Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİNÇLİ TÜKETİCİLİK VE VERİMLİLİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİNÇLİ TÜKETİCİLİK VE VERİMLİLİK"— Sunum transkripti:

1 BİLİNÇLİ TÜKETİCİLİK VE VERİMLİLİK

2 ÜNİTEYE KONULARI İhtiyaçlarımız Planlı tüketim
Alış verişlerimizde nelere dikkat etmeliyiz? Tüketici olarak haklarımız Tüketimde tutumluluk Nasıl verimli oluruz? Değerlendirme

3 İHTİYAÇLARIMIZ TEMEL İHTİYAÇLARIMIZ: 1-Beslenme 2-Barınma 3- Giyinme
Yaşamımızı sürdürebilmek için ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız TEMEL İHTİYAÇLARIMIZ: 1-Beslenme 2-Barınma 3- Giyinme

4 Temel ihtiyaçlarımızın dışında dinlenme, eğlence, gezme ve okuma gibi sosyal ihtiyaçlarımız da vardır.Bu ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız. Bunun yaparken de planlı olmalıyız.

5 PLANLI TÜKETİM İhtiyaçlarımızın önem sırasının belirlenmesi
Bütçemize göre zorunlu ihtiyaçlarımıza öncelik vermeliyiz. Zorunlu olmayan ihtiyaçlarımızın alınmasında ısrar etmemeliyiz .Aile bütçemizi düşünerek hareket etmeliyiz.

6 İhtiyaçlarımız bütçemize göre ayarlama
Aile gelirine uygun olarak harcama yapar. Giderlerin gelirlere göre ayarlanmasına aile bütçesi ni oluşturur.

7 Bütçe ayarlanırken;kira,elektrik, yakıt gibi zorunlu giderlere öncelik verilir. Aile bütçesi hazırlanırken zorunlu ihtiyaçlarımızın belirlenmesinde biz de yardımcı olmalıyız. Gereksiz yere para harcamamalıyız. İhtiyacımız olmayan malları satın almamalıyız. Aile bütçemizi ve kendimizi zor duruma düşürmemeliyiz.                                  

8 ALIŞ VERİŞLRİMİZDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Malın kalitesi Bütçeye uygunluk Tüketici bilinci Reklamların etkisi

9 MALIN KALİTESİ Alış verişlerimizde bilinçli davranmalıyız. Kaliteli malları almalıyız. Kalite, malın iyi ve kötü olma özelliğidir. Dış görünüşleri aynı olan mallar her zaman aynı kalitede olmayabilir. ÖRNEK Alacağımız mallarda kalite, ucuzluk TSE damgası, üretim ve son kullanma tarihlerini aramalıyız. Üretim ve son kullanma tarihi, malın bozuk olup olmadığını belirtir. Besin maddeleri alırken tazeliğe ve temizliğine dikkat etmeliyiz. Ambalajlı besin maddelerinin üretim ve son kullanma tarihlerine bakmalıyız. Son kullanma tarihi geçmiş malları atın almalıyız.

10 Örneğin: Ayakkabı alırken derisinin sağlam ve yumuşak olmasına dikkat etmeliyiz.

11 Eşya alırken TSE damgasına ve garanti belgesine bakmalıyız
Eşya alırken TSE damgasına ve garanti belgesine bakmalıyız. TSE damgası malın kalite kontrolünün yapıldığını belirtir. Değişik mağazalardaki aynı kalitedeki malların fiyat bakımından karşılaştırmalıyız. Fiyatı uygun olan malları seçmeye özen göstermeliyiz. Aksi halde kalitesiz malın yüksek fiyata satın alabiliriz

12 BÜTÇEYE UYGUNLUK Alış verişlerimizde bütçemize uygun, ihtiyacımız olan malı almalıyız. Kalitesi aynı, fiyat bakımından bütçemize uygun malları almaya özen göstermeliyiz. Savurganlıktan kaçınmalıyız.

13 TÜKETİM BİLİNCİ Aile bütçemizde giderlerimizi gelirlerimize uygun olarak ayarlamalıyız. Gereksiz yere para harcamamalı, ihtiyacımız olmayan malları satın almamalıyız. Günümüzde üretim hızla artmaktadır. Toplumlar üretilen bu malları ihtiyaçlarına uygun olarak tüketirler. Toplumdaki bireyler olarak tüketimimizde bilinçli olmak zorundayız.

14 Bilinçli bir tüketici, ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak alış veriş yapar. Alacağı malı yetkili atıcısından alır. Kalitesine, Türk standartlarına uygun olup olmadığına, üretim ve son kullanma tarihine bakar. Varsa garanti belgesini ister. Alış verişten sonra fiş, fatura gibi belgeleri alır. Aynı kalitedeki malların farklı satış yerlerindeki fiyatına bakar. Bütçesine uygun olan yarden alış veriş yapar

15 REKLAMLARIN ETKİSİ Bilmediğimiz bir ürünü satın almaktan çekinir. Almadan önce birilerine sorar, araştırmalar yaparız. Üreticiler, satıcılar bir ürünü tanıtmak için reklamını yaparlar. Reklamlar televizyon ,radyo, gazete, dergi ve duvar panoları aracılığı ile yapılır. Reklamların amacı, tanıttığı ürünü daha çok satmak ve kar etmektir.

16 Reklamlar her zaman gerçeği yansıtmaz
Reklamlar her zaman gerçeği yansıtmaz. Ürünlerin hep iyi yönlerini tanıtırlar. Çekiciliğine kapılmamalıyız. Görerek almalıyız. Yoksa hatalı veya bozuk çıkabilir. Reklamı yapılan ürünlerin arasında almayı düşündüğümüz varsa çeşitli araştırmalar yapmalıyız. İhtiyacımız olan ürün arasından kaliteli ve fiyatı uygun olanı almalıyız. ?

17 TÜKETİCİ OLARAK HAKLARIMIZ
Malın Değiştirilmesi, Geri Verilmesi,Resmi ve Gönüllü Kuruluşlara Başvurma YASA NE DİYOR !

18 Bilinçli bir tüketici, malın satın alınmasında doğru karar verir
Bilinçli bir tüketici, malın satın alınmasında doğru karar verir. İhtiyacı olan malı yetkili satıcısından alır. Doğru secim yapabilmek için satıcıdan malla ilgili bilgiler ister. ?

19 Bilinçli bir tüketici zarara uğramamak için satın alacağı malı iyi araştırmalıdır. Hatalı ve bozuk malları almamalıdır. Kendisi de sağlam aldığı malı bozup geri vermeye çalışmamalıdır. Alış verişlerinde üretim ve son kullanma tarihlerine bakmalıdır. Yiyecek ve içeceklerin taze ve temiz olmasına özen gösterilmelidir. Açıta satılan ve güvenilir olmayan malları almamalıdır.

20 Bilinçli bir tüketici, doğru seçim yapmasına karşın aldatılmış olabilir. Tüketicinin aldığı mal bozuk, hatalı ya da sağlığa zararlı çıkabilir. Böyle durumlarda malı, vakit geçirmeden aldığı yere götürüp değiştirmeye çalışmalıdır. Sonuç alamazsa haklarını koruma derneğine baş vurmalıdır. Zarara uğramamak için hakkını araması tüketicinin sorumluluğudur

21 TÜKETİMDE TUTUMLULUK PARADA TUTUMLULUK ZAMANDA TUTUMLULUK
ENERJİDE TUTUMLULUK DİĞER TÜKETİM MADDELERİNDE TUTUMLULUK

22 PARADA TUTUMLULUK Para ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız bir araçtır. Paralarımızı harcarken tutumlu olmalıyız. İhtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra kalan paramızı biriktirmeliyiz. Harçlıklarımızı ihtiyaçlarımız için harcamalıyız gereksiz yere harcama yapmamalıyız. Acil ihtiyaçlarımız çıkabilir, güç duruma düşebiliriz. Bu yüzden para biriktirmeliyiz. Biriktirdiğimiz parayı ihtiyaçlarımıza göre harcamalıyız.

23 ZAMANDA TUTUMLULUK Bir günümüzü planlayıp hangi saatte ne yapacağımızı belirlemeli, zamanımızı bilinçli kullanmalıyız. Zamanda savurganlık yapmamalıyız. Hangi saatte ders çalışacağımızı, dinleneceğimizi, oynayacağımızı planlamalıyız. Böylece her işimizi rahatlıkla yapabiliriz

24 VAKİT NAKİTTİR Geçen zaman geri gelmez. İnsan yaşamında zaman çok
önemlidir. diyerek zamanın önemini belirtmişlerdir. Zamanımızı çok iyi kullanmalıyız. Boş yere zaman harcamamalıyız. VAKİT NAKİTTİR

25 ENERJİDE TUTUMLULUK Yaşamımızda birçok enerjiden yararlanmaktayız. Bunların en önemlisi ve temiz olanı elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisi akarsular üzerinde yapılan barajlardan sağlanır. Odun, kömür, doğalgaz gibi maddelerden de enerji elde edilmektedir.

26 Enerjinin elde edilmesi oldukça güçtür. Emek ve para ister
Enerjinin elde edilmesi oldukça güçtür. Emek ve para ister. Ayrıca odun, kömür, doğalgaz gibi kaynakların doğada miktarı sınırlıdır. Bu nedenle enerjileri bilinçli kullanmalıyız. Gereksiz yere elektrik, odun, kömür, doğalgaz tüketmemeliyiz. İşimiz bitince elektrik lambalarını söndürmeliyiz. Paramızın boşa gitmesini önlemeliyiz.

27 DİĞER TÜKETİM MADDELERİNDE TUTUMLULUK
Para, enerji ve zaman dışında, tükettiğimiz ürünler de vardır. Bunların bazıları kitap, dergi, ansiklopedi gibi okul ihtiyaçlarımızdır. Bazıları ise yiyeceklerimiz ve giyeceklerimizdir. Kitap, dergi ve ansiklopedilerimizi yırtmamalı ve kirletmemeliyiz bizden sonra kardeşlerimizin bu araçları kullanabileceğini düşünmeliyiz.

28 Giyeceklerimizi özenli kullanmalıyız.Büyümemiz
sonucunda bazı giysilerimiz bize küçük gelir. Giyilebilecek olan bu giysilerimizi atmamalıyız. İhtiyacı olanlara vererek değerlendirmeliyiz.

29 Yiyeceklerimizi yeteri
kadar almaya özen göstermeliyiz. Artan yiyeceklerin bozulabi- leceğini unutmamalı onları uygun yerlerde saklamalıyız. Yiyeceklerin kağıt, plastik, cam, metal ambalajlarını çöpe atmamalıyız. Ayrı biriktire- rek değerlendirilmesini sağlamalıyız.

30 NASIL VERİMLİ OLURUZ? Ders çalışırken, oyun oynarken,
televizyon seyrederken, sürekli yeni bilgiler kazanırız. Bilgilerimizi artırmanın çeşitli yolları vardır. Soru sorarak ve farklı kaynaklardan araştırarak bilgi kazanırız. Soru sormaktan çekinmemeliyiz.

31 Kütüphanelere gidip araştırarak yeni bilgilerimizi geliştirmenin yolunun araştırmaktan ve okumaktan geçtiğini unutmamalıyız. Öğrendiğimiz yeni bilgileri yaşamımızda uygulayarak verimli olmanın yollarını aramalıyız. Kendimize, ailemize ve topluma yararlı bireyler olmaya çalışmalıyız.

32 A- Aşağıda verilen soruları cevaplayınız.
DEĞERLENDİRME A- Aşağıda verilen soruları cevaplayınız.

33 A- Aşağıdaki her soruya üç seçenek verilmiştir
A- Aşağıdaki her soruya üç seçenek verilmiştir. Seçeneklerden birisi doğrudur.Doğru seçeneği söyleyiniz.

34 1-Aşağıdakilerden hangisi, temel ihtiyaçlarımızdan biri değildir?
A-Eğlenmek B- Barınmak C- Beslenmek

35 Doğru Cevap 1.SORU 2.SORU 3.SORU 4.SORU

36 Yanlış Cevap 1.SORU 2.SORU 3.SORU 4.SORU

37 2-Aşağıdakilerden hangisi alışverişlerimizde satıcıdan almamız gereken belge değildir?
A-Garanti belgesi B-Fiş-fatura C-Etiket

38 3-Aşağıdakilerden hangisi, tüketicinin hakkıdır?
A- Bozuk malı geri verme B- Satıcıya kızma C-Bozuk malı kabul etme

39 4- Aşağıdakilerden hangisi, enerji üretiminde kullanılan kaynaklardan değildir?
A-Su B-Kömür C-Kaya

40


"BİLİNÇLİ TÜKETİCİLİK VE VERİMLİLİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları