Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANDROİD Melih Hilmi Uludağ « Bir tutkunun sonucu » 11.08.2014.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANDROİD Melih Hilmi Uludağ « Bir tutkunun sonucu » 11.08.2014."— Sunum transkripti:

1 ANDROİD Melih Hilmi Uludağ « Bir tutkunun sonucu »

2 içindekiler Android’ i Tanıyalım Android Geliştirme Android Nedir?
Android Geliştirmeye Giriş Android İçin Gerekli Yazılımlar Android Yaşam Döngüsü Eclipse Arayüzü Örnek Uygulama (Eclipse üzerinden) Android’ i Tanıyalım Android Nedir? Android’i Oluşturan Bölümler Android Özellikleri Yapıllan Eleştiri Android Sürümleri Android’ in araçlarla olan uyumu Android vs İOS yaklaşımı Soru

3 Bölüm 1 android’ i tanıyalım

4 Android nedir ? Bilim kurgu’ dur. Zeki canlı varlıklar tarafından yapılmış insansı makinelere verilen addır. Android INC. Şirketi adını buradan ilham alarak 2003 yılındı kurulmuştur. O zamanlarda Nokia’ nın Symbian sistemli telefonları ve Windows Phone’ ler vardır in Temmuz ayında Google’ in kendi bünyesine kattığı bu şirket, Google ve HTC ortaklığı ile Android teknolojisini birleştiren ilk Linux tabanlı Android telefon HTC Dream ise 2008′de satışa çıkardı. Daha sonraları Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu ile geliştirirerek olan Linux tabanlı açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemi yaparak günümüze kadar getirmiştir. Android, büyük hızla gelişmeye ve yenilenmeye devam ediyor. Not: Open Handset Alliance, mobil cihazlar için açık standartlara dayanan bir araya gelen 84 firmanın oluşturduğu bir uluslararası birliktir. Üye firmalar arasında Google'ın dışında HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm,Samsung Electronics, LG Electronics, Nvidia gibi firmalar bulunmaktadır.

5 Android, Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemi olduğunu söyledik. Bu sistemin ara katman yazılımı, kütüphaneleri ve API’ si  C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Java-uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışır. Android, derlenmiş Java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (JIT) Dalvik sanal makinasını kullanır ve cihazların fonksiyonelliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir.

6 Android bölümleri Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur.
Çekirdek Android Runtime Kütüphaneler Uygulama Çatısı Uygulama Katmanı Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur. Çekirdek:Linux kernelidir. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içerir. Android Runtime: Sanal makinedir. Dalvik Sanal Makinesini de içerir. Kütüphaneler: Veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içerir. Uygulama Çatısı: Uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır. Uygulama Katmanı: Doğrudan Java (programlama dili) yle geliştirilmiş uygulamaları içerir.

7 Android özellikleri Android'in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Adobe Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Google Play Store ile uygulamalar yüklenebilmektedir. Handset Çizimler  OpenGL ES 3.0 tabanlı 3D Grafik kütüphaneleriyle yazılım geliştiricilere son derece kolaylık sağlar.Cihazın donanım özellikleriyle 3D grafikler elde edebilrsiniz. Depolama Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.(En etkin) Bağlanabilirlik Android, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G,LTE(4G) NFC ve Wi-Fi bağlantısını destekler. Mesajlaşma Hem SMS hem de MMS desteği vardır. Web Tarayıcısı Android'in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur. Medya Destekleri Android, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video/resim formatlarını desteklemektedir. Ek Donanımları Android, titreme önlemeli fotoğraf/video kameralarda, dokunmatik ekranda, GPS, pusulalar ve ivmeölçerlerde son derece yeteneklidir.

8 Android’ in tek geçerli eleştirisi
Android, Google tarafından tam olarak bedava olduğu duyurulmadığı için eleştirilmektedir. SDK'nın bazı bölümleri hâlâ patentli olup açık kaynak kodlu değildir. Bunun Google tarafından kontrollü olarak yapıldığına inanılmaktadır.

9 Android sürümleri Sürüm Kod adı Yayın tarihi 1.1 Astro 9 Şubat 2009
1.2 Bender 16 Mart 2009 1.5 Cupcake 30 Nisan 2009 1.6 Donut 15 Eylül 2009 2.0/2.1 Eclair 26 Ekim 2009 2.2 Froyo 20 Mayıs 2010 2.3 Gingerbread 6 Aralık 2010 3.0/3.1/3.2 (sadece tablet bilgisayarlar için) Honeycomb Şubat 2011 4.0 Ice Cream Sandwich 19 Ekim 2011 4.1 Jelly Bean 9 Temmuz 2012 4.2 29 Ekim 2012 4.3 24 Temmuz 2013 4.4 KitKat ® 31 Ekim 2013 L 26 Haziran 2014 (önizleme)

10 Artık Araçlarda android kullanacak
Yeni Basit, sezgisel arayüzü, entegre direksiyon kontrolleri ve güçlü, yeni sesli işlemleriyle, dikkatinizin dağılmasını minimuma indirecek şekilde tasarlandığından her zaman yola odaklanmamızı amaçlayan bir yapı geliyor. Çoğu otomobil markalarınında modellerine katacağı bu özellik dört gözle bekleniyor… Artık yolları Google Haritalar gösterecek. Ücretsiz sesli navigasyon, canlı trafik bilgileri, şerit kılavuzu ve daha birçok özellikle gideceğiniz yere ulaşmak çok kolay.

11 ANDROİD ÖZGÜRLÜĞÜ MÜ ? iOS AKICILIĞI MI ?
VS   Gün geçtikçe akıllı telefonların hayatımızda yeri ve önemi büyümeye devam ediyor. Android, iOS, Windows Phone ve BB Os'un en çok kullanılan işletim sistemleri olduğunu düşünürsek ve bunlar içerisinden Android ve İOS u ele alacak olursak seçiminiz ne olur?

12 Bu seçimi yapmak oldukça zordur
Bu seçimi yapmak oldukça zordur. Kullanıcıların kendine özgü olduğunu hissettiren teknolojiye doğru yol aldığını söylemek gerekir. Konumuz Android olunca bu noktaya da değinmek istedim. İOS ve Android belirli ayrıcalıklarını ele alacak olursam, İOS'un appstore‘u Android markete(Google Play) göre çok daha geniştir. (iphone++;) Her birinin kendine özgü programları vardır. facetime, google goggles vs. Android bir çok farklı markayla gelmektedir, Donanım olarak daha üstündür.İOS bir tek Iphone ile gelmektedir. (android++;) Buna bağlı olarak Android ile ilgili sorunlar cihaz kaynaklı olunca çözmek biraz daha zor olabilirken, İOS için böyle bir problem yoktur. (iphone++;) Android open source iken İOS değildir. (android++;) Android appleri İOS’ a göre daha ucuzdur genelde. (android++;) İOS'ta jailbreak yaparak elde edeceğiniz özellikleri, Android ile bir iki dokunuşla çözersiniz. (android++;)

13 ANDROİD MASAÜSTÜNE ÇIKMALI MI ?
PEKİ, SİZCE

14 Apple, telefonlarında 3,5 inç ekran kullanırken, bundan büyük boyutlara sıcak bakmıyordu. iPhone 5’e bakınca 4 inç eşiğini atladığını görüyoruz. Steve Jobs da 7 inçlik tabletlere ‘arada kalmışlar’ diyerek kötülüyordu. Endüstrinin deneysel girişimleri oluyor. Bu cihaza bir tablet olarak değil, isteğe bağlı klavye ve fare ekleyebileceğin, dokunmatik, hepsi bir arada bilgisayar olarak bakmak lazım. Uygulamaların çoğu ücretsiz, üreticiler ve kullanıcılar rağbet ettikçe uygulama geliştiricileri de trendleri takip ederek masaüstü için verimli kullanabileceğimiz uygulamalar yazacaklardır. Ayrıca bu cihazlar, çocuklar için de çok uygun olacaktır. Yaratıcılıklarını keşfedebilecekleri yüzlerce uygulama var. Evet Uygulama geliştiricileri yüzlerce çeşit çözünürlük, yüzlerce farklı donanım kombinasyonu olduğu için, hangi birine uyum sağlayacaklarını şaşırıyorlar. Örneğin, iOS te herhangi bir uygulama Google Play’de indirildiğinde Android’de problem çıkarabilir. Çünkü her tablette düzgün görüntülenemeyebilir. Yıllardır standartlaştırma adımı atılmayan sistemde olacak olası durumlar: X cihazda düzgün çalışan A uygulaması, Y cihazda çözünürlük yüzünden sorun çıkarıyor, bu cihazın işlemcisi, şu uygulamaların yapıldığı C platformunu desteklemiyor gibi tonla şeyle boğuşabiliriz. Hayır

15 BÖLÜM 2 ANDROİD GELİŞTİRME
SetContentView(new TextView(this) { Text = “Merhaba Android!” });

16 ANDROİD GELİŞTİRMEYE GİRİŞ
…………Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Java- uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışır demiştik önceki sayfalarda. Android, aslında birçok dilde geliştirilebilir. Örneğin C#, Python gibi. Sisteme entegre edilen bir arayüzle (c# için Mono For Android gibi) proje dosyaları önce bytecode a çevirilir daha sonra Android in Dalvik sanal makinası bu kodu işleyerek çözüm üretir.

17 Android İçİn gereklİ yazILImlar
JAVA DEVELOPMENT KIT (JDK) ANDROID SDK ECLİPSE SDK (VEYA BAŞKA BİR IDE) indir indir Eclipse Juno İçerisine dahil edilmiş indir

18 Android’ İn İç yapIsI / yaşam döngüsü

19

20 Eclipse üzerinden Android Geliştirmeye devam edelim…
Proje Dosyasını İndir .Apk Dosyasını İndir

21 Kaynaklar: http://www.android.com/
Android, Melih Hilmi Uludağ « Bir tutkunun sonucu »


"ANDROİD Melih Hilmi Uludağ « Bir tutkunun sonucu » 11.08.2014." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları