Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“O Türkçe konuşabilir.” Ability ● Request ● Permission

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“O Türkçe konuşabilir.” Ability ● Request ● Permission"— Sunum transkripti:

1 “O Türkçe konuşabilir.” Ability ● Request ● Permission
talebe U26

2 1 2         Ayhan çok yetenekli bir genç.
What can Ayhan do? Read and say. Ayhan çok yetenekli bir genç. O araba sürebilir, ata binebilir, bir balık gibi yüzebilir, çok iyi tenis oynayabilir, harika yemek yapabilir, gitar çalabilir, yabancı dil konuşabilir … Ama Ayhan dans edemez, çünkü o çok utangaç biri. araba sürmek ata binmek yüzmek tenis oynamak yemek yapmak gitar çalmak yabancı dil konuşmak dans etmek 2 Click to check your answers.

3 3 “- abilir / ebilir -” is the suffix for ability in Turkish.
O kayak yapabilir. = He can ski. O rakı içebilir. = He can drink rakı. Last vowel Suffix a / ı / o / u - (y) abilir e / i / ö / ü - (y) ebilir Personal suffixes Ben yapabilir – m Sen yapabilir – sin O yapabilir Biz yapabilir – iz Siz yapabilir – siniz Onlar yapabilir – ler

4 4 5 Ability. Write the answers on a piece of paper.
yapmak görmek yazmak etmek yemek okumak koşmak olmak içmek almak oynamak çalmak yapabilir koşabilir görebilir olabilir yazabilir içebilir edebilir alabilir yiyebilir oynayabilir okuyabilir çalabilir 5 Click to check your answers.

5 6 7 Ability. Write the answers on a piece of paper.
O oynayabilir. O söyleyebilir. O içebilir. O konuşabilir. O çalabilir. O yazabilir. O oynayabilir. O söyleyebilir. O içebilir. O konuşabilir. O çalabilir. O yazabilir. Ben yazabilirim. Sen yazabilirin. Ben söyleyebilirim. Sen söyleyebilirin. Ben içebilirim. Sen içebilirin. Ben konuşabilirim. Sen konuşabilirin. Ben çalabilirim. Sen çalabilirin. Ben yazabilirim. Sen yazabilirin. 7 Click to check your answers.

6 8 9       Which sentence is true? Click to check your answers.
O dans etebilir. O dans edebilir. O Türkçe konuşyabilir. O Türkçe konuşabilir. O kokoreç yiyebilir. O kayak yapabilir. O kayak yapebilir. O futbol oynabilir. O futbol oynayabilir. O şarkı söyleyebilir. O şarkı söylebilir. 9 Click to check your answers.

7 10 Memory game. What can he do? Try to remember and do the exercise on the next page.

8 11 Do you remember what Ali can do? Ali … yapabilir.

9 Ben … yapabilirim. Ya sen?
12 Study with a partner. What can you do? Ask and answer. Sen ne yapabilirsin? Ben … yapabilirim. Ya sen?

10 13 Ability: “- ebilir mi? / abilir mi?” is the question form. The question word is always “mi” as the last vowel is “- i -”. O kayak yapabilir mi? = Can he ski? O rakı içebilir mi? = Can he drink rakı? Personal suffixes Ben miyim? Sen misin? O mi? Biz miyiz? Siz misiniz? Onlar - ler mi?

11 Sen söyleyebilir misin?
14 Ability. Write the answers on a piece of paper. yapmak içmek gelmek yürümek almak sürmek yazmak söylemek etmek yapmak içmek gelmek yürümek almak sürmek yazmak söylemek etmek O yapabilir mi? Sen yapabilir misin? O içebilir mi? Sen içebilir misin? O gelebilir mi? Sen gelebilir misin? O yürüyebilir mi? Sen yürüyebilir misin? O alabilir mi? Sen alabilir misin? O sürebilir mi? Sen sürebilir misin? O yazabilir mi? Sen yazabilir misin? O söyleyebilir mi? Sen söyleyebilir misin? O edebilir mi? Sen edebilir misin? 15 Click to check your answers.

12 16 What can Pelin do? Read the text.
Ben yemek yemeyi çok seviyorum. Ama benim için yemek yapmak biraz zor. Ama ben makarna yapabilirim. Herkes makarna yapabilir. Spor yapmak? Ben masa tenisi oynayabilirim. Masa tenisi çok güzel bir spor. Sadece bir masaya ve bir rakete ihtiyacınız var. Tabi bir de rakip. Araçlar? Ben sadece bisiklet sürebilirim. Ben işe bisikletle gidiyorum. Benim iş yerim çok yakın. Yabancı diller? Ben okulda Almanca okudum. Bu yüzden Almanca biliyorum. Ama çok iyi konuşamam. Olsun, yine de Almanca biliyorum. Müzik? Ben şarkı söyleyebilirim. Ayrıca gitar çalabilirim. Çok iyi değil, ama idare eder. Sanat? Çok ilginç, herkes genellikler resim yapabilir. Ama ben heykel yapabilirim. Çamur heykeller. Heykel yapmayı çok seviyorum. Edebiyat? Ben şiir yazabilirim. Benim pek çok şiirim var. Belki bir gün bir şiir kitabım olabilir. Kim bilir?

13 17 18        What can Pelin do? Tick ().
yemek spor araç yabancı dil müzik aleti sanat edebiyat makarna futbol araba Fransızca piyano resim şiir pilav masa tenisi bisiklet Almanca gitar heykel roman 18 Click to see the answers.

14 19 Answer the questions. Pelin hangi yemeği yapabilir?
Pelin şarkı söyleyebilir mi? Pelin ne oynayabilir? Pelin gitar çalabilir mi? Pelin ne sürebilir? Pelin şiir yazabilir mi? Pelin hangi dili konuşabilir?

15 20 Is the answer positive or negative? Listen and tick (). 21 Click to read the text. olumlu olumsuz 1. “Affedersiniz, burada sigara içebilir miyim?” “Maalesef, içemezsiniz.” 2. “Affedersiniz, camı açabilir miyim?” “Tabi, açabilirsiniz.” 3. “Affedersiniz, yardım edebilir miyim?” “Teşekkürler, ama gerek yok.” 4. “Affedersiniz, dışarı çıkabilir miyim?” “Tabi, nasıl istersen.” 5. “Affedersiniz, buraya oturabilir miyim?” “Üzgünüm, orada benim arkadaşım oturuyor.” 6. “Affedersiniz, içeri girebilir miyim?” “Tabi, girin lütfen.” sigara içmek camı açmak yardım etmek dışarı çıkmak buraya oturmak içeri girmek 22 Click to see the answers.

16 23 24 Asking for permission. Write the answers on a piece of paper.
yapmak içmek bakmak almak kullanmak beklemek girmek çıkmak söylemek oturmak Ben yapabilir miyim? Ben içebilir miyim? Ben bakabilir miyim? Ben alabilir miyim? Ben kullanabilir miyim? Ben bekleyebilir miyim? Ben girebilir miyim? Ben çıkabilir miyim? Ben söyleyebilir miyim? Ben oturabilir miyim? 24 Click to check your answers.

17 25 camı açmak kapıyı kapamak yardım etmek içeri girmek dışarı çıkmak
sigara içmek buraya oturmak bir tane almak 25 Study with a partner. Ask and answer. Affedersiniz, camı açabilir miyim? Tabi / Lütfen / Maalesef.

18 26 27 Requests. Write the answers on a piece of paper.
yapmak açmak bakmak almak etmek beklemek oturmak kapamak söylemek vermek Siz yapabilir misiniz? Siz açabilir misiniz? Siz bakabilir misiniz? Siz alabilir misiniz? Siz edebilir misiniz? Siz bekleyebilir misiniz? Siz oturabilir misiniz? Siz kapayabilir misiniz? Siz söyleyebilir misiniz? Siz verebilir misiniz? 27 Click to check your answers.

19 Affedersiniz, bana yardım edebilir misiniz?
yardım etmek bakmak kapıyı kapamak camı açmak şunu vermek burada beklemek 28 Study with a partner. Ask and answer. Affedersiniz, bana yardım edebilir misiniz? Tabi.

20 29 What can they do? Read the text. Benim çok yetenekli arkadaşlarım var. Örneğin, Barış futbol oynayabilir. O çok iyi bir futbolcu. Bu yüzden, o bir futbolcu olmak istiyor. Can İngilizce ve İtalyanca konuşabilir. O bir turist rehberi olmak istiyor. İdil Arapça anlayabilir. Çünkü o Antakya’da yaşıyor. Cem dans edebilir. Cem harika bir dansçı. Yasemin yemek yapabilir. Herkes “O çok güzel yemek yapıyor,”diyor. Douglas gitar çalabilir. Onun pek çok müzik aleti var. Levent şiir yazabilir. Onun şiirleri çok güzel. Bazen Douglas gitar çalıyor, Levent de şiir okuyor. Herkes çok eğleniyor. Engin balık tutabilir. O çok iyi balıkçı. O her hafta sonu balığa çıkıyor. Hasan kayak yapabilir. Çünkü o Erzurum’da yaşıyor. Ben de yetenekliyim. Ben İngilizce konuşabilirim, yemek yapabilirim, araba sürebilirim, futbol ve tenis oynayabilirim, yüzebilirim, şarkı söyleyebilirim ve dans edebilirim.

21 39 Answer the questions. Kim futbol oynayabilir?
Douglas gitar çalabilir mi? Can İtalyanca konuşabilir mi? Kim şiir yazabilir? Kim Arapça anlayabilir? Kim balık tutabilir? Kim güzel yemek yapabilir? U27

22 “O gitar çalamaz.” Ability talebe U27


"“O Türkçe konuşabilir.” Ability ● Request ● Permission" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları