Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TRAVMA SONRASI ÇOCUĞUN YAŞAMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TRAVMA SONRASI ÇOCUĞUN YAŞAMI"— Sunum transkripti:

1 TRAVMA SONRASI ÇOCUĞUN YAŞAMI

2 TRAVMA NEDİR? Travma, hayatın günlük akışı içinde, hiç beklenmeyen bir anda, insanın dayanma gücünü zorlayan ya da aşan bir durum olarak tanımlanabilir.

3 Yani Travma.. Aniden gerçekleşir Sıra dışıdır.
Beklentilerin dışındadır. Güvenlik hissini olumsuz yönde etkiler

4 Travmaları iki başlık altında inceleyebiliriz..
Doğal afet sonucu oluşanlar (sel, deprem, erozyon vb. ) Sadece bir kez ve kısa dönemli olabilirler. İnsan eliyle ortaya çıkanlar (hırsızlık, taciz, çocuğun gösteride rolünü unutması.. ) Uzun bir dönemi kapsayabilirler.

5 Azarian ve Skriptchenko-Gregorian’a göre;
Doğal afetler sonrası oluşan travmalar, diğer travmalardan farklılık gösterirler.

6 Çok yönlü etkiler içerirler
Çok yönlü etkiler içerirler. Strese yol açan bir çok sonuç oluşabilir (evin yıkılması..) 2. Uzun süreli etkilere neden olabilirler (domino etkisi) 3. Kitlesel kurbanlaştırma özelliği taşırlar.

7 Çocuğun travmaya verdiği tepkileri etkileyen faktörler
Çocuğun yaşı Olayla ne kadar doğrudan bir bağlantısı olduğu Travmatik olaydan önceki kişilik yapısı Olaydan sonra bulabildiği maddi ve manevi destek Travmatik olayın süresi, sıklığı Olayın bireysel ya da toplu olması Olayın insan kaynaklı ya da doğal afet olması

8 TRAVMA SONRASI GÖRÜLEN GENEL TEPKİLER
Uyku bozuklukları, kabuslar Yeme, giyinme, tuvalet alışkanlığı gibi alanlarda farklılıklar, geriye dönüşler Kıpır kıpır, huzursuz olma Uykulu, donuk olma, yalnız kalma isteği Her fırsatta ağlama Tanıdığı nesnelere aşırı bağlanma Değişiklikle baş etmede zorlanma

9 Anne-babayla olan ilişkilerde farklılık, aşırı talepkar olma ya da tamamen içine kapanma
Kardeşlerle olan ilişkilerin daha olumsuz olması, kavgaların artması Travmatik olayla ilgili takıntılı düşünceler geliştirme, sürekli bu olay hakkında konuşma, bu olayla ilgili oyunlar oynama Olayın tekrarlanacağı endişesi Başkalarının gereksinimlerini aşırı derecede önemseme

10 Okul başarısında düşüş
Dikkatte azalma/bozulma Doyumsuz olma Küçük olaylara aşırı tepkiler verme

11 Travmatik Olaydan Sonra Çocuğun Oluşturabileceği İnançlar
Ben kötü bir kişiyim Ben güvenilmezim Ben güçsüzüm Ben suçluyum Ben beceriksizim sayılabilir.

12 ÖRNEK “Babam, o gece yine çok içip eve gelmişti. Sonra annemle kavga ettiklerini duydum. Odamdan geldim, salondaki masanın altına saklandım. Babam annemin koluna vurdu, sonra annem yere düştü, ağlamaya başladı. Babam evden gitti. Ben hemen anneannemi aradım. Annemin kolu cok acıyordu. Bir hastaneye gittik, annemin kolu kırılmış, alçıya alındı. Ben hala kendimi çok suçluyorum. O sırada ortaya çıksaydım, babamın üzerine atlasaydım, belki de annemi kurtarabilirdim.”

13 Akut Stres Tepkileri Çocuğun olaydan hemen sonra gözleyeceğiniz davranış değişiklikleri akut stres tepkileri olarak adlandırılır. Bu tepkiler hem yetişkin hem de çocuk için normal tepkilerdir

14 Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Teşhis için belirtilerin en az 1 ay sürmüş olması gerekmektedir. Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşayan kişilerde duygusal (kaygı, korku, öfke…), düşünsel (dikkat dağınıklığı, unutkanlık, intihar düşünceleri…), fiziksel(göğüs ağrısı,mide bulantısı,irkilme tepkileri..) ve davranışsal (içe kapanma Uyku ve yeme bozuklukları..) tepkiler görülür.

15 Bu bozukluğun toplumda ömür boyu görülme oranı % 1
Bu bozukluğun toplumda ömür boyu görülme oranı % 1.35 olup ; kadınlarda %1.3 , erkekler de ise %0.5 dir

16 İSTİSMAR

17 İstismar Oranı Türk Eğitim-Sen’in ülke genelinde 7 ve 8’inci sınıftan 1136 öğrenci üzerinde yaptığı ankete göre öğrenciler arasındaki sözlü, fiziksel ve cinsel taciz oranı yüzde 92.

18 Bazı Yasal Düzenlemeler
Türkiye, 2002 yılında Birleşmiş Milletler Çocuk Satışı ve Pornografisine dair ek protokole imza attı. Buradaki yükümlülüklerden dolayı Yeni Türk Ceza Kanunu’nda buna uygun düzenlemeler yapmak zorunda kaldı.

19 15 yaşından küçüklere yapılan cinsel istismarın cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis olarak yasaya girdi. 15 yaşından 18 yaşa kadar cinsel suç, hile, tehdit ve korkutma suretiyle işlenirse 8 ile 15 yıl hapis cezasıyla cezalandırılıyor. bu cinsel istismar aile fertlerinden, örneğin, anne, baba, dayı, amca, ağabey gibi bir aile üyesinden geliyorsa ya da çocuğun bakımından sorumlu biri tarafından, örneğin öğretmeni, bakıcısı ya da şoföründen gerçekleşiyorsa ceza yarı oranında artırılır.

20 Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda böyle bir suça maruz kalan çocuğun ifadesinin bir kez görüntü ve ses kaydıyla avukat huzurunda alınması öngörülüyor. Böylece çocuğun yeniden travmaya maruz kalması engellenmiş oluyor. Bir de bu tür olaylarda çocuğa avukat zorunluluğu getirilmiş durumda.

21 Çocuğa Karşı Cinsel İstismarın Gün Yüzüne Çıkarılması (0216) 450 54 54
Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı


"TRAVMA SONRASI ÇOCUĞUN YAŞAMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları