Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞİZOFRENİ VE SANAT Hülya Şahin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞİZOFRENİ VE SANAT Hülya Şahin."— Sunum transkripti:

1 ŞİZOFRENİ VE SANAT Hülya Şahin

2 Şizofreni Nedir? Yunanca ayrık veya bölünmüş anlamına gelen "şizo" (schizein) ve akıl anlamına gelen "frenos" (phren) sözcüklerinin birleşiminden gelir. Şizofreni; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü, hastanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı, genellikle gençlik çağında başlayan bir ruhsal hastalıktır.

3 Şizofreninin Belirtileri
Halüsinasyon Metafizik-dinsel uğraşılar Aşırı ve düzensiz davranışlar Dışarıdan gelen uyaranlara uygun cevap verememe Çevreyi aşırı suçlar Kişisel görünüm ve hijyene karşı ilgi azalması

4 Şizofreni Genetik Bir Hastalık Mı?
En sık arası yaş grubunda ortaya çıkıyor Erken başlangıçlı şizofrenilerde genetik önemli Ebeveynin birinde %12 Ebeveynin ikisinde de % 39 Çift yumurta ikizinde % 14 Tek yumurta ikizinde % 47

5 Ailedeki risk faktörleri nelerdir?
Babanın ileri yaşı Anne karnında bebeğin maruz kaldığı birtakım enfeksiyonlar Ailede şizofreni hastası olması

6 Şizofreninin Tedavisi Mümkün mü?
Hasta, asla şizofren olduğunu kabul etmez Ailenin hastaya destek vermeleri ve iyi davranmaları gerekli Erken tanı önemli Tekrar etme olasılığı var Sanat da bir tedavi şekilde olarak kullanılmaktadır.

7 Şizofreni ve sanat arasında nasıl bir ilişki vardır?
Görsel dili daha fazla kullanıyorlar Bu konuda yapılan araştırmaların bir çoğunda sanatçı olmakla psikiyatrik rahatsızlıklar arasında ilişki olduğu vurgulanmıştır. Sanatsal yeteneklerle psikiyatrik hastalıkların ortak bir geni olduğu saptanmıştır. Her şizofrenin sanatsal ürün çıkarması beklenmez

8 Sanata yatkınlık hastalıktan sonra mı başlar?
Sanat eğitimi almamış birçok şizofreni hastası eline kağıdı kalemi aldığında sanatsal ürünler ortaya çıkarabilmektedir. 1970’de, Paul Meunier (Marcel Reja) Deliler Tarafından Yapılan Sanat Üzerine adlı kitap yayınladı.

9 Bazı Şizofreni Hastası Sanatçılar
Pink Floyd’dan Syd Barrett (müzisyen) Adolf Wölfli (ressam) Louis Wain (ressam) Karl Brendel (ressam) Pedro Alois Ruis (ressam)

10 Şizofreni Hastalarından Örnekler
Karl Brendel’den şeytan adlı ağaç oyma. Adolf Wölfli

11 Şizofreni Hastalarından Örnekler
Louis Wain Pedro Alois Ruis

12 Sonuç olarak; Şizofreni akıl bölünmesi anlamına gelen bir psikolojik hastalıktır. Şizofrenler iç dünyasında yaşadığı şeyleri sözlü olarak ifade etmekte zorlandıkları için sanata yönelmeleri de olağandır. Ayrıca şizofreni hastası çok yaratıcı çalışmalar da yapabilmektedir ve bu çalışmalar sanat olarak nitelendirilebilir.


"ŞİZOFRENİ VE SANAT Hülya Şahin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları