Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEB ORTAK SINAVLAR UYGULAMADA TEMEL İLKELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEB ORTAK SINAVLAR UYGULAMADA TEMEL İLKELER"— Sunum transkripti:

1 MEB ORTAK SINAVLAR UYGULAMADA TEMEL İLKELER

2 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Eğitimin doğasında var olan değişim ve gelişime paralel olarak, ortaöğretime geçişe dair yeni uygulamanın işlevsel,sürdürülebilir ve esnek bir nitelik göstermesi büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, öğrenci, öğretmen ve okul arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi hedefleyen eğitim politikamızın gereği olarak, ortaöğretime geçiş uygulaması güncellenmiştir.

3 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Bu uygulamanın temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir.

4 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI

5 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
ORTAK SINAVLAR Sınavın İçselleştirilmesi İçin Sorunların Çözülmesi Sınavın Kurumsallaştırılması İçin Altyapısal Aksaklıkların Giderilmesi

6 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI

7 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
AMAÇLAR

8 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek, Eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak, Ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamak Sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak

9 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Öğretmenin mesleki performansını artırmak, Öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmek, Başarı değerlendirmesini sürece yaymak,

10 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Telafi imkanı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmak, Öğrencilerin okula devamsızlığını en aza indirmek, Orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerini değerlendirmek

11 SINAVA GİRME ŞARTLARI Ortaokul Öğrencilerinin Sınava Girme Şartları 2014–2015 eğitim ve öğretim yılında örgün ortaokulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak. Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Sınava Girme Şartları Örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt ve devamda yaş sınırını doldurmamış olmak ve açık öğretim ortaokulunun 8‘inci sınıfında öğrenim görüyor olmak.

12 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Yurt dışında Bakanlığımıza Bağlı Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınava Girme Şartları 2014–2015 eğitim ve öğretim yılında yurt dışında Bakanlığımıza bağlı okulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak. Yurt dışında Bakanlığımıza Bağlı Olmayan Okullarda Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınava Girme Şartları Yurt dışında öğrenim gördükleri sınıf düzeyi, Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk okullarda öğrenim görüyor olmak.

13 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
KKTC de Öğrenim Gören Öğrencilerin Sınava Girme Şartları KKTC’deki öğrenciler için Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk okullarda öğrenim görüyor olmak.

14 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
ORTAK SINAVLARA GİRMEK İÇİN BAŞVURU İŞLEMLERİ 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için ücret yatırmayacaklardır. E-okul sistemine kayıtlı 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için başvuru yapmayacaklardır.

15 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
8’inci sınıf öğrencileri ayrıca 2015 yılı PYBS’ye girmeyeceklerdir. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencilerinin başvuruları 2015 yılı PYBS kılavuzunda belirtilen tarihlerde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlükleri tarafından e-Okul sistemi üzerinden yapılacaktır.

16 UYGULAMA

17 ORTAK SINAVLAR UYGULAMA TAKVİMİ Mazeret Sınavı Tarihleri
Sınıf Dönem Sınav Tarihleri Mazeret Sınavı Tarihleri Sınav Sonuçlarının İlanı 8. sınıf I. Dönem 26-27 Kasım 2014 13-14 Aralık 2014 Ocak 2015 8.sınıf II. Dönem 29-30 Nisan 2015 16-17 Mayıs 2015 Haziran 2015

18 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak sınavlar, tüm ülke genelinde olağanüstü haller dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, ve 11.20’de başlayacak ve aynı anda yapılacaktır.

19 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS’ye girmeyecek, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan değerleri ile değerlendirilecektir. Öğrenciler, ortak sınavlar e- kılavuzuna ve internet adreslerinden ulaşabileceklerdir.

20 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak Sınavlar Kapsamındaki Dersler

21 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak sınavlarda, okullarımızda yabancı dil olarak okutulan İngilizce, Almanca, İtalyanca ve Fransızca derslerinden soru sorulacaktır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Talim ve Terbiye Kurulunun belirlediği temel dersler arasında bulunmakla beraber, Anayasada da zorunlu ders olarak yer almaktadır. Bu dersi almayan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden ortak sınavlarda muaf olacaktır. Bu öğrencilerin yerleştirmeye esas olacak puanı üzerinde 5 temel dersin etkisi olacaktır.

22 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacaktır.

23 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde sınav yapılacak okullarda ders işlenmeyecektir. ORTAK SINAVLAR 1. GÜN OTURUMU / 26 Kasım 2014 DERS ADI BAŞLAMA SAATİ SORU SAYISI SÜRESİ Türkçe 09:00 20 40 DAKİKA Matematik 10:10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 11:20

24 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
ORTAK SINAVLAR 2. GÜN OTURUMU / 27 Kasım 2014 DERS ADI BAŞLAMA SAATİ SORU SAYISI SÜRESİ Fen ve Teknoloji 09:00 20 40 DAKİKA T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 10:10 Yabancı Dil 11:20

25 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak Sınavların Konu Kapsamı Ortak sınavlar, öğrencilerin okullarında hâlihazırda girmiş oldukları yazılılardan bir tanesinin daha denetimli bir şekilde yapılmasıdır. Öğrenciler, birinci dönem girecekleri ortak sınavda sınav tarihine kadar işlemiş oldukları konulardan, ikinci dönem girecekleri ortak sınavda ise eğitim öğretim yılı başından itibaren işlemiş oldukları konulardan sorumlu olacaklardır.

26 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak sınavlarda sorulacak sorular belirlenirken, ders kitapları içeriklerinin değil, öğretim programları içeriklerini göz önünde bulundurulacaktır. Öğretim programlarının yaklaşımıyla örtüşmeyen, öğrencinin bilgisinin ölçülmesine ağırlık veren tek yönlü ölçüm yapan, ilgili sınıf düzeyinin kazanımlarıyla ilişkisiz madde kökleriyle oluşturulan, geçerliliği güvenirliği düşük sorular sorulmayacaktır.

27 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
KAZANIMLAR TÜRKÇE MATEMATİK FEN VE TEKNOLOJİ TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ YABANCI DİL

28 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
ORTAK SINAVIN UYGULANMASI Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli (4 seçenekli) 20 soru sorulacak. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecek. Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında girecek.

29 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapacak. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir haftasonunda mazeret sınavı yapılacak. Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılacak.

30 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecektir. Öğrencilerin hâlihazırda okullarında girmekte oldukları yazılılarda yanlış cevaplar doğru cevapları olumsuz etkilememektedir. Ortak sınavlar uygulanan yazılılardan farklı olmadığı için yanlış cevapların doğru cevapları etkilememesi değerlendirme açısından daha uygun görülmektedir.

31 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Önceki uygulamada olduğu gibi bu uygulamada da hastanede ve evde eğitim gören öğrencilerin sınavı hastanede ve evde yapılacak. Kaynaştırma öğrencileri de bu sınava girecek.

32 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Orta ve ağır düzeyde zihinsel engelli öğrenciler, sınav uygulaması hakkında düzenlenmiş sınav kılavuzunda belirtildiği üzere ortak sınavlara dahil edilmeyecek. Başta Suriye’den gelen öğrenciler olmak üzere misafir durumdaki öğrenciler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiş ise sınava girecekler, ancak geçici vatandaşlık verilmiş olan misafir öğrenciler sınava alınmayacak.

33 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Sınava geç kalan öğrenciler sınav salonuna kabul edilecek, ancak bu durumdaki öğrencilere ek süre verilmeyecek. Sınav başlama saatinden sonra ilk yirmi dakika salondan çıkamayacak. İlk yirmi dakikadan sonra son beş dakikaya kadar sınav salonundan çıkabilecekler ancak son beş dakika sınav salonundan çıkılmayacak.

34 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Öğrenci, cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini kurşun kalemle yapacaktır. Sınav esnasında rahatsızlanan ve sınava devam edemeyen öğrenciler sağlık sorunlarını belgelendirdikleri takdirde mazeret sınavına girebilecektir.

35 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Öğrenciler, sınav salonlarına yanlarında kullanımı saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat haricinde, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın sınava alınacaktır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle tutanakla geçersiz sayılacaktır.

36 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Öğrenciler, sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numarasında oturacaktır. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi sınıflarda bulunan öğretmenlere ait olacaktır. Yerleştirme işlemlerinden sonra sınavda görevli öğretmenler sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını öğrencilerin önünde açarak cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını dağıtacaktır.

37 Sınıf Yoklama Çizelgesi

38 Sınıf Oturma Planı

39 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Öğrenci, cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edecek, hata varsa sınav görevlilerine söyleyecek, sınav görevlileri bu durumu tutanak altına alacaktır. Öğrencinin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya kullanılamayacak durumdaysa yeni bir cevap kâğıdına öğrenci, kimlik bilgilerini sınavda görevli öğretmenin açıklamalarına göre yazacak ve kodlayacaktır.

40 Yedek Cevap Kağıdı

41 -Okulunda birden fazla yabancı dil dersi alan öğrencilerin,
ÖĞRETİM YILI ORTAK SINAVLARI OKUL MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER Okulda kayıtlı 8’inci sınıf öğrencilerine ait bilgileri, e-okul sistemindeki bilgilerle karşılaştırmak; doğruluğunu ve güncelliğini kontrol ve takip etmek, Okulunda sınav hizmeti alması gereken özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci varsa bu öğrencileri RAM’lara yönlendirmek, Öğrenciler, ortak sınavlarda, e-Okul sisteminde kayıtlı olduğu zorunlu yabancı dil dersinden sorumlu olacaktır. Buna bağlı olarak,   -Okulunda birden fazla yabancı dil dersi alan öğrencilerin, - Şubesi değişen öğrencilerin, - Nakil işlemi yapılan öğrencilerin, zorunlu yabancı dil dersini e-Okul sistemine işlemek, Yabancı dil sınavına katılmak için velisinin/vasisinin dilekçesi RAM Modülüne işlenmeyen öğrenciler kesinlikle söz konusu sınava alınmayacaktır. İşitme ve/veya zihinsel engeli olan öğrencinin yabancı dil sınavına katılması için velisinin/vasisinin dilekçesi üzerine, bu dilekçeyi/dilekçeleri RAM’a göndermek,

42 Sınava girecek öğrencilerin YBP’lerini kontrol etmek,
ÖĞRETİM YILI ORTAK SINAVLARI OKUL MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER Ortak sınavlara girecek öğrenciler ile bu öğrencilerin velilerini bilgilendirmek ve rehberlik etmek, Sınava girecek öğrencilerin YBP’lerini kontrol etmek, 8’inci sınıf öğrencilerinin sınava gireceği sınıf ve sırayı gösteren listenin çıktısını e-okul sistemi üzerinden alarak okullarında ilan etmek, Mazeretlerini sınavlardan önce bildiren ve sınav günü mazeretli/mazeretsiz olarak ortak sınavlara girmeyen ve yedek salonda sınavlara giren öğrencilerin bilgilerini sınavların yapıldığı gün her bir ders yazılısından sonra veya son ders yazılısının ardından e-okul sistemine işlemek, Mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgilerini sınavlar tamamlandıktan sonra e-okul sistemine 5 (beş) gün içerisinde giriş yapmak, Yedek salonda ortak sınavlara giren öğrencilerin kullandıkları cevap kağıtlarında yer alan öğrenci tarafından doldurulması gereken kısımların doğruluğunun kontrolünü “Bina Sınav Komisyon Başkanı (Bina Yöneticisi)” olarak yapmak.

43 2014-2015 ÖĞRETİM YILI ORTAK SINAVLARI İL/İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER
Okulların ortak sınavlara ilişkin iş ve işlemleri devam ettirebilmesi için gerekli tedbirleri almak, Öğrenci ve velilere ortak sınavlar ile ilgili gerekli açıklamaların yapılmasını sağlamak, Sınavlara girecek özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin RAM Modülü’nde öncelikli işlem görmesini sağlamak, Sınav günleri bu kılavuzun 7’inci maddesinde açıklanan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için gerekli tedbirleri almak, oluşabilecek sorunları yerinde ve kılavuz hükümleri doğrultusunda çözmek, Sınav yapılacak okul binalarına ilişkin değişikliklerde gerekli tedbirleri alarak, bu durumu ÖDSGM’ye yazılı olarak bildirmek,

44 Sınav Güvenliği Nasıl Sağlanacak?
ÖĞRETİM YILI ORTAK SINAVLAR GÜVENLİĞİ Sınav Güvenliği Nasıl Sağlanacak? İçişleri Bakanlığı ile daha evvel yapılan protokol çerçevesinde sınav evraklarının dağıtımı ve korunmasında İçişleri Bakanlığı personel görevlendirecektir. Sınav yapılacak okullarda her oturumda doğru sınav poşetinin açılması için, ders isimlerinin bulunduğu etiketler farklı renkle renklendirilerek sınav evrakı güvenlik poşetleri üzerine yapıştırılacaktır. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında hesap makinesi, sözlük, cep telefonu, telsiz gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın sınava alınacaktır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınav esnasında ve sonrasında kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin sınavları iptal edilecektir.

45 Ortak Sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları ne olacak?
ÖĞRETİM YILI ORTAK SINAVLARA KATILAMAYAN ÖĞRENCİLER Ortak Sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları ne olacak? Mazeretlerini sınavlardan önce bildiren ve sınav günü mazeretli/mazeretsiz ortak sınavlara girmeyen ve yedek salonda sınavlara giren öğrencilerin bilgilerini sınavların yapıldığı gün her bir ders yazılısından sonra veya son ders yazılısının ardından e-okul sistemine işlemek, Ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları, “Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları yönetmeliğinin 23’üncü maddesi”nde belirtilen hükümler çerçevesinde değerlendirilerek okul müdürlüğünce karara bağlanacak ve aynı gün il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine bildirilecektir. Ayrıca mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri, okul müdürlüklerince e-okul sistemine sınavlar tamamlandıktan sonra 5 (beş) gün içerisinde giriş yapılacaktır. Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için Bakanlıkça belirlenen tarih ve merkezlerde mazeret sınavı yapılacaktır. Ortak sınavı geçersiz sayılan öğrenciler mazeret sınavına alınmayacaktır.

46 Ortak sınavlarda derslerin ağırlık katsayıları aşağıda yer almaktadır.
ÖĞRETİM YILI ORTAK SINAVLARIN DEĞERLENDİRMESİ Ortak sınavlarda derslerin ağırlık katsayıları aşağıda yer almaktadır. Ders Numarası Ders Adı Ağırlık Katsayıları 1 Türkçe 4 2 Matematik 3 Fen ve Teknoloji Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 5 T.C.İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 6 Yabancı Dil TOPLAM 18 Ortak Sınavların Değerlendirmesi Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır. Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır. Her öğrencinin cevap kâğıdı, 2 (iki) adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulacaktır. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.

47 Ortak Sınavlarda Karşılaşılan Yanlış Kodlama Örnekleri

48 Yanlış Kodlama Örnekleri
T.C. Kimlik Numarası Girilmemiş! Kodlama Hatası

49 Yanlış Kodlama Örnekleri
T.C. Kimlik Numarası Girilmemiş! Kodlama Hatası

50 Yanlış Kodlama Örnekleri
T.C. Kimlik Kodlama Hatası

51 Yanlış Kodlama Örnekleri
T.C. Kimlik Numarası Girilmemiş! Kısmi Kodlama Hatası

52 Yanlış Kodlama Örnekleri
Kitapçık Türü Girilmemiş!

53 Yanlış Kodlama Örnekleri

54 SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"MEB ORTAK SINAVLAR UYGULAMADA TEMEL İLKELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları