Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?"— Sunum transkripti:

1 Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?

2 Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Güneşten bize ulaşan beyaz ışık, gerçekte birçok rengin bileşiminden oluşur. Beyaz aslında başlı başına bir renk değil, bütün renklerin bileşiminden oluşur. Güneş ışığını bir prizmadan geçirdiğimizde renklerine ayrıldığını ve bu renklerin de sırası ile kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor olduğunu biliyoruz. Cisimler güneş ışığı ile aydınlatıldığında, üzerine bu renklerin karışımı olan ışık düştüğünden, cisimler bunlardan bir kısmını yansıtırlar ve sonuçta değişik renklerde cisimler olarak algılanır. Bir cisim; • Güneş ışığındaki tüm renkleri yansıtıyorsa beyaz • Güneş ışığındaki hiçbir rengi yansıtmıyorsa siyah • Güneş ışığındaki herhangi bir rengi yansıtıyorsa, o renkte görünür.

3 Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Işıkta ana renkler yeşil, mavi ve kırmızı. Yeşil+kırmızı= Sarı Yeşil+mavi=Cyan Mavi+kırmızı=meganda Boyamada ana renk olarak sarı, kırmızı ve mavi kabul edilmiş. Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?

4 Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?

5 Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Dolayısıyla beyaz cisimler hangi ışıkla aydınlatılırsa o renkte algılanırlar.Örnek olarak aşağıda beyaz ışık yeşil bir filtreden geçirilmiştir. Filtreden sadece yeşil ışık geçebilmiştir. Yeşil bir cismin üzerine düşen yeşil renk ile cisim yine yeşil olarak gözükmüş veya yeşil rengi cisim yansıtmıştır.

6 IŞIK TAYFI Beyaz ışın demeti prizma adı verilen saydam cisimlerden geçerken gök kuşağının renklerine ayrılır. Gök kuşağının tüm renklerini içeren, farklı renklerden oluşan bu kuşağa “tayf” ya da “spektrum” adı verilir. .

7 Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Eğer mavi kitabı yeşil ışık altında aydınlatırsak, yeşil, mavinin komşusu olduğundan zayıf olarak yansır. Fakat bu zayıf ışık, gözü yeşil renkte uyaramayacağından, mavi kitap siyah görünür. Aşağıda mavi bir cisme beyaz bir ışık gönderir isek bu cisim sadece mavi rengi yansıyacaktır.

8 Işık Filtre’den Geçişi
Saydam cisimler, üzerlerine gelen ışığı geçirme özelliğine sahiptir. Adi cam, üzerine gelen ışığı tamamen geçirir. Ama bazı camlar renkli olabilir. Işığı geçirebilen renkli, saydam cisimlere filtre denir. Örneğin güneş gözlükleri birer filtredir. Filtreler, üzerlerine düşürülen ışıktan, kendi renklerini kuvvetli, komşu renklerini zayıf olarak geçirirler. Yani kırmızı filtre, kırmızı ışığı güçlü, turuncu ışığı zayıf geçirir. Mavi filtre, mavi ışığı güçlü, yeşil ve mor ışığı zayıf geçirir. Sarı filtre, sarı ışığı kırmızı ışığı, yeşil ışığı güçlü, mavi ışığı ise zayıf geçirir. Şekilde kırmızı filtreden kırmızı ışık güçlü, turuncu ışık ise zayıf geçer. Bu kırmızı filtreden geçen kırmızı ve zayıf turuncuda Işınlarında mavi filtreden geçemez, mavi filtre siyah görünür.

9 Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlalarında veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü meteorolojik bir olaydır. Gökkuşağında görülen yedi renk; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi lacivert ve mordur.Tipik bir gök kuşağı kırmızı, turuncu, yeşil, mavi ve mor renklerinden meydana gelen bir renk sırasına sahip bir veya daha fazla aynı merkezli arklardan ibarettir . Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?

10 Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Güneş ışığındaki renklerden kırmızı, mavi ve yeşil renge ana renk denir. Bu üç ışığın tek tek ya da değişik oranlardaki karışımı göze gelirse, göz, cisimleri bu karışımlara göre değişik renklerde algılar. Bu üç rengin, karışımları beyaz ışığı verir. Şekilde bu durum görülmektedir. Aynı tabloyu incelersek kırmızı ve yeşil ışık göze gelirse sarı, kırmızı ve mavi ışık göze gelirse Meganda mavi ve yeşil ışık göze gelirse Cyan olarak algılanır. Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?

11 Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Bu renkler;beyaz ışığın cam kristalde, CD’lerde ve sabun köpüğünde ayrıldığı renklerdir. Beyaz ışıkların karışımları CD’de görülmektedir.

12 Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
SORU1: Beyaz ışık hangi renklerden oluşur? SORU2: Işık filtresi nedir? SORU3: Gökkuşağı hangi renkler karışımı ile olmuştur? SORU4: Beyaz ışıkta ana renkler hangisidir? 2008 SBS SORUSU Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?

13 HAZIRLAYAN MURAT AŞKIN FURKAN ÖZKAN İRŞAT AKICI 7/A


"Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları