Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAVA FİLTRELERİ KEMAL DEDE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAVA FİLTRELERİ KEMAL DEDE."— Sunum transkripti:

1 HAVA FİLTRELERİ KEMAL DEDE

2 HEPA VE ULPA FİLTRE NEDİR?
Hepa yüksek etkinlikte partikül yakalayıcı anlamına gelir.Hepa filtreler, 0.3 mikrona kadar partikülleri %85 ve üzeri oranlarda havadan arındırabilen filtrelerdir.Hepa filtrelerden daha hassas ve % oranına sahip olan filtrelere ise ULPA filtre denir.

3 Hepa ve ulpa filtreler bakım gerektirmeyen, özel liflerden oluşan ve kağıda benzer bir yapıya sahiptir.Hepa ve ulpa filtrelerin kullanıldığı ortam havası kirliliğine,kullanım sıklığına ve basınç kaybına bağlı olarak 6-12 ayda bir değiştirilmesi önerilir.Günümüzde ameliyathanelerde,hastanelerde ve temiz oda uygulamalarında filtreleme performansı,güvenirliği ve bakım gerektirmeyen yapısından dolayı hepa ve ulpa filtreler kullanılmaktadır.Hepa ve ulpa filtrelerin MDF,plastik veya metal çerçeveli modelleri mevcuttur

4 KASET FİLTRE NEDİR? Kaset panel filtreler, kontrollü ve yenilenebilir özellikte özel ham elyaf harmanından yapılmıştır ve son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir. Etrafındaki koruma kafesi filtreleme özelliğini darbelerden korumak amacıyla yerleştirilmiştir. Kaset filtreler selülozik esaslı ve fiber glass esaslı olarak üretilir .

5 AKTİF KARBON FİLTRE NEDİR?
Aktif karbon filtrenin gaz moleküllerini yakalama ve tutma özelliği vardır.Aktif karbon filtrenin yüzeyi milyonlarca ufak gözenekten oluşmaktadır.Bu gözenekler sayesinde bir çok koku yayan zehirli gazlar yakalanır.Aktif karbon filtreler kullanıldığı ortam havası kirliliğine ve kullanım sıklığına bağlı olarak değiştirilmelidir.

6 Örneğin sigara içilen bir ortamda aktif karbon filtrelerin 3 ile 6 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir.Aktif granül karbon filtreler ağır kokuların oluştuğu mekanlarda koku tutucu filtre olarak kullanılırlar.Aktif granül karbon filtrelerde filtre kirlendiğinde sadece granül karbonlar değiştirilir.Filtrelerin hücrelerini değiştirmeye gerek yoktur

7 TORBA FİLTRE NEDİR? Torbalı filtreler genellikle yaklaşık cm çapında ve 5-10 m boyunda silindirik tüpler şeklindedir. Bunlar dikey ve birbirlerine paralel olarak "torba odalarına" yerleştirilir.Mekanik veya ters-akımlı hava ile periyodik olarak temizlenirler.Torba malzemesi (elyaf) temizleme işlemi esnasındaki gerilmelere dayanıklı olmalıdır.

8 Filtrasyonda kumaşların kullanılması bir başka sınırlama daha getirmektedir. Torbalı filtrelerdeki işletme sıcaklığı elyafın özelliklerine göre belli bir değeri aşmamalıdır. Birçok durumda bu gaz karışımının filtre odasına girmeden önce soğutulmasını gerektirir (önsoğutma sistemi). Torba Filtreler, yüksek hava kalitesine ihtiyaç duyulan temiz hava sistemlerinde ön ve son filtre olarak kullanılır. Hedef filtrasyon derecelerinde katı partiküllerin tutulmasını sağlayan sentetik lifli non woven (örgüsüz) malzeme kullanılır ve yüksek basınçta bile herhangi bir lif kaçışını engelleyen spunbonded ayrı bir katman olarak sentetik elyaf tabakayı sarar. Standart ve özel ölçülerde dizayn edilerek dikilen cepler, sızdırmazlık özelliği kazandırılmış u- profil çerçeveler içerisine yerleştirilirler. Bu özel konstrüksiyon bütün filtre yüzeyinin yüksek toz tutma kapasitesini ve düzgün hava akımını sağlar. Filtre çerçevesi isteğe göre plastik veya galvaniz olabilir.

9 Torbalı Filtrelerin Boyutlandırılması
Torbalı filtrelerin boyutlandırılması deneysel tecrübelere dayanmaktadır. Sistemin boyutlandırılmasından önce iki önemli parametrenin seçimi yapılmalıdır: (i) Filtre malzemesi (ii) Hava-kumaş oranı. Bu parametrelerin seçiminden sonra gerekli olan toplam filtre yüzey alanı, ve torba sayısı ile torba odalarının boyutlandırılması yapılabilir.Bundan sonra filtrasyon süresi ve temizleme işlemi tayin edilir.

10 Hava-kumaş oranı: Bu parametre: Gaz Debisi/Toplam Filtre Yüzey Alanı=Q/A olarak tanımlanır.Bu parametre filtreye ortalama geliş hızına (v0) eşdeğerdir.Genellikle, 0.5 ≤ v0 ≤ 2 m/dak değerleri için > % 99 toplam verim elde edilmektedir. Çeşitli uygulamalar ve filtre malzemeleri için hava/malzeme oranları (H/M) Tabloda gösterilmiştir

11 Tablo. Çeşitli malzemeler ve uygulama alanları için filtrasyon hızları
Tablo .. Çeşitli malzemeler ve uygulama alanları için filtrasyon hızları (H/K) ve reziztans parametresi (Rp)

12 HEPA VE ULPA FİLTRELER BURCU KIRTAN

13 PANEL HEPA FİLTRELER PHF
Kullanım amacı: Son kademe yüksek etkili partikül tutucu filtre olarak kullanılır. Özellikleri: EN 1822 standartlarına göre tapılan test sonuçları ürünle birlikte kullanıcıya sunulur. Kullanım alanı: Hassas filtrasyon gerektiren hastane laboratuar gibi yerlerde kullanılır. Üretim şekli: mikro cam elyaf kağıdının mini pile teknolojisi ile katlanarak çerçeve kenarları poliüretan esaslı yapıştırıcı ile kapatılan MDF ve alüminyum kasa içersine yerleştirilerek üretilir. Verimlilik sınıfı: H10 EU10 – H13 EU13- H14 EU14- U15 EU15

14 PANEL HEPA FİLTRE ÖRNEĞİ

15 YÜKSEK DEBİLİ HEPA FİLTRELER HVF
Kullanım amacı: son kademe yüksek debili partikül tutucu filtre olarak kullanılır. Özellikleri: En 1822 standartlarına göre yapılan test sonuçları ürünle birlikte kullanıcıya sunulur. Kullanım alanı: yüksek debide hepa seviyesinde filtrasyon gerektiren ortamlarda kullanılır. Üretim şekli: v şeklinde dizilmiş mikro cam elyaf kağıdının mini pile teknolojisi ile katlanarak çerçeve kenarları poliüretan esaslı yapıştırıcı ile kapatılan galvaniz kasa içerisine yerleştirilmesi şekli ile üretilir. Verimlilik sınıfı: H10(EU10)-H13(EU13)-H14(EU14)-U15(EU15)

16 YÜKSEK DEBİLİ HEPA FİLTRE ÖRNEĞİ

17 DAVLUMBAZLI TERMİNAL HEPA FİLTRELER
Kullanım amacı: son kademe yüksek partikül tutucu davlumbaz filtre olarak kullanılır. Özellikleri: tam sızdırmazlık ve kolay kullanım imkanı sağlar. EN 1822 standartlarına göre yapılan test sonuçları ürünle birlikte kullanıcıya sunulur. Kullanım alanı:ilaç,elektronik,gıda,kimya ve çok yüksek derecede temiz hava gerektiren diğer endüstrilerde kullanılır. Üretim şekli: T şeklindeki tavan profilleri arasına kolayca monte edilen,davlumbazlı sızdırmaz kasa içerisine yerleştirilmiş hepa filtreden üretilir. Verimlilik sınıfı: H13 (EU13)- H14 (EU14)-U15(EU15)

18 DAVLUMBAZLI TERMİNAL HEPA FİLTRELER örneği

19 HEPABOX (HEPA KUTULARI)
Kullanım amacı: hepa filtre montajı için kullanılan hijyenik havalandırma ekipmanıdır.. Özellikleri: tam sızdırmazlık ve kolay kullanım imkanı sağlar.hava girişi yanlardan veya üsttendir.DIN 1946/4 e göre test edilir ve %100 Sızdırmazlık imkanı sağlar. Kullanım alanı:hepa filtre uygulaması yapılacak tüm projelerde kullanılır. Üretim şekli:paslanmaz veya elektrostatik toz boyalı sacdan üretilir.

20 Hepabox örneği

21 LAMİNAR FLOW ÜNİTELERİ

22

23 Panel filtreler DUYGU BÜKÜLMEZ

24 Fcf fan coil filtreleri
Kullanım amacı: toz tutucu ön filtre olarak kullanılır. Özellikleri: düşük verimlilikte ve düşük basınç kaybında da filtrasyon sağlamaktadır. Kullanım alanı: fan coil üniteleri ve havalandırma cihazlarında kullanılır. Üretim şekli: istenilen ölçülerde, sentetik filtre malzemesi veya yıkanabilir poliüretan malzemeden üretilir. Verimlilik sınıfı: G2(EU2), G3(EU3)

25 Fcf fan coil filtre örneği

26 PANEL METAL FİLTRELER Kullanım amacı: yağ tutucu, yıkanabilir ön filtre olarak kullanılır. Özellikleri: yağ tutma özelliğine ve uzun kullanım ömrüne sahiptir. Kullanım alanı: mutfak davlumbazları ve havalandırma sistemlerinde kullanılır. Üretim şekli: istenilen ölçülerde, ince gözenekli metal örgü teli kullanılarak galvaniz sac veya alüminyum çerçeveden üretilir. Verimlilik sınıfı: G1 (EU1) – G2(EU2)

27 PANEL METAL FİLTRE ÖRNEĞİ

28 PANEL KASET FİLTRE KULLANIM AMACI: toz tutucu ön filtre olarak kullanılır. ÖZELLİKLERİ: düşük basınç kaybı ve yüksek toz tutma özelliğine sahiptir. KULLANIM ALANI: havalandırma sistemlerinde kullanılır. ÜRETİM ŞEKLİ: istenilen ölçülerde , sentetik filtre malzemesi kafes tel ile desteklenerek metal veya karton çerçeve içerisine yerleştirilir. VERİMLİLİK SINIFI: G2(EU2)- G3(EU3)-G4(EU4)

29 Panel kaset filtre örneği

30 SENTETİK TORBA FİLTRELER
Kullanım amacı: yüksek toz tutma kapasiteli ön filtre olarak kullanılır. Özellikleri: cepli model olup , güç çalışma şartlarında yüksek performans gösterir. Kullanım alanı: havalandırma sistemlerinde kullanılır. Üretim şekli : istenilen ölçülerde galvaniz çerçeve içerisine monte edilmiş sentetik elyaf filtre malzemesinden üretilir. Verimlilik sınıfı: G3 (EU3)-G4(EU4)

31 Sentetik torba filtre örnekleri

32 RULO FİLTRELER ERSİN ÖZMEN

33 Rulo filtreler boya sisini, toz ve vernik partiküllerini tutmak için tasarlanmışlardır. Genellikle hava filtreleme işlemi yapılırken ön filtrasyonu sağlamak amacıyla kullanılırlar. Klimalardan gaz türbinlerine kadar geniş bir yelpazede, kullanım amaçlarına göre istenilen ebatlarda istenilen malzemeden kolaylıkla üretilebilir.

34 MALZEMESİNE GÖRE ÇEŞİTLERİ
Rulo filtreler; Cam elyafından Sentetik elyaftan Poliüretan köpükten yapılır

35 CAM ELYAF RULO FİLTRE Cam Elyaf rulo Filtreler, kokusuz, yanmayan cam elyaftan hava giriş tarafı yoğunlaştırılmış olarak imal edilir. Havalandırma sistemlerinde kaset içinde ön filtre ve boya sisini tutucu boya kabinlerinde zemin filtresi olarak kullanılır. Toz tutma verimleri % 82 - % 97 arasında değişir. Kurutma fırınları ve boya kabinlerinde sirkülasyon havası filtrasyonunda kullanılan yüksek sıcaklığa dayanıklı tipleri de mevcuttur.

36 SENTETİK ELYAF RULO FİLTRELER
Hava çıkış yönüne doğru sıklaşan gözenek yapısı sayesinde etkin bir filtrasyon elde edilmesinin yanı sıra, düşük basınç azalması ve yüksek toz tutma kapasitesi sağlarlar. Bazı çeşitleri yıkanarak tekrar kullanılabilmesine karşın birçoğu daha sağlıklı filtrasyon performansı sağlayan tek kullanımlıktır. Nemden ve kimyasallarla temastan etkilenmezler; fiziksel mukavemetleri yüksektir. Boya Kabinlerinde, Merkezi Havalandırma sistemlerinde ön filtre ve hassas filtre koruyucu filtresi olarak kullanılırlar. SENTETİK ELYAF RULO FİLTRELER

37 SENTETİK ELYAF RULO FİLTRELERİN VERİLERİ
CAM ELYAF RULO FİLTRELERİN VERİLERİ

38 POLİÜRETAN KÖPÜKTEN YAPILAN RULO FİLTRELER
Genişletilmiş poliüretan köpüklerden yapılır. Yüksek yıkanabilir kapasitesi ile ön filtrelemede kullanımı yaygındır.

39 RULO FİLTRELERİN KULLANIM ALANLARI
HVAC Sistemleri (Isıtma, Havalandırma, İklimlendirme) Kaba Filtrasyon uygulamalarında ana filtre Ekipman Soğutucu Hava Filtrasyonu Toz Boya Kabin Filtrasyonu, Boyahane (tavan filtresi olarak) Türbin Kompresör Hava ekipmanları İşletme Havası, örn. Kimyasal ve İlaç Sanayi Üretimdee kullanılacak Hava eldesi, örn. Gıda Sanayi Çıkan ve Sirküle edilen Hava Filtrasyonu Boya Filtrasyonu

40 TORBA FİLTRELER VE AKTİF KARBON FİLTRELERİ
ARMAN BAYÇA KEFELİ

41

42


"HAVA FİLTRELERİ KEMAL DEDE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları