Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEĞERLERİMİ DEĞERLENDİRİYORUM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEĞERLERİMİ DEĞERLENDİRİYORUM"— Sunum transkripti:

1 DEĞERLERİMİ DEĞERLENDİRİYORUM
Genel amaç: Öğrencilerin benimsedikleri değerleri fark etmelerine yardımcı olmak BAŞLIK KAZANIM YÖNTEM METARYAL ÖDEV Veliye mektup gönderilir.(Değerlendirme etkinliğine başlamadan önce) 1. HAFTA Öğrencilerin benimsedikleri değerleri fark etmelerine yardımcı olmak Soru-cevap Değerlendirme Sonuca ulaşma Form Ek-1 ve ek-2 2. Değerler ile ilgili bilinç geliştirme Grup çalışması 3. İyi Karakterli Bir İnsan Olmanın Önemi KÜÇÜK GRUP ÇALIŞMASI DEĞERLER NEDEN OLMALI? 4. SUNUM KÜÇÜK GRUP ÇALIŞMASI

2 Etkinlik 1 DEĞERLER ÇATIŞMASI (1.HAFTA)
Amaç Öğrencilerin benimsedikleri değerleri fark etmelerine yardımcı olmak Süre 40 dk. Materyal Her öğrenci için Ek-1 Ve Ek-2 Yöntem Grup çalışması Yönerge Öğrencilere ek-1 dağıtın ve doldurmalarını isteyin. (anlaşılmayan değer varsa öğrencilere ilgi verin.) Gönüllü öğrencilerin ilk beş sıradaki değerlerini sınıfla paylaşmalarını isteyin. Onlara sıralamalarının nedenleri ile ilgili sorular yöneltin. İnsanların değerlerinin zaman zaman çatışabileceğini belirterek aşağıdakine benzer sorular sorun. Hırsızlık konusunda ne düşünüyorsun? Peki ya insan hayatı hakkında Başka bir insanın hayatını kurtarmak için yiyecek, para ya da ilaç çalmak sizce uygun bir davranış mıdır? Bu sorulara verilen cevaplardan yola çıkarak, değerlerin sadece insandan insana farklılaşmayacağını aynı zamanda, insanın kendi içinde de faklılaşabileceğini vurgulayın. Sınıfı 6’şar kişilik gruplara ayırın. Her gruba ek-2 i dağıtın. Her grubun birer sekreter olmasına dikkat edin. Gruplardan kendi aralarında tartışarak formları doldurmalarını isteyin. Grupların cevaplarını sınıfla paylaşmalarını sınıfla paylaşmalarını isteyin. Aşağıdakine benzer soruları sınıfa yönelterek grup etkileşimini başlatın. Paylaşım soruları Grupların cevapları arasında farklılıklar var mı? Niçin Gruplarınızın seçimini uygun bulmayan üye oldu mu? Niçin? Uygun bulmayanların seçimleri nelerdi? Bundan on yıl sonra aynı durumla karşılaşsanız grupların seçimi yine aynı mı olurdu? Niçin?

3 Ek-1 Aşağıdaki insanların benimseyebileceği bazı değerler verilmiştir. Bunları sizin için önemine göre sıralamanız istenmektedir. Sizin için en önemli değeri 1. Sıraya koyun, daha sonra sizin için önem derecesine göre değerleri ilgili sıraya yazın. DEĞERLER Sorumluluk Özgüven Ahlak saygınlık Sevgi adalet Liderlik arkadaşlık dostluk İç denetim tutumluluk Sabır Yardımlaşma ÖNEM SIRASI 1……………………………………………. 2……………………………………………. 3……………………………………………. 4……………………………………………. 5……………………………………………. 6……………………………………………. 7…………………………………………….. 8……………………………………………. 9……………………………………………. 10………………………………………….. 11…………………………………………... 12…………………………………………… 14………………………………………….. 15…………………………………………...

4 Ek -2 Durum 1 En iyi arkadaşınızın matematiği zayıf ve siz ona sınavda hazırlanması için yardım etmeye söz verdiniz. Bir takım problemlerden dolayı iki kez söz verdiğiniz halde çalışmak için onların evine gidemediniz. Son olarak sınavdan iki gün öncesi Çarşamba akşamı saat için söz verdiniz. Çarşamba günü öğleden sonra 5.00 civarında siz arkadaşınızla çalışmanız için gerekli malzemeleri toplarken, anneniz baka bir şehirde yaşayan, çok sevdiğiniz ve size çok nadiren gelen amcamızın akşam 7.00 de birkaç saatliğine ailenizi ziyarete geleceğini ve sizi görmeyi çok istediğini söyledi. Siz de evde kalıp onu görmeyi çok istiyorsunuz, fakat arkadaşınıza verdiğiniz randevuda ortada. Zaten daha önce iki kez sözünüzü yerine getirmediniz. Arkadaşınıza verdiğiniz sözüm yerine getireceksiniz? Eve kalıp amcanızı mı göreceksiniz? Bu durumda hangisi daha önemli?

5 Aşağıya seçeneklerinizi yazın
2.Bu seçeneklerinizin her birinin doğuracağı sonucu bu bölüme yazın 3.Seçeneklerden en uygunun belirleyin ve aşağıya yazın.

6 Durum 2 Öğretmeninizin çok pahalı olan telefonu arkadaşınız tarafından çalındı. Bütün sınıf ve siz bunu yapanın kim olduğunu biliyorsunuz. Fakat kimse suçlunun kim olduğunu öğretmene söylemedi. Bazı arkadaşlarınızın o öğrenciden telefonu geri veresini istediğini ama onun bunu reddettiğini de duydunuz. Bir hafta sonra öğretmeniniz sınıfa ‘’telefonumu alanın geri getireceğini ümit ediyordum ama maalesef bu olmadı ve bu duruma çok üzüldüm. Hepinizin bunu yapanın kim olduğunu bildiğini sanıyorum, ancak hiç biriniz de bu konuda bana bilgi vermedi, bunun nedenini anlayamıyorum. Dürüst olmak gerekirse bundan sonra bu sınıfa güven duyacağımı sanmıyorum’’ dedi. Öğretmenizin yaşadıkları sizi çok üzüyor. Ancak arkadaşlarınız bir sınıf arkadaşınızı ispiyon etmenin çok yanlış olacağını düşünüyor.

7 1.Aşağıya seçeneklerinizi yazın
2.Bu seçeneklerinizin her birinin doğuracağı sonucu bu bölüme yazın 3.Seçeneklerden en uygunun belirleyin ve aşağıya yazın.

8 Öğrencilerden gelen seçeneklerden uygun olanları tahtaya yazmayı unutmayın Sorular cevaplandıktan sonra söz alarak bütüncül bir bakış açısı ile konuyu toparlayın. Örnek davranışları takdir edin. Öğretmen öğrencilere duyarlılıklarından, katılımlarından dolayı teşekkür ederek oturumu bitirir.

9 Oturuma Başlama Öğrencilerle ısınma ve giriş amaçlı bir sohbetten sonra öğrencilere aşağıdaki soruları sorun: Geçen haftaki etkinliklerimizle ilgili paylaşmak istediğiniz durumlar var mı? Herkesin kendisini ifade etmesine izin verin. Olumlu uygulamalar için onları takdir ve teşvik edin. Bugünkü oturumun genel amacını açıklayarak bu oturumda işlenecek konulara ilişkin kısa bir bilgi verin.

10 Etkinlik 1 MEKTUP YAZ (2. HAFTA)
Amaç Değerler ile ilgili bilinç geliştirme Süre 40 dakika Materyal Mektup yaz /kalem Yöntem Grup çalışması Yönerge Öğrencilere Değerlerle ilgili mektup yazacaklarını söyleyin. Öğrencilere ‘’ Bu mektubu kendinize yazacaksınız. Yıl 2031……şimdi geleceğinize mektup yazın ……Nasıl bir insansınız ……mesleğniz ne işveren misiniz yoksa memur mu? hangi değerlere önem veriyorsunuz ……çevrenizdeki insanlardan bahsedin…..En yakın arkadaşınızdan hangi özelliğinizden dolayı sizin arkadaşınız…… peki evli misiniz … ?eşinizi seçerken fiziksel özelliklere göre mi seçtiniz yoksa karakter ve davranışlarına göre mi. Çocuğunuz var mı? Çocuğunuzu yetiştirirken nelere dikkat ediyorsunuz’’ deyin. Tamamlanan mektuplar sınıfta okunabilir. Farklı mektup alternatifleri oluşturulabilir.

11 Etkinlik-1 tamamlandıktan sonra öğretmen konuyu bütüncül şekilde toparlayarak özetler. Öğrencilere ‘’ değerlerine sahip bir insan olarak bizlerin görevleri neler’’ diye soru yöneltir. Alınan cevaplar tahtaya yazılır. Öğrencilerden de defterlerine yazmaları istenir… Öğretmen öğrencilere duyarlılıklarından, katılımlarından dolayı teşekkür ederek oturumu bitirir.

12 Yazılan kompozisyonları sınıfla paylaşınız. Panoda sergileyin.
Etkinlik İYİ KARAKTERLİ BİR İNSAN OLMANIN ÖNEMİ (3. HAFTA) Amaç Öğrencilere karakter özelliklerinin hayata yansımasını göstermek. Öğrencilerin iyi karakter özelliklerini benimsemelerini sağlamak. Süre 40 dk. Materya Ek-1 Yöntem Küçük grup çalışması, soru-cevap Yönerge Öğrencilerinize kendilerini etkileyen kahramanları sorunuz. Bu kahramanlar gerçek hayattan olabileceği gibi (Atatürk, Dr.Fazıl Küçük veya çevrelerinden tanıdıkları kişiler), Televizyon veya kitap kahramanları da olabilir. Öğrencilerinizin verdikleri kahraman isimlerini tahtaya yazınız. Daha sonra aşağıda verilen kişilik özelliklerin (bunları da tahtaya yazınız) bu kahramanlarda bulunup bulunmadığını araştırınız. Aynı zamanda öğrencilerinizden bir özelliğin kahramanda bulunduğunu düşünme sebebini de sorunuz. Kahramanlarda bulunan olumlu kişilik özellikleri için +, olumsuz kişilik özellikleri için – işaretlerini isimlerin karşısına koyunuz. Her kahramanın incelemesi bittiğinde hangi işaretin daha fazla bulunduğuna bakınız. Bütün kahramanların incelemesi bittiğinde genel olarak kahramanların olumlu kişilik özelliklerine sahip olduğunu sınıfa açıklayınız. Not: Kahraman olarak öğrencilerinizden kendi tanıdıkları kişinin ismini verenleri yine bu öğrencileriniz değerlendirsin. Öğrencilerinize hayatta başarmanın ve mutlu olmanın sırrının olumlu kişilik özellikleri kazanmak olduğunu açıklayarak aktiviteyi bitiriniz. Öğrencilerinizden yıl boyu bu derste gördükleri konular ve bu konuların onların davranışlarını nasıl etkilediği ile ilgili bir kompozisyon yazmalarını isteyiniz. Yazılan kompozisyonları sınıfla paylaşınız. Panoda sergileyin.

13 OLUMLU KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ OLUMSUZ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ
Ek 1 OLUMLU KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ (+) OLUMSUZ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ (-) Doğru Yalancı Dürüst Sorumsuz Sorumluluk sahibi Adil değil Adaletli Bencil Yardımsever Çevreye duyarlı değil Çevresiyle iyi iletişim kuran Saygısız Çevreye duyarlı Alaycı Atak Çabuk öfkelenen Saygılı Yardımlaşmayı sevmeyen Hoşgörülü Hoşgörüsüz

14 (ÖDEV) Etkinlik 1 Değerler neden olmalı?
Amaç Toplumdaki sorunları fark edip bu sorunların çözümündeki sorumluluğunu bilme. Yöntem Küçük grup çalışması(3 veya 4kişilik) Yönerge Öğrencilerinizi (3 veya 4kişilik)gruplar halinde ayırın. Aşağıdaki değerleri gruplara dağıtın. Sorumluluk Ahlak Özgüven Sevgi/saygı Sabır Yardımlaşma Adalet Gruplardan önümüzdeki iki hafta içersinde sunum yapacaklarını söyleyin. Seçtikleri değerlerin toplumda neden gerekli olduğu konusunda düşünmelerini isteyin. Sunumlarını bilgisayar ortamında hazırlayabildikleri gibi sözlü olarak da sunabileceklerini söyleyin. Gazeteden çıkmış haberlerden faydalanabileceklerini ve sınıf gazetesi oluşturarak çalışmalarını destekleyebileceklerini ekleyin. Sunum hazırlarken vurgulanacak konular 1.Seçtikleri değerin neden toplum için önemli olduğu 2.Ailelerin değerleri kendilerine aktarırken anlattıkları hikâyeler, efsaneler, öğütler 3. Değerleri yaşatmada bize kendilerine düşen görevler, 4.Değerler olmazsa toplumda karşılaşabilecekleri sorunlar vb.

15 Öğretmen 4. Hafta sunum yapılacağı duyurulur
Öğretmen 4. Hafta sunum yapılacağı duyurulur. Sunum yapacaklar sıra ile belirlenecektir.


"DEĞERLERİMİ DEĞERLENDİRİYORUM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları