Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIRSAL ALANLARDA YAŞANAN SORUNLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIRSAL ALANLARDA YAŞANAN SORUNLAR"— Sunum transkripti:

1 KIRSAL ALANLARDA YAŞANAN SORUNLAR
REYHAN ŞENGEZER

2 BİR KÖY HAYAL EDİN;

3 ULAŞIMI KOLAY,

4 HASTALARIN DOKTOR BULABİLDİĞİ

5 ÇOCUKLARIN SPOR YAPABİLDİĞİ

6 GENÇ KIZLARIN, KADINLARIN EĞİTİM GÖRDÜĞÜ

7 OKULLARIN DOLUP TAŞDIĞI

8 TERTEMİZ HAVASI

9 ORGANİK MEYVESİ

10 KÖYLÜNÜN MUTLU OLDUĞU

11 TÖRENİN, AĞALIĞIN OLMADIĞI

12 DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ? -HAYAL ETMEK GÜZELDİR…

13 Ülkemizde de köyden kente göç tüm dünyada olduğu gibi sorundur
Ülkemizde de köyden kente göç tüm dünyada olduğu gibi sorundur. Bunun sonuçları başlığı altında kentsel alandaki sorunlar konuşulur, ezbere alınır. Peki ya köylünün durumu, haklı sebepleri ? Boş terkedilmiş, unutulmuş köylerimize neler oldu? Onları buna kimler, nasıl sürükledi?

14

15 1- EĞİTİM SORUNU Köylerimizde okulların büyük bir kısmı harabeye dönmüştür. Öğrenciler az , atanan öğretmenler deneyimsiz ve süresini doldurup hemen gitme eğilimindedir. Gayretli öğretmenlerimiz ise devletten destek görememekten yakınmakta “çalıkuşu” misali çırpınmaktadır. Öğrencilerin eğitime sürekliliği yok, ilkokulu yeterli görmektedirler. Süreklilik sağlayanlar ise daha fazlası için kente göç ederler. Bu da sürekli yerinde sayan bir eğitimin göstergesidir.

16 Köylerinde okul olmadığı için kilometrelerce dağ taş yürüyen çocuklar eğitim almak için en fazla kaç yıl daha istekli olabilirler ki?

17 Kız dediğin okur mu???

18 2- SAĞLIK Köylerde kurulan donanımsız sağlık ocakları kısıtlı hizmet vermektedir. Hatta birçok köyümüzün doktoru yoktur. Hastalar kilometrelerce yol taşınıp şehir yada ilçe hastahanelerine taşınmaktadır. Buna ulaşım çileside katıldığında tablo içler acısıdır. KÜÇÜK HASAN 20 GÜNDE 1 KAN DEĞİŞİMİ İÇİN 80 KMLİK YOL GİDİYOR.

19 Sağlık merkezinin donanımsızlığı , ilaç parası, doktorun erkek olması gibi sosyo-kültürel ve maddi sorunlar kırsal alanlardaki eğitimsizlik ile birleştiğinde çözüm kaçınılmaz olmaktadır. “halk tababeti” dediğimiz halkın hastayı kendi insiyatifleri, gelenek görenekleri, inançlarına göre tedavi etme şeklidir. Nazar, kutsal yer ziyareti gibi her zaman iyimser olmamaktadır. Ama ne yazık ki bu görüş oldukça yaygın olmakla beraber insanlarımız sağlığını tehdit etmektedir.

20 3- BOŞ ZAMAN SORUNU Köy erkeklerinin çoğunun tarım mevsimi dışında zamanını köy kahvehanelerinde geçirmesi miskinliğe neden olmakta ve üretimde performans düşüklüğüne etki etmektedir. Bu durum sosyo-kültürel açıdan da dedikodu yapılmasına ve huzurun kaçmasına sebep olmaktadır. Bu durumların önüne geçebilmek adına el sanatları ve çeşitli teknik alanlar gibi tarım dışı faaliyetlere önem verilmelidir.

21 Yetişkinlerden ziyade çocuklar ne yapıyor
Yetişkinlerden ziyade çocuklar ne yapıyor? Boş zamanlarını (okul dışı zamanlarını) tarlalarda çalışarak, hayvanları otlatarak geçirmek yerine spor ve sanatla geçirmeleri gelecekte geniş bakış açılı bireyleri doğurmaz mı?

22 4-SİYASAL SORUNLAR Ağalık ve şeyhlik toplumsal bir kurumdur. Özellikle devlet gücünün zayıfladığı kamu hizmetlerini halka ulaştıramadığı yerlerde bu hizmetlerin yapıcısı olarak belirmektedir. Özellikle doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde görülen bu durum genellikle zulüm ve baskıcıdır. Bu da halkın özgürlüğünü ve demokrasiyi bitirmekte, düzenin kökleşmesini engelleyici önemli bir faktördür. İnsanların topraklarını işleyişinden, yaşam standartlarına kadar etki göstermektedir. Kırsalda çalışmakta olan kamu personelinin önünde en önemli engeldir

23 Köyler siyasal partiler içinde kolayca ikna edilebilecek ve oy yüzdesine önemli katkılar sağlayacak ortamlardır. Yurdum insanları verilen vaadlere kanıp duyguları, gelenekleri, dinleri istismar edilmekten kaçamamaktadır. Bunun sebebi cehalet; sonucu ise gelişememiş kırsal adı üstünde “kırsal” mekanlardır.

24 5- SANAYİLEŞME SORUNU Sanayileşme sadece kentsel bir sorun olmaktan çıkmış sanayicilerin yatırımcıların yeni hedefleri kırsal alanlar olmuştur. Sebebi ise açık ve nettir. Denetimin az, sanayi yapılaşma maliyetinin düşük ve atıkların kolayca yok edilebileceği geniş bir alan. Bu sayede köylerimizin artık ne içme suları ne havaları eskisi gibi tertemizdir. Doğa katline son verilmez ise doğadan ve kırsal alandan beklentimiz 0’a inecektir. ÇORUM – KADIKIRI KÖYÜ

25 Sanayileşme sonucu köylerde salgın hastalıklar çoğalmış doğal yaşam bitmeye başlamıştır. Ülkemizde santraller sayesinde artık kar yağmayan köyler dahi vardır. Organik meyve sebzenin günümüzde popülerleşmesi “biz ne yiyoruz?” şüphesi uyandırmadı mı hepimizde?

26 6-ALTYAPI SORUNLARI Türkiyede kırsal yerleşimlerin sayıca fazla, nüfus olarak küçük, yerleşme olarak dağınık olması köylerde süregelen altyapı sorunlarını güçlendirmekte çözümünü zorlaştırmaktadır. Köylerde ısınma olarak soba kullanılması doğayı kirletip bilinçsiz köy halkını çevredeki ormanları kesmeye yöneltebilir. Elektrik sorunu kısmen aşılmış olsa da kanalizasyon sorunu hala var olmaktadır.

27 Temizliğine her zaman dikkat eden toplumumuzun 21
Temizliğine her zaman dikkat eden toplumumuzun 21. yüzyılda hala tuvalet için çukurlar açması yüz kızartıcı bir ayıbımızdır. Salgın hastalıklar kaçınılmaz sondur. ADIYAMAN-KAŞGÖZÜ KÖYÜNDE TUVALETSİZ BİR İLKOKUL. KÖY UZAK OLDUĞU İÇİN ÖĞRENCİLER TUVALET İHTİYAÇLARINI ARKA TARLADA YAPIYORLAR

28 7-ULAŞIM SORUNU Kırsal alanlardaki ulaşım sorunu geçmişimizden günümüze kadar devam etmekte olan başlıca sorunlardandır. Kar, sel, heyelan gibi doğal afetler ile tıkanan yollar medyada neredeyse hergün yer bulmaktadır. Yapıldığı söylenen yolların ömrünün kısa olması kolayca tahrip olmasıyla sürekli aynı sirkülasyon içinde devam etmektedir. Devletin karayollarına ayırdığı bütçe astronomik rakamlarla (2012 bütçesi:6 milyar 185 milyon 358 bin TL) olmasına karşın sorunlara geçici çözüm bulunmaktadır.

29 Kapanan yollar yüzünden okulların tatil olması, hastaların köylerde rehin kalması, ticaretin durması vb birçok olumsuz sonuçlarla sürekli karşı karşıya kalmaktayız. Bozuk ve dar yolların traktör ve araba kazalarına zemin hazırlamasıda kaçınılmazdır.

30 Sonuç olarak; Bu kadar olumsuzluklara rağmen kırsaldaki insanımızın sıcaklılığını, misafirperverliliğini, vefasını, kirlenmemiş güzel duygularını kaybetmemiz herşey için hala bir umut olduğunu gösteriyor. Bizler geleceğin mühendisleri, yöneticileri olarak çözümler bulup insanımıza yol göstereceğiz…

31 Unutulmaması gereken bir gerçek vardır ki o da; Köylü Milletin Efendisidir.

32 KAYNAKLAR: Mahmut TEZCAN –memleketimizde köy yaşantısının bazı toplumsal sorunları Doç.Dr. Aşkın ASAN Doç. Dr. Mustafa CAN Aygül FAZLIOĞLU –kırsal alanda yoksulluğun gerçek yüzü kadınlar KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI Birol ÇETİN Serap BARIŞ Serap SARAOĞLU - Türkiye’de Karayollarının gelişimine Tarihsel Bir Bakış Okan YAKUT - Türkiye'de Kırsal Kesimdeki Eğitim Sorunu LİNKLER:


"KIRSAL ALANLARDA YAŞANAN SORUNLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları