Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hekimliğe Hazırlık Programı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hekimliğe Hazırlık Programı"— Sunum transkripti:

1 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hekimliğe Hazırlık Programı
GRUP-LAŞMAYALIM

2 BESLENMENİN ÖĞRENCİ HAYATINDAKİ YERİ

3 Amacımız Üniversite öğrencilerinin beslenme durumunu incelemek
Elde edilen veriler doğrultusunda öğrencileri bilgilendirmek

4 Hazırlık aşaması Konu ile ilgili bilgiler toplandı.
Fakültemizin diyetisyenleriyle görüşme yapıldı. Anket hazırlandı ve üniversite öğrencilerine uygulandı.

5 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME SAĞLIĞIN TEMELİDİR.

6 Yetersiz beslenme nedir?
Vücudun gereksinimi olan besin öğelerinin yeterli düzeyde alınamaması Dengesiz beslenme nedir? Gereğinden fazla besin tüketimine bağlı olarak bazı besin öğelerinin vücutta yağ olarak depolanması ve kişinin sağlığını tehdit etmesi.

7 Dünyadaki dengesiz beslenmenin farklı bir boyutu ise
Amerika'da obezite hastalığı salgın gibi büyürken Afrika'da her 10 saniyede bir çocuğun açlıktan ölmesidir.

8 Yetersiz ve Dengesiz Beslenmenin Sonucu
Hareketler ağır ve isteksiz Sağlıksız genel görünüş (aşırı zayıf veya şişman) Pürüzlü, kuru, sağlıksız cilt yapısı, Şişman veya zayıf vücut yapısı, Baş ağrısı İştahsız, yorgun, isteksiz bir yapı

9 Yeterli ve Dengeli Beslenme
Sağlam ve sağlıklı bir görünüş Hareketli ve esnek bir beden Muntazam bir cilt, canlı ve parlak saçlar ve gözler Kuvvetli, gelişimi normal kaslar Çalışmaya istekli kişilik Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığı Normal zihinsel gelişme, Sık sık hasta olmayan bir yapı

10 Üniversitemiz öğrencileri yeterli ve dengeli beslenmenin önemini biliyorlar mı?
Okul yemekhaneleri ve kantinleri öğrencilerin sağlıklı beslenmesi için yeterli mi? Öğrencilerin üniversite yemekhane ve kantinleri hakkındaki düşünceleri nelerdir?

11 Üniversite öğrencileri arasında yapılan anket sonuçlarına göre

12 Yemek için ayrılan haftalık para miktarı

13

14

15

16 Öğrenci yemekhanesi İstanbul – ELİT / SOFRA
Yemekler poşetlerde pişiriliyor. Kontrolü şirketin gıda mühendisleri tarafından yapılıyor. Yılda birkaç kez üniversitemizden de kontrol için gidiliyor. Kapalı ortamda Ulaşımı : Yemekler pişirildikten sonra donduruluyor ve büyük tırlarda 15 günlük yemek üniversiteye getiriliyor. Burada ısıtılıp servis yapılıyor. Sağlık ve kalori açısından yeterli Temizlik ve hijyen?

17 Öğrenci kantini Üniversite içerisindeki kantinlerin çoğu özelleşmiş durumda. Sadece hastane içindeki 2 kantin ( öğrenci yemekhanesi yanındaki ve hastane girişindeki ) özel değil. Sadece bunlar kontrol ediliyor. Ama çok sıkı bir şekilde edilmiyor. O yüzden sağlık açısından çok güvenilir olduğu söylenemez.

18

19

20

21

22

23

24

25 Sonuç olarak Üniversitemiz öğrencilerinin
% 74 yeterli ve dengeli beslenmediğini düşünmekte % 65 günlük alması gereken kalori miktarını bilmemekte % 83 ise beslenmeye ilişkin bir uzmandan bilgi almak istediğini belitmiştir

26 Günlük kalori ihtiyacı ne kadardır?
Üniversite çağındaki bir insan için günlük yaklaşık kcal yeterli olabilir.

27 Dengeli beslenmek için bir gün içerisinde mutlaka tüketilmesi gerekenler
Süt ve süt ürünleri : 3 bardak Et,balık,tavuk vs. : gr Meyve, sebze 1 tabak salata 1 tabak nişastalı besinler ( pilav,makarna gibi ) Yarım ekmek ( mümkünse beyaz değil; kepekli)

28 Şekerli besinler zararlı mı?
“ Yararlı değil. Mesela sınavdan önce şeker yedirirler zihin açsın diye. Bu doğru değildir. Çünkü şeker serotonin hormonu salgılar. Bu ; mutluluk hormonudur,insanı rahatlatır. Oysa zihnin iyi çalışması için vücut biraz gergin olmalıdır. Ayrıca şekerli besinler kan şekerini yükseltir. Ancak kan şekeri ne kadar hızlı yükselirse; vücut insülini o kadar hızlı salgılar, kan şekerini düşürmek için. ”

29 Fast-food ne kadar sakıncalı?
Fast-foodların hepsi kızartılarak yapılmakta. Bu sebeple aşırı yağ içeriyorlar. Bu da kanserojen. Ayda 1 ya da 15 günde 1 tüketilmesi pek bir sorun oluşturmaz ama yaşam stili haline getirmemek lazım. 

30 Taze meyve-sebze tüketirken nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle mevsim dışı meyve-sebze tüketilmemelidir. Yıkanması özenle yapılmalıdır. Hatta mümkünse önce sirkeli su da bekletip, sonrasında yıkanmalıdır. Çünkü tarım ilaçları,kirli hava vs gibi etkenler bunları yapmamızı gerektirmekte…”

31 Pişirme esnasında yiyeceklerin besin kayıplarını önlemek için neler yapılmalı?
Bunun önlemleri daha çok besinlerin depolanma ve hazırlanma aşamasında alınmalıdır (örn: metalle fazla temas etmemeli). Derin soyulmamalıdır. Pişirme sırasında ise; hızlı pişirilmemelidir.

32 Günde ne kadar su içilmeli?
Alınan besinlerden sağlanan suyla beraber En az lt su tüketilmeli.

33 Beslenirken dikkat edilecek hususlar
Spor Yanlış uygulanan zayıflama diyetleri Sinema – TV Kötü alışkanlıklar

34 Dengesiz beslenmenin doğurduğu sonuçlar?
Obeziteye bağlı olarak ortaya çıkabilecek bazı hastalıklar Hipertansiyon, kolesterol yüksekliğine bağlı kalp damar hastalıkları kanda pıhtılaşma eğilimi, enfarktüs, felç, şeker hastalığı (Diabet), safra taşları bazı kanser türlerine eğili nefes alma zorluğu uyku apneleri yorgun uyanma, kas- iskelet problemleri ve eklem sorunları

35 Ergenlik ve gençlik çağlarında büyüme ve gelişme çok hızlıdır
Ergenlik ve gençlik çağlarında büyüme ve gelişme çok hızlıdır. Bu da besin öğelerine ihtiyacı artırır. Ancak gencin yaşam biçimiyle ya da bilinçsizlikle edindiği yanlış alışkanlıklar bu ihtiyaçların karşılanmasında sorunlara yol açabilir.

36 Gençlere sağlıklı büyüyüp gelişmesini sağlayacak beslenme koşullarının ve gelecek yaşamında sağlıklı olmasını sağlayacak alışkanlıkların kazandırılmasında aileye, okula ve toplumun diğer kurumlarına önemli görevler düşmektedir.

37 Grup Gruplaşmayalım Üyeleri
Ayşe Albayrak Büşra Çetin Canan Kader Hekim Atay İbrahim Ethem Arslanhan Melike Kuvvet Sibel Yeşiltepe Veysel Sarı Zeynep Tözendemir Danışman Öğretim üyesi Doç. Dr. Fetiye KOLAYLI

38

39 TEŞEKKÜRLER 


"Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hekimliğe Hazırlık Programı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları