31 OMURİLİK SOĞANI Beynin alt kısmında, boynun ense kısmında bulunur. Soğana benzer şekilde görünen küçük bir organdır. Yapısında istemsiz olarak çalışan iç organların yönetim merkezleri vardır.

32 OMURİLİK Omurga içindeki yapısı ve çalışması hassas olan bir organdır.Omurga kemikleri bu organı dış etkenlerden korur.

33 DUYU ORGANLARIMIZ VE SİSTEMLERİN SAĞLIĞI
Canlılar değişen ortam şartlarından haberdar eden organlara duyu organları denir.Duyu organları görme, işitme, koku, tat ve dokunma duyularının algılanmasını sağlar. Duyu organlarımız birlikte çalıştığında çevremizi algılanmamız daha kolay olur. Duyu organlarının kontrol merkezi BEYİNDİR.

34 GÖRME ORGANIMIZ GÖZ Göz, çevremizden aldığı ışık sayesinde görmemizi sağlayan duyu organımızdır. Gözümüzü koruyan yapılar kaşlar, göz kapakları, kirpiklerdir.Gözümüzde ayrıca gözyaşı bezleri ile göz yuvarlığını göz çukuruna bağlayan ve bunların hareketini sağlayan kaslar bulunur.

35

36 Göz sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabaka (retina) olmak üzere üç bölümden oluşur. Gözün Bölümleri : a) Sert Tabaka: Gözün dışında bulunan beyaz renkli kısımdır ve gözü dış etkilerden korur. Işığı kıran bu tabakaya saydam tabaka (kornea) adı verilir. b) Damar Tabaka: Sert tabakanın altında yer alır ve gözün beslenmesini sağlayan damarlardan oluşur. Damar tabaka, gözün ön kısmındaki irisi oluşturur. iris gözün renkli kısmıdır. irisin ortasında bulunan kısma göz bebeği adı verilir. iris, gözümüze gelen ışığın şiddeti fazla olduğunda göz bebeğini daraltır, az ışıklı ortamlarda ise göz bebeğinin büyümesini sağlar. c) Ağ Tabaka (Retina): Işığa karşı duyarlı almaçların bulunduğu kısımdır. Ağ tabakadaki sinirler birleşerek göz yuvarlağının arka tarafından çıkıp beyne gider. Sinirlerin göz yuvarlağından dışarı çıktığı yere kör nokta adı verilir. Kör nokta ışığa karşı duyarlı değildir ve burada görüntü oluşmaz. Kör noktanın üst kısmında ve göz bebeğinin hizasında bulunan çukur bölgeye sarı leke denir. Görüntü sarı lekede meydana gelir. Ağ tabakanın ön kısmında göz merceği bulunur.

37 NASIL GÖRÜRÜZ ? 1. Cisimlerden yansıyan ışık ışınları, önce saydam tabakaya gelir ve burada kırılır. Kırılan ışın ardından göz bebeğine gelir. 2. Göz bebeğinden gelen ışınlar, göz merceğinde tekrar kırılarak ağ tabaka üzerine düşer. 3. Ağ tabakada yer alan sarı leke üzerinde ters bir görüntü oluşur. Oluşan görüntü buradaki görme almaçları tarafından algılanır. 4. Algılanan görüntü, görme sinirleri vasıtasıyla beyindeki görme merkezine iletilir. Ters görüntü, beyindeki görme merkezinde düz olarak algılanır. Böylece görme gerçekleşir.

38

39 GÖZ KUSURLARI Göz kusurları doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Doğuştan olan bazı göz kusurları şunlardır: Miyopluk, hipermetropluk, astigmatizm, kataraktır.

40 RENK KÖRLÜĞÜ Renk körlüğü (Daltonizm): Kırmızı ve yeşil renklerin birbirinden ayırt edilemediği bir göz kusurudur. Tedavisi yoktur. Yandaki resim renk körlüğünün belirlenmesinde kullanılır

41 ŞAŞILIK Gözü hareket ettiren kasların uyumsuzluğu sonucunda oluşur, ameliyatla giderilebilir.

42

43 UNUTMA :! Göz görmemizi sağlayan duyu organımızdır.
Göz kaşlar, göz kapakları, kirpikler ve gözyaşı bezleri ile göz yuvarlığını göz çukuruna bağlayan ve bunların hareketini sağlayan kaslardan oluşmuştur. Gözün görmeyi sağlayan bölümlerinin sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabakadır. İris gözümüze gelen ışığın şiddeti fazla olduğu zaman göz bebeğini daralttır, az ışıklı ortamlarda ise göz bebeğinin büyümesine sebep olur.

44 GÖZ Göz çukurunda bir bilye Bilye deyip geçme, marifetini dinle Işınlar geldi korneaya  Kırdı attı arkaya Göz bebeğinden geçti merceğe Biraz daha kırıldı orada Şimdi geldi sıra Sarı lekeye ters düşen cisme Almaçlar hemen algıladı  Çabucacık beyne yolladı Beyin baktı sarsıldı Düşünmeye başladı 10 salise geçti aradan Hemen yolladı durmadan Gözümde belirmeye başladı ışık Görüyorum çevremde pek çok varlık

45 İŞİTME ORGANIMIZ KULAK
Kulaklarımız işitmemizi ve dengemizi sağlayan duyu organımızdır. Suya atılan bir taşın oluşturduğu dalgalar gibi havada da ses dalgaları mevcuttur. Bu ses dalgaları kulağımızdaki duyu almaçları ile algılanır. Kulak dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur.

46

47 KULAĞIN BÖLÜMLERİ www.egitimcininadresi.com
a) Dış Kulak: Kulak kepçesinden ve kulak yolundan oluşur. Kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak kepçesi kıkırdak bir yapıya sahiptir. Kulak yolu, kulak kepçesini orta kulağa bağlayan bir kanaldır. Kulağımız kulak kiri olarak adlandırılan bir sıvı salgılar. Bu sıvı, kulak yolundaki kıllar ile birlikte kulağa giren toz vb. maddelerin kulak zarına ulaşmasını engeller. b) Orta Kulak: Orta kulakta çekiç, örs, üzengi kemikleri, östaki borusu ve oval pencere bulunur. Üzengi kemiği vücudumuzun en küçük kemiğidir. Çekiç kemiği kulak zarına, üzengi kemiği ise iç kulaktaki oval pencereye temas eder. Bu özellikleri ile kulak kemikleri, kulak zarını iç kulağa bağlayan bir köprü oluşturur. Östaki borusu orta kulaktan yutağa açılır. Böylece orta kulak ile vücudun dışı arasındaki basınç farkını dengeleyerek kulak zarının yırtılmasını engellemiş olur. c) iç kulak: Dalız, salyangoz ve yarım daire kanallarından oluşur. Dalız, oval pencereden gelen ses dalgalarını salyangoza iletir. Salyangozda işitme sinirleri vardır ve gelen ses dalgaları işitme sinirleri ile beyne iletilir. Vücudumuzun dengesinin bozulup bozulmadığını beyinciğe bildirme işini salyangozun üst kısmındaki yarım daire kanalları yapar.

48 NASIL İŞİTRİZ ? İç kulakta yarım daire kanalları vücudun dengesini sağlanmasında önemli rol oynar. Vücudun durumu değiştiğinde buradan beyne giden mesajlar sonucu beyin vücudun konumunu değiştirip denge sağlar.

49 DOKUNMA ORGANIMIZ DERİ
Deri, en büyük duyu organımızdır ve vücudumuzun dışını tamamen kaplar. Ayrıca vücut ısısını ayarlar, solunum ve boşaltıma yardımcı olur ve vücudu dış etkilerden korur. Derinin üzerinde dokunmayı, basıncı, ağrıyı, sıcağı, soğuğu vb. duyuları algılayan almaçlar vardır.

50 DERİNİN BÖLÜMLERİ a) Üst deri: Derinin alt bölümlerini koruyan tabakadır. Bu tabakada kan damarları ve sinirler bulunmaz. Üst derinin en dış bölümü ölü hücrelerden meydana gelmiştir. Bu bölümün altında canlı hücrelerden oluşan bir tabaka bulunur. Bu tabaka, deriyi güneşten gelen zararlı ışınlardan korur. Üst deride ayrıca derinin rengini belirleyen hücreler de vardır. b) Alt deri: Üst deriye göre daha kalın olan alt deri, canlı hücrelerden oluşur. Alt deride kan damarları, kıl kasları, sinirler, ter bezleri, yağ bezleri, kıl kökleri ve duyu almaçları yer alır. Bu bölümün en altında ise yağ tabakası bulunur. Yağ tabakası vücudu çarpmalara ve vurmalara karşı korur ve vücudun ısı kaybını önler. Burada yer alan ter bezleri, terleme ile boşaltıma yardımcı olur.

51 UNUTMA :! Derinin vücudun dışını tamamen kaplayan en büyük duyu organımızdır. Derinin görevi vücut ısısını ayarlamak, solunuma ve boşaltıma yardımcı olmak, vücudu dış etkilerden korumaktır. Derinin üzerinde dokunmayı, basıncı, ağrıyı, sıcağı vb. duyuları algılayan almaçların verdır.

52 KOKLAMA ORGANIMIZ BURUN
 Burun, koku alma ve solunum organımızdır. Bu organ, alınan havanın temizlenmesini, ısıtılmasını, nemlendirilmesini ve kokusunun algılanmasını sağlar. Bir süre aynı koku alınacak olursa bu koku bir müddet sonra hissedilmez. Ancak ortama değişik bir koku geldiğinde bu yeni koku fark edilir.

53

54 KOKUYU NASIL ALGILARIZ ?
1. Kokulu cisimlerden buharlaşarak ayrılan ve havaya karışan tanecikler, sarı bölgedeki mukus sıvısında çözünerek koku almaçlarını uyarır. 2. Uyartılar beynin koklama merkezine iletilir. Böylece koku algılanmış olur.

55 UNUTMA :! Koku alma ve solunum organı olan burnumuz alınan havanın temizlenmesinde, ısıtılmasında, nemlendirilmesinde ve kokusunun algılanmasında rol oynar.

56 TATMA ORGANIMIZ DİL Yiyeceklerin bazılarının tadını severken, bazılarını ise sevmeyiz. Biberin acı, limonun ekşi, çikolatanın ise tatlı olduğunu nasıl ayırt ettiğimizi biliyor musunuz? Bu farklı tatları almamızda görevli olan dilimizin acaba başka görevleri de olabilir mi? Dilimizin tat alma, çiğneme, yutma ve konuşmaya yardımcı olma gibi görevleri vardır. Maddelerin tadının alınabilmesi için bu maddelerin tükürükte çözünmesi gerekir. 

57

58 Nasıl Tat Alırız? 1. Tükürükte çözünen maddeler, tat tomurcuklarındaki almaçları uyarır. 2. Almaçlar, aldıkları uyarıları tat alma sinirlerine iletir. 3. Tat alma sinirleri beyindeki tat alma merkezini uyarır ve tat duyusu algılanır.

59 UNUTMA :! Dil tat alma, yutma ve konuşmaya yardımcı olur.
Maddelerin tadının alınabilmesi için bu maddelerin tükürükte çözünmesi gerekir. Dilin ucunda, yanlarında ve arkasında tatları algılamaya yarayan tat alma tomurcuklarının bulunur. Tat alma tomurcuklarında tatları algılamaya yarayan almaçların yer alır. Metabolizma: Canlılarda gerçekleşen yapım ve yıkım olaylarının tamamıdır.

60 DUYU ORGANLARIMIZIN SAĞLIĞI
Göz sağlığımız için; • Gözlerimizi temiz tutmalıyız. Başkalarına ait havlu ve gözlükleri kullanmamalıyız. • Televizyonu uzun süre ve yakından izlememeliyiz. • Okuma sırasında gözlerimiz ile kitap arasındaki uzaklığın 20–35 cm olmasına dikkat etmeliyiz. • Gözlerimizi aşırı ışıktan korumalıyız. • Gözlerimizin görme yeteneğini artırmak için A vitamini içeren besinler yemeliyiz. Kulak sağlığımız için; • Kulaklarımızı temiz tutmalıyız. • Kulaklarımızı soğuktan korumalıyız. • Kulaklarımızı sert cisimlerle karıştırmamalıyız. • Kulaklarımızı dış darbelerden korumalıyız. • Yüksek sesli ortamlarda bulunmamalıyız. • Patlama sesi gibi şiddetli seslerin olduğu ortamlarda, oluşan basıncın kulak zarımıza zarar vermesini engellemek için ağzımızı açmalıyız. Burun sağlığımız için; • Burun kıllarını koparmamalıyız. • Burnumuzu karıştırmamalıyız. • Sigara içmemeliyiz. • Ne olduğunu bilmediğimiz ya da kokusu keskin olan maddeleri koklamamalıyız.

61 DUYU ORGANLARIMIZIN SAĞLIĞI
Deri sağlığımız için; • Derimizi ezilme, kesilme ve yanmalardan korumalıyız. • Vücudumuzu temiz tutarak deri üzerinde mikropların üremesine engel olmalıyız. Bunun için derimizin üstündeki kirleri ve ölü hücreleri, sık sık yıkanarak vücudumuzdan uzaklaştırmalıyız. Dil sağlığımız için; • Ağız temizliğine önem vermeliyiz. • Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıyız. • Alkol ve sigara kullanmamalı ve dilimize zarar verebilecek bazı kimyasal maddelerden uzak durmalıyız.

62 Fen Kuşağı :D BU ÜNİTENİNDE SONUNA GELDİK…
BİR DAHA Kİ ÜNİTEDE GÖRÜŞMEK ÜZERE…  1.ÜNİTE FEN VE TEKNOLOJİ SINAVINDA FEN KUŞAĞI HEPİNİZE BAŞARILAR DİLER… 

63 KAYNAKÇA :D Fen ve Teknoloji Ders Kitabı Güvender Tüm Dersler
FenKuşağı Grup Etkinlik Ve Dergisi


"1.Ünite VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları