Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Linux Mint.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Linux Mint."— Sunum transkripti:

1 Linux Mint

2 Linux Mint Nedir? Linux Mint, Clement Lefebvre tarafından Fransada, 2006 yılında yayınlanan, açık kaynak kodlu GNU/Linux dağıtımıdır. Diğer GNU/Linux dağıtımlarında da olduğu gibi multilingual olarak yayınlanmıştır.

3 Linux Mint, ilk sürüm tarihi olan 2006 yılında, Ubuntu tabanlı bir GNU/Linux dağıtımıydı. 7
Eylül 2010 tarihinde ise Ubuntu tabanını terk etmek amacıyla LMDE(Linux Mint Debian Edition) sürümü çıkmıştır. Şu an için yani, 3 Mart 2014 tarihli LMDE sürümü, Mint depolarında bulunmaktadır. Mint, 13.sürümünden itibaren kendi ekibi tarafından geliştirilen Cinnamon ya da Mate masaüstü seçenekleri ile gelmektedir. Bunun yanında özelleştirilebilirlik seçeneği olduğu için,KDE, Unity, Gnome3 gibi masaüstü yöneticileri de kullanılabilir.

4 Linux Mint kullanılabilirlik açısından, Windows işletim sistemleri ile benzerliğinden dolayı
yeni Linux kullanıcılarının da ilk seçimi olabilmektedir. Linux Mint, mintMenu adı verilen başlat menüsü ile Windows’a yakın benzerliğinden dolayı kullanım kolaylığı sunmaktadır. Ayrıca Linux Mint KDE sürümlerinde de TastyMenu adı verilen menü uygulamacığını da sunmaktadır.

5 Linux Mint, güncelleme yöneticisi olarak APT(Advanced Package Tool) kullanmaktadır. APT,
Debian ve Debian tabanlı işletim sistemlerinde gelişmiş paketleme aracıdır. APT ile paket yönetim işlemi de yapılmaktadır. Paket yöneticisi ise dpkg, Debian ve debian tabanlı işletim sistemlerinde, paket yönetim sistemini oluşturan yazılımdır. “.deb” uzantılı paket dosyalarının kurulumunu, silinmesini ya da onlar hakkında bilgi değeri döndürmesini sağlar.

6 Dpkg kullanımı APT kullanımına göre seviyece daha düşüktür
Dpkg kullanımı APT kullanımına göre seviyece daha düşüktür. Bunun için yeni kullanıcılara üst seviye olan APT ya da grafik arayüzlü bir paket yönetim sistemi olan Synaptic Package Manager tavsiye edilir. Dpkg ilk olarak Perl programlama dili kullanılarak, Matt Welsh, Ian Murdock ve Carl Streeter tarafından yazılmıştır. Ancak Perl programlama dili istenilen performansı sağlayamamıştır. Çünkü Perl programlama dili yorumlanabilen bir dildir. Bu da dpkg’nin her çağırılışında sistemi yormasına sebep olmaktadır. Performans beklentilerinin altında kaldığını fark eden Ian Jackson, 1994 yılında dpkg çalışmalarına tekrar başlamıştır ve dpkg C programlama dili ile tekrar yazılmıştır.

7 dpkg Kullanımı dpkg kullanarak yazılım kurma ve yazılım kaldırma işlemleri şu şekilde gerçekleşmektedir. dpkg –i paket.deb Dpkg ile bir yazılım kaldırmaksa şu komut sayesinde olmaktadır. dpkg –r paket dpkg, fiziksel veri adresi olarak /var/lib/dpkg adresinde depolanmaktadır.

8 Linux Mint ayrıca Ubuntu depolarını da kullanabilmektedir
Linux Mint ayrıca Ubuntu depolarını da kullanabilmektedir. Ubuntu depolarına ek olarak launchpad( adresinden PPA(Personal Package Arcihes) projeleri de kurulabilmektedir. Launchpad, gönüllü kullanıcıların, ücretsiz olarak GNU/Linux dağıtımı paylaşımı yaptıkları bir platformdur. Launchpad, PPA sayesinde GNU/Linux dağıtımlarına yazılım kurulumu gerçekleştirmeyi sağlamaktadır. Linux Mint şu an 17. sürümü olan Qiana'yı kullanmaktadır. Diğer Linux Mint sürümleri de görselde görülmektedir.

9

10 Linux Mint indirme Linki: http://www.linuxmint.com/download.php
Linux Mint indirme adresinden 32 ve 64 bit versiyonları seçilip indirme yapılabilir.

11 Neden Linux Mint? Tek Kurulumda Her Şey Var
Bahsedildiği üzere, tek kurulumda bütün eksik parçaları bir araya toplayabilme imkanı var. Photoshop alternatifi olan GIMP, Video oynatıcı VLC Player, Flash Player diğer dağıtımlara göre opsiyonel değil, varsayılan olarak gelmekte. Yani otomatik olarak yüklenmekte. Paket Yöneticisi Linux Mint Paket Yöneticisi, kategorize edilişi bakımından gayet başarılıdır. Ubuntu Software Center'a benzerliği bulunsa da performans bakımından optimizasyonlar yapılmıştır.

12 Cinnamon Masaüstü Yöneticisi
Belki de Linux Mint dağıtımının en önemli bileşenlerinden birisi olan Cinnamon Masaüstü Yöneticisi, Gnome3 forkudur. Yani gnome3 baz alınarak oluşturulmuş bir masaüstü yöneticisidir. Dosya Yöneticisi Ubuntu, dosya yöneticisi olarak Nautilus kullanmaktaydı. Ancak Nautilus dosya yöneticisi hız problemleri içermekteydi. Bunun sebebi içerisinde bulundurduğu Memory Leaking hatalarıydı. Bellek sızıntıları, dosya yöneticisinin optimizasyon anlamında yavaşlamasına, isteneni verememesine sebep oluyordu.

13 Domain Blocker Domain Blocker, web sitesi engellemeye yarayan bir araçtır. Ebeveynler, çocuklarını düşünerek güvensiz siteleri engelleyebilirler. Tema Desteği Linux Mint, Cinnamon, gtk temalarını kullanabilmektedir. 3. parti sayılabilecek web sitelerinden indirilen GTK+ temaları kullanılabildiği gibi, Mint Cloud üzerinde bulunan yine kullanıcılarca oluşturulmuş olan temalar mevcuttur.

14 Kernel Sürümü

15 Linux Kernel Nedir? Linux çekirdeği, C ve assembly programlama dili ile yazılan unix-like OS ailesi içerisinde yer alan Linux ailesinin çekirdeğidir. Linux çekirdeği açık kaynak kodlu ve özgürdür.

16 Linux çekirdeği GPLv2 altında yayınlanmaktadır
Linux çekirdeği GPLv2 altında yayınlanmaktadır. Linux çekirdeğinin geliştirilmesi dünyanın her bölgesinden gönüllü katılımcılarla sağlanır. Gelişim, e-posta listeleri üzerindeki tartışmalar ve git üzerindeki repository’ler üzerinden sağlanır. Linux çekirdeği, 1991 yılında, Linus Torvalds tarafından tasarlanıp hayata geçirildi. Gelişim süreci başlarda yavaş olsa da bünyesine kattığı özgür yazılımcılar sayesinde tekel olan diğer yazılımlara karşı alternatifler üretildi. Bu alternatif yazılımların bir araya toplanmasıyla özgür Linux işletim sistemi oluşturuldu.

17 Linux çekirdeğine binlerce programcı katkıda bulunmuştur ve bu katkı devam etmektedir. Linux
çekirdeği yüz binlerce satırdan oluşmaktadır. Linux çekirdeği üzerine kurulu sayısızca Linux Dağıtımı vardır. Distrowatch sitesinin verilerine göre bilinen 291 Linux dağıtımı bulunmaktadır. Linux Mint en çok kullanılan Linux dağıtımı olarak ilk sıradadır. Şu an güncel Linux Kernel’ı versiyonundadır. Linux Kernel’ını adresinden indirebilirsiniz. Linux Mint, Ubuntu paket yöneticisini taban alarak, kernel 3.13 sürümünü kullanmaktadır. Linux Mint, çekirdek olarak Monolitik çekirdek kullanmaktadır. Monolitik çekirdek, tek dosyadan oluşan işletim sistemi çekirdeğidir. Linux çekirdeğini öğrenmek için Terminal ekranında unix name release anlamına gelen uname –r komutunu vermek yeterlidir.

18 Linux Kernel 3. 0 Boot Ekranı Linux 3
Linux Kernel Boot Ekranı Linux 3.0.x sürümünün boot esnasından bir ekran görüntüsü.

19 Kurulum Sisteminizi çalışan (live) CD / DVD veya USB ile açtığınızda ilk karşılaşacağınız ekran aşağıdaki gibidir. 10 saniye sonra otomatik olarak açılış başlayacaktır. 

20 Bu ekranda iken klavyenizin sağ - sol yön tuşlarına veya giriş tuşuna tıklarsanız, gelişmiş açılış seçeneklerinin olduğu menüye ulaşabilirsiniz. Eğer USB ile kurulum yapıyorsanız, doğrudan açılış seçeneklerinin bulunduğu alan ile karşılaşabilirsiniz. 

21 Kuruluma başladıysanız yukarıdaki ekran ile karşılaştınız demektir
Kuruluma başladıysanız yukarıdaki ekran ile karşılaştınız demektir. Bir sorunla karşılaşmazsanız kısa bir süre sonra masaüstüne ulaşacaksınız. Sisteminiz açıldığında masaüstünde bulunan Install Linux Mint kısayoluna tıklayarak kuruluma başlayabilirsiniz. Eğer kurulum başlamadı ise, CTRL+ALT+T tuşlarına birlikte basarak Uçbirimi açınız ve aşağıdaki kodu çalıştırarak kurulum uygulamasını başlatmayı deneyebilirsiniz. gksudo ubiquity

22 Açılan kurulum alanının sol tarafındaki bölümden kurulum yapmak istediğiniz dil seçeneğini seçerek kuruluma başlayabilirsiniz. 

23 Devam Et düğmesine tıklayarak sonraki adıma geçelim
Devam Et düğmesine tıklayarak sonraki adıma geçelim. Bu aşamada kurulum için gerekli minumum özellikler kontrol edilecektir.

24 Bu aşama kurulum tercihleri ile ilgili.
Kısaca özetlersek; en üstteki yanına kur seçeneği, mevcut işletim sisteminin yanına otomatik olarak kurulum yapıyor. Eğer sistemimizde halihazırda bir işletim sistemi varsa ve Linux Mint'i bunun yanına kurmak istiyorsak en kolay seçenek bu olacaktır.

25 Sağdaki alan yeni kurulum için ayrılan bölümü gösteriyor
Sağdaki alan yeni kurulum için ayrılan bölümü gösteriyor. Ayracı fare ile tutup sağa sola sürükleyerek Linux Mint kurulumu için ayrılan alanın boyutunu belirleyebilirsiniz.

26

27 Bu seçenek ile devam ettiğinizde karşınıza kurulumu yapacağınız disk bölümü, dosya biçimi gibi ayarları elle belirleyebileceğiniz bir kurulum bölümü gelecektir.

28 Kurulum yapacağınız bölümü seçip Değiştir (Change) düğmesine tıklayarak Bölüm düzenle alanına ulaşabilirsiniz. Düzenlemek istediğiniz bölüme çift tıklayarak da aynı işlemi yapmanız mümkün.

29 Tüm düzenlemeler bitti ise, Tamam düğmesine tıklayarak yaptığımız düzenlemelerin uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

30 Düzenlemeler bitti ise Şimdi Yükle düğmesine tıklayarak kuruluma başlayabiliriz.

31 Kuruluma başladığınızda sizden ilk olarak bulunduğunuz yeri soran bir alan ile karşılaşacaksınız. Bulunduğunuz yeri seçtiğinizde saat diliminiz de otomatik olarak ayarlanacaktır.

32 Saat dilimi ile ilgili ayarları yapıp Devam Et düğmesi ile yükleme işleminin sonraki aşamasına geçebilirsiniz.

33 Klavye Düzenini seçip, altındaki alanda düzenin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. İsterseniz Klavye Düzenini algıla düğmesini tıklayarak açılan penceredeki yönlendirmeleri takip edip doğru seçeneği tespit edebilirsiniz.

34 Klavye ayarlarını belirledikten sonra Devam Et düğmesine tekrar tıklayarak kullanıcı bilgilerinizi belirleyeceğiniz bölüme geçiniz.

35 Kullanıcı bilgilerinizi girdiyseniz Devam Et düğmesine tıklayarak sonraki kurulum aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşama ile birlikte kurulumun en önemli bölümleri bitmiş oldu.

36 Başarılı bir kurulumun ardından Kurulum Tamamlandı mesajını alacaksınız. İsterseniz Şimdi Yeniden Başlat seçeneği ile kurulumu tamamlanan işletim sisteminizi hemen açabilirsiniz. 

37 Sistem Gereksinimleri
Tüm diğer Linux dağıtımları gibi, Linux Mint de çok fazla sistem kullanmamaktadır. Ancak donanım dağıtıcı şirketlerin, açık kaynak üzerinde faaliyetlerinin az oluşundan dolayı belirtilen minimum değerler üzerinde bir sistem kullanmanız önerilendir.

38 Sistem Gereksinimleri
Linux Mint, Cinnamon Masaüstü yöneticisi ile gelen dağıtım için gereksinimler: 700 MHZ x86 işlemci 512 MB Bellek Minimum 8.6 GB HDD alanı Minimum ekran çözünürlüğü 800x600

39 Sistem Gereksinimleri
Mate Masaüstü Yöneticisi İle Gelen Dağıtım İçin Sistem Gereksinimleri: 700 MHZ x86 işlemci 512 MB Bellek Minimum 5 GB HDD alanı Ekran çözünürlüğü 800x600

40 Sistem Gereksinimleri
XFCE Masaüstü Yöneticisi İle Gelen Dağıtım İçin Sistem Gereksinimleri: 700 MHZ x86 işlemci 512 MB Bellek Minimum 10 GB HDD alanı Ekran çözünürlüğü 800x600

41 Sistem Gereksinimleri
KDE Masaüstü Yöneticisi İle Gelen Dağıtım İçin Sistem Gereksinimleri: 700 MHZ x86 işlemci 2 GB Bellek Minimum 10 GB HDD alanı Ekran çözünürlüğü 1024x768

42 Sistem Gereksinimleri
LMDE Masaüstü Yöneticisi İle Gelen Dağıtım İçin Sistem Gereksinimleri: 700 MHZ x86 işlemci 1 GB Bellek Minimum 5 GB HDD alanı Ekran çözünürlüğü 800x600


"Linux Mint." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları