Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GLASS CLOTH (CAM ELYAF).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GLASS CLOTH (CAM ELYAF)."— Sunum transkripti:

1 GLASS CLOTH (CAM ELYAF)

2 Cam Elyaf Nedir? Erimiş camın çekilmesiyle elde edilen bağımsız filamentlerdir. Kontinü flamentler belirsiz uzunlukta veya büyüklükteki tek uçlu cam elyafıdır. Kısa elyaf ise, boyu 430 mm’den daha kısa olan cam elyafı türüdür. Elyaf uzunluğu kullanılan üretim prosesiyle ilişkilidir. Cam elyaflar, sıradan bir şişe camından yüksek saflıktaki kuartz camına kadar pek çok tipte imal edilirler.

3 Cam Elyafların Genel Özellikleri
1. Çekme mukavemeti yüksektir, birim ağırlık başına mukavemeti çeliğinkinden yüksektir. 2. Isıl dirençleri düşüktür. Yanmazlar, ancak yüksek sıcaklıkta yumuşarlar. 3. Kimyasal malzemelere karşı dirençlidirler. 4. Nem absorbe etme özellikleri yoktur, ancak cam elyaflı kompozitlerde matris ile cam elyaf arasında nemin etkisi ile bir çözülme olabilir. Özel elyaf kaplama işlemleri ile bu etki ortadan kaldırılabilir. 5. Elektriği iletmezler. Bu özellik sayesinde elektriksel yalıtımın önem kazandığı durumlarda cam elyaflı kompozitlerin kullanılmasına imkan tanırlar. 

4 Cam Elyaf Çeşitleri Cam elyaf imalinde silis kumuna çeşitli katkı malzemeleri eklendiğinde yapı bu malzemelerin etkisi ile farklı özellikler kazanır. Dört farklı tipte cam elyaf mevcuttur. A (Alkali) Camı: A camı yüksek oranda alkali içeren bir camdır. Bu nedenle elektriksel yalıtkanlık özelliği kötüdür. Kimyasal direnci yüksektir.Pencerelerde ve şişelerde en çok kullanılan cam çeşididir. Kompozitlerde çok fazla kullanılmaz. 2. C (Korozyon) Camı: Kimyasal çözeltilere direnci çok yüksektir. Depolama tankları gibi yerlerde kullanılır.

5 3. E (Elektrik) Camı: Düşük alkali oranı nedeniyle elektriksel yalıtkanlığı diğer cam tiplerine göre çok iyidir. Mukavemeti oldukça yüksektir. Suya karşı direnci de oldukça iyidir. Nemli ortamlar için geliştirilen kompozitlerde genellikle E camı kullanılır . 4. S (Mukavemet) Camı: Yüksek mukavemetli bir camdır. Çekme mukavemeti E camına oranla %33 daha yüksektir. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda oldukça iyi bir yorulma direncine sahiptir. Bu özellikleri nedeniyle havacılıkta ve uzay endüstrisinde tercih edilir. Cam elyaflar genellikle plastik veya epoksi reçinelerle kullanılırlar.  

6 Cam elyafların mekanik özellikleri ve bileşimleri
Cam  Tipi Özgül ağırlık (gr/cm3)  2.50  2.49  2.54  2.48  Elastik modül (GPa)  69.0  72.4  85.5  Çekme mukavemetî(MPa)  3033.0  3448.0  4585.0  Isıl genleşme katsayısı (m/m/°Cx106)  8.6  7.2  5.0  5.6  Yumuşama sıcaklığı (°C)  727.0  749.0  841.0  970.0  Katkı Malzemeleri (%) SiO2 72.0  64.4  52.4  Al2O3, Fe2O3  0.6  4.1  14.4  25.0  CaO  10.0  13.4  17.2  MgO  2.5  3.3  4.6  10.3  Na2O, K2O  14.2  9.6  0.8  0.3  B2O3  4.7  10.6  BaO  0.9 

7 Cam Elyafın Üretim Tekniği
Cam elyafı silika, kolemanit, aluminyum oksit, soda gibi cam üretim maddelerinden üretilmektedir. Cam elyafı özel olarak tasarlanmış ve dibinde küçük deliklerin bulunduğu özel bir ocaktan eritilmiş camın itilmesiyle üretilir. Bu ince lifler soğutulduktan sonra makaralara sarılarak kompozit hammaddesi olarak nakliye edilir

8 Cam elyafı biçimlendirildikten sonra yıpranmaya dayanımın artması için kimyasallarla bir kaplama işlemi yapılır. Kaplama malzemesi olarak genellikle elyafın kompozit malzemeye uygulanmasından önce kolaylıkla kaldırılabilen ve suyla çözülebilen polimerler kullanılmaktadır. Elyaf ile reçinenin birbirine iyi yapışması çok önemlidir. Cam elyaflı kompozit malzemeler, takviye malzemesi ve taşıyıcı reçinenin (matriksin) birlikte kalıplanması ile elde edilmektedir. Bu işlem, birçok farklı metotla yapılmakla birlikte, tüm metotlarla geçerli olan esas, cam elyafının, taşıyıcı reçine ile uygun bir şekilde ısıtılabilmesidir.

9 Cam Elyafın Kullanım Alanları
Cam elyaf otomotiv, inşaat, havacılık, gıda, elektronik ve bir çok sektörde değişik kullanım alanına sahiptir. Havacılıkta Cam Elyaf Havacılık sektöründe cam elyaf takviyeli kompozitler önemli derecede bir kullanım alanına sahiptir. Kullanıldığı yerler; Uçak ve helikopter gövdeleri, uçak burun parçası, kanatlar, uçak iç komponentleri, helikopter parçaları, planörler, antenler, roket motoru kaplama panelleri, radar koruyucusu ve pilotsuz deney uçak modelleri

10

11


"GLASS CLOTH (CAM ELYAF)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları