Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Linux Nedir ? Linux, UNIX benzeri, serbestçe dağıtılabilen , çok kullanıcılı, çok görevli ve güçlü bir işletim sistemidir. Linux’un kalbi olan kernel (çekirdek),

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Linux Nedir ? Linux, UNIX benzeri, serbestçe dağıtılabilen , çok kullanıcılı, çok görevli ve güçlü bir işletim sistemidir. Linux’un kalbi olan kernel (çekirdek),"— Sunum transkripti:

1

2 Linux Nedir ? Linux, UNIX benzeri, serbestçe dağıtılabilen , çok kullanıcılı, çok görevli ve güçlü bir işletim sistemidir. Linux’un kalbi olan kernel (çekirdek), başta Linus Torvalds olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki yüzlerce programcı tarafından ortak geliştirilmiştir.

3 Kernel (Çekirdek) Nedir ?
Software ve Hardware arasındaki bağlantı (arayüz). Çalışan tüm programların ve süreçlerin hafıza ile olan ilişkilerini düzenler. İşlemcinin tüm bu programlar arasında adil bir şekilde dağıtımını yapar. Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar bellekte kalır.

4 Shell (Kabuk) Nedir ? Kernel ile kullanıcının iletişim
kurmasını sağlayan programlardır. Linux, Unix gibi sistemlerde komutları yorumlamak ve yönetmek için kullanılan programlardır.

5 Shell (Kabuk) [bash-sh-csh-ksh]

6 Linux’un Genel Kullanım Amaçları
Kişisel Kullanım (Gelişimleri henüz tamamlanmamış olmasına rağmen, herhangi bir kişisel bilgisayardan beklenebilecek yazı editörleri, hesap cetvelleri, çizim yazılımları, veritabanları birçok ihtiyaca cevap verir.) Internet sunucusu (WWW, DNS, SMTP, FTP…) Yazılım Geliştirme (C, C++, Java, Fortran, Pascal)

7 Linux (Avantaj/Dezavantajları)
Open Source (Açık kaynak kod) Daha güvenilir Ücretsiz Yüksek performans Birden çok kullanıcıyı destekler. Dezavantaj Henüz tam ihtiyaçlara cevap verememesi, oyunlar … Bazı ticari yazılımlar Linux üzerinde fazla gelişemiyor. Basit kullanıcıların rahatça kullanabileceği düzeyde değil. Yeterince tanıtımı yapılmıyor olması.

8 Linux Dağıtımları

9 Linux Dosya Sistemleri
Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Dosya sistemi tercihi kullanılan bilgisayar sisteminin ne amaçla kullanılacağına ve bu sistemdeki dosyaların hangi boyutta olacağına, performansın veya sağlamlılığın ön planda tutulmasına göre yapılır. Linux dosya sisteminde en çok kullanılan dosya sistemleri : ext2 - ext3 - ext4 – ReiserFs - XFS

10 Linux Dosya Sistemleri
ext2 : En çok tercih edilen kararlı dosya sistemlerindendir. Ancak journaling özelliğine sahip olmaması ve veri kaybı riskinin yüksek olması bu dosya sisteminin tercih edilebilirliğini düşürmektedir. ext3 : En kararlı journaling dosya sistemlerinin başında gelir. Artık çoğu dağıtımda varsayılan kurulumda desteklenir ve tercih edilir durumdadır. Aynı zamanda günümüzde çoğu sunucu bu dosya sistemi kullanılmaktadır. ReiserFs : Ext3 dosya sistemi gibi günlükleme (journaling) var. Çok büyük boyutlarda sabit disk bölümleri. SUSE Linux Enterprise (ReiserFs -> ext3)

11 Linux Dosya Sistemleri
Journaling (Loglama) : Journaling (loglama) özelliği, dosya sistemlerine, sabit diskler üzerindeki tüm değişiklikleri kontrol etme, bu değişikliklerin loglarını tutma ve sabit disk üzerinde yapılan tüm işlemleri kontrol ederek düzenleme olanağı sağlar. Loglama özelliği güvenliği arttıran bir özelliktir. Sabit diskte bir değişiklik olduğu zaman loglara bakılarak, sabit disk üzerinde yapılan değişiklik geri alınabilir veya diske daha güvenli bir şekilde müdahale edilebilir. Journaling özelliğine sahip olan başlıca dosya sistemleri EXT3, Reiserfs, XFS’ dir.

12 Linux Dosya Sistemleri
XFS : Kararlı ve sağlam bir dosya sistemidir. XFS için amaç yüksek performans değil yüksek kararlılıktır. Bu açıdan veri kaybının çok büyük zararlara yol açabileceği ve verilerin korunması son derece önemli olan sistemlerde tercih edilir. GB(10^9) – TB(10^12) – PB(10^15) – EB (Exabyte 10^18) File System Maximum file size Maximum volume size FAT16 2 GB FAT32 4 GB 8 TB EXT2 16 GB to 2 TB 2 TB to 32 TB EXT3 EXT4 16 GB to 16 TB 1 EB ReiserFs 16 TB

13 Linux Masaüstü Ortamları (GNOME, KDE)
Ubuntu ile gelen varsayılan masaüstü ortamı GNOME iken Kubuntu KDE’yi kullanır.

14 GNOME Masaüstü Ortamı

15 KDE Masaüstü Ortamı

16 Open Office Sözcük İşlemci
Sözcük İşlemci Microsoft Word benzeri işlevi vardır. Ayrıca ek bir program gerektirmeden PDF dosyası oluşturabilir veya HTML belgelerinizi sunduğu WYSIWYG bir ortamda düzenleyebilirsiniz. Hesap Tablosu Microsoft Excel'e benzeye bir hesap tablosu programıdır. Hesap tablosu Excel'in sahip olmadığı bazı olanaklara da sahiptir. Örneğin tablolarınız direk PDF dosyası olarak yaratmanıza olanak sağlar. Sunum Microsoft PowerPoint'e benzer bir sunum programıdır. Ayrıca sunumları Adobe Flash (SWF) dışa aktarma ve Flash yüklü bilgisayarlarda oynatma yeteneğine de sahiptir. Sunumları PDF olarak dışa aktarma yeteneklerini de içerir. Veritabanı Microsoft Access'e benzer bir veritabanı programıdır. Çizim CorelDRAW gibi bir vektörel grafik editörüdür. Scribus ve Microsoft Publisher gibi masaüstü yayıncılık programları ile benzer özelliklere sahiptir. Denklem Düzenleyicisi Matematik formülleri yaratmak ve düzenlemek için bir araçtır. Microsoft Denklem Düzenleyicisi'ne benzer. Formüller diğer OpenOffice.org programlarının içine gömülebilir.

17 GIMP GIMP= GNU Image Maniplation Program (GNU Görüntü İşleme Programı)
Linux altındaki en gelişmiş serbest yazılım grafik programıdır. Ayrıca Photoshop kullanıcılarının GIMP ile rahat edebilmesi için bir de GIMPshop vardır. Böylece GIMP, Photoshop'a benzetilir.

18 Diğer Uygulamalar Empati Mesajlaşma Sistemi, Kopete, Amsn (MSN)
Evolution Posta, KMail (Outlook Express) Firefox, Konqueror (Internet Explorer) Rhythmbox Music Player, Amorak (Winamp)


"Linux Nedir ? Linux, UNIX benzeri, serbestçe dağıtılabilen , çok kullanıcılı, çok görevli ve güçlü bir işletim sistemidir. Linux’un kalbi olan kernel (çekirdek)," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları