Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENERJİ VE ÇEŞİTLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENERJİ VE ÇEŞİTLERİ."— Sunum transkripti:

1 ENERJİ VE ÇEŞİTLERİ

2 ENERJİ: Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğidir. Tıpkı uzunluklar gibi skaler büyüklüktür. Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır. Bunlar potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer ve ses enerjisidir. Unutmamamız gereken ise hiçbir enerjinin kaybolmadığıdır. Olsa olsa başka bir enerji türü olmuştur.

3 POTANSİYEL ENERJİ: Bir cismin konumu ve durumu ile ship olduğu enerjidir. Gerilmiş,bir yayda havada duran bir cisimde ve iple tavandan asılı bir modelde potansiyel enerji vardır. Kısaca yüksekliği olan yada gerilmiş/sıkıştırmış tüm cisimlerde potansiyel enerji mevcuttur.

4

5 YER ÇEKİMİ POTANSİYEL ENERJİ
Bir kütle bulunduğu yerden düşey konumdaki alt bir noktaya göre yüksekte ise, sahip olduğu enerjiye yer çekimi potansiyel enerji denir.

6

7 KİNETİK ENERJİ: Kinetik enerjiye sahip olmak için bir cismin hareket ediyor olması lazım. Yani kinetik enerji hızı olan enerji çeşididir. Bunlara örnek olarak;koşan çocuk,giden araba,topa vuran çocuk vb. şeylerdir.

8 ISI ENERJİSİ: Cisimlerin sıcaklık yönünden sahip oldukları enerjidir.
Sıcaklığı yüksek yada düşük bütün maddeleri ısı enerjisi vardır. Örnek verecek olursak;ampul,elektrik sobası,jeotermal enerji,ısıtıcılar.

9

10

11 Yandaki fotoğ- fotoğrafta gü- neşin ısısından yararlanmak i- çin paneller kurulmuşutur.

12 ELEKTRİK ENERJİSİ: Bu enerji türü karanlık bir odayı aydınlata bilecek bir enerjidir. Kömür,petrol doğal gaz gibi yakıtların yakılmasıyla ısı enerjisi ortaya çıkmaktadır. Elde edilen ısı enerjisi ilk önce türbinler yardımıyla mekanik enerjiye,daha sonrada jeneratörler yardımıyla elektrik

13

14 enerjisine dönüştürülür.
Evlerimizde kışın ısınmak,mutfak ve banyoda sıcak su elde ederiz.Yemek pişirmek için sıkça faydalınılır. Elektrik yünlemesi sebebiyle ortaya çıkan enerji türüdür. Yüklenmiş partiküllerin hareket enerjisidir.

15

16 NÜKLEER ENERJİ: Fisyon veya fizyon sonucu meydana gelir.
Nükleer santrellerden bu şekilde elde edilir.

17

18 Yandaki resim- de su enerjisi- nin gelgit olayın dan yararlanıl- mıştır.

19

20 SES ENERJİSİ: Sesin enerjisi olduğunu nasıl anlayabiliriz?Şu şekilde açıklanabilir. Camın kırılması.Hani o yüksek şiddetteki çığlıkların kırdığı camları anımsamayın. Bunlar sesin enerjisi yüzündendir. Zilin kinetik enerjisi ses ve biraz ısı enerjisine dönüşür.

21

22 AD=FERİDUN SOYAD=ASLAN 0KUL=RESSAM ŞEVKET D.İ.Ö. SINIF=7/C


"ENERJİ VE ÇEŞİTLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları