Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERİ YAŞLANMASI VE ALINACAK ÖNLEMLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERİ YAŞLANMASI VE ALINACAK ÖNLEMLER"— Sunum transkripti:

1 DERİ YAŞLANMASI VE ALINACAK ÖNLEMLER
Prof.Dr.Nilüfer TARIMCI Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 13 MAYIS AFYON

2 Vücudun epiderma, saç ve kıllar, tırnaklar, dudaklar, dış genital organlar gibi dış yüzeyleri ile dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanan amacı yada yan amacı bu kısımları temizlemek, korumak, iyi durumda muhafaza etmek, koku vermek, görünümü değiştirmek ve vücut kokularını gidermek olan madde ve/veya ürünlerdir.

3

4 I. Yeni Aktif Maddeler II.Yeni Kozmetik Taşıyıcı Sistemler

5 Kozmetik madde Farmasötik madde Kozmetik  Kozmesötik  İlaç

6 Kozmesötikler; “İstenilen kozmetik sonuca gösterdikleri fizyolojik etki ile ulaşan, deri ve deriye bağlı oluşumların yapı ve fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyen madde ve ürünler” olarak tanımlanabilir.

7 Kozmesötiklerin Uygulama Alanları:
* Deri Yaşlanması * Saç ve Saçlı Deri Bakımı

8 Deri Yaşlanması nedir ? Doğal yada çevresel etkenlere bağlı olarak derinin normal fonksiyonlarında ve yapısında görülen değişikliklerin tümüdür. Güneş ışınlarına bağlı olarak görülen foto yaşlanma ise erken deri yaşlanmasındaki en önemli etkendir.

9 TAKVİMSEL YAŞLANMA ERKEN YAŞLANMA
Genetik faktörler Metabolik faktörler Ultraviyole ışınları Endokrin faktörler Gerçek yaşlanma Foto yaşlanma DERİ YAŞLANMASI

10

11

12 Takvimsel yaşlanmaya etki eden faktörler
Genetik Miraslar Güneşe Maruziyet Soğuk Havaya maruziyet Alkol kullanımı Sigara kullanımı Stres Hormonal değişiklikler Ekzersiz Eksikliği

13 Yaşlı deride görülen değişiklikler nelerdir ?
* Stratum corneum tabakası kalınlaşır. * Epidermisin diğer tabakalarında atrofi görülmeye başlar. * Melanosit miktarı azalır. Yaşlı deri beyazlaşır. * Dermis tabakasında biyoaktif ajanlar azalır. Bir bağ dokusu proteini olan kolojen dağılmış lifcik demetleri oluşturur ve derinin esnekliği kaybolur.

14 35-40 yaşlarından sonra sebum salgısı azalır
* yaşlarından sonra sebum salgısı azalır. Bu da derinin kurumasına neden olur. * Kıl folikülleri azalır. * Tırnak uzaması yavaşlar. * Derinin sıcaklık düzenlemesi bozulur. *Derinin mikro sirkulasyonunda azalma görülür. *Deri kalınlaştığı için U.V. ışınlarına karşı eritamatöz tepki azalır.

15 SONUÇ....  Kuruluk  Kırışıklık  Elastikliğin kaybı  Leke oluşumu

16

17 Yaşlanmaya Karşı Neler Yapılabilir ?....
I- Cerrahi Girişimler II- Dermatolojik Olarak Uygulanan Tıbbi İşlemler III- Kimyasal Peeling Uygulamaları IV- Yumuşak Doku Dolguları V- Botulinum Toxin Uygulaması VI- Dermaabrazyon VII- Lazer Uygulamaları VIII- DERMOKOZMETİK ÜRÜNLER

18 I- Cerrahi Girişimler * Deri Yenilenme İşlemleri * Cerrahi Eksizyonlar

19 II- Dermatolojik Olarak Uygulanan
Tıbbi İşlemler * Topikal Tretinoin uygulaması (% ve % 0.05 ) * Tedavi konsantrasyonunda AHA uygulamaları (Glikolik Asit)

20 %0.05 tretinoin içeren kremin 6 aylık uygulama sonuçları

21 III- Kimyasal Peeling Uygulaması:
* Tüm yüz veya sadece yerel olarak göz ve ağız çevresi için uygulanabilir. * İstenmeyen pigmentasyonlar, orta derecedeki kırışıklıklar ve aktinik keratozlarda etkin sonuç verir.

22 IV- Yumuşak Doku Dolguları: Vücut dokuları ile uyumlu olan bir
bileşiğin kırışıklık, çizgi ve skarları gidermek üzere deri altına enjekte edilme işlemidir. * Kollajen uygulaması * Yağ transfer işlemi: Kişinin kendi yağ dokusu “microlipoinjection” yöntemi ile hazırlanarak kırışık bölgeye uygulanır.

23 V- Botulinum Toxin A Uygulaması
Botolinium Toksininin ( BOTOX ) kırışıklıklara parenteral olarak uygulanmasıdır

24 Dermatoloji ve dermatolojik cerrahide
VI- Dermaabrazyon Dermatoloji ve dermatolojik cerrahide kullanılan bir tedavi işlemidir.Özellikle yüzdeki akne ve suçiçeği skarlarının giderilmesinde uygulanır.İyileşme tedaviden sonra ortalama 10 gün olup, 3-6 ay boyunca güneş ışınlarından korunmak gerekir.

25 VII- Lazer Uygulamaları
Yaşlanma ve foto yaşlanma izlerini giderilmesi Yaşlılık lekeleri ve derin pigmente lezyonların giderilmesi Skarların giderilmesi Dövme ve kalıcı makyaj izlerinin giderilmesi İstenmeyen tüylerin giderilmesi

26 VIII-KOZMETİKLERİN KULLANIMI
KONVANSİYONEL KOZMETİK ÜRÜNLER KOZMESÖTİK-DERMAKOZMETİK ÜRÜNLER KOZMETİK TAŞIYICI SİSTEMLER

27 Deri yaşlanmasına karşı neler yapılmalıdır?
Çevresel etkenlere karşı tedbir alınmalıdır. (Foto yaşlanmaya karşı önlem alınmalıdır) Deriden nem kaybını önleyip, yeniden nem kazandırılmalıdır. Deri üzerinde lipid filmin oluşturulması sağlanmalıdır. Bağ dokusu proteinleri tamamlanmalıdır. Hücrelere oksijen taşınması artırılmalıdır.

28 Yaşlanmaya karşı kozmetik ürünler farklı amaçlarla kullanılmaktadır.
Geçici çözümler: * Dekoratif kozmetiklerin kullanımı * Astrenjan etkili ürünler * Yüzeysel kapatıcılar Orta vadeli Çözümler: * Nemlendirici, emoliyan ve okluzif maddeleri içeren konvansiyonel kozmetiklerin düzenli kullanımları Uzun vadeli çözümler : * Amaca uygun kozmesötikleri içeren ürünlerin sürekli kullanımları (güneş ışınlarından korunma !....)

29 KOZMESÖTİK MADDELER * DOĞAL NEMLENDİRİCİLER
* PROTEİN YAPILI BİLEŞİKLER * PEPTİTLER * RETİNOİDLER * -HİDROKSİ ASİTLER * SERAMİDLER * BİOFAKTÖRLER VE BİYOTEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ * ANTİOKSİDANLAR * BOTILINUM A EXOTOXIN * GÜNEŞ FİLTRELERİ

30  Hidrokinon  Depigmentasyon ajanları  Antimikrobiyal ajanlar
 Tretinoin  Azeleic asit  Kojik asit  Antimikrobiyal ajanlar  Antidandruf ürünler  Deodoranlar  Topical anestezik ve antipüriritikler  Depilatuvarlar  Saç dökülmesine karşı uygulanan bileşikler  Minoxidil  Spironolacton  Flutamide

31 Termal su içeren ürünler
Maden suyu içeren ürünler - Oligo elementleri içerirler (Zn, Cd, Cu, B) - Ca,Mg,S ve silis açısından zenginler - Yatıştırıcı, tahriş giderici ve anti-enflamatuar özelliğe sahiptirler.

32 Prolidon karboksilik asit Tüm NMF’lerin Üre % 70’idirler. Laktatlar
DOĞAL NEMLENDİRİCİLER Prolidon karboksilik asit Tüm NMF’lerin Üre % 70’idirler. Laktatlar

33 ** Organik Hümektan maddeler
Gliserin, sorbitol, propilen glikol ** Emoliyon maddeler ** Okluzif maddeler ( doğal ve sentetik maddeler + EPİDERMİK LİPİTLER ) ** Hyoluronik asit, sodyum hyaluronat

34 HİDROKSİ ASİTLER  - Hidroksi asitler:  Laktik asit  Mandelik asit
 Glikolik asit  Laktik asit  Mandelik asit  Malik asit  Tartarik asit

35 AHA’ların Kozmesötik Özellikleri
Deri dokusunun gençleştirilmesi Deriye parlaklık ve düzgün özellik kazandırılması Kırışıklıkların azaltılması Pigmentasyonun azaltılması

36 PROTEİN YAPILI BİLEŞİKLER
 Kollojen  Elastin

37 Deri bakım ürünlerinde kullanılan proteinler ve türevleri
Protein hidrolizatı (badem, kollajen, elastin, fibronektin, süt proteini, yulaf, retikülin, ipek, soya, buğday, maya) Çözünür kollajen, serum albumini, Na kazeinat

38 Parenteral Uygulanan Kırışıklık Dolguları
Geçici etkili emilebilen dolgular: * Kollajen enjeksiyonlar ( Deri destekleyici doğal protein) * Hyaluronic acid gel (Ağırlıklarının 1000 katı kadar su tutabilirler ve dehidratasyonun neden olduğu kırışıklıkları azaltırlar.)

39 * Calcium Hydroxylapatite
(Biyolojik olarak uyumlu, gel halinde uygulanır) * Poly-L-lactic acid (PLLA) (AHA ailesinden olup, Biyolojik olarak uyumlu)

40 Kalıcı ve emilemiyen Dolgular
* Polymethylmethacrylate boncuklar (PMMA mikroküreleri)

41 RİSKLER…. ** Morarma ** Kızarıklık ** Ödem ** Enfeksiyon ** Ağrı
** Kaşıntı ** Döküntü ** Duyarlılık

42 FDA tarafından onaylanmış dolgu materyalleri
ZYDERM (1981) Şu anda kullanılmıyor. FIBREL (1988) Şu anda kullanılmıyor. RESTYLANE INJECTABLE GEL (2003) HYLAFORM (HYLAN B GEL) (2004) SCULPTRA (2004) RADIESSE (2004) JUVEDERM 24HV, JUVEDERM 30 AND JUVEDERM 30HV GEL IMPLANTS(2006)

43 PEPTİTLER Saç ve deri bakımı için kullanılan klasik proteinlerin dışında son senelerde peptitlerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Bakır peptitler Pentapeptitler Hexapeptitler

44 Bakır peptitler (Cupperceuticals)
* Kimyasal peeling ve laser uygulamaları sonrasında cildin yenilenme sürecine katkı sağlarlar. * Fotoyaşlanmaya karşı kullanılırlar. * Kollajen, elastin ve glikozaminoglikanların sentezini artırırlar.

45 Use CP Serum on the T-Zone
Skin Remodeling Copper-Peptides (SRCPs) Use CP Serum on the T-Zone and Protect & Restore in Dryer Skin Areas 

46 Protect & Restore Skin Renewal Body Lotion with Copper-Peptides and Retinol  
(hydrolyzed soy protein and copper chloride), * retinyl palmitate, * mixed natural tocopheryls (alpha, beta, gamma, delta) * mixed natural tocotrienols * ubiquinone.

47 Pentapeptitler, Hexapeptitler
Mikrokollajen penta peptit Yaşlı deride fibroblastlardan kollojen üretimini stimüle ederler. * Palmitoyl pentapeptide (Procter & Gamble) * Kırışıklığın derinliğinde azalma * Kırışıklık hacminde azalma

48 Palmitoyl Oligopeptide-3 (Ceramide Oligopeptide-3)
OHT Peptide 3 Antiaging Cream OHT Peptide-3 Revitalizing Eye Cream Palmitoyl Oligopeptide-3 (Ceramide Oligopeptide-3) Acetyl Hexapeptide-3 (Argireline) Palmitoyl Tetrapeptide-3

49 Acetyl Hexapeptide 3 Palmitoyl Pentapeptide 3 Palmitoyl Oligopeptide Hexa Vera Blend: (Acetyl Hexapeptide 3, Polygliceryl Methacrylate, Propylene Glycol, Palmitoyl Olygopeptide, Hyaluronic Acid, Glycerin, Butelyn Glycol, Aqua, Carbomer, Polysorbate 20, Palmitoyl Pentapeptide 3, Sigesbeckia Orientalis, Phylantus Emblica, Imperata Cylindrica, Glucosamine HCl, Algae extract, Yeast extract, Urea, Hydrolized Wheat Protein, Bearberry Extract, Licorice pth, Coneflower Extract, Hydrocotyl Extract, Aloe Vera), Water, C12-15 Alkyl Benzoate, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Sesame Oil, Cocoa Butter, Stearic Acid, Sweet Almond Oil, Caprylic/Capric / Triglycerides, PPG-12/SMDI Copolymer, Glycerin, Triethanolamine, Citric Acid, Xanthan Gum, DMD Hydantoin, Shea Butter, Tocopheryl Acetate, Mango Butter, Methyl Paraben, Propyl Paraben, Iodopropynyl Butylcarbamate, Retinyl Palmitate, Disodium EDTA, Tetrahexyldecyl Ascorbate.

50

51 Ingredients: Deionized Water, C12-15 Alkyl Benzoate, Sesame Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Sweet Almond Oil, Glycerin, PPG-12/SMDI Copolymer, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Stearic Acid, Cocoa Butter, Kukui Nut Oil, Santalum Album (Sandalwood) Extract, Phellodendron Amurense Bark Extract, Hordeum Distychum Extract, Meadowsweet, Hydrocotyl Extract, Amino Acids, Green Tea Extract, Shea Butter, Algae Extract, Mugwort (Artesemia Vulgaris) Extract, Plantago Lanceolata Leaf Extract, Crithmum Maritimum Extract, Phenoxyethanol, Natural Tocopherol, Mango Butter, Methylparaben, Xantham Gum, Triethanolamine, Propylparaben, Dipotassium Glycyrrhizinate, Stearyl Glycyrrhizinate, Disodium EDTA, Tetrahexyldecyl Ascorbate (Vitamin C), Retinyl Palmitate. Striadril TM Complex (Palmitoyl Pentapeptide-3, Phyllanthus Emblica Fruit Extract, Siegesbeckia Orientalis Extract, Polyglyceryl Methacrylate, Propylene Glycol, Palmitoyl Oligopeptide, Glucosamine HCL, Algae Extract, Yeast Extract, Urea, Butylene Glycol, Hydrocotyl Extract, Coneflower Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Imperata Cylindrica Root Extract, Bearberry Extract, Licorice PTH)

52 Botox (Botulinum Toxin Type A)
Clostridium botulinum tarafından üretilen komplex bir protein, toxin

53 Botox nasıl etki eder?

54 Topikal Botulinum toksini
Botulinum cream (DPS Medical Co., Ltd.) Botox’a alternatif Topical kullanım , haftada 3-5 kez İki hafta içinde etki İçindekiler: Botulinum toxin type A gene protein component Vitamin E, Rose Extract, Hyaluronic acid, DNA Aloe Barbadensis, Water Etkinliğine ilişkin bilimsel kaynak bulunamadı !!!

55 SERAMİDLER Esansiyel yağ asitlerince zengindir.
Epidermal lipitlerin %18’ini oluşturur. Esansiyel yağ asitlerince zengindir. Kozmetik ürünlerde iki temel etkisi var. *Kuru deriye uygulandığı zaman epidermis üzerinde koruyucu bir film tabakası oluştururlar.Transepidermal su kaybını önlerler. *Saçı koruyucu ve onarıcıdırlar. Seramid içeren şampuanlarla yıkanan saçta seramid saç tellerine penetre olur ve deterjan nedeniyle matlaşan saçları eski canlı haline kavuşturur.

56 OMEGA 6 CERAMIDE® %1 lik krem günde 2 kez uygulanıyor. 14 günlük bir uygulama sonrasında yaşlılık belirtilerinde anlamlı bir düzelme görüldüğü klinik çalışmalar ile kanıtlanmış.

57 VİTAMİNLER Kozmetik açıdan önemli vitaminler:  Vitamin A  Vitamin C (Askorbik asit)  Vitamin E ( -Tokoferol)  Pantenol (Provitamin B5)

58 Serbest radikalleri tutarlar.
ANTİOKSİDANLAR Antioksidan etkinlik : Serbest radikalleri tutarlar. Lipit peroksi radikallerini tutarlar. Ortamdaki metal ajanları bağlarlar. Oksidasyonla hasar gören biyomolekülleri ortamdan uzaklaştırırlar.

59 Antioksidanlar Vitaminler  C vitamini (Askorbik asit)
 E vitamini (-tokoferol) Ubiquinol (Coenzyme Q10) Alfa-Lipoic Asit Polyphenoller (catechin’ler) Procyanidin’ler

60 * %1 CoQ10 , GABA, Hyoluronik asit, yeşil çay ekstresi
ve L-Carnasin içeriyor. * Kırışıklıkların derinliğinde ve hacminde azalma sağlıyor. * Antioksidan etkisi nedeniyle Lipit peroksitlere dönüşüm engelleniyor. CoQ10 Age Defying Serum CoQ10 Age Defying Moisturizer

61 Alfa-Lipoic Asit Potent antioksidan Kuvvetli anti-inflamatuvar
Suda ve yağda çözünebiliyor, kimyasal olarak stabil Deriden rahatlıkla emiliyor Göz çevresi ürünlerinde kullanılabilecek kadar irritasyon özelliği az

62

63 Procyanidin’ler  Kuvvetli antioksidan etkililer
 Üzüm çekirdeği ekstresinde var  Kollajeni, elastini ve hiyaluronik asiti parçalayan enzimleri inhibe ediyorlar Bu etki klinik olarak kanıtlanmamıştır.

64 Fitoöstrojenler (Soya isoflavonları)
İnsan östrojenine benzer yapıdalarlar Polar ve suda iyi çözünen maddelerdir Etken madde: GENİSTEİN Genistein’in suda ve yağda çözünürlüğü az olan ve deriden zor geçen bir maddedir. Topikal etki için uygun Uygun bir taşıyıcı sistem gerekli !....

65 GENİSTEİN Deride kollajen sentezini artırır
UV B ışınları nedeni ile oluşan eritemi önler Serbest radikal oluşumunu engeller Sonuç: Deri yaşlanması belirtilerinde azalma, ve fotoyaşlanmayı önleyici etki

66

67

68 TEŞEKKÜRLER Teşekkürler


"DERİ YAŞLANMASI VE ALINACAK ÖNLEMLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları