Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA"— Sunum transkripti:

1 NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA
Öğr. Gör. Fahri YILMAZ

2 NYP Nedir ? Gerçek yaşamda var olan olguların programlamaya aktarılması

3 NYP Nedir? Markası Modeli Isınma Rengi Ütüleme Elektrik Voltajı
Mesela bir ütümüz olsun Isınma Ütüleme (METOT) Markası Modeli Rengi Elektrik Voltajı (VERİ)

4

5 1. Kapsülleme (Encapsulation)
İşlemlerin ve verilerin gizlenmesi veya bir grup içerisinde gösterilmesine denir. Neden Kapsülleme; İsteğimiz dışındaki işlemleri engellemiş oluruz Yapılması gereken işlemleri kontrol altına almış oluruz

6 2. Kalıtım (Inheritance)
Ben annemin gözlerini almışım

7 2. Kalıtım (Inheritance)
Bir sınıftan yeni sınıflar türetmek Türetilen her sınıf türediği sınıfın özelliklerini taşır Türetilmiş bir sınıf içerisinden, türediği sınıfa ait üyelere erişilebileceği sonucunu çıkartabiliriz

8 Neden Kalıtım Tüm sınıflarda kullanılacak ortak özellikleri tek bir sınıf içerisinde toparlamak Böylelikle tekrar eden özellikleri tekrar tekrar yazmaktan kurtulmuş oluruz. Sınıflar arasında düzenli bir hiyerarşinin oluşması sağlanır.

9

10 3. Çok Biçimlilik (Polymorphism)
Bir metodun farklı nesnelerde veya farklı ortamlarda farklı sonuçlar üretmesidir.

11 SINIFLAR

12 Sınıf Bildirimi

13

14 Sınıf Üyeleri Veri Üyeleri
Alanlar : nesneye ait bilgilerin tutulduğu üye değişkenlerdir. Sabitler : nesnenin değiştirilemeyen alanlarıdır. Olaylar : belirli bir tetiklemenin meydana gelmesi sonucunda çağrılacak olan fonksiyonların adres bilgilerini tutmakla sorumludur.

15 Erişim Türleri Public : Public olarak tanımlanmış bir metot veya özelliğe herhangi bir yerden ulaşmak mümkündür. Herkese açık olarak tanımlayabiliriz. Private : Bu sıfat ile tanımlanmış metot veya özelliklere sadece tanımlandığı sınıf içerisinden ulaşabiliriz. Protected : Protected metotlara veya özelliklere tanımlandıkları sınıftan ve bu sınıftan üretilmiş alt sınıflardan ulaşabiliriz. Internal : Internal metot veya özelliklere tanımlandıkları sınıftan ve tanımlandıkları sınıfla aynı assemblede olan sınıflardan erişebiliriz. Protected Internal : Bu tip metot ve özellikler hem protected hem de Internal özelliğindedir. Diğer bir ifade ile bunlara ancak kendi sınıflarından veya aynı Assembly’deki alt sınıflardan ulaşabiliriz.

16


"NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları