Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuklarımız için çocukça bir okul…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuklarımız için çocukça bir okul…"— Sunum transkripti:

1 Çocuklarımız için çocukça bir okul…

2 biz kimiz? ne yapmak istiyoruz? Başka Bir Okul Mümkün Derneği;
Öğrenciler, ebeveynler, öğretmenler, eğitim bilimciler , eğitimle ilgili farklı uzmanlar ve gönüllüleri bir araya getiren; Demokratik ve şeffaf bir karar alma yapısına sahip olan; 2010 yılından bu yana bu alanda önemli bir bilgi birikimi ve deneyim yaratmış; Alternatif eğitim ve demokratik okullar konularında ERG, Seçbir, Açev, Habitat gibi ulusal ve Ashoka, Eudec (European Democratic Education Community), AERO (Alternative Education Resource Organisation), IDEC 2012 (International Democratic Education Conference) gibi uluslararası bağlantılar kurmuş olan; Bütüncül, uygulamaya dönük bir sivil toplum kuruluşudur. ne yapmak istiyoruz? Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde belirlenen temel hakları hayata geçiren katılımcı demokrasiyle yönetilen, ekolojik dengeye saygılı aileler ile gönüllülerden oluşan inisiyatifler tarafından kar amacı gütmeksizin kurulan ve yürütülen okullar kurmayı; bu eğitim yaklaşımının yaygınlaştırılması ve benzer başka okulların hayata geçmesi için model oluşturmayı hedefliyoruz. İlk BBOM Okulu Mutlu Keçi İlkokulu Bodrum’da Eylül 2013’te açıldı. Ankara, Kaş, Çanakkale ve Kaş’ta da yeni BBOM ilk ve ana okulları kuruluyor.

3 bir bbom okulu nasıl kurulur?
Başka Bir Okul Mümkün Derneği BBOM okullarının kurucusu ve sahibi değildir. BBOM okulları yerellerde ebeveyn ve gönüllülerin kurduğu eğitim kooperatif içatısı altında Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin biriktirdiği kollektif bilgi ve deneyim desteğiyle kurulur. BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ Temel konularda ilke belirleyici ve denetleyici (eğitim anlayışı, mimari, kapasite, burs oranı, beslenme programı gibi…) Hizmet sağlayıcı (öğretmen seçimi ve eğitimi vb…) Okullar arası iletişim ve işbirliğinin takipçisidir. neden eğitim kooperatifi? BBOM ailelerin ortaklaşa finanse ettikleri ve kar amacı gütmeden işlettikleri bir okul modelidir. Kurulacak her BBOM okulunun sahibi, okulun kasası/kumbarası olarak finansal altyapıyı oluşturan ve finansal yönetimi sağlayan yerel eğitim kooperatifidir. Okula çocuğunu göndermek isteyen her ebeveyn, öncelikle kooperatife üye olur, çocuk okulu tamamladığında üyelik hakkını bir başka aileye devreder. BBOM Eğtim kooperatfilerinde; Tüm maliyetlerin üyeler tarafından eşit olarak paylaşılır Tüm üyeler demokratik, ortaklaşmacı bir yapıda eşit söz hakkına sahiptir. Sadece kendi üyelerine hizmet veren ve kar amacı gütmeyen bir işletme biçimi olarak gelir vergisi muafiyeti gibi pek çok avantajdan yararlanabilir. burs sistemi Başka Bir Okul Mümkün Derneği için eğitim kamusal bir haktır. Ancak yasal mevzuat gereği BBOM okulları özel okul statüsündedir. BBOM okullarının halihazırdaki ekonomik yapısı; kaliteli eğitime ulaşamayan dezavantajlı gruplar için %10’luk bir kotayı finanse eder. Zamanla bu kotanın %25’lere çıkarılması ve kademeli ücretlendirme/yarım burs uygulamalarının başlatılmasını hedefler. .

4 kollektif bilgi birikimi
Başka Bir Okul Mümkün Derneği; varolan eğitim sistemiyle derdi olan öğrenciler, ebeveynler, öğretmenler, eğitim bilimciler , eğitimle ilgili farklı uzmanlar ve gönüllülerin bir araya gelerek çalıştıkları kollektif bir yapıdır. BBOM ilke ve değerleri çerçevesinde üretilen bu kollektif bilgi birikiminin derleyicisi Başka Bir Okul Mümkün Derneği bu bilgi ve deneyimi açık kaynak olarak isteyen herkesle paylaşmaya hazırdır. Detaylı bilgi için web sitesine bakılabilir. bbom alternatif eğitim modeli ALTERNATİF EĞİTİM Çocuğa kendi eğitim sürecini belirleme hakkı tanıyan; çocuk ve toplumsal çözüm merkezli alternatif eğitim ve değerlendirme EKOLOJİK DURUŞ Ekolojik değerlerin ders olarak değil mimari, beslenme, müfredatın doğal bir parçası olarak merkeze konulduğu bir eğitim anlayışı BBOM İLKE VE DEĞERLERİ DEMOKRATİK YÖNETİM Okulun tüm bileşenlerinin karar sürecine katıldığı, okul meclisi üzerinden doğrudan katılımı ve sorumluluğu merkeze alan demokratik yönetim modeli ÖZGÜN FİNANSMAN Aile ve gönüllü inisiyatifinin işleteceği, ticari amaç gütmeyen ve kendi kendine yeterliliği esas alan finansman modeli


"Çocuklarımız için çocukça bir okul…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları