Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DHCP SUNUCUSU KURULUMU VE YÖNETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DHCP SUNUCUSU KURULUMU VE YÖNETİMİ"— Sunum transkripti:

1 DHCP SUNUCUSU KURULUMU VE YÖNETİMİ
Mart-2004

2 Neler var? DHCP nedir? Neden DHCP? DHCP nasıl çalışır?
DHCP sunucu kurulumu DHCP sunucu konfigürasyonu Bir makineye statik IP atanması DHCP istemci konfigürasyonu DHCP sunucunun başlatılması,durdurulması… Başvuru kaynakları

3 DHCP nedir? DHCP: Dynamic Host Configuration Protocol
Bir ağdaki bilgisayarların kendilerine ait IP adreslerini otomatik olarak almalarını sağlayan protokoldür.

4 Neden DHCP? -IP adres çakışmalarını engellemek
Ağımız genişledikçe IP adreslerini yönetmekte güçlük çekebiliriz. İstemcilerin herbiri için IP, Subnet Mask, Gateway, DNS ve WINS değerlerini girmek fazla zaman alabilir. Kullanıcılar sistem yöneticisinden habersiz IP adreslerini değiştirebilirler.

5 Neden DHCP? -Disksiz iş istasyonları
DHCP ilk olarak disksiz makinelere bir IP adresi sunmak için tasarlanmıştı. Üzerlerinde IP bilgilerini tutacak bir ünite (örn. Sabit disk...) bulunmadığından bu bilgileri DHCP sunucu üzerinden alabilir.

6 Neden DHCP? -Disksiz iş istasyonları
Disksiz terminaller ağ üzerinden açıldıklarında ağda bir DHCP sunucusu ararlar. İstemciler DHCP ile bir IP aldıktan sonra tftp ile sunucudan çekirdeklerini boot etmeye başlarlar.

7 Neden DHCP? -Ağda seyyar bilgisayarların varlığı
Dizüstü bilgisayar kullanıcıları ağ üzerinde farklı noktalarda IP adreslerini değiştirmek zorunda kalmazlar. DHCP sunucu sayesinde IP bilgileri otomatik olarak güncellenir.

8 Neden DHCP? -DNS yönetimini kolaylaştırması
DHCP sayesinde IP bilgilerini elle statik olarak girmeye gerek kalmaz.DHCP sunucu otomatik olarak istemcilere belirlenmiş IP bloğundan dinamik IP adresi atar. IP, Subnet Mask, Gateway, DNS ve WINS gibi bilgileri tek tek ağdaki makinelere girmemize gerek kalmaz.

9 Neden DHCP? -Sistem yönetimini kolaylaştırır.
Sistem yöneticisi IP bloğunu değiştirme gereksinimi duyarsa tüm kullanıcıların IP bilgileriyle teker teker oynamak zorunda kalmaz. Çeşitli firewall larla veya squid proxy ile çalışırken kolaylık sağlar.

10 DHCP Nasıl Çalışır? Sunucu ve istemci arasında bir dizi sorgulama gerçekleşir.

11 DHCP Nasıl Çalışır? DHCP Discover DHCP Offer DHCP Request DHCP Ack
DHCP Mesajları: DHCP Discover DHCP Offer DHCP Request DHCP Ack IP Kiralama ?

12 DHCP Nasıl Çalışır? -DHCP Discover
Bilgisayar ağ üzerinde ilk defa açıldığında ağa DHCP Discover mesajı yollar. Bu mesajla istemci ağda bir DHCP sunucunun varlığını sorgular. Çalışan bir DHCP sunucu varsa kendisine IP bilgilerini göndermesini ister.

13 DHCP Nasıl Çalışır? -DHCP Offer
DHCP istemci tarafından yayınlanan DHCP Discover mesajı DHCP sunucusu tarafından alınır. Sunucu veritabanı sorgulanır ve istemciye verilecek IP adresi ve kira süresi belirlenir. Bu bilgiler istemcinin onayını almak üzere geri gönderilir.

14 DHCP Nasıl Çalışır? -DHCP Request
DHCP Offer mesajını alan DHCP istemci kendisine ayrılmış IP adresini kiraladığına dair bir mesaj yollar. Bu bir kabul mesajıdır.

15 DHCP Nasıl Çalışır? -DHCP Ack
DHCP Request mesajını alan DHCP sunucu bu istemciye gerekli olan IP, Subnet Mask, Gateway, DNS ve WINS bilgilerini gönderir.

16 DHCP Nasıl Çalışır? -IP Kiralama
Ağ üzerindeki bilgisayarların geçici bir süreyle bulunabileceği düşünerek IP adreslerinin belirli bir kira süresiyle atanması düşünüldü. Dizüstü bilgisayarların varlığı bu konuda önemli bir etkendir.

17 DHCP Nasıl Çalışır? -IP Kiralama
IP kiralama sayesinde IP havuzundaki IP lerin boşa harcanması engellenmiş oldu.

18 DHCP Nasıl Çalışır? -Sunucunun yeniden başlatılması
DHCP sunucusu yeniden başladığında (server restart) daha önce atadığı IP leri ve bilgilerini korur. Bunu dhcp.leases dosyası ile gerçekleştirir. Sunucu dhcpd.leases dosyasının güncelliğini kontrol eder.

19 DHCP Nasıl Çalışır? -İstemcinin yeniden başlatılması
Daha önceden DHCP sunucu tarafından verilmiş bir IP adresine sahip istemci yeniden başlatıldığında (system reboot), sunucu dhcpd.leases dosyasındaki mac adreslerine bakar.

20 DHCP Nasıl Çalışır? -İstemcinin yeniden başlatılması
dhcpd.leases dosyasından istemci makinenin mac adresini bulur. DHCP sunucu, istemcinin eski adres bilgilerini aynen gönderir.

21 DHCP Sunucu Kurulumu ftp://ftp.isc.org/isc/dhcp/ adresinden dhcp paketini bilgisayarınıza indirin.

22 DHCP Sunucu Kurulumu İndirdiğiniz paketi açın.cd komutuyla oluşan klasöre geçin. ./configure, make ve make install komutlarıyla kurulumu tamamlayın. #tar -zxvf dhcp-surumnumarasi.tar.gz cd dhcp-surumnumarasi ./configure make make install

23 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf
Sunucu konfigürasyonu, çeşitli özelliklerin eklenmesi bu dosya ile yapılmaktadır. dhcpd.conf dosyasında bir değişiklik yapıldığında DHCP sunucu yeniden başlatılmalıdır. ---DHCP restart SIGTERM (signal15)--- /var/run/dhcpd.pid

24 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.leases
Kiralanan IP adreslerinin bilgileri burada tutulmaktadır. Yeni alınan her IP adresi ve kira değerleri dhcpd.leases dosyasının sonuna eklenir.

25 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf ve dhcpd.leases
DHCP sunucusu başlangıçta dhcpd.conf dosyasını okur ve dhcpd.leases dosyasından her bir kullanılabilir adresi belleğine yükler.

26 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf ve dhcpd.leases
dhcpd.conf ve dhcpd.leases dosyalarının elle oluşturulmaları gerekir. dhcpd.conf dosyası /etc dizininde: touch /etc/dhcpd.conf dhcpd.leases dosyası /var/lib/dhcp dizininde touch /var/lib/dhcp/dhcpd.leases

27 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -Örnek dhcpd.conf dosyası
# Ornek /etc/dhcpd.conf default-lease-time 600; max-lease-time 7200; option subnet-mask ; option broadcast-address ; option routers ; option domain-name-servers , ; option domain-name “linux.org.tr"; subnet netmask { range ; range ; } #Burada sabit bir makine adresi tanimlaniyor. host afsin { hardware ethernet 08:00:2b:4c:29:32; fixed-address afsin.linux.org.tr; option host-name “afsin";

28 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf parametreleri
default-lease-time 600; İstemcinin kendisine ayrılan IP adresini ne kadar bir süre kullanacağı saniye cinsinden belirtilir.

29 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf parametreleri
max-lease-time 7200; İstemcinin kendisine ayrılan IP adresini en fazla ne kadar bir süre kullanacağını saniye cinsinden belirtir.

30 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf parametreleri
option subnet-mask ; DHCP sunucunun hizmet vereceği IP blok yada bloklarına ait ağ maskesini belirtir.

31 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf parametreleri
option broadcast-address ; Ağın broadcast adresini belirtir.

32 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf parametreleri
option routers ; İstemcilerin gateway i olan sunucu ya da router in IP si belirtilir.

33 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf parametreleri
option domain-name-servers , ; İstemcilerin DNS sunucuları belirtilir.

34 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf parametreleri
option domain-name “linux.org.tr"; İstemcilerin alan adları belirtilir.

35 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf parametreleri
subnet netmask { range ; range ; } subnet parametresiyle DHCP sunucunun hizmet vereceği IP bloğunu ve ağmaskesi tanımlanıyor.

36 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -dhcpd.conf parametreleri
subnet netmask { range ; range ; } range parametresiyle istemcilere dağıtılacak IP bloğu ya da blokları tanımlanıyor. Birden fazla range parametresi kullanılabilir. Yeni bir IP isteyen istemciye bu bloklar içinden boş bir IP atanır.

37 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -Sabit IP tanımlama
Ağdaki bazı makinelere sabit IP adresi vermek gerekebilir.Örneğin, DNS, FTP,Mail sunucuları vs.. Video konferans uygulamalarında sabit IP gerekebilir. Bu gibi durumlarda makinenin MAC adresi kullanılmaktadır.

38 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -Sabit IP tanımlama
host afsin { hardware ethernet 08:00:2b:4c:29:32; fixed-address afsin.linux.org.tr; option host-name “afsin"; } Burada makinemizin adını afsin olarak belirtiyoruz. Hardware ethernet yazan kısımda istemcimizin mac adresini kullanıyoruz.

39 DHCP Sunucu Konfigürasyonu -Örnek dhcpd.leases dosyası
#Ornek /var/lib/dhcp/dhcpd.leases dosyasi baslangici lease starts /12/22 10:23:18; ends /12/23 10:23:18; hardware ethernet 00:10:5a:2e:56:a7; uid 01:00:10:5a:2e:56:a7; client-hostname “afsin”; lease starts /12/22 12:32:10; ... #Ornek /var/lib/dhcp/dhcpd.leases dosyasi sonu

40 DHCP İstemci Konfigürasyonu
ftp://ftp.phystech.com/pub/ adresinden DHCPcd paketini indirip kurun. Çoğu Linux dağıtımında kurulu olarak gelmektedir. /etc/sysconfig/network-script/ifcfg-eth0 dosyasina BOOTPROTO=dhcp yazmamız yeterli olacaktır.

41 DHCP İstemci Konfigürasyonu
Windows makinelerde; Başlat>Ayarlar>Kontrol Paneli>Ağ>TCP/IP yapılandırması>Otomatik olarak IP adresi al seçeneğini işaretledikten sonra windows yeniden başlatılmalıdır! Bundan sonra windows makine de DHCP sunucuya bağlı kalacaktır.

42 DHCP Sunucunun başlatılması…
Servisi başlatmak için; #service dhcpd start Durdurmak için; #service dhcpd stop Yeniden başlatmak için; #service dhcpd restart

43 Başvuru Kaynakları http://www.dhcp-handbook.com/dhcp_faq.html
Sıkça sorulan sorular; DHCP mini-HOWTO; Linux hakkında belge, doküman…; Man (kılavuz) dosyaları; dhclient, dhcrelay, dhcpd.conf, dhcpd.leases, dhcpd, dhcp-options Linux promosyonları, sistem desteği;

44 DHCP Sunucusu Kurulumu ve Yönetimi
Bu belgenin en güncel halini ve adreslerinde bulabilirsiniz. TEŞEKKÜRLER


"DHCP SUNUCUSU KURULUMU VE YÖNETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları