Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kazanım 2. Ülkemizin çeşitli yerlerindeki kültürel özelliklere örnekler verir. 3. Ülkemizin çeşitli yerleri ile kendi çevresinin kültürel özelliklerini.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kazanım 2. Ülkemizin çeşitli yerlerindeki kültürel özelliklere örnekler verir. 3. Ülkemizin çeşitli yerleri ile kendi çevresinin kültürel özelliklerini."— Sunum transkripti:

1 Kazanım 2. Ülkemizin çeşitli yerlerindeki kültürel özelliklere örnekler verir. 3. Ülkemizin çeşitli yerleri ile kendi çevresinin kültürel özelliklerini benzerlikler ve farklılıklar acısından karşılaştırır. 4. Kültürel öğelerin, insanların bir arada yaşamasındaki önemini açıklar.

2 Milletçe kutladığımız bayramlar nelerdir.
Aile Akrabalık Değer Değişim ve süreklilik Gelenek Giyim Kültür Kültürel öge Tören “Zengin Kültürümüz” başlığından ne anlıyorsunuz? Bu kavramlar hakkında neler biliyorsunuz?

3 Mevsimlik Bayramlarımız
Milli Bayramlarımız Dini Bayramlarımız Mevsimlik Bayramlarımız 23 Nisan Ramazan Bayramı Nevruz Bayramı 19 Mayıs Kurban Bayramı Hıdırellez 30 Ağustos 29 Ekim Bayramlar heyecanla beklediğimiz, milletçe beraber kutladığımız Milli ve dini duyguları yansıtan, inançları gelenekleri görenekleri yaşatan önemli günlerdir

4 Siz Kurban Bayramını nasıl kutluyorsunuz?
Rize’ye bağlı Akdere köyün- de, Kurban Bayramı’nda dönme dolap şenlikleri düzenlenir.Köy meydanına kurulan dolabın horonlar eşliğinde açılmasıyla başlar. Gençler dönme dolaba binerek cesaretlerini sınarlar. Halk, halka oluşturarak tulum eşliğinde horon teper. Çevre köy ve ilçelerden pek çok kişinin katılımıyla gerçekleşen bu şenlikte yöresel yemekler ikram edilir. Siz Kurban Bayramını nasıl kutluyorsunuz?

5 Vali bayramların hangi özelliğine dikkat çekmiş?
Anadolu geleneğine göre Hızır ve İlyas Peygamberin buluşup, baharın gelişini müjdelediği gün olarak kabul edilen 6 Mayıs Hıdrellez Kültür ve Bahar Bayramı kutlamaları Köyümüzde yapıldı. Programda konuşan Vali Amir Çiçek, bu etkinliklerin halkın bir araya gelmesine vesile olduğunu belirterek, “Hıdırellez Bayramı birlik, beraberlik ve kaynaşmayı şu güzel ortamda hepimizin 7′den 70′e herkesin bir araya gelmesine vesile oldu. Hepinizin bayramını kutluyorum.”dedi Etkinliklerinde davullar çalındı, halaylar çekildi, kazanlarda etli bulgur pilavı yapılıp, ayran ile birlikte katılımcılara ikram edildi. Vali bayramların hangi özelliğine dikkat çekmiş?

6 Bayramların bir arada yaşamamızdaki önemi nedir?
Dini ve mevsimlik bayramların yanında milli bayramlarımızda beraberce kutladığımız bayramlardandır.23 Nisan Bayramı farklı milletlerden çocukların katılımı ile de kutlanmaktadır Orta Asya’dan Balkanlara kadar geniş bir alanda kutlanan ve Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı’da 21 Mart tarihlerinde coşkuyla kutlanmaktadır Bayramların bir arada yaşamamızdaki önemi nedir? 23 Nisan Bayramında siz nasıl kutlamaktasınız? Resimler hangi bayramlara ait olabilir?

7 Hangi yörelerde hangi halk oyunları var?
Halk oyunları milletimizin duygu, düşünce ve davranışlarını sergileyen kültürel değerlerimizden biridir. Oyunlar konularını doğadan, toplumsal olaylardan ve günlük yaşantıdan alır Hangi yörelerde hangi halk oyunları var?

8 Her bölgenin coğrafi özellikleriyle oyunların genel
Elazığ yöresinde Çayda Çıra oynanır. Her iki elde mumla oynanan zarif bir oyundur Bizde bir çok bölgede oynanan Halay oynarız. Farklı figürleri olan bir oyundur. Biz Karadeniz’de hızlı bir oyun olan Horon oynarız. Kemençe eşliğinde ve el ele oynanan bir oyundur Ege bölgesinde efe oyunu olan Zeybek oynanır. Ağır ve gösterişli bir oyundur Edirne yöresinde el ele tutuşarak oynadığımız Hora oyunu davul zurna eşliğinde oynanmaktadır Yöresel farklılıklar kültürümüz içindeki zenginliklerdir. Oyunlardaki her bir figürün kıyafetin bir anlamı vardır Her bölgenin coğrafi özellikleriyle oyunların genel özellikleri arasında ilişki vardır Kıyafetler, oyunlar ve figürler neden farklıdır? Siz hangi oyunu oynamak isterdiniz?

9 Yaşadığınız yörede oynanan halk oyunlarından birini seçerek bu halk oyunu ile ilgili araştırma yapınız. Tabloda yer alan soruları cevaplayarak bu oyunu kısaca tanıtınız. (Cevaplarınızı resim veya fotoğraflar yardımıyla destekleyebilirsiniz.)

10 Bildiğiniz el sanatları nelerdir?
El sanatlarımız toplumumuzun duygularını, beğenilerini, kültürünü yansıtan değerlerimizdendir. Yüzyıllar içinde cevre şartlarına göre değişerek günümüze kadar ulaşmış ve günümüzde de yaşatılmaya devam etmektedir Ülkemizin çeşitli yörelerinde yapılan farklı el sanatlarının, kültürümüz içinde önemli bir yeri vardır. Bildiğiniz el sanatları nelerdir?

11 Bu bakır eşyalar hangi amaçla kullanılabilir?

12 Ülkemizde nereler halıları ile ün yapmıştır?
En eski el sanatlarımızdan birisi de halıcılıktır. Ülkemizin farklı bölgelerinde farklı renk desen ve figürlerle yapılan ve farklı hikayeleri olan halılar işlenmektedir. Ülkemizde nereler halıları ile ün yapmıştır? Halı hangi aşamalardan geçmektedir?

13 Başka hangi el sanatları vardır?
Cam Seramik-Çini İşleme Dokuma Ahşap İşleme Yüzyıllardır devam eden bu el sanatları, kültürümüzdeki sürekliliğin bir kanıtıdır Başka hangi el sanatları vardır? Bu eşyalar hangi el sanatlarına ait olabilir?

14

15 Yapmak istediğiniz el sanatına ait bir eser tasarlayın›z
Yapmak istediğiniz el sanatına ait bir eser tasarlayın›z. Tasarladığınız bu eserin resmini aşağıdaki boşluğa çiziniz.

16 Neden böyle bir organizasyon yapılmıştır?
Türküler, fıkralar, maniler, ninniler, atasözleri vb. kültürel öğelerin dilden dile, nesilden nesile aktarılan kültürel varlıklarımızdır Sözlü kültür örnekleri değişik yöreler arasında benzerlik ve farklılıklar olabilmektedir Neden böyle bir organizasyon yapılmıştır?

17 Hoca bir gün kayıkla yola çıkar. Kayıkta birçok yolcu vardır
Hoca bir gün kayıkla yola çıkar. Kayıkta birçok yolcu vardır. Dümenin yakınlarına kurulur, biraz bakar, bu işi kolay bulur. Şöyle kendimi göstereyim diye, yavaş yavaş sokulur dümenciye: – Ahbap! Belki tanımazsın beni. Ama korkma, bu işi bana bırak; kendin de bir kenarda keyfine bak. Bak nasıl kullanacağım dümeni. Dümenci de saf! Ne bilsin, inanır; verir dümeni, yan gelir uzanır. Bir yol kazasız belasız gidilir, baş vere vere dalgalara. Tam kıyıya yaklaşıldığı sıra yan taraftan büyük bir dalga gelir. Hızla kayığa vurur. Kayık haşmetle karaya oturur. Yolcularda bir telaş!.. Bağırırlar: – Ne oluyor? Hey! Ne yaptın, efendi? Hoca gayet ciddi, cevap verir: – Ben bir şey yapmadım, deniz tükendi

18 Resimler, Nasrettin Hoca’nın hangi fıkraları ile ilgili olabilir?
Kültürel özelliklerimizden mizah sanatının unsurlarıdır fıkralar. Fıkra denince akla ilk gelen mizah ustası Nasrettin Hoca’dır. Yüzyıllardır bu coğrafyada dilden dile dolaşmış, güldürürken düşündürmüştür. Bazı fıkralar da var ki bir yöre ile özdeşleşmiştir. Mesela Karadeniz fıkraları... Bu fıkralar yöre insanının zekasını, hazır cevaplılığını gösterir. Resimler, Nasrettin Hoca’nın hangi fıkraları ile ilgili olabilir?

19

20 Atasözü, mani, fıkra, deyim, tekerleme, türkü, ninni, bilmece vb
Atasözü, mani, fıkra, deyim, tekerleme, türkü, ninni, bilmece vb. sözlü kültür öğelerinden çevrenizde sıklıkla söylenenlere örnekler bulunuz. Bulduğunuz örnekleri aşağıda verilen alana yazıp resimlerle süsleyiniz.

21 Ege Karadeniz Güney Doğu Anadolu Dini Cumhuriyet Marmara
“Zeybek” adlı halk oyunu …………………. Bölgesi’ne aittir. Karadeniz Kemençe, …………………....Bölgesi’ne ait bir müzik aletidir. Güney Doğu Anadolu Etli ve baharatlı yemeklerden kebap ……….., ……..……, ……….. Bölgesi’ne özgü yemektir Ramazan Bayramı …………………… bayramlarımızdandır Dini Cumhuriyet Milli bayramlarımızdan olan …………………. Bayramı 29 Ekim Günü kutlanmaktadır Marmara Kırkpınar güreşleri …………………………… Bölgesi’nde düzenlenir.

22 ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış
Bir toplumun maddi ve manevi değerleriyle, o topluma özgü sanat eserleri kültürü oluşturur Halk oyunlarının figürleri her yöre de aynıdır Hora, İç Anadolu Bölgesine ait bir Halk Oyunudur Sözlü tarih ile geçmişimize ait bilgiler edinebiliriz Yöreler arasındaki farklılıklar, kültürümüzü zenginleştirir

23 Soru işareti konulan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
DPY 2009 Soru işareti konulan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) Çalışkanlık B) Emin olmak C) Paylaşmak D) Adaletli olmak

24 B) Ulusal bir bayramdır. C) Uluslararası bir bayramdır.
DPY 2010 Aşağıdakilerden hangisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının özelliklerinden değildir? A) Dinî bayramdır. B) Ulusal bir bayramdır. C) Uluslararası bir bayramdır. D) Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bir bayramdır.

25 Halk oyunu Oynandığı il A) Hora Elazığ B) Çayda çıra Isparta
DPY 2012 Aşağıda verilen halk oyunları ile, oynandığı il eşleştirmelerinden hangisi doğrudur? Halk oyunu Oynandığı il A) Hora Elazığ B) Çayda çıra Isparta C) Horon Trabzon D) Zeybek Erzurum

26 Efe, yaşadığı bölge ile bir başka bölgenin kültürel özelliklerindeki farklılıkları araştırmaktadır.
Bu durumda aşağıdakilerin hangisinden söz edemez? A) Giyim tarzları B) Doğal güzellikleri C) Tarihî mekânları D) Tarım ürünleri

27 30 Ağustos Zafer Bayramı hangi bayram türüne girer
Milli Bayramlar

28 21 Mart’ta kutlanan bayram hangisidir?
Nevruz

29 Ege Bölgesinde oynanan Halk Oyunlarına genel anlamda ne denilmektedir?
Zeybek

30 Horon hangi yörenin halk oyunlarıdır?
Karadeniz

31 Isparta hangi el sanatı ile ünlüdür?
Halıcılık

32 Güldürürken düşündüren ve günümüzde fıkraları ile ünlü kişi kimdir?
Nasrettin Hoca

33 Cumhuriyet, Demokrasi, Atatürkçülük ve Milli Egemenlik kavramları hakkında bilgi toplayınız?
Mustafa Kemal Atatürk’ün fikir hayatının gelişmesini etkileyen unsurlar nelerdir? Araştırınız.


"Kazanım 2. Ülkemizin çeşitli yerlerindeki kültürel özelliklere örnekler verir. 3. Ülkemizin çeşitli yerleri ile kendi çevresinin kültürel özelliklerini." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları