Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ"— Sunum transkripti:

1 GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ
-GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ NEDİR? -PARALEL BAĞLAMA ŞARTLARI

2 GÜÇ TRANSFORMATÖRÜ NEDİR?
Güç transformatörü: Yüksek gerilim hatlarında gerilimi arttırıp azaltmak için kullanılır. -Güç transformatörleri 33 kV’dan daha yüksek gerilimlerde %100’e yakın verimlilikle yüksek gerilim iletim hatlarında tercih edilirler. -Dağıtım transformatörlerine göre daha büyük boyutta tasarlanırlar. Üretim istasyonlarında yüksek izolasyon gereken yerlerde kullanılırlar.

3

4

5 GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ NEDEN PARALEL BAĞLANIR ?
Santrallerde ve transformatör istasyonlarında günlük enerji ihtiyacı arttığında jeneratörlerin ve transformatörlerin birbirine paralel bağlanması gerektiği gibi bazı hâllerde komple santrallerin dahi aynı şebeke üzerine paralel çalışmalarına ihtiyaç hasıl olabilir. Veya; Bir işletmenin herhangi bir nedenle güç ihtiyacının artması ve mevcut transformatörün bu gücü karşılamaması durumunda yeni trafo kurulması gerekir. Veya bir işletmede farklı bölümlerin enerji ihtiyacı için ayrı trafolar kurulması gerekebilir.Bu durumlarda birden fazla trafo birbirine paralel bağlanır.

6 GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN PARALEL BAĞLAMA ŞARTLARI
Transformatörlerin paralel bağlanabilmeleri için bazı şartların olması gerekir. Bunlar: Paralel bağlanacak transformatörün primer ve sekonder gerilimleri her an eşit olmalıdır. Anma güçleri birbirine eşit veya güçleri arasındaki oran 1/3’ten büyük olmamalıdır. Paralel bağlanacak transformatörlerin kısa devre gerilimleri (Uk) birbirine eşit olmalı veya aralarındaki fark % 10’dan büyük olmamalıdır. Paralel bağlanacak transformatörlerin aynı polariteli uçları birbirine bağlanmalıdır. Böylece transformatörlerin birbiri üzerinden kısa devre olmaları önlenmiş olur. Paralel bağlanacak transformatörlerin bağlantı grupları uyumlu olmalıdır.

7 GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN PARALEL BAĞLANTI ŞEMASI

8 =ÖRNEK= Devrenin toplam yükü = S=S1’+S2’= 111+89= 200KVA Örnek:
Güçleri Sı = S2 = 100 KVA olan iki transformatörün tam yük kısa devre gerilimleri Ukı = % 4 ve Uk2 = % 5’tir. Şebeke yükü 200 KVA olduğuna göre her bir transformatöre düşen yükü hesaplayınız. Çözüm: * S = S1 + S2 = 200 = = 200 = 25+20 Uk Uk1 Uk2 Uk Uk *200=45= Uk=200 =4.44 Uk *Bu yükler S1’ ve S2’ olup S1’=S1 .Uk = ,44 = 111KVA Uk S2’=S2 .Uk = ,44 = 89 KVA Uk Devrenin toplam yükü = S=S1’+S2’= = 200KVA

9 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM...
GİZEM BIÇAKLI


"GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları