Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sabiha Hamdi Türkay İlkokulu Rehberlik Servisi 2014

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sabiha Hamdi Türkay İlkokulu Rehberlik Servisi 2014"— Sunum transkripti:

1 Sabiha Hamdi Türkay İlkokulu Rehberlik Servisi 2014
ÇOCUKTA SORUMLULUK VE ÖZGÜVEN Sabiha Hamdi Türkay İlkokulu Rehberlik Servisi 2014

2 Özgüven Özgüven, bir çocuğun kendisine yönelik iyi duygular geliştirmesi sonucu kendisini iyi hissetmesi demektir. Başka bir deyişle kendisi olmaktan memnun olması ve bunun sonucu kendisi ve çevresiyle barışık olması demektir.

3

4 Özgüven Özgüven, özgür ve demokratik aile ortamlarında, olayların nedenlerini açıklayan anne ve baba yaklaşımıyla gelişebilir. Baskıcı ortamda, uyguladıkları kuralların nedenlerini çocuklarına açıklama gereği duymayan ailelerde, yeterince gelişmez.

5 Özgüven Kendisine güvenilen çocuğun özgüveni gelişir. Üstelik kendine bağlanan umutları pekiştirmek, verilen olanakları değerlendirmek için güç ve çaba harcar. Bu nedenle, çocuklarla konuşurken kendilerine güvendiğimizi, onların seçiminin bizim için değerli olduğunu inandırıcı olarak belirtmeliyiz.

6 Çocuğumuz bizden bir istekte bulunuyorsa ve bu istek kabul edilebilir bir şeyse, kısaca “evet” demek yerine, onun bir seçim özgürlüğü olduğunu vurgulayan sözlerle yanıt verebiliriz ; Eğer sen istiyorsan Buna sen karar ver Bu senin seçimine bağlı Senin vereceğin karar benim için de geçerlidir

7 Çocukların Özgüvenlerini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?
Var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara gösterin. Kendilerine olan özgüvenlerinde sarsıntı gördüğümüz an harekete geçin. Çocuğunuza kendisine has yeteneklerini ortaya çıkartmasında yardımcı olun.

8 Çocukların Özgüvenlerini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?
Yaptıkları ve ilgilendikleri şeylerin sizin için ne kadar önemli ve değerli olduğunu gösterin. Beklentileriniz çocuğunuzun seviyesinde olsun, onu aşacak beklentilerden kaçının. Çocuklarınıza yaşlarına uygun sorumluluk verin.

9 Çocukların Özgüvenlerini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?
Çocuğunuzun kişiliğini değil çabalarını takdir edin. Övgüleriniz gerçekçi olsun.  “Sen çok zekisin, çok beceriklisin”  yerine “odanı ne güzel toplamışsın, kıyafetlerini ne güzel seçmişsin” gibi

10 Aşırı Özgüven? Özgüven fazlalığı durumunda kişi kendisini olduğundan daha üstün göstermeye çalışır.   Aşırı özgüvene neden olan durumlar; genellikle yüksek, zorlayıcı motivasyondur. Bu durumda çocuk ailesini memnun etmek için farklı görünmeye çalışır, rol yapmaya başlar. Ailesinin kendisinden yapamayacağı şeyler beklediğini hisseden çocuk hep streslidir, kaygılıdır, mutlu olamaz. “Ne yapsam ailemi mutlu edemiyorum” diye düşünür.

11 Aşırı Özgüven? Abartılı övgülerle çocuğun kendini arama, keşfetme, geliştirme becerisi elinden alınmış olur. Çocuk,her konuda yeterli olduğunu düşünür ve kendini geliştirmeye yönelemez.  Aşırı özgüvenli çocuklarda hatalarını inkar etme duygusu gelişebilir.

12

13 Çocukların Özgüvenlerini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?
Çocuğunuzla ilgili problemleri onu suçlamadan ya da onun karakterini eleştirmeden ifade edin.

14

15 . Çocukların Özgüvenlerini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?
Çocuğunuza daima sevildiğini ve emniyette olduğunu hissettirin. Evinizde herkesin birbirine güveneceği bir ortam oluşturun. Birlikte vakit geçirin. Çocuğunuza kendi davranışlarınızla örnek olduğunuzu unutmayın.

16 Sorumluluk Nedir? Sorumluluk, başkalarının haklarına saygı göstermek ve kendi davranışlarının sonuçlarını kabul etmektir.

17 Sorumluluk Nedir? Çocuğa sorumluluk vermek, kişilik gelişimini pozitif yönde etkileyen ve hızlandıran bir unsurdur. Yaşına, cinsiyetine, fizik gücüne uygun yüklenen sorumluluk; *Çocuğun kendine güvenini arttırır, *Paylaşma ve başarma duygularını tatmin eder, *Karar alma, çevresini ve kendini organize ve kontrol etme becerilerini geliştirir.

18 Çocuklar hangi sorumlulukları üstlenebilir?
2-5 yaş arası Özbakım becerileri: yemek yeme, diş fırçalama, pijama giyme, giyinme vs. Küçük ev işleri: yatak yapmaya veya sofra kurmaya yardım etme, katlanmış temiz çamaşırı doğru odalara götürme

19 Çocuklar hangi sorumlulukları üstlenebilir?
5-7 yaş arası Yatağını toplama, evcil hayvanları besleme, bulaşık yıkarken yardım etme, masa kurma, toz alma, kişisel temizlik (banyo, saç, diş, tuvalet), yere dökülenleri silme, beraber salata yapma (mutfakta yalnız bırakmayarak) vb.

20 Çocuklar hangi sorumlulukları üstlenebilir?
7-12 yaş arası Bulaşık yıkama, sandviç hazırlama, elektrik süpürgesi kullanma, yemek hazırlarken yardım etme, basit içecekler hazırlama, çamaşırı renklerine göre ayırma ve katlamaya yardımcı olma, oda toplama, telefona cevap verme ve not alma, kardeşlerle ilgilenme vb.

21 Çocuklar hangi sorumlulukları üstlenebilir?
13-16 yaş arası cam silme, çamaşır yıkama, ütü yapma, evcil hayvanlarla ilgilenme, araba yıkama, basit sökükleri dikme, basit tamirat işleri yapma, yemek pişirme, ev alışverişinde yardımcı olma vs.

22

23 Öneriler Çocuğa kendine yetmeyi ve kendi kendini yönetmeyi öğretin. Öyle bir özgür ortam hazırlayın ki, ayakları üzerinde durmayı, kendi kanatlarıyla uçmayı öğrenebilsin. Çocuğa yaşına ve gelişim düzeyine uygun görev ve sorumluluklar verin. Çocuğun seçim yapmasına izin verin.

24 Öneriler Sorumluluk alma konusunda çocuğun gösterdiği çabalara saygı duyun. Onun adına düşünmek yerine, kendi başına düşünmesini sağlayın. Sorununu çözmek yerine, kendi sorununu çözmesine fırsat vermeniz, çocuğunuzun sorumluluk duygusunu geliştirecektir.

25 Öneriler Çocuğunuza sevildiğini, istendiğini ve sizin için önemli olduğunu hissettirin. Çocuğunuzun deneyim ve girişimlerindeki yanlış sorunları kırıcı biçimde eleştirmeyin. Evde net kurallarınız olsun ve bunlar duruma, olaylara ve sizin içinde bulunduğunuz psikolojik duruma göre değişmesin.

26 Sabiha Hamdi Türkay İlkokulu Rehberlik Servisi 2014
Teşekkürler Sabiha Hamdi Türkay İlkokulu Rehberlik Servisi 2014


"Sabiha Hamdi Türkay İlkokulu Rehberlik Servisi 2014" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları