Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?"— Sunum transkripti:

1 K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
Kemosentezi hangi canlılar yapar? Azot bakterilerinin önemi nedir? Kemosentezin sonucunda ne olur? Kemosentezle fotosentez arasındaki farklar ve benzerlikler nelerdir?

2 Hatırlayalım ! Fotosentezde, yeşil pigmentli klorofile sahip canlılar, ham madde olarak H2O (su) ve CO2 (karbondioksit) ya da H2O yerine H2S veya sadece H2 kullanmak suretiyle organik madde sentez ederler. Fotosentez, enerjiye ihtiyaç gösteren bir olaydır. Bu iş için, klorofil tarafından absorbe edilen güneş ışığının enerjisi harcanmaktadır.

3 Fotosentez

4 Peki kemosentez nedir? Bazı bakteriler organik maddeleri oksitleyerek enerji kazanırlar.Bu enerjiyi H2O ve CO2′nin birleştirilmesinde kullanarak kendisine lazım olan organik besinleri yaparlar. İşte bu şekilde kimyasal enerjiden faydalanarak organik besinler yapılmasına kemosentez denir.

5 Kemosentezi hangi canlılar yapar?
Demir bakterileri Sülfür bakterileri Hidrojen bakterileri Azot bakterileri kemosentez yapan canlılardır.

6 Kemosentez çeşitleri nelerdir?
Demir bakterileri: FeCO3 ı oksitleyerek enerji sağlarlar. Bu enerjiyle de karbonhidrat ,yağ ve protein gibi maddeler sentezlerler. FeCO3 + O2 + H2O Fe(OH)3 + CO2+ENERJİ

7 2. Sülfür bakterileri: H2S’yi oksitler ve çıkan kimyasal enerjiyle de kendilerine glikoz sentezlerler. H2S + 3/2 H2  H2O + SO2 + ENERJİ

8 3. Hidrojen bakterileri: H2’yi oksitleyerek enerji sağlarlar.
H2 + O2 → H2O + 68 Kal (ENERJİ) 

9 4. Azot bakterileri: N bileşiklerini oksitlerler.
Nitrosomanos 2 NH3 + 3O2 → 2 HNO2 + 2 H2O Kal (enerji) Nitrit asit (nitritleşme) Nitrosococus 2 HNO2 + O2 → 2 HNO3 + 43 Kal (enerji) 

10 Azot bakterilerinin önemi nedir?
Azot,bitkiler için çok önemli bir element olmasına karşı topraktaki azot bitkisel ve hayvansal organik artıkların çürümesinden meydana gelmiş amonyak halinde bulunmaktadır.Bitkiler bu haldeki azottan faydalanamazlar. Azotun bitkilerin faydalanabileceği hale gelmesi için amonyağın nitrat ve nitrit tuzları haline gelmesi gerekir. Önce nitrit bakterileri amonyağı(NH3) oksitleyerek nitrik asit(HNO2) haline getirir ve kendisi için gerekli olan enerjiyi kazanır.Bu enerjiyi de kendilerine lazım olan organik madde yapımında kullanırlar.  Nitrik asit haline gelen bileşikler daha sonra nitrat bakterileri tarafından tekrar oksitlenerek nitrat asidine(HNO3) çevrilir. Burada meydana gelen enerji nitrat bakterileri tarafından organik besin maddeleri yapımında kullanılır. İki safhada sonuçlanan bu olaya nitrifikasyon denir.

11 Azot döngüsü

12 Kemosentezin sonucunda ne olur?
Bazı zararlı maddeler ortadan kaldırılmış, Bitkilerin alabileceği tuzlar oluşturulmuş, Kimyasal enerji kazanılmış, Organik besin sentezlenmiş olmaktadır.

13 Kemosentezle fotosentez arasındaki farklar ve benzerlikler nelerdir?
Kemosentez ve fotosentezin benzerlikleri İnorganik maddelerden organik madde sentezlenir. Karbondioksit tüketilir. ATP sentezlenir. Enzimatik reaksiyonlarla gerçekleşir.

14 Kemosentez ve fotosentezin farklılıkları
Organik madde sentezinde kimyasal enerji kullanılır. Klorofile gerek yoktur. Besin sentezi hem ışıklı hem de karanlık ortamda gerçekleşebilir FOTOSENTEZ Organik madde sentezinde ışık enerjisi kullanılır. Klorofil gereklidir. Besin sentezi sadece ışıklı ortamda gerçekleşir.

15 Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz…
Sorusu olan var mı ? 2 Sinem İREZ 6 Büşra PASPAL 10-E


"K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları