Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde."— Sunum transkripti:

1 Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde perdede oluşan renk demetine beyaz ışığın spektrumu (tayf) denir. Spektrumda bulunan renklere temel renkler (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor) denir.

2 Prizmadan geçen farklı renklerin kırılma indislerinin farklı olması nedeniyle görülen bu tarz olaylarda en fazla mor, en az kırmızı renkli ışık kırılmaya uğramaktadır.

3 Renkler Bir cismi görebilmemiz için cisimden gözümüze ışık gelmesi gerekir. Bir cismin üzerine beyaz ışık düştüğünde cisim, üzerine düşen ışığın; Tamamını yansıtıyorsa beyaz renkte görünür, Hiç yansıtmıyorsa (tamamını soğuruyorsa) cisim siyah renkte görünür.

4 Renkli bir cismin üzerine beyaz ışık düştüğünde cisim kendi rengini ve buna en yakın olan renkleri yansıtır. Diğer renkleri soğurur. Cisim yansıttığı renklerden baskın olanın renginde görünür. Mavi bir cisim üzerine beyaz ışık düştüğünde cisim mavi ışık ile bu renge en yakın renk olan yeşil ve mor renkleri az da olsa yansıtır. Yansıyan ışıkta mavi renk baskın olduğundan cisim mavi renkte görünür Kırmızı renkte cisim üzerine, beyaz ışık düşerse cisim kırmızı ve turuncu rengi yansıtır. Cisim baskın renk olan kırmızı renkte görünür

5 Mavi renkli cisim üzerine kırmızı renkli ışık düştüğünde yansıma olmayacaktır. Bu nedenle cisim siyah görünür. Soru: Sarı renkli cisim siyah ışıkla aydınlatılırsa ne renk görünür?

6 Beyaz ışığın içinde bulunan kırmızı, yeşil ve mavi renklerin karışımından doğadaki tüm renkler elde edilebilir. Bu nedenle, bu renklere ışığın ana (birincil, primer) renkleri denir. Kırmızı ışık + Yeşil Işık = Sarı ışık Kırmızı ışık + Mavi ışık = Magneta (morumsu kırmızı ışık) Yeşil ışık + Mavi ışık = Cyan (Yeşilimsi Mavi) Yeşil ışık + Mavi ışık + Kırmızı ışık = Beyaz ışık Ana renklerin ikişerli guruplar halinde birleşmesiyle oluşan sarı, magenta ve cyan renklerine ikincil renkler denir.

7 Beyaz ışık en az iki rengin karışmasıyla elde edilebilir.
Birleştikleri zaman beyaz ışığı oluşturan iki renge birbirinin tamamlayıcısı denir.

8 Örnek : Noktasal, kırmızı ve mavi ışık kaynakları önüne şekildeki gibi ışık geçirmeyen küresel bir engel konuyor. Perde üzerinde gösterilen 1, 2 ve 3. bölgeler hangi renkte görünür?

9 Örnek : Noktasal, kırmızı ve mavi ışık kaynakları önüne şekildeki gibi ışık geçirmeyen küresel bir engel konuyor. Perde üzerinde gösterilen 1, 2 ve 3. bölgeler hangi renkte görünür? 1. bölgeye ışık gelmediğinden siyah görünür. 2. bölgeye sadece kırmızı ışık geldiğinden, kırmızı görünür. 3. bölgeye kırmızı ve mavi ışığın karışımı düştüğünden magenta renginde görünür.

10 Örnek: Beyaz, kırmızı ve yeşil renklerde kâğıtlar, yeşil renkli ışık ile aydınlatılırsa kâğıtlar hangi renkte görünür?

11 Örnek: Beyaz, kırmızı ve yeşil renklerde kâğıtlar, yeşil renkli ışık ile aydınlatılırsa kâğıtlar hangi renkte görünür? Beyaz kâğıt yeşil rengi yansıtacağından yeşil renkte görünür. Kırmızı renkli kâğıt ışığı yansıtmayacağından siyah renkte görünür. Yeşil renkli kâğıt, yeşil rengi yansıtacağından yeşil renkte görünür.

12 Işık Filtreleri (Renkli Camlar)
Işığı geçirebilen renkli saydam filtrelerden geçen ışığın renkleri ile filtre rengindeki cisimden yansıyan ışıkların renkleri aynıdır. Slayt 76

13 Işık Filtreleri (Renkli Camlar)
Işığı geçirebilen renkli saydam filtrelerden geçen ışığın renkleri ile filtre rengindeki cisimden yansıyan ışıkların renkleri aynıdır. Slayt 76

14 Beyaz ışık renksiz saydam bir cam üzerine düşürülürse beyaz ışığın tamamına yakınını camın karşı tarafına geçer. Karşı tarafa geçen ışık yine beyaz renkte görünür. Beyaz ışık, yeşil renkli cam üzerine düşürülürse yeşil ve az miktarda da yeşile yakın sarı ve mavi ışık geçer. Camdan geçen ışınlarda hâkim olan renk yeşil olduğundan cam yeşil renkte görünür. Mavi renkte camın üzerine, kırmızı ve turuncu renkte ışın gönderilirse cam ışınları soğurur. Diğer tarafa hiç ışın geçmez. Bu nedenle cam siyah görünür

15 Renkli saydam maddeler (filtreler) üzerine ışık gönderildiğinde filtre kendi rengini ve kendi rengine yakın renkleri geçirir, diğer renkleri soğurur.

16 Sadece sarı renkli filtre bu kurala uymaz
Sadece sarı renkli filtre bu kurala uymaz. Kendi rengi ile birlikte kırmızı ve yeşil rengi geçirir.

17 Boya Renkleri Boya renkleri ile ışık renkleri birbirinden farklıdır.
Işıktaki ana renkleri karıştırırsak beyaz renkte ışık elde edilir. Aynı renkleri boyada karıştırırsak siyah renkte boya elde edilir. Işık için ana renkler olan kırmızı, mavi yeşil renkler boya için ikincil renk; Işık için ikincil renk olan sarı, magenta, cyan boya için ana renkler olur. Cyan boya + Sarı boya + Magneta boya = Siyah boya Sarı boya + Magneta boya = Kırmızı boya Sarı boya + Cyan boya = Yeşil boya Magneta boya + Cyan boya = Mavi boya

18 Örnek: Şekildeki gibi beyaz ışık önüne yerleştirilen filtrelerin arka tarafından bakan göz hangi rengi görür? Sarı filtre, kırmızı, sarı ve yeşil renkleri geçirir. Bu renklerden sarı ve yeşil renk, yeşil filtreden geçer. Yeşil filtreyi geçen renklerden, yeşil baskın olacağı için bakan kişi yeşil rengi görür.

19 Örnek: Şekildeki gibi beyaz ışık önüne yerleştirilen filtrelerin arka tarafından bakan göz hangi rengi görür? Sarı filtre, kırmızı, sarı ve yeşil renkleri geçirir. Bu renklerden sarı ve yeşil renk, yeşil filtreden geçer. Yeşil filtreyi geçen renklerden, yeşil baskın olacağı için bakan kişi yeşil rengi görür.


"Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları