Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Milli Eğitim Müdürlüğü BAŞARI HİKAYEM PROJESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Milli Eğitim Müdürlüğü BAŞARI HİKAYEM PROJESİ"— Sunum transkripti:

1 Milli Eğitim Müdürlüğü BAŞARI HİKAYEM PROJESİ
T.C BURSA VALİLİĞİ Milli Eğitim Müdürlüğü BAŞARI HİKAYEM PROJESİ Veli Semineri

2

3 Seminere videonun izletilmesiyle başlanır.
Video gösterimi bittikten sonra aşağıdaki cümlelerden de yararlanarak açıklama yapılır. Bu video herkeste farklı duygu ve düşünceler yaratmış olabilir.Kişisel başarı için geleceği düşünmek gerekir. Öğrencilerin geleceğini planlaması, hedeflerini belirleyip o yönde ilerlemesi önemlidir. Bu konuda ailelere düşen önemli görevler bulunmaktadır. Çocuğun gelişimini desteklemek ve onu geleceğe hazırlamak ailelerin en önemli görevlerindendir.

4 SİZCE BUNLARDAN HANGİSİ BAŞARIDIR?
Slayt yansıtılarak velilere başarının anlamı sorulur: Projemizin adı “ Başarı hikayem”. Peki o zaman «başarı» nedir? Sizce bunlardan hangisi «başarı» dır? Gönüllü velilerden alınan 3-4 cevap dinlendikten sonra açıklama yapılır: Başarı kişiden kişiye değişebilen bir kavramdır. Bu fotoğraflarda gördüğümüz her durum bir başarı örneğidir. Sadece derslerde başarılı olmak kişiyi hayata hazırlamaz. Çocuğun farklı alanlarda yaşadığı başarıları da fark etmeliyiz.

5 BAŞARI NEDİR? SAKIP SABANCI’NIN BAŞARI TANIMI ŞÖYLEDİR; Başarı; Herkesin “yapamazsın” dediği bir şeyi kendimizden taviz vermeden, başkalarına da yararlı olacak bir şekilde yapmak ve sonunda yaptığına pişman olmamaktır. Başarının sözlük anlamı: Bir işte olumlu sonuçlar elde etmek ve hedefe ulaşma becerisidir. Önce slayttaki tanım okunur, sonra başarının sözlük tanımı hakkında bilgi verilir: Başarının sözlük anlamı bir işte olumlu sonuçlar elde etmek ve hedefe ulaşma becerisidir. Başarının başarılı ve ünlü kişilerce pek çok tanımı yapılmıştır. Kişiden kişiye göre bu tanım değişmekle birlikte özünde topluma ve kişiye faydalı, olumlu sonuçlar «başarı» olarak kabul edilmektedir.

6 SİZİN ÇOCUĞUNUZUN BAŞARILI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ YÖNLERİ NELER?
Tamir etmek Kitap okumak Yardımsever Olmak Hoşgörülü olmak Matematik Problemi çözmek Resim yapmak Önce sadece başlık yansıtılır ve soru sorulur. Gönüllü birkaç veliden cevap alındıktan sonra örnek olacak bazı başarılı yönler tek tek sunuma yansıtılarak açıklama yapılır. Her çocuğun başarılı olduğu bir yön vardır. Önemli olan bunun fark edilmesidir. Sadece akademik başarı değil yaşamda başarılı olduğu konular da bilinmelidir. Başarılı olduğu, severek yaptığı işler hedef oluştururken çocuğa yol gösterir. Bir Müzik aleti çalmak Düzenli olmak Yemek Yapmak

7 ÇOCUĞUNUZUN BAŞARISINDA SİZİN KATKINIZ NEDİR?
Destekleyen aile oldunuz Çocuğunuzu anlamaya çalıştınız Serbest zamanlarını etkili değerlendirmesini sağladınız Takdir ettiniz Ders çalışmaya uygun ortamlar hazırladınız Okulu ile işbirliği kurdunuz. Sorumluluk bilincini geliştirdiniz Model oldunuz Hedef oluşturmasına destek oldunuz Önce sadece başlık yansıtılır ve soru sorulur. Gönüllü birkaç veliden cevap alındıktan sonra sunum yansıtılarak açıklama yapılır.

8 DESTEKLEYEN AİLE OLDUNUZ
Slayt yansıtıldıktan sonra velilere resimde neler gördükleri sorulur. Sevgi dolu, güven verici ve kabul edici yaklaşım onların hayatlarında başarılı olmaları ve kendilerine güvenmeleri için fırsat oluşturacaktır Çocuklar maddi ve manevi olarak yaşlarına uygun şekilde desteklenmelidir.

9 ÇOCUĞUNUZU ANLAMAYA ÇALIŞTINIZ
sevdiniz dinlediniz Kabul ettiniz Anlaşılmış hissetti Çocuğunuzla kuracağınız sağlıklı bir ilişki için onu anlamalı, bir birey olarak kabul etmeli ve saygı duymalısınız. Sevildiğini hisseden, ihtiyaçları önemsenen ve gelişimi takip edilen çocuk daha mutlu ve başarılı olacaktır.

10 TAKDİR ETTİNİZ BAZEN DE….
Çocuğunuza “ Bu yarışmada başarılı olmana çok sevindim, aferin! ”dediniz Bunu duyduğunda çocuğunuz ne hisseder? “Bıktım senin bu ödevlerini yapmamandan sorumsuzluğundan.” dediniz. “Kardeşin kadar olamadın bak onun derslerin ne kadar iyi? dediniz . BAZEN DE…. Önce takdir cümlesin okunur ve «çocuğunuz ne hisseder?» sorusu velilere yöneltilir. 2-3 cevap alındıktan sonra eleştiri ve kıyaslama içeren cümleler okunur ve tek tek bu cümleleri duyan çocukların neler hissedebileceği velilere sorulur. Açıklama yapılır: Başkalarıyla kıyaslama ve olumsuz eleştiriler çocuğun davranışlarında olumlu değişikliklere oluşturmaz. Çocukları başarıları konusunda takdir etmek, başkaları ile kıyaslamaktan daha etkilidir. Kıyaslama ve sürekli eleştiri kişinin motivasyonunu olumsuz etkiler.

11 İLETİŞİM ŞEKİLLERİMİZDEN ÖRNEKLER
DURUM OLUMSUZ YAKLAŞIM OLUMLU YAKLAŞIM Çalışmadığı için sınavdan düşük not aldığında Bu gidişle senden hiçbir şey olmaz. Düşük not almana çok üzüldüm. Daha planlı çalışarak bu notu yükseltebileceğine inanıyorum. Çalıştığı halde düşük not aldığında O kadar çalıştın bu notlar ne? Daha çok çalışmalısın. Bu sınava gerçekten çok çalıştın. İyi bir not alamamana ben de çok üzüldüm. Okuldan gelince Okul da neler yaptın? Günün nasıl geçti? Sınav sonuçları açıklandı mı? Yorgun görünüyorsun. İstersen biraz dinlen. Dinlendikten sonra seninle konuşalım mı? Okula devamsızlık yaptığında Okula bu kadar devamsızlık yapmana inanamıyorum, sorumsuzsun. Okula bu kadar devamsızlık yaptığında sınıfta kalacağını düşünüyorum, endişeleniyorum. Takdir etmenin önemini vurgulamak amacıyla tablodaki olumlu ve olumsuz cümle örnekleri tek tek okunarak velilerin ardaki farkı anlayabilmeleri sağlanır. Gün içerisinde pek çok kez çocuklarımızla iletişim kurarız. Bu iletişim sırasında onları eleştirerek , suçlayarak, kıyaslayarak motive etmeye çalışırız. Fakat bu durum çocuğumuzun ders çalışma isteğini azaltabilir, kendisini değersiz hissetmesine ve ebeveynleriyle çatışmasına sebep olabilir.

12 ÇOCUKLARINIZA MODEL OLDUNUZ
Bazen olumlu bazen olumsuz… Bir video…

13 Çocuk kişiliği oluşurken ilk model aldığı yetişkinler anne ve babasıdır. Bu durum bazen olumlu bazen de olumsuz sonuçlara neden olabilir. Ondan beklediğimiz davranışları biz ne kadar uyguluyoruz dikkat etmeliyiz. Onun daha az internet kullanmasını istiyorsak biz de internette daha az vakit geçirmeliyiz. Onun kitap okumasını istiyorsak biz de okuma alışkanlığı geliştirmiş olmalıyız.

14 SORUMLULUK BİLİNCİNİ GELİŞTİRDİNİZ
Fırsat verdiniz Ödevlerini kendisi yapmasına Ev işlerine yardım etmesine Ev dışında görevler almasına Sorumluluk bilincinin gelişmiş olan çocuklara fırsatlar tanındığı bilinmektedir. Çocuklar her yaş döneminde farklı sorumlulukları yerine getirebilme becerisine sahiptirler. Başlangıçta verilen sorumlulukları yeterince iyi yapamasalar da ebeveynleri tarafından teşvik edilip kendilerinin yapmalarına fırsat verdikçe daha iyi yapar hale geleceklerdir. Araştırma sonuçları sorumluluk alabilen çocukların daha sağlıklı hedefler belirleyebildiklerini göstermektedir.

15 SERBEST ZAMANLARINI ETKİLİ DEĞERLENDİRMESİNİ SAĞLADINIZ
Çocuğun okul ve evde ders çalışma saatleri dışında kalan zamanını kültürel, sportif, sanatsal etkinliklerle değerlendirmesi gerekir. Ergenlikte ilgiler değişkenlik gösterdiği için başladığı etkinliğe devam sağlamada zorluklar yaşanabilir. Çoğu anne baba “gitar çalmak istedi, gitar alınca da hemen vazgeçti, her şeyden hemen sıkılıyor“ diyebilir. Sabırla, ilgileneceği alanı bulmada ona fırsatlar tanımalıyız. Unutmayalım ki serbest zaman etkinlikleri onun kendini tanıması, enerjisini olumlu yönlere yöneltmesini sağlar.

16 OKULU İLE İŞBİRLİĞİ YAPTINIZ
Veli toplantılarına katıldınız. E- Okuldan devamsızlık ve not durumunu takip ettiniz. Özel durumlarda öğretmeniyle görüştünüz. Çocuğun okulda başarılı olması için okul - aile işbirliği gerekir. Yapılan araştırmalar, ailenin okuldaki toplantılara katılmasının, öğretmenler ile görüşmesinin çocuğun başarısına önemli katkıları olduğunu ortaya çıkartmıştır. Veli toplantılarına düzenli katılmak, devamsızlığını ve okul içindeki durumunu takip etmek önemlidir.

17 DERS ÇALIŞMAYA UYGUN ORTAMLAR HAZIRLADINIZ
ÇALIŞMA ORTAMI EV ORTAMI Ders çalışılırken ailenin uygun ev ortamı hazırlaması gerekir. Evde hazırlanacak uygun ortamın iki boyutu vardır: İlki ev içindeki genel düzen ve huzur ortamıdır, ikincisi ise çocuğun ders çalıştığı ortamdır. Ev içindeki düzen ve huzur ortamı çalışma alışkanlığı geliştirmede etkilidir. Çocuğun ders çalıştığı ortam da önemlidir. Sessiz ortam, ayrı masa ve sandalye, ortamın dağınık olmaması bir çok öğrenci için gereklidir. Yaşı ilerledikçe genç kendi için uygun ortamı kendisi oluşturur. Ev ve çalışma ortamındaki düzen çocuğun kendini daha iyi hissetmesini sağlar.

18 Ders Çalışma Ortamını Neler Etkiler?
Televizyon Telefon Bilgisayar Dağınıklık Isı /ışık Arkadaşlara hayır Diyememek Kardeş/ misafir etkisi Önce sadece başlık yansıtılır ve soru sorulur. Gönüllü birkaç veliden cevap alındıktan sonra örnek olacak bazı başarılı yönler tek tek sunuma yansıtılarak açıklama yapılır. Öğrencinin ders çalışma alışkanlığını etkileyen pek çok faktör vardır. Çalışma ortamındaki televizyon ve bilgisayarın açık olması, ışık ve ısının ya yetersiz ya da fazla olması, ortamın dağınıklığı öğrenmeyi olumsuz etkileyebilir. Ayrıca arkadaşlarıyla geçireceği zamana sınır koyamamak ve arkadaşlarından gelen teklifleri geri çevirememe öğrencinin ders çalışma için ayırabileceği süreyi azaltacaktır. Öğrencinin daha önceden belirlenmiş ders çalışma saatleri sırasında eve misafir gelmesi ya da küçük kardeşin hareketleri ders çalışma ortamını olumsuz hale getirebilir. Öğrencilere ev içinde yapabileceğinden fazla görev verilmesi de öğrencinin ders çalışmaya ayıracağı zamanı ve enerjisini azaltır.

19 Çalışma Planı Nasıl Olmalı?
Önce sadece başlık yansıtılır ve soru sorulur. «Sizin çocuğunuzun ders çalışma planı var mı, hangi resme daha çok benziyor ?»denir. Gönüllü birkaç veliden cevap alındıktan sonra aşağıdaki açıklama yapılır. Plan farklı şekillerde hazırlanabilir. Önemli olan her öğrencinin hedefine yönelik, kendine ait uygulanabilir bir planı olmasıdır. Plan esnek olmalı ve serbest zamanları da kapsamalıdır. Çalışma planı ders çalışmayı başlatmakta ve sürdürmekte motivasyon sağlar. Bazı öğrenciler öğretmenlerinden ya da ailelerinden destek alarak bir çalışma planı hazırlamaya ihtiyaç duyarken bazı öğrenciler ise kendi planlarını hazırlayıp uygulayabilmektedirler. Çocuğunun çalışma ve serbest zamanlarını gösteren yazılı bir planı olması anne-babanın ders çalışma konusunda sürekli uyarıda bulunmasını engeller.

20 HEDEF OLUŞTURMASINA DESTEK OLDUNUZ
Geçmişte başardığı hedefleri neler? Geleceğe dair hedefleri neler? Önce «çocuklarınızın geçmişte başardıkları hedefler nelerdir?» sorusu velilere yöneltilir. Gelen cevaplar dinlendikten sonra «geleceğe dair hedefleri neler?» sorusu yöneltilir. Çocuklarınız bu yaşlarına kadar pek çok hedef gerçekleştirmişlerdir. Örneğin; çocukken yürümeyi, konuşmayı öğrendiler, sonra okula başladılar, okumayı öğrendiler, sınıfını geçtiler, arkadaş edindiler, 8.9.sınıfa başladılar. Geleceğe dair hedeflerini belirlemede onlara yardımcı olabilirsiniz.

21 HEDEF NEDİR? Hedef; belirli bir zaman diliminde ulaşılmak istenen noktadır. Gerçekleştirilmek, erişilmek için tasarlanan, istenilen durumdur. Başarılı olmak için hedef gereklidir. Önce sadece başlık yansıtılır ve soru sorulur. Gönüllü birkaç veliden cevap alındıktan sonra aşağıdaki açıklama yapılır. Hedef nedir sorusuna herkes farklı cevaplar verebilir. Bu cevaplarda ortak nokta belirli basamaklardan oluşan, gerçekleştirilmesi için emek ve zaman gerektiren, sonucu kişi için faydalı ve olumlu olan durumdur. Hedef belirleme, yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de son derece önemlidir. Gelecekte başarılı olmak için küçük yaşlardan itibaren hedef belirlemenin önemli olduğunu bilinmektedir.

22 NEDEN HEDEF BELİRLENMELİDİR?
GİDECEĞİ YOLU BİLMEYEN GEMİYE HİÇ BİR RÜZGARDAN FAYDA GELMEZ Montaigne Slayt yansıtılır, velilerden cevap beklemeden Montaigne’nin sözü okunur. Sonrasında aşağıdaki açıklama yapılır. Çünkü hedef: Motivasyon oluşturur. Başarı isteği geliştirir. Davranışa yönelmeyi sağlar. Zamanı etkili kullanmayı sağlar. Düşünceleri şekillendirir.

23 ERGENLİKTE HEDEF BELİRLEME
Ergenlik döneminin zor geçmesinin en önemli nedenlerinden biri; kendini bulma, kendi olma mücadelesi yaşarken bir yandan da seçim yapmak zorunda olmasıdır. Bir yandan çocuk kendini tanımaya çalışır bir yandan da seçeceği arkadaş,gideceği okul gibi konularda karar vermeye çalışır. Okul/ meslek seçiminin yaklaşması ile birlikte, çocuğunuzun hala bir hedefinin olmaması sizi endişelendirebilir. Akademik anlamda beklentilerin çok yoğun olduğu bu dönemde çocuğunuzda, karşı cinsle ilişkiler, beden görünüşü, arkadaşlarının onu hakkında ne düşündüğü gibi konular daha önemli olabilir ve akademik başarı ile ilgili hedefler daha geride kalabilir.

24 HEDEFİN ÖZELLİKLERİ Anlaşılır Ulaşılabilir Ölçülebilir Kişiye özgü Motive edici Yazılı Çocuğunuzun belirleyeceği hedeflerin net ve anlaşılır olması gerekir: Örneğin «başarılı bir kişi olacağım» net bir hedef değildir. Hedefler inandırıcı olmalı kişiye motivasyon sağlamalı, kendi özellikleriyle uyumlu ve gerçekçi olmalıdır. Sonuçları kontrol edilebilir ve somut olmalıdır. Hedefler kişisel olmalıdır. John C. Maxwell, «İnsanların yaptıkları ortak yanlışlardan birisi, kendi denetimlerinin dışında olan bir şeyi hedef seçmeleridir.» der Ulaşılamayacak , hedefler cesareti kırar. Çok kolay ulaşılır hedefler motivasyon sağlamaz. Hedefler yazılı olmalıdır: Jay Rifenbary «Hedefleri yazmak çok önemlidir, isteklerinizi bir tarafa yazdığınızda onları gerçekleştirme olasılığınızın dört katına çıkar» der.

25 ANNE BABALARIN HEDEF BELİRLEMEYE KATKISI
Anne ve babanın etkisi Kalıtımsal etki Sağlanan olanaklar Öğretilen değerler Çocukların meslek seçimi üzerinde en etkili kişilerin anne-babalar olduğunu bilinmektedir. Çocukların kararlarına müdahale etme, ailenin erkek çocuktan baba mesleğini sürdürme talebi, gencin tercihi ile ailenin isteklerinin çatışması, anne- babanın çocuğa ilişkin yüksek beklentileri en sık karşılaşılan hedef belirleme sorunlarıdır.

26 HEDEF BELİRLEMEDE ONA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?
Kendini Tanımasına Yardımcı Olarak Sosyal Etkinliklerini Destekleyerek Hedefleriyle İlgili Konuşarak Başarılarını Fark Ederek Meslek/Okul Seçiminde Yardımcı Olarak Karar Verme Şansı Tanıyarak Önce sadece başlık yansıtılır ve soru sorulur. Gönüllü birkaç veliden cevap alındıktan sonra örnek olacak bazı başarılı yönler tek tek sunuma yansıtılarak açıklama yapılır. u slayttaki her madde sonraki slaytlarda tek tek açıklanacaktır.

27 Kendini Tanımasına Yardımcı Olabilirsiniz
Ona söyledikleriniz onun kendisi ile ilgili düşüncesini oluşturur. Çok tembelsin Tembel biriyim. Çok iyi yemek yapıyorsun Süper yemek yaparım. İyi futbol oynuyorsun Messi gibi oynarım. ÇOCUKLARINIZA NE SÖYLEDİĞİMİZE DİKKAT EDELİM! Kişi kendisini tanımlarken anne baba ve çevresindeki kişilerin düşüncelerinden etkilenir. Olumlu ve olumsuz ifadelerimiz kendisini nasıl bir kişi olarak tanımlayacağını belirler.

28 Sosyal Etkinliklerini Destekleyerek Yardımcı Olabilirsiniz
Birlikte pek çok faaliyet yapabilirsiniz. Ergenlik dönemi, çocuklarınızın kendilerini keşfetmeye çalıştıkları, ilgilerinin, kararlarının çabuk değiştiği bir dönemdir. Çocuğunuzun sosyal etkinliklere katılması için fırsat oluşturun.Bir gün çok ilgilerini çeken bir şey, ertesi gün onları hiç ilgilendirmeyebilir, bugün çok eğlendikleri bir şey, yarın onlar için çok sıkıcı olabilir. Bu değişikliklere izin verin. Ayrıca pek çok faaliyeti beraber yaparak ortak paylaşım alanları oluşturabilirsiniz. Onun da fikrini alarak planlamalar yapabilirsiniz.

29 Hedefleriyle İlgili Konuşabilirsiniz
BİR ETKİNLİK 10-15 yıl sonra………. Ne iş yapıyorsun? Nasıl bir yerde yaşıyorsun? Nasıl bir yerde çalışıyorsun? Çevrende kimler var? Hobilerin neler? ……….. …... Slayt yansıtılır, evde uygulayabilecekleri etkinlikle ilgili bilgi verilir. «Çocuklarınıza uygulayabileceğiniz bir etkinlikten bahsetmek istiyorum. Sakin bir ortamda baş başa iken ondan gözlerini kapamasını ve yıl sonrasını hayal etmesini isteyin. Daha sonra bu soruları sorun. Ne iş yapıyorsun? Nasıl bir yerde yaşıyorsun? Nasıl bir yerde çalışıyorsun? Çevrende kimler var? Hobilerin neler?» Ebeveynler, kendi beklentileri ile çocuğun istekleri, ilgi alanları ya da kapasitesi uyuşmadığında çocuklarının hedefleri olmadığını düşünebiliyorlar. Oysa burada sıkıntı doğuran, “hedefsizlik” değil, var olan hedeflerin uyuşmamasıdır. Böyle durumlarda paniğe kapılmadan orta yolu bulmaya çalışmak, kariyer danışmanlığı almak destekleyici olabiliyor. Ancak, zaman zaman yaşamını motive eden kaygının normal sınırların altında olması hedefsizliği doğurabiliyor. Bu durum ile karşılaşıldığında profesyonel yardım almak ve yapılan motivasyon arttırma çalışmaları yararlı olmaktadır.

30 Bizim Hayallerimiz Mi? Onların Hedefleri Mi?
Ben senin yaşındayken… Bizim zamanımızda… Bize bu imkanlar sunulsaydı… Ben senin yerinde olsaydım… Sen bizim gibi olma… Önce sadece başlık yansıtılır ve soru sorulur. Gönüllü birkaç veliden cevap alındıktan sonra sunum yansıtılarak açıklama yapılır. Çocuklarla hedeflerini konuşurken onların hedeflerine ne kadar müdahale ediyoruz? Ebeveynler, kendi beklentileri ile çocuğun istekleri, ilgi alanları ya da kapasitesi uyuşmadığında çocuklarının hedefleri olmadığını düşünebiliyorlar. Oysa burada sıkıntı doğuran, “hedefsizlik” değil, var olan hedeflerin uyuşmamasıdır. Böyle durumlarda paniğe kapılmadan orta yolu bulmaya çalışmak, destek almak gerekir.Anne baba olarak doğru olduğunu düşündüğümüz sözler söyleriz.Oysa ki bu sözlerin çocuğunu kendi anne babamızdan ya da çevremizden duymuşuzdur.Bu sözler suçlanma, yargılanma duygusu oluşturur, çoğu zaman etkili olmaz. Bunun gibi sözleri ne kadar kullanıyoruz?

31 Hayallerini Destekleyebilirsiniz
Çocuğunuzun kendi isteklerini, onu heyecanlandıran şeyleri dile getirmesine izin vermelisiniz. Her anne-baba gibi çocuğunuz doğduğu andan itibaren onunla ilgili hayalleriniz var. Bazen sizin hayallerinizle çocuğunuzun hayalleri aynı olmayabilir. Onun ayrı bir birey olduğunu unutmayın. Onun hayallerini gerçekleştirmesinde destekleyici olun.

32 Hayallerden Hedeflere
Ona hayalleri için eylem gerektiğini anlatabilirsiniz. HAYALLER EYLEM HEDEF Hedeflere ulaşmak için insanın hayallerin olması gerekir.Hayallerin hedeflere dönüşmesinde kişinin özellikleri ve hayalleri uğruna çalışma motivasyonu olmalıdır. Gençlerin hayallerine saygı göstermek, küçümsememek, hayallere ulaşmak için yapacakları hakkında sohbet edilmelidir..

33 Başarılarını Fark Ederek Ona Yardımcı Olabilirsiniz
Her çocuk anne babası tarafından fark edilmek , takdir edilmek ister. Küçük başarıları fark edilen çocuk kendine güven duyar, benzer hedefler belirleyip mücadele eder.

34 Meslek/Okul Seçiminde Destek Olabilirsiniz
8. sınıfta iken gidebileceği liseleri araştırabilirisiniz. sınıfta seçeceği derslerin üniversitede gideceği bölüm ve meslek seçimine etkisi konuşulabilirsiniz. Hedefine uygun lise ve meslek seçimi konusunda ona yardımcı olabilirsiniz.8. Sınıftan sonra gidebileceği liseler ve 9. sınıftan sonra seçmek istediği dersler, gidebileceği üniversiteler hakkında konuşulmalı bilgi edinmesi konusunda yönlendirilmelidir. Bu konuda yapacağı araştırmalar desteklenmelidir.Tercih döneminde mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

35 Hedefleri İle İlgili Karar Verme Şansı Tanıyarak Destek Olabilirsiniz
Çocuğumuzdan beklentilerimiz onun yeteneklerine, ilgilerine yönelik bir beklenti mi? Yoksa kendi çocukluğumuzda yapamadıklarımızı onlardan mı bekliyoruz? Çoğu zaman anne babalar çocuğun seçeceği meslekte kendi beklentilerini, kendi çocukluk hayallerini gerçekleştirmek isterler. Anne babaların bu konudaki zorlamaları yönlendirmeleri yanlış tercihler yapılmasına sebep olabilir.Çocuklarımızın bizden bağımsız bireyler olduklarını fark etmek ve onların tercihlerine saygı göstermek hedeflerini belirlemede onlara destek olmamızı sağlar.

36 Hedefini Netleştirmesine Yardımcı Olabilirsiniz
Yapılan araştırmalar, başarıyı yakalayan kişilerin açık, net ve tek hedefleri olduklarını desteklemektedir. Örneğin, 1953 yılında Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada hedef belirleme ile başarı arasında olumlu bir ilişki bulunmuştur. Çalışmaya katılan bireylerin sadece % 3’ünün net olarak tanımlanmış hedefleri olduğu belirlenmiş ve 20 yıl sonra çalışmaya katılan kişilerin hayattaki başarıları karşılaştırıldığında net hedefleri olan %3’lük grubun diğer gruba oranla duygusal, sosyal ve ekonomik açıdan daha başarılı oldukları saptanmıştır.

37 Hata Yapmasını Hoşgörü İle Karşılayarak Yardımcı Olabilirsiniz
Hata yapmasına izin verin. Hangi yaşta olursa olsun hata yapmak çocuğunuzun, yeni şeyleri deneyebilmesinin yanı sıra kendisine dair de pek çok yeni şey öğrenmesi içi önemli bir fırsattır. Her bireyin hata yapabilme ya da başarısız olabilme hakkı vardır. Her hata yaptıklarında eleştirmek, suçlamak çocukta hedefine doğru ilerlerken isteksizlik oluşturabilir. Hatalarından ders çıkarması ve yeniden planlamalar yapabilmesi konusunda desteklenmelidir.

38 Onu Cesaretlendirebilirsiniz
Onu cesaretlendirin. İstediği şeyi yapabileceği konusunda onu cesaretlendirin. Hata yapsa da başarısız olsa da tekrar denemesi için onu yüreklendirin.

39 Koşulsuz Severek Destek Olabilirsiniz
Onu Her Koşulda Sevdiğinizi Hissettirin. Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun, sizin onu koşulsuz sevdiğinizi bilmeye ve hissetmeye ihtiyacı vardır. Her çocuğun koşulsuz şartız sevildiğini bilmeye ihtiyacı vardır. Yapabildikleri yapamadıkları, başardıkları ve başaramadıkları ile çocuğu kabullenmek,sevmek onda değerli ve özel olduğu duygusunu yaşatacaktır.

40 Gerektiğinde Uzman Desteği Alabilirsiniz
Çocukların kişilik özelliklerini, ilgi alanlarını, meslek yönelimlerini ölçen pek çok envanter/test bulunmaktadır. ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİNDEN faydalanabilirsiniz. Çocuğunuz istekleri ve hedefleri konusunda çok kararsız kalabilir. Testler/ envanterler, çocuklarınızın kendilerini iyi tanımalarında ve doğru hedef belirlemelerinde yardımcı olacaktır. Bazen de yaşamını motive eden kaygının normal sınırların altında olması da hedefsizliği doğurabiliyor. Bu durum ile karşılaşıldığında profesyonel yardım almak ve yapılan motivasyon arttırma çalışmaları yararlı olmaktadır. MBS sistemi ile ilgili ailelere bilgi verilebilir.

41 AİLE DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Her yaşta her koşulda sizin desteğinize ihtiyaçları olacak… Bir video…

42

43 Bir “BAŞARI HİKAYESİ” yazılıyor;
ÇÜNKÜ………… "ŞU DÜNYADA HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK ÇOK ÖZEL VE GÜZEL BİR ÇOCUK VAR! O, SİZİN EVİNİZDE YAŞIYOR.”

44 PROJE EKİBİ Şükrü BİLDİK - İl MEM Şube Müdürü Deniz DEMİR - Yıldırım RAM Emine YANIT - Yıldırım RAM Fatma Senem BULAT - Osmangazi Hanife Murat Ortaokulu Meltem PAKSOY - Osmangazi Mehmet Torun Özel Eğitim M.E. M Özlem ÖNDER - Nilüfer Anaokulu Selda ÖZDEMİR - Gürsu İMKB Anadolu Lisesi GRAFİK TASARIM Erdem GEÇİT- İl MEM - Memur DÜZENLEME Özgür ÖZBAYRAK-İl MEM - V.H.K.İ.

45 BaşarI Hİkayelerİnİn YAZILMASINA KATKILARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"Milli Eğitim Müdürlüğü BAŞARI HİKAYEM PROJESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları