Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR - SİGARA - ALKOL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZARARLI ALIŞKANLIKLAR - SİGARA - ALKOL"— Sunum transkripti:

1 ZARARLI ALIŞKANLIKLAR - SİGARA - ALKOL

2 SİGARA BAĞIMLILIĞI

3 BAĞIMLILIK NEDİR? Bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Bağımlılık bir kez geliştikten sonra, bir daha iyileşmez ve kişinin yaşamı boyunca onunla beraber gelir.

4 Neden başlanır ? - Stresli durumlarda geçici rahatlama - Geçici zevk - Utangaçlığı kaldırmak - Cesaret almak - Bir gruba ait olmak - Farklı ve değişik gözükmek - Merak

5 Sigara Bağımlılarının Savundukları Yanlış İnanışlar
Sinirlerimi yatıştırıyor Beni canlandırıyor (Güne başlarken içilen sigara) Sıkıntılarımı gideriyor Düşünmeme yardım ediyor (Bir sorunu çözümlemeye çalışırken içilen sigara)

6 -Kilo almamama yardımcı oluyor (Sabah kahvaltısı yada öğlen yemeği yerine tercih edildiğinde) -Kendime olan güvenimi artırıyor -Sigaradan zevk alıyorum yada sigarayı seviyorum.

7 -Bir kere kullanmakla bir şey olmaz -Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz -Benim iradem güçlüdür -Ben kendimi kontrol edebilirim -Ben bağımlı olmam -Sadece zayıf bireyler bağımlı olur.

8 Başlıca etken psikososyaldir ve sembolik olarak genç “ben artık o ana kuzusu çocuk değilim” demektedir.

9 - Sigarayı bir kez deneyen 4 kişinin 3 tanesi sigara bağımlısı olur
ÜLKEMİZDE SİGARAYA BAŞLAMA YAŞI - Sigara başlama yaşı 11.9’a kadar düşmüştür - Sigarayı bir kez deneyen 4 kişinin 3 tanesi sigara bağımlısı olur

10 NEDEN TEHLİKELİDİRLER ?
Alışkanlıkla başlar, bağımlılıkla devam eder ve tutsaklıkla sona erer İnsan sağlığını,psikolojik,sosyal ve fiziksel olarak olumsuz etkileyen maddelerdir.

11 Dünyada 1,5 milyar kişi sigara içmektedir!...
15 yaş üstü nüfusun 1/3’ü sigara içmektedir. Sigara içenlerin %75’i bağımlı olmaktadır. Bağımlı olanların %50’si sigaraya bağlı bir nedenden erken ölmektedir.

12 Tütün yasal olarak üretilip- satılabilen, serbestçe kullanılabilen, hastalık ve ölümlere neden olan, bağımlılık yapma özelliği taşıyan bir maddedir.

13 Sağlık, eğitim- öğretim ve kültür hizmeti veren yerler ile kapalı spor salonlarında, toplu taşımacılık yapılan her türlü nakil araçları ile bunların bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlarda, beş yada daha fazla kişinin görev yaptığı mekanlarda tütün ve ürünlerinin içilmesi yasaklanmıştır.

14 Sigara her yıl 4 milyon kişinin, günde 11 bin kişinin, her 8 saniyede 1 kişinin ölümünden sorumludur. ’lu yıllarda sigara her yıl 10 milyon kişinin ölümüne neden olacaktır.

15 SİGARA ÖNLENEBİLİR EN ÖNEMLİ HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR

16 ALDANMAYIN SİGARA ÖLDÜRÜR!..

17

18 SİGARADA YAKLAŞIK 4000 KADAR ZEHİR VARDIR
ASETON (OJE SÖKÜCÜ) NAFTALİN (GÜVE KOVUCU) HİDROJEN SİYANÜR (GAZ ODALARI ZEHİRİ) NİKOTİN METANOL (FÜZE YAKITI) ARSENİK (KAN ZEHİRİ) BENZEN CO (EGSOZ GAZI) KADMİYUM (AKÜ METALİ) PİREN SİGARADA YAKLAŞIK KADAR ZEHİR VARDIR

19 TÜTÜN BAĞIMLILIĞI Bütün tütün ürünleri içildiği zaman akciğerden, içilmediği zaman burun ve ağızdan emilebilen NİKOTİN içerir. Nikotin Güçlü bir bağımlılık yapan maddedir. Nikotin sigara içerken her solukta 7 saniyede beyne ulaşır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve daha çok nikotin istemenize neden olur

20 NİKOTİN BAĞIMLISI KİMDİR?
Sigara içme isteğini durduramayan, Sigarayı kesemeyen ve azaltamayan, Sigarayı kesince gerginlik, sinirlilik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü baş ağrısı, baş dönmesi, hazımsızlık gibi) yaşayan, Bir günde içilen sigara sayısını giderek arttıran, Kalp hastalığı ve astım gibi önemli bir bedensel hastalığa rağmen sigarayı bırakamayan.

21

22 SOLUNUM YOLLARI VE SiGARA AKCİĞER KANSERLERİNİN %95 SEBEBİ SİGARA!..
Sigara içenlerde, öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı görülmektedir. Ayrıca, sigara içenlerin % 40'ında kronik bronşit gelişir..

23 Sigaradan sonra ciğerlerimizin hali

24

25

26

27

28 BEYNİMİZ VE SİGARA Beyin damarlarında daralma ve tıkanmalar, kanamalar
SONUÇTA; kaslarda kuvvet azalması, felçler yatalak kalma

29 DAMARLARIMIZ VE SİGARA
Sigara bütün damarlarımızı ve kanımızın yapısını etkiler, Organlarımız iyi beslenemez Kangren Kol ve bacakların kesilmesi

30

31 DOLAŞIM SİSTEMİ VE SİGARA

32 Sigaranın zararları uzun bir sürede ortaya çıkar.
Bu nedenle içen kişiler tehlikenin bilincinde olmadan içmeye devam ederler.

33 SİGARA VE BEBEK Düşük, erken doğum, doğum sonrası ölüm ve sakatlıkların sebebidir. Sigara içen annelerin bebekleri sık ve ciddi solunum enfeksiyonları geçirirler. Sigara üreme hücrelerini olumsuz etkiler kısırlık riskini artırır

34 KALBİMİZ VE SİGARA Sigara, kalp krizlerinin en büyük sorumlusudur.
SİNDİRİM ORGANLARI Mide ve bağırsak rahatsızlıkları ağız, dudak, yemek borusu, mide, safra kesesi ve pankreas kanserleri

35 Sigara içen gençlerin; -Okul başarısı düşüktür -Dikkat toplama güçlüğü vardır -Kasları zayıftır -Göğüs çevresi iyi gelişmez -Boyları kısa kalır -Sık hasta olurlar

36 Sigaranın yol açtığı ölümleri, ölüme sebep veren diğer olaylarla karşılaştırırsak
Bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın Trafik terörü yılda bin insanımızın Sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır. Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır.

37 Bu rakamlarda gösteriyor ki sigara insanları ölüme çağırmaktadır!..

38 Sigara içmek bağımlılık yaratır, BAŞLAMAYIN!
Avrupa Birliği Sigara Canavarının Önüne Geçmek İçin Paketlere Resim Koyma Şartı Getirdi, Sigara içmek bağımlılık yaratır, BAŞLAMAYIN!

39 PASİF İÇİCİLİK Sigara içmediği halde, pasif olarak sigara dumanına maruz kalma astım veya kalp damar hastalığı olanlarda kriz geçirme riskini arttırır ve aktif içicilerde görülen diğer bütün kanser türlerinin oluşmasına neden olur

40 PASİF İÇİCİLİK Sigara; içtiği için ölen her 9 kişi, içmediği halde dumanını soluyan 1 kişinin ölümüne neden olmaktadır.

41 - Pasif içicilikte ortamın büyüklüğü önem kazanır
- Pasif içicilikte ortamın büyüklüğü önem kazanır.Eğer ortam küçük bir oda ise %80, orta büyüklükte ise %60,büyük bir salon ise %40 civarında sigara içmeyende sigara içmiş olur Aktif içici sigara içme nedeniyle %100 etkilenmesinin yanında yukarıdaki ortamın büyüklüğüne göre bir kez daha içmiş olacaktır.

42 ÇOCUKLAR ve PASİF İÇİCİLİK
- Sık bronşit ve zatürree riski - Alerjik hastalıklar ve astım riski - Orta kulak iltihabı - Beyin ve kas tümörleri - Ani bebek ölümü sendromu - Solunum fonksiyonlarında azalma görülür

43 Çocuklarınızı koruyun sigara dumanını solumasınlar…

44 Sigara içmek cildi yaşlandırır…

45 Sigara İçmekle Neler Kaybedersiniz
Sigara İçmekle Neler Kaybedersiniz? Günde bir paket sigara içen ve bu işe sadece iki dolar harcayan biri...

46

47 Sigaraya harcadığınız parayı biriktirirseniz, kazanacağınız ödüller…
1-2 Gün, Futbol maçına bilet 14 Ay, Hawaii’de 1 hafta tatil 2 Ay ve 28 gün, Antalya da 1 hafta tatil

48 Bunlar ise sigara içenlerin zengin ettiği sigara fabrikası sahibi insanların sadece bir kaç saatlik sigara satışı sonucu alabileceği şeyler...

49 VÜCUDUNUZ KÜLLÜK OLMASIN!!!!!

50 SİGARANIN ESİRİ OLMAYIN !...

51 GEÇEN BU SÜREDE DÜNYADA 1 KİŞİ SİGARA NEDENİYLE ÖLDÜ.

52

53 EĞER MEVCUT SİGARA İÇME PATERNLERİ DEVAM
EDERSE 21. YÜZYILDA TÜTÜNE BAĞLI ÖLÜMLERİN SAYISI YILDA 1 MİLYAR CİVARINDA OLACAKTIR.

54 ALKOL NEDİR? Alkol dünyadaki en eski ve en geniş şekilde kullanılan uyuşturucu türüdür. Kanunların yaş sınırlaması olmasına rağmen, alkol gençler tarafından çok kolay elde edilebilir.

55 ALKOL BAĞIMLILIĞI Alkolik kişi ‘‘içkinin işine değil ,işinin içki içmesine engel olduğunu düşünen kişidir,, Alkol bağımlılarının kendi kendine alkolü bırakması güçtür. Mutlaka tıbbi yardım almalıdır.

56 Etkileri Ağızdaki sürekli bir alkol kokusu, Konuşmada kayma,
Denge ve hareket kontrolünün kaybı, Zayıf yargılama, Saldırganlık Şiddet gösterme İleri düzeyde KOMA VE ÖLÜM

57 TRAFİK KAZALARI VE ALKOL
- Kazaların %15 ine ALKOLLÜLER sebep olmaktadır -Trafik kazalarında ölenlerin %21'i yüksek derecede alkollüdür -Alkollü araba kullanmaktan kaynaklanan kazalarda ölüm oranı yaş arası gençlerde son derece yüksektir.

58

59 6 Yaşındaki doğum gününde…

60 Bir akşam arkadaşları ile…

61 Sabrina babasıyla

62 SABRİNA EVINE DONERKEN 17 YASINDAKI BIR OGRENCI ARABASINA CARPTI.
BU OGRENCI ICKILI IDI. VE BU 1999 ARALIK AYINDAYDI

63 KAZADAN SONRA SABRINA 40’TAN FAZLA OPERASYON GECIRMEK ZORUNDA KALDI VÜCUDUNUN % 65 İ SADECE 45 SANİYEDE YANDI

64

65 Ailelerin parçalanması ve ekonomik yıkımında,
ahlakın bozulmasında, trafik kazalarındaki artışta en büyük sorumlu ALKODÜR

66 EN İYİ YOL HİÇ KULLANMAMAK
EN İYİ YOL HİÇ KULLANMAMAK ! İÇİLEN ORTAMLARDA BULUNMAMAK İÇKİLİ KİŞİNİN ARABASINA BİNMEMEK

67 Alkolün hayatınızı kontrol etmesine izin vermeyin!..

68 MADDE BAĞIMLILIĞINA GİDEN YOLDA İKİ TEMEL ALIŞKANLIK
ALKOL SİGARA


"ZARARLI ALIŞKANLIKLAR - SİGARA - ALKOL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları