Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEDYADA FUTBOL YORUMCULUĞU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEDYADA FUTBOL YORUMCULUĞU"— Sunum transkripti:

1 MEDYADA FUTBOL YORUMCULUĞU
YILMAZ COŞKUN METİN GÖKALP MAHMUT EVREN TÜFAD İzmir Şubesi Eğitim Kurulu Üyesi ERCAN ERTEMÇÖZ

2 ANLATIM BİÇİMLERİ Bir yazarın yazısını yazma amacına hizmet eden,yazısını biçimlendiren , üslubuyla ona hayat veren anlatım tarzları vardır Yazar, yazılarını oluşturmak için bu biçimlerden yararlanır.

3 A-AÇIKLAYICI ANLATIM Yazarın, okuruna bir şeyler öğretme amacında olduğu yazılardır.Yazar, kanıtlanabilir ifadelere yer vererek sade bir dil kullanır.

4 B-TARTIŞMACI ANLATIM Yazar, sorular sorup değişik fikirler ortaya atarak,okuyucunun fikrini sade bir dille değiştirmeye çalışır.

5 C-BETİMLEYİCİ ANLATIM
Yazar; varlık , olay, yer ve kişilerle ilgili okurun kafasında izlenim oluşturur. Kelimelerle resim çizmeye çalışır.

6 D-ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM Yazarın, bizzat yaşadığı ya da tanık olduğu olayları kişi,zaman ve yer üçgeniyle anlatmasıdır.

7 DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI
Yazarın amacına ulaşmasında yardımcı olan yöntemler vardır.Düşünceyi yazıda geliştirme yolları, yazıdaki monotonluğu kırar, yazarın amacına ulaşmasını sağlar. Bu yöntemlerden biri ya da birkaçı bir arada olabilir.

8 Tanımlama:Bir varlık, bir kavram, bir olayın ne olduğunun tanıtılmasıdır.Cümleler genelde –dir,-dır ile biter. Karşılaştırma:İki varlık, kişi,olay ve durumun benzer ya da farklı yönlerini anlatmaktır. Örnekleme: Konunun uzmanı olan kişilerin eserlerinin örnek olarak verilmesidir. Tanık gösterme:Yazarın,inandırıcılığını arttırmak için alanında uzman olan kişilerin sözlerine yer vermesidir. Sayısal verilerden yararlanma:Bir metinde yapılan araştırmanın sayısal verilerinin yer almasıdır.

9 NASIL FUTBOL YAZARI OLUNUR?

10 Yazı yazabilme yeteneği olmalı, ancak ilk ve orta öğretimde kompozisyona bile gereken önem verilmiyor. Geçmişte futbol oynamış olmak ya da hakemlik yapmış olmak. Gazetecilik mesleğinde yılını geçirerek deneyimli olmak. Çalışarak geliştirilebilecek bir performanstır….

11 TV’ DE FUTBOL YORUMCUSU NASIL OLUNUR?

12 TV’ de tanınmış yüz olmalı ve eskimemeli.
Hitap yeteneği olmalı. (Çalışarak da geliştirilebilir.) Vücut dilini iyi kullanmalı. Mükemmel olmayabilirsiniz ama belli bir standardı yakalamalısınız.

13 TAKIM TUTMAK YAZARIN OBJEKTİFLİĞİNİ ETKİLER Mİ ?

14 Meslek kuralları tam oluşmuş değil.(Birçok meslekte olduğu gibi)
Objektif yazarlar ne yazık ki geçerliliğini kaybetmiş durumda !!! Taraftar yazarlık gündeme oturmuş durumda.

15 MAÇ YAZILARI NASIL,HANGİ KRİTERLERE GÖRE YAZILIR ?

16 Eskiden maça gitmeden yazmak çok ayıptı.
Ekonomik sorunlar gazetelerin,TV başında maç izleyip yazanları tercih etmelerinin nedeni oldu Özellikle yurt dışı maçlarda!!! Bu işi layıkıyla yapanlar, bilgisayarda yazısını yazıp gazetesine gönderirler. Maç yorumculuğunun eğitimini tam almayan, ancak görüşleri sağlıklı olan kişiler telefon ile editöre yazdırıp eksikleri düzelttirirler, ya da fikirlerini söyleyip editöre bırakırlar yazmayı.

17 İYİ BİR FUTBOL YORUMCUSU HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALIDIR?

18 Çok zeki olmalı, Bu zeka ile beraber espri gücü yüksek olmalı, Hızlı düşünüp, düşüncelerini doğru aktarmalı, Ekranda gülen bir yüzü örneklemeli, Ekran ve Kamera korkusu olmamalı…

19 FUTBOL YAZARI ve YORUMCUSU OLMAK İSTEYENLER KENDİLERİNİ NASIL GELİŞTİRİR?

20 Maçları izleme yeteneğini geliştirme,
Ülkelerin gazetecilik anlayışlarını özümseme, Topun olmadığı bölgelerde gözlemde bulunma, Yazma ve okumada değişik yorumları değerlendirme (özellikle İngiliz ve Fransız TV yorumlarını iyi izleme) , Futboldan gelmemiş yazarların tanıdık Teknik Direktörlerden görüşler alması, Maçları Teknik Direktör,Futbolcu ve Seyirci gözüyle değerlendirme, Aynanın karşısında eksersiz yapma…

21 GAZETE ve TV’ DE FUTBOL YORUMCULUĞU FARKLARI

22 Yazının değiştirilme ve düzeltilme olasılığı var, canlı yayında hata ne yazık ki düzeltilemiyor,
Ekran ve kamera korkusu olanlar TV de başarılı olamıyor, TV’ de tanınmış yüz olmak avantaj sağlıyor, Gazetede yazarken Türkçenin yazma kurallarını iyi bilmek gerekirken, TV’ de ise düzgün konuşma ile beraber vurguları da iyi kullanmak gerekir, En önemli fark da TV yorumculuğunun kazancının daha fazla olmasıdır.

23 FUTBOL YORUMCUSU OLMAK İÇİN FUTBOL OYNAMIŞ OLMAK ŞART MI?

24 Futbolcu ,teknik adam ve oyunu eleştirirken avantajlıdır empati yapmak adına,
Eğitim eksikliği varsa Analitik zekaya sahip olmalıdır , Objektif değerlendirmede eksik kalabilir, daha statik yorum yapabilir, Gazetecinin iyi yorum yapabilmesi ise yıllık deneyim gerektirebilir….

25 MAÇ YAZISINI BASKIYA YETİŞTİRMENİN ZORLUKLARI NELERDİR?

26 BİZİMLE BİLGİLERİNİ PAYLAŞTIKLARI İÇİN YILMAZ COŞKUN, METİN GÖKALP VE MAHMUT EVREN’E,
SABIRLA BİZLERİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN SİZ KATILIMCILARA TEŞEKKÜR EDERİZ….


"MEDYADA FUTBOL YORUMCULUĞU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları