Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RAMAK KALA KAVRAMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RAMAK KALA KAVRAMI."— Sunum transkripti:

1 RAMAK KALA KAVRAMI

2 RAMAK KALA RAMAK KALA NEDİR?
Near Miss bildirimi sistemi, ucuz atlatılan, kazaya kıl payı kalan olayların bildirildiği olası kazaların habercisi bir sistemdir. Yönetim sistemi içinde zayıf halkaların, sorunlu kısımların tespit edilmesini sağlayan önleyici bir sistemdir.

3 RAMAK KALA RAMAK KALA NEDİR? Gerçek kazaya göre öğrenme maliyeti,
near miss’de nerdeyse sıfırdır. Davranış değişikliği, sorumluluk paylaşımı, bilinçlilik ve ödüllendirme kavramları near miss yaklaşımı ile bir araya gelir ve gelişir.

4 ÖRNEKLERLE RAMAK KALA Sudan Havayolları'na ait 45 yolcu taşıyan bir uçak, iniş takımları açılmayınca Hartum havaalanına gövdesi üzerine iniş yapmak zorunda kaldı. Ralli yarışmacısı, virajı alamayınca otomobili seyircilerin üstüne doğru sürdü,içlerinden bir seyirci kıl payı kaçmayı başarabildi.

5 ÖRNEKLERLE RAMAK KALA Tunceli merkez Moğultay Mahallesi Demirciler Sokak'ta bulunan bir binanın önüne kimliği belirsiz kişi yada kişiler tarafından çaydanlık içine yerleştirilen ve içerisinde yaklaşık 2 kilogram ağırlığında metal parçalarıyla güçlendirilen el yapımı zaman ayarlı plastik patlayıcı; olay yerine sevk edilen bomba imha ekipleri tarafından düzeneği fünyeyle patlatılarak etkisiz hale getirildi.

6 ÖRNEKLERLE RAMAK KALA Ek depodan aldığım kimyasalları kendi bölümüme götürürken son anda ıslak zemini görmeseydim düşecektim. Yemekhaneye girdiğimde yerdeki muzu görmeseydim düşecektim.

7 DÜZELTİCİ ÖNLEYİCİ FAALİYET KAVRAMI

8 DÜZELTİCİ-ÖNLEYİCİ FAALİYET NEDİR?
Düzeltici Faaliyet: Tespit edilen uygunsuzluğun veya diğer istenmeyen durumun nedenini ortadan kaldırmak için yapılan bir faaliyet.

9 ÖRNEKLERLE DÜZELTİCİ FAALİYET
Örnek 1: Son bir ayda geç gelen sevkiyatlar %1’den %8’e yükseldi. (Toplam sevkiyatlar içinde) Uygunsuzluğu ortadan kaldırmak için: sevkiyatların gecikmesini engellemeye yönelik bir sistem oluşturulabilir.

10 DÜZELTİCİ-ÖNLEYİCİ FAALİYET NEDİR?
Önleyici Faaliyet: Uygunsuzluk veya diğer istenmeyen durum ortaya çıkmadan önce nedenini ortadan kaldırmak için yapılan bir faaliyet.

11 DÜZELTİCİ-ÖNLEYİCİ FAALİYET NEDİR? Önleyici Faaliyet Örneği:
Gelecek ay yeni üretim hattını devreye alacaksınız ve mevcut sevkiyat sisteminin yeni üretimi sevk etmek için yeterli olmadığını tespit ediyorsunuz. Faaliyet: Herhangi bir problem oluşmadan artan kapasiteyi karşılayacak şekilde sevkiyat sistemini geliştirmek

12 RAMAK KALA İLE DÖF ARASINDAKİ FARK
Near Miss: Bölümde ilerken prize takılı kabloyu görmeseydim düşecektim. Önleyici Faaliyet: Öğle yemeği için bölümden ayrılırken,uzağımda prize takılı kabloyu gördüm.İşin yapıldığı alanda hiçbir uyarı levhası yoktu.Yemek sonrası işe dönecek olan personel kablonun bulunduğu alandan geçerken ayağı takılıp düşebilir. Faaliyet 1: Uyarı levhası konulabilir. Faaliyet 2: Kablo prizden çekilebilir.

13 RAMAK KALA İLE DÖF ARASINDAKİ FARK
Yandaki resimde yayaların ve forkliftin çalıştığı alanı ayıran bir sınırın/çizginin olmadığını düşünelim. Near Miss: Paket taşıma arabamla depoda ilerken dikkati dağılan forklift operatörü, son anda farketmeseydi bana çarpacaktı. Önleyici Faaliyet: NEAR MİSS yaşamadan farkedilen; ‘Sevkiyat-depo bölümlerinde yaya yolu ile forklift çalışma alanını belirleyen bir hat olmalıdır, aksi takdirde her an bir kaza olabilir.’ düşüncesi bir önleyici faaliyet olarak kayda geçebilir. Düzeltici Faaliyet: Ramak kala olayının bir daha tekrarlamaması için yaya yolu ile forklift çalışma alanını ayıran bir sınır yapılabilir.


"RAMAK KALA KAVRAMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları