Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AIDS EĞİTİMİ Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AIDS EĞİTİMİ Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 AIDS EĞİTİMİ Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Müdürlüğü Bursa SM. Bul. Hst. Şb.

2 Acquired Immune Deficiency Syndrome
Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu Bursa SM. Bul. Hst. Şb.

3 AIDS Tüm Dünyayı Tehdit Ediyor.

4 Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

5 Tanzanya’da AIDS yetimleri
Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

6 AIDS Nedir? AIDS, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Nedeni HIV(insan Bağışıklık Yetmezliği Virusu) adı verilen bir virüstür. Bu virus insanın bağışıklık sistemini bozarak, vücudun normalde dirençli olduğu birçok hastalığa karşı kendini koruyamamasına neden olur. Bursa Halkl Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

7 Bursa HalklSağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

8 AIDS Nasıl Farkedilir? AIDS Virusu (HIV) bir insana bulaştıktan sonra hastalık belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Bu dönemdeki kişiye taşıyıcı denir, bu kişi virüsü taşır ve bulaştırır. Ortalama 10 (3-12) yıl veya daha sonra hastalık belirtileri başlar. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

9 HIV virusu ile enfekte kişi herhangi bir belirti göstermeyip sağlıklı görünebilir, fakat AIDS’i başkalarına bulaştırır.

10 AIDS Tanısı? AIDS virusu tek bir hastalık tablosu oluşturmaz.
Kişinin kendi kendine tanı koyması mümkün değildir. Kesin tanı kan testleri ile konur. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

11 AIDS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Tekrarlayan ateş ve gece terlemesi Nedeni belirsiz hızlı kilo kaybı Boyun, koltuk altı ve kasık lenf bezlerinin şişmesi Sürekli yorgunluk İshal İştah azlığı Ağızda beyaz lekeler Deride değişiklikler Nedensiz kanamalar Geçmeyen öksürük veya nefes darlığı Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

12 Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

13 Ancak; Bütün bu belirtiler basit bir hastalık nedeni olabilir
Ancak; Bütün bu belirtiler basit bir hastalık nedeni olabilir... Kuşkulu iseniz, ELİZA Testi Yaptırın Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

14 AIDS Tedavisi? AIDS’in kesin tedavisi yoktur, bugün için ilaç kullanımı ile yalnızca hastalık belirtilerinin ortaya çıkışı geçiktirilmektedir.ilerleyen hastalık ölümle sonuçlanmaktadır. Henüz AIDS’ten koruyucu bir aşı bulunamamıştır.. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

15 AIDS Nasıl Bulaşır? Üç şekilde bulaşır. Cinsel ilişki yoluyla
Kan yoluyla Anneden bebeğe Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

16 CİNSEL İLİŞKİ YOLUYLA Kadın-erkek arasındaki heteroseksüel ilişkilerde ve iki erkek ya da iki kadın arasındaki homoseksüel ilişkilerde bulaş olabilir. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

17 Cinsel ilişki sayısı ile bulaşma riski doğru orantılı olarak artmakla birlikte, tek bir penetratif cinsel ilişkiyle de bulaşma olabilmektedir. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

18 Cinsel bulaş açısından riskli davranışlar; *birden fazla partneri olmak *eşcinsellik *hayatını fuhuşla kazanmak *iyi tanımadığı kişilerle cinsel ilişkiye girmek Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

19 Enfekte kan ve kan ürünleri Organ/sperm nakli
Kan Yoluyla Enfekte kan ve kan ürünleri Organ/sperm nakli Kanla bulaşık delici, kesici aletlerin kullanımı Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

20 Kanla Bulaşık Alet Kullanımı
Jilet, traş bıçağı, ustura Manikür, pedikür aletleri Kulak delme,piercing Dövme, tattoaj Akupunktur Enjektör Diğer cerrahi aletler Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

21 Anneden bebeğe Hamilelik sırasında placenta yoluyla
Doğum sırasında vaginal sıvılarla Doğumdan sonra anne sütüyle Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

22 Uyuşturucu madde kullananlar ortak enjektör kullanımı nedeniyle HIV riski taşırlar
Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

23 Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

24 Sakın Unutma!!! Alkol, esrar, eroin, kokain, amfetamin gibi uyuşturucular doğru ve sağlıklı düşünmeyi engelleyerek, cinsel ilişki sırasında olumsuz davranışlara neden olabilir. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

25 AIDS’in bulaşmadığı durumlar
Aile yaşantısı, toplumsal yaşam El sıkışma, kuçaklaşma, cilt temasları Sosyal öpüşme Yemek ve içki, tabak-kaşık-bardak Yüzme havuzu, banyo, tuvalet Giysi ve çamaşır Böcek ve sinek sokmaları Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

26 HIV günlük yaşamda aynı odada, büroda, sınıfta bulunmakla, aynı havayı solumakla bulaşmaz.
Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

27 Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

28 Cinsel ilişki ile HIV bulaşının önlenmesi güvenli cinsel davranışların benimsenmesi ile mümkündür.
Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

29 Güvenli Cinsel Davranışlar
Cinsel perhiz Karşılıklı tek eşlilik Korunmalı cinsel ilişki Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

30 Korunmalı Cinsel İlişki
Kondom Prezervatif Kaput Kılıf Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

31 Çalışmalar göstermiştir ki
Çalışmalar göstermiştir ki..... Uygun kullanıldığında kondom partnerleri korur. Ancak tam olarak değil... Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

32 KONDOM Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (AIDS, Frengi, Gonore, Hepatit-B vs) korunma İstenmeyen gebelikleri önleme Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

33 Kanla bulaşı önlemek için;
Kan ve kan ürünleri naklinde kontrolsüz kan asla kullanılmamalıdır. Ortak kullanılan enjektörler virüsun yayılmasında en yaygın yollardan biridir. Uyuşturuculardan uzak durun. Kanla bulaşık araç gereçlerin kullanılabileceği yerlerden sakının.(Dövme ve kulak delme dükkanları gibi) Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

34 Cinsel yolla bulaşı önlemek için;
Şu kişilerle cinsel ilişkide bulunmayın; *Homoseksüel ve biseksüel erkekler *Para karşılığı cinsel ilişki kuranlar *Birden fazla cinsel eşi olanlar *Uyuşturucu kullananlar İşinizi şansa bırakmayın. Her tür cinsel ilişkide kondom kullanın. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

35 Anneden bebeğe geçişi önlemek için;
Riskli davranışlarınız söz konusu ise gebe kalmadan önce test yaptırıp, HIV(-) olduğunuza emin olun Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

36 UNUTMAYIN!!! HIV taşıyan bir insan;
Hastalık belirtileri göstermeyebilir. Virusü başkalarına bulaştırabilir. Zaman içinde AIDS bulguları geliştirir. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

37 UNUTMAYIN!!! Cinsel Eş Sayısı Ne Kadar Çoksa HIV İle Karşılaşma O Oranda Artar. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

38 UNUTMAYIN!!! Alkol, uyuşturucu vb. kullanımı cinsel eşinizi seçmenizde ve gerekli önlemleri almanızda doğru karar vermenizi önleyebilir. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

39 HIV ENFEKSİYONU BUZDAĞI GÖRÜNÜMÜ
TÜM AİDS BULGULARI MEVCUT BİREYLER HIV İLE ENFEKTE OLAN ,KENDİNİ HASTA HİSSEDEN ANCAK HASTALIK BELİRTİLERİ TAM OLARAK TANIMLANAMAMIŞ BİREYLER AIDS RELATED COMPLEKS- ARC (-) TİRLER.x Henüz tanı almamış (HIV POZİTİF ASEMPTOMATİK BİREYLER) 3 YIL İÇİNDE %10’U BUZDAĞININ EN ÜSTÜNE GEÇER %25’İ AIDS RELATED COMPLEKS-ARC (+) HALE GELİR BUZ DAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜNÜN HEMEN ALTINDA YER ALIRLAR Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

40 Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

41 Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

42 Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

43 KIRMIZI KURDELE UMUT İLGİ DESTEK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Md.

44 İŞİNİZİ ŞANSA BIRAKMAYIN. AIDS’DEN KORUNUN.


"AIDS EĞİTİMİ Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları