Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün ve ay isimleri yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Annem temmuz ayında Trabzon’a gidecek. B) 21.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün ve ay isimleri yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Annem temmuz ayında Trabzon’a gidecek. B) 21."— Sunum transkripti:

1 1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün ve ay isimleri yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Annem temmuz ayında Trabzon’a gidecek. B) 21 mayısta ikinci veli toplantısı yapılacak. C) 23 Nisan her sene olduğu gibi şenliklerle kutlandı. D) Tüm sınıf, Cumartesi günü bizde toplanıyor.

2 Cevap : B Açıklama: B’ deki mayıs sözcüğü yanında belli bir tarih verildiği için büyük harf ile yazılmalıydı.

3 2.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi yazımı doğrudur? A) Bu ansiklopedilerden birtakım da kardeşime aldım. B) Bir az dişinizi sıkın, işler yoluna girecek. C) Hiçkimse rahatça dinlene bileceği bir kanepe bulamadı. D) Bu gün yine isteksizdi,yorgun gibiydi

4 Cevap : A Açıklama: Biraz ve Bu gün birleşik Hiçkimse ayrı yazılmalıydı.

5 3.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltmalarla getirilen eklerin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmamıştır.? A) En büyük hayali ODTÜ’ni kazanmaktı. B) Bugün PTT’a gitmem gerekiyor. C) Öğretmenimiz TDK’nun sözlüğünü aldırdı. D) THY’ye yeni hostesler alınmış.

6 Cevap:D Açıklama: Kısaltmalara getirilen ekler , kısaltmanın okunuşuna göre olmalıdır. A’ daki ODTÜ’yü B deki PTT’ye C’ deki TDK’nın olmalıdı.

7 4.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır ? A. Ortamdaki gürültüden hiçbir şey anlamadım B. Çocukları aceleyle servise bindirdi. C. Bankanın önün de kalabalık toplanmış. D. Büyük bir bahçede oyun oynuyorlar.

8 Cevap : C Açıklama : C’ de geçen ´de ´ ek olduğu için sözcüğe bitişik yazılmalıydı.

9 5.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur ? A. Vitrinde ki elbiseyi sende gördün mü ? B. Vitrindeki elbiseyi sende gördünmü? C. Vitrinde ki elbiseyi sen de gördünmü ? D. Vitrindeki elbiseyi sen de gördün mü ?

10 Cevap : D Açıklama : ki burada ek olduğu için birleşik yazılmalıydı.Cümledeki de yi cümleden çıkardığımızda cümlenin anlamı bozulmadığına göre de ayrı yazılmalıydı , mı soru edatı daima ayrı yazılır.

11 6.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözcüklerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ? A. Teklifimizi düşünmeden kabul etti. B. Arkadaşına karınca kararınca yardımetti. C. Balkondaki hanımellerini ben yetiştirdim. D. Ortada halledilmesi gereken bir sorun var

12 Cevap : B Açıklama : yardımetti sözcüğü ayrı yazılmalıydı.bu sözcüğün birleşik yazılması için arada bir ses olayı meydana gelmesi gerekiyordu.

13 7.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık vardır ? A. Zeytin , en çok Güney Marmara’ da yetiştirilir. B. Çocuklar , Ramazan Bayramı’ nı iple çekiyor. C. İki gün önce güneş tutulması oldu. D. Semih Bey , yeni ofisini Etiler’ de açtı.

14 Cevap : C Açıklama: Bu cümledeki ´güneş ´ sözcüğü terim anlamıyla kullanıldığı için büyük harfle yazılmalıydı.

15 8.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltmalarla ilgili yazım yanlışı vardır ? A. Bugün İTÜ’ deki öğrencilerle görüşmeliyim. B. MEB ‘nın internet sayfasını takip etmelisin. C. TRT’ nin açtığı sınava ben de gireceğim. D. Türkiye AB’ ye girme yolunda ilerliyor.

16 Cevap : B Açıklama : MEB’ kısaltmasına ek kısaltmanın okunuşuna göre olmalıydı.

17 9.soru Geceyarısı , ay çokdan aşmış , ortalık gündüz gibi ap aydınlık olu vermiş cümlesinde kaç yazım yanlışı vardır ? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

18 Cevap : D Açıklama : Geceyarısı ayrı yazılmalıydı ´çokdan´ sözcüğü ´çoktan´ şeklinde olmalıydı.´ap aydınlı´ ve olu vermiş sözcükleride bitişik yazılmalıydı.

19 10.soru Sınıfta , ön sıranın boş olduğunu fark etdim. Bu cümledeki yazım yanlışının benzeri aşağıdakilerden hangisinde vardır ? A. Bir zamanlar biz de gençtik. B. Tahtadaki not biz gelmeden silinmiş. C. Zili duyamayınca dersden geç çıktı. D. Ocaktaki odunlar çıtırdayarak yanıyor.

20 Cevap : C Açıklama : Sorudaki cümlede etdim sözcüğünde ünsüz benzeşmesi kuralına uyulmamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır. Aynı yanlış C´ deki dersden sözcüğünde de vardır.

21 11.soru 1 – Motor gürültüsü olalı çarkın 2 – Ne can düşüncesi , ne evin barkın 3 – Bayağı kartaldan odurki farkın 4 – Yuvan dağ başının üstünde değil Numaralandırılmış dizelerin hangisinde yazım yanlışı vardır ? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

22 Cevap : C Açıklama : Bu dizede geçen Kİ bağlaç olduğu için ayrı yazılmalıydı.

23 12.soru 1 – Bu davet için onbeş sandalyeye ihtiyacım var . 2 – Dünkü sınavda 7’inci soruda takıldım. 3 – Yetmiş beş kişi iş başvurusu yapmış. 4 – Öğretmen bizi 5’ er gruba ayırdı. Yukarıdaki cümlelerin hangisinde sayıların yazımında bir yanlışlık yapılmamıştır . A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

24 Cevap : C Açıklama : 1. cümledeki ´on beş´ sayısı ayrı yazılmalıydı. 2.cümledeki ´7´ sayısı zaten ´i´ ünlüsüyle ´i´ ünlüsüyle bittiği için sayının yazımı 7 ‘ nci şeklinde olmalıydı. 4. cümlede ise üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir.

25 13.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır ? A. Kitabımız eylül başında çıkacak. B. Mustafa Bey her pazartesi balığa gider. C Mart Pazartesi günü toplantımız var. D mayısı önemli olaylarla dolu.

26 Cevap : D Açıklama : D’ deki mayısı belirli bir tarih olduğu için Mayıs büyük harfle yazılmalıydı.

27 14.soru Aşağıdakilerin hangisinde birleşik eylemlerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ? A. Bugüne kadar benim i hiçbir önerimi reddetmedi. B. Ondan , seni affetmesini istedim ; ama kabul etmedi. C. Sanırım odadaki değişikliği kimse farketmedi. D. Yaşamında bir kez bile kaybetmediğini söylüyor.

28 Cevap : C Açıklama : farketmedi ayrı yazılmalıydı. Yani şu şekilde fark etmedi yazılıcaktı.

29 15.soru Aşağıdakilerin hangisinde DE’ nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmamamıştır ? A. Gitmeseydi de biraz sohbet etseydik. B. Ablam önümüzdeki sonbahar da on altı yaşına basacak. C. İnsan bu kadarda geniş olmaz ki ! D. Birde okula bu yıl başlayacak kızı var.

30 Cevap : A Açıklama : B’ deki cümlede de ismin hal eki olduğu için bitişik yazılmalıydı. C’ deki de bağlaç olduğu için ayrı yazılmalıydı. D’ deki de bağlaç olduğu için ayrı yazılmalıydı.


"1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün ve ay isimleri yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Annem temmuz ayında Trabzon’a gidecek. B) 21." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları