Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZIM (İMLA) KURALLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZIM (İMLA) KURALLARI"— Sunum transkripti:

1 YAZIM (İMLA) KURALLARI

2 1. SORU Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır ?
A) 13 haziran 1993, onun doğum günüdür. B) Atatürk: “Yurtta sulh cihanda sulh.” demiştir. C) Malazgirt Savaşı, bize Anadolu’nun kapılarını açmıştır. D) O zamanlar ben Susam Sokağı!nda oturuyordum.

3 CEVAP: A Belirli bir tarihi bildiren ay ve gün isimleri büyük harfle başlar. A seçeneğinde bu kurala uyulmadığı için yanlışlık yapılmıştır.

4 2. SORU Hangi cümlede yazım yanlışı vardır ?
A) Sen ne yaptınki o bu kadar kızdı ? B) Hâlbuki sesimi duymuştu. C) Anladım ki yapacak bir şey kalmamış. D) Evdeki hesap çarşıya uymadı.

5 CEVAP: A Bağlaç olan “ki” ayrı yazılır.
A seçeneğinde “ne yaptınki” söz grubunda geçen “ki” bağlaç görevinde olduğu için yazım yanlışı yapılmıştır.

6 3. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin yazımında yanlışlık yapılmıştır ? A) Kareyel kuzeybatıdan eser. B) Türkiye’nin Kuzeyi genelde yağışlıdır. C) Meksika’nın kuzey komşusu Amerika’dır. D) Nijerya bir Orta Afrika ülkesidir.

7 CEVAP: B Türkiye’nin kuzeyi ifadesinde kuzey küçük yazılır.Ancak Kuzey Türkiye ifadesinde kuzey büyük harfle başlar.

8 4. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de”nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ? A) Samsun’da hava sıcaklığı 21 dereceydi. B) O da annesi gibi titiz bir insandı. C) Bende şimdi orada olmak isterdim. D) Elinde, avucunda ne varsa hepsini sattı.

9 CEVAP: C Bağlaçlar ayrı yazılır.

10 5. SORU Aşağıdakilerden hangisi “et(mek)” yardımcı fiili ile birleşik fiil oluşturduğunda ayrı yazılır ? A) Seyir B) Terk C) Sabır D) Af

11 CEVAP: B Herhangi bir düşme veya benzeri bir ses olayı olmadıysa terk etmekte olduğu gibi ayrı yazılır.Ancak affetmek gibi türeme vb. ses olayı olan kelimeler bitişik yazılır.

12 6. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır ?
A) Gönülünün sesine kulak ver. B) Eczaneden ağrı kesici aldım. C) Bu ırmağın suyu azalmış. D) Zor günümde bana yardım etmişti.

13 CEVAP: A Gönül sözcüğüne gelen u-ü sesi düşmeye sebep olur ve gönülünde değil de gönlünde şeklinde yazılır.

14 7. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur ?
A) Aramıza yeni katılan arkadaş Artvin’liymiş. B) Sınav 12.15’te yapılacakmış. C) ABD’nde fırtına hayatı felç etmiş. D) Yolumuza güney batı istikametinde devam edeceğiz.

15 CEVAP: B “Sınav 12.15’te yapılacakmış.” cümlesinde hiçbir yanlışlık yoktur.

16 8. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemelerin yazımında bir yanlışlık yapılmıştır ? A) Bunu olsa olsa Reha Bey söylemiştir. B) Haberi duyunca hıçkıra hıçkıra ağladım. C) Korkudan dönüp dönüp arkasına bakıyordu. D) Birden onunla gözgöze gelmeyeyim mi !

17 CEVAP: D İkilemeler ayrı yazılır.
Gözgöze değil, göz göze biçiminde ayrı yazılmalıdır.

18 9. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltmaların yazımında yanlışlık yapılmıştır ? A) ÖSYM’nin kararını olumlu karşıladı. B) TSK’ye eleman alınacakmış. C) TDK’den bir açıklama yapıldı. D) SSK’na olan borçları ödedik.

19 CEVAP: D Büyük harfle yazılan kısaltmalara gelen ekler kısaltmaya göre gelir.Kısaltmanın açılımına göre getirilirse yanlışlık yapılmış olur.

20 10. SORU Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır ?
A) Neden buraya geldiğini anlamıyorum. B) Yaşadıkça bakalım neler göreceğiz. C) Birdenbire onu karşımda görmeyeyimmi ! D) Yol boyunca yanyana dizilmiş ağaçlar vardı.

21 CEVAP: A B’de soru işareti eksikliği vardır.
C’de mı mi ayrı yazılır kuralına uyulmamıştır. D’de ise ikilemelerin ayrı yazılması kuralına uyulmamıştır. A şıkkında hiçbir problem yoktur.

22 11. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur ?
A) Oraya gidipte ne yapacaksın ? B) Bende sizinle geliyorum. C) O zaman hemen yola çıkalım. D) Bunca yıldır yalnızlıkdan sıkılmıştı.

23 CEVAP: C A ve B seçeneklerinde bağlaç olan “de”nin ayrı yazılması kuralına uyulmamıştır. D şıkkında ise sertleşme yapılması gerekir.Türkçede sert ünsüzlerden sonra gelen b, c, d, g sertleşmeye uğrar.

24 12. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır ? A) Çalış ki kazanasın. B) Akşamki maç güzeldi. C) Biliyorumki çok çalışıyorsun. D) Bizimkiler geziye gitti.

25 CEVAP: C Bağlaç olan “ki” ayrı yazılır.

26 13. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır ?
A) Anlaşılan sen bana inanmıyorsun. B) Bazen kitap da yalnızlığımızı gideremez. C) Evde çalışamadığı için kütüphaneye gidiyor. D) Bu konu daha öncede tartışılmıştı.

27 CEVAP: D Bağlaç olan “de” ayrı yazılır.D seçeneğinde ise bu kurala uyulmamıştır.

28 14. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır ?
A) Ağustosta İstanbul’a gelecek. B) MEB’in bu konuda açıklama yapması bekleniyor. C) Güney doğu Anadolu’da mercimek de yetişir. D) 1999’da bu okuldan mezun olmuş.

29 CEVAP: C Güney doğu derken güney ve doğu bitişik yazılır.

30 15. SORU “Güneş” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğru yazılmıştır ? A) Dünya, Güneş’in çevresini bir yılda dolaşır. B) Bizim ev, gün boyunca Güneş alır. C) Aydınlık, Güneşli bir günde pikniğe gittik. D) Bu koltukta Güneş gözümü alıyor.

31 CEVAP: A Güneş terim anlamında kullanıldığında büyük harfle kullanılır.Ancak terim anlam dışında kullanılıyorsa küçük harfle yazılır.


"YAZIM (İMLA) KURALLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları