Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5.ÜNİTE GERÇEKLEŞEN DÜŞLER ÖZGÜR GÜVERCİN 5.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5.ÜNİTE GERÇEKLEŞEN DÜŞLER ÖZGÜR GÜVERCİN 5.Sınıf SOSYAL BİLGİLER."— Sunum transkripti:

1 5.ÜNİTE GERÇEKLEŞEN DÜŞLER ÖZGÜR GÜVERCİN 5.Sınıf SOSYAL BİLGİLER

2 TARİH DEVİRLERİ TARİH ÖNCESİ DEVİRLER İsa’nın doğumu Yazının İcadı
İsa’dan Sonra (İS) Milattan Sonra (MS) İsa’dan Önce (İÖ) Milattan Önce(MÖ) Kavimler Göçü 375 İstanbul’un Fethi Fransız İhtilali TAŞ ve MADEN DEVİRLERİ 1453 1789 3200 Yazının İcadı İLK ÇAĞ ORTA ÇAĞ YENİ ÇAĞ YAKIN ÇAĞ TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TARİH DEVİRLERİ

3 Taş Devirleri Maden Devirleri Kabataş Bakır Yontmataş Tunç Cilalıtaş
Yazının İcadı Taş Devirleri Maden Devirleri Kabataş Bakır Yontmataş Tunç Cilalıtaş Demir

4 Mağara Resimleri Yontmataş Devri

5 YONTMATAŞ DEVRİ SANAT ESERLERİ

6

7 İlk insanlardan başlayarak günümüze kadar gelen süreçte toplumun ihtiyaçları için bir çok buluş yapılmıştır. Buluşlar, ihtiyaçtan dolayı yapılır. Buluşlar, yaşamı kolaylaştırır. Buluşlar, yeni gelişmelere sebep olur.

8 Sümer/ Mezopotamya Fenikeliler/ Suriye Lidyalılar/ Anadolu
ÇİVİ YAZISI Sümer/Mezopotamya MÖ 3200 TEKERLEK Sümer/ Mezopotamya MÖ 3000 Ürün Toplama Makinesi Babil / Mezopotamya MÖ 1300 ALFABE Fenikeliler/ Suriye MÖ 700 PARA Lidyalılar/ Anadolu MÖ 540 Geometri Okulu Thales-İyon/ Anadolu

9 En çok buluş hangi medeniyete aittir?
LİDYA ÇİN FENİKE SÜMER MISIR

10 İlk Takvimi - MISIR Medeniyeti bulmuştur. (Güneş Yılı Esaslı Takvim)
Ay Yılı Takvimini - SÜMER Medeniyeti bulmuştur. Ziggurat tapınağın son katındaki gözlemevi sayesinde bulunmuştur. NOT: Bu iki medeniyette ASTRONOMİ gelişmiştir diyebiliriz.

11 YAZI İnsanlar kendini ifade etme arzusu ile resim yapmaya başlamışlardır. Mağara Resimleri: Yontmataş Devri YAZI: Sümer Medeniyeti (Çivi yazısı) Yazının icadı ile TARİH devirleri başlamıştır. Yazıdan önceki dönem ise “Tarih öncesi”dir.

12 Milat (Hz.İsa’nın doğumu)
Yazının İcadı MÖ 3500 Tarih Devirleri Tarih Öncesi Devirler

13 NOT: Güney Amerika uygarlığı olan İnkalar “Khipu” (Kipus) adı verilen düğümlerden oluşan ip demetlerini kullanarak anlaşma sağlıyorlardı. Çince’de 40 bin kadar şekil ve harf kullanılmaktadır. Bundan dolayı öğrenilmesi oldukça zor bir dildir. Türkçe’nin ilk örnekleri Orhun Anıtları’dır. Bu yazıya Hakanca denir.

14

15 Resim Yazısı (Hiyeroglif)
BULUŞ EŞLEŞTİRMESİ Güneş yılı takvimi ÇİN Ay yılı takvimi LİDYA Para SÜMER Yazı (Çivi Yazısı) MISIR Resim Yazısı (Hiyeroglif) Barut

16 Bazı buluşlar başka buluşların alt yapısını oluşturur ya da kendinden önceki buluşun önemini artırır. Mürekkep Matbaa Barut Top Cam Mikroskop Tekerlek Araba

17 Aşağıdaki buluşlardan hangisi insanlığa ilerleyen zamanlarda fayda yerine zarar getirmiştir?
A. Mürekkep B. Matbaa C. Tekerlek D. Barut

18 Aşağıdaki buluşlardan hangisi insanlığa ilerleyen zamanlarda fayda yerine zarar getirmiştir?
A. Mürekkep B. Matbaa C. Tekerlek D. Barut

19 Tarih Devirleri, aşağıdaki medeniyetlerin hangisinde başlamıştır?
A. Mısır B. Mezopotamya C. Anadolu D. Roma

20 Tarih Devirleri, aşağıdaki medeniyetlerin hangisinde başlamıştır?
A. Mısır B. Mezopotamya C. Anadolu D. Roma

21 Buna göre, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Biruni, Selçuklu hükümdarı Gazneli Mahmut’un ve Sultan Mesut’un himayesinde bilimsel çalışmalar yapmıştır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir? A. Biruni tıp alanında araştırma yapmıştır. B. Türk hükümdarları bilime önem vermiştir. C. Gaznelilerde gaza ve cihat anlayışı gelişmiştir. D. Biruni din ilimleri üzerinde çalışmıştır.

22 Buna göre, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Biruni, Selçuklu hükümdarı Gazneli Mahmut’un ve Sultan Mesut’un himayesinde bilimsel çalışmalar yapmıştır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir? A. Biruni tıp alanında araştırma yapmıştır. B. Türk hükümdarları bilime önem vermiştir. C. Gaznelilerde gaza ve cihat anlayışı gelişmiştir. D. Biruni din ilimleri üzerinde çalışmıştır.

23 Yeniçağ Avrupası’nda meydana gelen aşağıdaki gelişmelerden hangisinin coğrafi keşiflerin başlamasında etkili olduğu söylenebilir? A. Barut’un ateşli silahlarda kullanılması. B. Kağıdın Avrupa’da kullanılması. C. Okuma-yazma oranının artması. D. Pusula’nın sapma açısının hesaplanması.

24 Yeniçağ Avrupası’nda meydana gelen aşağıdaki gelişmelerden hangisinin coğrafi keşiflerin başlamasında etkili olduğu söylenebilir? A. Barut’un ateşli silahlarda kullanılması. B. Kağıdın Avrupa’da kullanılması. C. Okuma-yazma oranının artması. D. Pusula’nın sapma açısının hesaplanması.

25 Avrupa’da derebeylik yönetiminin sona ermesinde, aşağıdakilerden hangisi doğrudan etkili olmuştur?
A. Matbaanın icadı B. Pusulanın geliştirilmesi C. Topun icadı D. Kağıdın ucuza mal edilmesi

26 Avrupa’da derebeylik yönetiminin sona ermesinde, aşağıdakilerden hangisi doğrudan etkili olmuştur?
A. Matbaanın icadı B. Pusulanın geliştirilmesi C. Topun icadı D. Kağıdın ucuza mal edilmesi

27 Aşağıdakilerden hangisi insanlığı daha az etkilemiştir?
A. Kadeş Antlaşması B. Yazının bulunması C. Fransız İhtilali D. Kavimler Göçü

28 Aşağıdakilerden hangisi insanlığı daha az etkilemiştir?
A. Kadeş Antlaşması B. Yazının bulunması C. Fransız İhtilali D. Kavimler Göçü

29 BİLİM ADAMLARI: Bilim, merak etmekle başlar, Bilim adamı tarafsızdır, (objektif) Sürekli gelişme ve arayış içindedir, Her türlü bilgi evrenseldir, Araştırma sorumluluk gerektirir, Yaşamı kolaylaştırmak esastır, Bilim adamı başkalarının fikirlerini önemser.

30 Dünyaya Yön Veren Kişiler ve Buluşlar
Alexander Graham Bell 1876 yılında ilk kez teller aracılığıyla konuşmayı gerçekleştirerek telefonu icat etmiştir. Neil Armstrong (Nil Armstrong) 1969 yılında ilk defa ayın yüzeyine inen Amerikalı astronottur. Luise Pasteur Mikrobun varlığını keşfetmiştir. Ayrıca kuduz aşısını bulmuştur. Albert Einstein Atomun parçalanabileceğini ve ondan enerji üretilebileceğini bulmuştur. Buna Nükleer Enerji denir.

31 Kopernik ve Kepler Güneş sisteminin çalışma sistemini açıklamışlardır. Dünyanın kendi etrafında ve güneş etrafında döndüğünü bulmuşlardır. Madam Curie Özellikle fizik alanında çalışmaları vardır. Polonyum ve Radyum ismini verdiği maddeleri bulmuştur. Radyum maddesi kanser tedavisinde de kullanılmaktadır. Thomas Edison Ampulü bulan kişidir. Gaz lambasının önemi azalmaya başlamıştır.

32 Orville ve Wilbur (Orvıl ve Vilbır RAYT)
İlk basit motorlu uçağı yapmışlardır. Günümüzde uçaklar çok uzum süre havada kalabilmektedir. İlk uçak yarım saat havada kalabilmiştir. Isaac Newton (Ayzek Nivtın) Fizikçi, matematikçi ve astronomdur. Yerin çekim gücünün olduğunu açıklamıştır. Teleskopu icat etmiştir. Markoni Radyo dalgaları aracılığıyla uzak mesafeler arasında iletişim kurabilmenin mümkün olduğunu keşfetmiştir. Radyoyu bulmuştur.


"5.ÜNİTE GERÇEKLEŞEN DÜŞLER ÖZGÜR GÜVERCİN 5.Sınıf SOSYAL BİLGİLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları