Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuklardan Gelen Sorular

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuklardan Gelen Sorular"— Sunum transkripti:

1 Çocuklardan Gelen Sorular

2 SORU - CEVAP Diş Terimleri Ağız ve Diş Bakımı

3 SORU - CEVAP Diş Terimleri Ağız ve Diş Bakımı

4 Florür nedir? Florür neye benziyor?
Flor bir mineraldir. Su, çay gibi içeceklerde bulunur. Flor dişleri sağlamlaştırır. Sudaki diğer mineraller gibi gözle görülemez. Örneğin: Klor Florür neye benziyor?

5 Florür dişlerimizi nasıl korur?
Dişlerimize ve kemiklerimize sertliğini kalsiyum minerali verir. Kemikler sürekli kanla beslenip mineral takviyesi yapılabildiği için gerekli durumlarda tamirleri kolay olur. Bu durum dişlerde geçerli değildir. Dişlerde mineral tamiri için dışarıdan takviye gereklidir. Bakteriler yediğimiz şekerle beslenerek ağzımızda asit oluştururlar. Dişler aside karşı son derece duyarlıdır. Asidik ortam dişi parçalayarak eritir. Bu olaya diş çürümesi denir. Florür ise dişlerimizi bu aside karşı korur.

6 Diş çürüğü nedir? Diş çürüğü bakterilerin ağzımızda bulunan şeker gibi gıdalarla beslenerek asit oluşturması ve bu asidin diş minelerini yumuşatarak delik açması ile oluşur. Diş çürüğü, dişlerimize zarar veren bir hastalıktır. Eğer tedavi edilmezse ilerleyerek ağrı,diş kaybı veya diş ölümü gibi sonuçlar doğurabilir.

7 Bakteri nedir? Bakteriler canlı mı?
Bakteriler vücudumuzda yaşayan mikroorganizmalardır. Yani çok küçük gözle görünmeyen canlılardır. Bakteriler canlı mı?

8 Bakterilerin şekli nasıl? Biz neden bakterileri göremiyoruz?
Bakteriler ne renk? Bakteriler gerçekten yeşil mi? Bakteriler görünmez çok küçük canlılardır. Sadece mikroskopla görülebilirler. Çok değişik renkte ve şekilde olabilirler. Bakterileri büyük sınıflardaki fen derslerinizde mikroskopla görebilirsiniz. Bakterilerin şekli nasıl? Biz neden bakterileri göremiyoruz?

9 Dişlerimizi ne çürütür?
Asit nedir? Kola gibi mi? Bakteriler yemek artıkları ile asit oluştururlar. Asit tuz ruhu gibi delici bir sıvıdır. Dişlerimizi bu bakterilerin ağzımızdaki gıda artıkları ile beslenerek oluşturdukları bu asitler çürütür. Dişlerimizi ne çürütür?

10 Asit nasıl oluşur? Bakteriler dişimizi neden çürütüyor?
Mikroplar dişimizi nasıl çürütüyor? Bakteriler ağzımızdaki gıda artıkları ile beslenerek asit oluştururlar. Bu asit etkisiyle dişlerimiz yumuşar ve çürür. Asit nasıl oluşur?

11 Canavarlar neden dişlerimize saldırıyorlar?
Çizgi filmde bakterilere “canavar” deniyor, aslında onlar canavar değil bakteri. Hepimiz gibi onların da beslenmek için gıdaya ihtiyacı var. Bu yüzden ağzımızdaki yemek artıklarıyla besleniyorlar. Bizim ağzımızda da o canavarlardan gerçekten var mı?

12 Ağzımıza bakteriler nasıl girer?
Bakteriler ağzımızda doğal olarak bulunur ve orada yaşarlar. Bazı bakteriler ise tükettiğimiz yiyecek içeceklerle veya nefes yoluyla ağzımıza girerler. Dişlerimizi fırçaladığımızda bu bakteriler ölürler. Dişlerimizi fırçalayınca mikroplar nereye gidiyor?

13 Diş sararması neden olur?
Plak nedir? Bakterilerin oluşturduğu topluluğa plak denir. Plak yapışkan bir tabakadır. Dişlerde plak birikince sararma olur. Diş sararması neden olur?

14 Diş kireçlenmesi ne demek?
Diş üzerinde oluşan plak, dişler fırçalanarak temizlenmezse zamanla sertleşir ve diş taşı oluşur. Bu aşamadan sonra diş üzerindeki taşları ve kireçli birikinileri ancak diş hekimi temizleyebilir. Diş taşı nedir?

15 Gargara nedir? Diş ipi nedir?
Gargaraya ağız suyu da denir. Bu su ile ağzımızı çalkalayınca ağzımızdaki bakteri sayısı biraz azalır. Diş ipi nedir? Diş ipi dişlerin arasını temizlemek için kullanılan özel bir iptir. Yukarı aşağı hareketlerle kullanılır.

16 SORU - CEVAP Diş Terimleri Ağız ve Diş Bakımı

17 Neden günde en az iki kere dişlerimizi fırçalamamız gerekiyor?
Çünkü, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişleri fırçalamak çok önemlidir. Gece yaklaşık olarak 8 saat uyuduğumuza göre, bu 8 saat boyunca ağzımızda tükürük akışı olmaz; tükürük doğal bir ağız temizleyicisidir. Bu nedenle, gece yatmadan önce dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Daha sonra hiçbir şey yenmemeli, su duşında birşey içilmemelidir.

18 Dişlerimizi sadece gece yatmadan önce fırçalarsak ne olur?
Yeterli olmaz. Dişlerimizi gece yatarken fırçalamak ve daha sonra birşey yememek ve içmemek çok önemlidir. Dişlerimizi sadece gece fırçalayıp sabah fırçalamazsak bakteriler gün boyu ağzımızda çalışır ve asit üretirler. Bu nedenle dişlerimiz çürüyebilir. Dişlerin hem sabah kahvaltıdan sonra hem de gece yatmadan önce fırçalanması en doğrusudur. Dişlerimi günde bir kere fırçalarsam yetmez mi?

19 Her yemek yedikten sonra dişlerimizi fırçalamalı mıyız?
Günde 3 kere fırçalamanız yeterlidir. Fakat yemek yedikten sonra ağzınızda kötü bir tat ya da dişleriniz üzerinde pütürlü ve yapışkan maddeler hissediyorsanız dişlerinizi tekrar fırçalamanız gerekir. 5 defa yemek yersek dişlerimizi 5 defamı fırçalamalıyız?

20 Sabah kahvaltıdan önce de dişlerimizi fırçalamalı mıyız?
Önemli olan her yemekten sonra dişlerimizi fırçalayarak ağzımızda kalan gıda artıklarını uzaklaştırmaktır. Bu sebeple dişlerin kahvaltıdan sonra fırçalanması daha doğru olur.

21 Dişlerimizi fırçalamayı unutursak ne olur?
Bana doktor en fazla 2 dakika dişlerimi fırçalamam gerektiğini söyledi. Daha uzun ya da daha kısa süre fırçalarsam bir şey olur mu? Bütün dişleri doğru ve kurallı fırçalamak yaklaşık 2 dakika sürer. Dişleri 2 dakika fırçalamak yeterlidir. Daha kısa süre fırçalamak bakterilerin yok edilmesi için yeterli olmaz. Dişlerimizi yeterince fırçalamazsak bakteriler çoğalarak dişlerimizi çürütebilirler. Daha uzun süre diş fırçalamanın bir zararı yoktur. Dişlerimizi fırçalamayı unutursak ne olur?

22 Okulda dişlerimizi fırçalayamıyoruz, o zaman ağzımızı suyla çalkalarsak olur mu?
Okulda ya da yatılı misafirliğe giderken yanınızda bir diş fırçası ve diş macunu olması en doğrusudur. Fakat yoksa ve fırçalayamıyorsanız en azından ağzınızı güzelce çalkalamanız doğru bir yaklaşımdır. Diyelim ki misafirliğe gittik ve orada kaldık. Diş fırçamız yanımızda yok, o zaman ağzımızı çalkalasak olur mu?

23 Benim kardeşim sadece ön dişlerini fırçalıyor, ona doğru fırçalamayı nasıl öğretebilirim?
Bugün bu derste öğrendiklerini ona da anlat.

24 Dişlerimizi fırçalarken neden aşağıdan yukarıya doğru fırçalamıyoruz?
Dişlerimizi sağa sola doğru fırçalarsak bakteriler gitmez mi? Dişlerimizi neden yana doğru fırçalamamamız gerekiyor? Bakterilerin bir kısmı gider tabi ama dişleriniz yıpranır. Doğru teknik yuvarlak dairesel hareketlerle veya yukarıdan aşağıya doğru süpürme hareketi ile fırçalamaktır. Aşağı yukarı sert hareketler dişetlerini iter ve dişeti çekilmesine neden olur. Dişlerimizi fırçalarken neden aşağıdan yukarıya doğru fırçalamıyoruz?

25 Fırçamızı ıslatmamamız gerektiğini duydum doğru mu? Neden?
Fırça kılları ıslatıldığı zaman yumuşar ve çok iyi temizlemez. Diş macunu ise ıslatıldığında fazla köpürür. Diş macununu neden ıslatmamalıyız?

26 Sallanan dişlerimizi de mi fırçalamalıyız?
Süt dişlerimizi fırçalamasak da onlar çabuk çürümüyor neden? Fırçalanmadığında süt dişleri de çürüler. Onlar ağızda daha kısa süre kaldıkları için bazen çürümeden çekilebilirler. Ama süt dişlerinin çürümesi alttan gelen kalıcı dişlerinizin de sağlığını bozabilir. Dikkatli olmalı ve süt dişlerinizi de fırçalamalısınız. Sallanan dişlerimizi de mi fırçalamalıyız?

27 Dişlerimizi fırçalamazsak ne olur?
Dişlerimizi fırçalamazsak ağzımızdaki bakteriler yiyecek artıkları ile beslenmeye ve üremeye devam ederler. Bu da dişlerimizin çürümesine neden olur. Dişlerimizi fırçaladığımızda ise bakterilerin tamamı olmasa da çok büyük bir kısmı yok olur. Böylece diş çürüğünden korunabiliriz. Dişlerimizi fırçalayınca bakteriler tamamen yok olur mu?

28 Dişlerimizi fırçalamazsak bakteriler ağzımızda sürekli durur mu?
Bakteriler ağzımızda sürekli olarak yaşarlar. Dişlerimizi fırçaladığımız zaman bakterilerin büyük bir kısmı ölür. Fakat hepsi yok olmaz. Bakteriler dişlerimi fırçaladığımda ölüyor mu?

29 Bakteriler diş fırçamızda yaşar mı?
Herkesin ağzı bakteri doludur ve bu bakteriler ağzımızdan diş fırçasına da geçerler. Bu nedenle diş fırçanızı kullandıktan sonra sadece suyla güzelce yıkayın ve 3 ayda bir diş fırçanızı değiştirin. Asla başkasının diş fırçasını kullanmayın, kendi diş fırçanızı da başkasına kullandırmayın. Kardeşiniz, anneniz veya babanıza bile... Siz diş hekimi olmadığınız için başkasının ağız sağlığını değerlendiremezsiniz. Bu nedenle asla başkasına ait bir diş fırçasını kullanmayın. Bizden daha sağlıklı olan birinin diş fırçasını kullanırsak biz de sağlıklı olur muyuz?

30 Tükürünce bakteriler gider mi? Bakteri öldürmek günah değil mi?
Tükürdüğümüz zaman sadece bir miktar bakteri tükürüğümüzle beraber gider ama ağzımızda çok daha fazla bakteri vardır. Ellerimizi yıkadığımızda ellerimizdeki bakterileri sabunla öldürüyoruz, yıkandığımızda da vücudumuzdaki bakterileri öldürüyoruz. Bakteri öldürmek günah değil mi?

31 Sadece dişimizi fırça ile fırçalarsak yeterli olur mu?
Sadece diş fırçası kullanılması iyi bir diş temizliği için yeterli değildir. Diş macunlarında plağı temizlemeye yardımcı olan maddeler vardır. Diş macunu kullanmazsak düzgün bir temizleme yapamayız. Diş fırçamıza fındık, bezelye ya da leblebi kadar diş macunu koymalıyız. Ne kadar diş macunu koymalıyız?

32 Dilimizi fırçalamazsak, macun köpüğü yeterli gelmez mi?
Dilimizi fırçalarken de macun kullanacak mıyız? Dilimizi fırçalarken diş macunu kullanmamıza gerek yoktur. Dişimizi fırçalarken oluşan köpük dil temizliği için yeterli değildir. Fırça ile dilin üzerini önden arkaya doğru 3-4 kere süpürmemiz gereklidir. Fırçanızın dil temizleyicisi varsa onunla yoksa fırçanızın dişlerinizi fırçaladığınız kılları ile nazikçe, bastırmadan önden arkaya doğru fırçalayın. Dilimizi fırçalamazsak, macun köpüğü yeterli gelmez mi?

33 Dilimizi fırçalayınca acımaz mı?
Dilinizi çok bastırmadan, nazik bir şekilde fırçalamalısınız. Dil temizleyicisi ile yapıyorsanız; dil temizleyicisini macun sürmeden dilinize götürün arkadan öne doğru 3-4- kere dilinizi süpürün. Diş fırçanızın normal kılları ile yapıyorsanız; diş fırçanızı su ile ıslatmayın, kuru olsun. Sadece 1-2 kere fırçayı arkadan öne doğru sürüklemeniz yeterlidir. Dilinizi ovalamayın. Dilimi fırçalarken midem bulanıyor, ne yapmalıyım?

34 Dağıtılan fırçalarda dil fırçası yok ki?
Fırçanızda dil temizleyicisi yoksa dilinizi temizlemek için diş fırçanızın fırçalı kısmını da kullanabilirsiniz. Fırçanın arkasında dil temizleme yeri yoksa diş fırçasıyla da fırçalayabilir miyiz?

35 Dişlerimizi fırçalayınca çürükler iyileşir mi?
Diş çürüğü bir kere oluştuktan sonra sadece diş hekimi tarafından tedavi edilebilir. Florür çürüğe karşı korur ama oluşmuş çürüğü iyileştirmez. Florürlü diş macunu çürükleri iyileştirir mi


"Çocuklardan Gelen Sorular" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları