Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2014 ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2014 ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 2014 ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ

2 1.AŞAMA- YGS YÜKSEKÖĞRETİME GİRİŞ SINAVI
23 MART 2014 PAZAR GÜNÜ 160 SORU 160 DAKİKA TEK OTURUM TEK KİTAPÇIK

3 Büyüktatlı Çok Programlı Lisesi
K.MARAŞ-AFŞİN Büyüktatlı Çok Programlı Lisesi Serkan BEKMEZ Rehber ÖĞRETMEN YGS-LYS SİSTEMİ

4 Öncelikle SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI’nın Ne olduğunu anlayalım.
1)MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDAN MESLEK YÜKSEKOKULLARI İLE AÇIK ÖĞRETİM ÖN LİSANS PROGRAMLARINA SINAVSIZ GEÇİŞ maddesinde açıklanan esaslara göre, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan bu hakları ile yerleşmek isteyenlerin YGS’ ye girme zorunluluğu yoktur. 2)Sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylardan, sınavsız geçiş hakkının bulunduğu ön lisans programları hariç diğer programları da (alanları dışındaki ön lisans veya lisans programları) tercih etmek isteyenlerin, YGS’ ye girmeleri zorunludur. ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YGS’ ye girmeleri zorunludur.

5 PEKİ YGS NE DEMEK? BARAJI GEÇEMEZSEK  NE OLUR ?
1)Yüksek öğretime geçiş sınavı demektir. 2)YGS’ den 180 barajını geçemeyen adaylar LYS sınavına alınmayacaktır. 3)YGS’ den 140 barajını geçemeyen adaylar 2 yıllık önlisans programlarını tercih edemeyeceklerdir. 4)YGS-LYS’ de YGS sınav puanı ortalamasını %40 etkilemektedir. 5)Önlisans ve lisans programlarını tercih etmek isteyen adaylar YGS’ye girmek zorundadır. 6)Özel yetenek sınavı gerektiren bölümleri(Beden Eğitim Öğretmenliği) tercih etmek isteyen adaylar, Polislik, Astsubaylık vb. gibi mesleklere başvurmak isteyen adaylar YGS’ye girmek zorundadır. 7) İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 8) YGS’de toplam 160 soru sorulacak ve süre 160 dakika olacaktır. 9)YGS’de testlerde sorumlu olunan konular Ortak müfredata dayalı konular (6, 7, 8. sınıf ve Lise-1 konuları) olacak. Yani tüm okul türleri ve alanlarda okutulan derslerle ilgili sorular sorulacak.  Sadece bazı derslerdeki konular lise-2 ve lise-3 (İnkılap tarihi, Felsefe gibi) sınıfına aittir. 10)YGS’de muhakeme gücü yüksek, yorum becerisini ölçmeye dayalı sorular sorulmaktadır. Özellikle son yıllarda genelde uzun paragraflar (daha çok Türkçe, felsefe), şekle dayalı uzun yorum soruları (coğrafya, matematik, geometri) gelebilmektedir. Yıldan yıla değişen belli oranlarda da bilgiye dayalı sorular gelmektedir. 11)Açıköğretim bölümlerine (2 veya 4 yıllık) girmek isteyen adaylar da YGS’ye girmek zorundadırlar.

6 SINAV TARİHİNE ve SINAVA AİT GENEL BİLGİLER
YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2014 YGS 23 Mart Pazar saat 10:00’da, LYS Haziran ayının son iki hafta sonunda, iki haftaya (14, 15, 21, 22 haziran) yayılarak yapılacaktır. 6

7 BU YGS PUANLARINI KULLANILABİLECEĞİM YERLER HANGİLERİ ?
Lys’lere girmek için baraj teşkil edecektir. (180 puan) Sınavsız geçiş dışındaki bütün meslek yüksek okullarının (önlisans) tercihi ( öğretim süresi 2 yıl) Ygs puanları ile yapılacaktır. Polis meslek yüksek okulu (pmyo), astsubay hazırlama meslek okullarına başvurularda kullanılacaktır. Bazı lisans programlarının tercihinde (öğretim süresi 4 yıl ve üstü) ygs puanları kullanılacaktır. örneğin: hemşireliklik/ygs-2, okul öncesi öğretmenliği/ygs-5, beslenme ve diyetetik/ygs-2, bankacılık/ygs-6, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği/ygs-1, zihin engeliler öğretmenliği/ Ygs-4

8

9 YGS-1 ve YGS-2 SAYISAL AĞIRLIKLI (Fen- Matematik) puan türleridir.
YGS sonucunda 6 farklı puan türü hesaplanır. Bu puan türleri şunlardır: YGS-1 ve YGS-2 SAYISAL AĞIRLIKLI (Fen- Matematik) puan türleridir. YGS-3 ve YGS-4 SÖZEL AĞIRLIKLI(Türkçe- Sosyal) puan türleridir. YGS-5 ve YGS-6 EŞİT AĞIRLIKLI (Türkçe-Matematik) puan türleridir

10 YGS-1 VE YGS-2 Puan türü Türkçe Temel Matematik Sosyal Bil. Fen Bil. YGS-1 -En çok puanı Matemarikten alır,sonra fen bilimlerinden alır %20 %40 %10 %30 YGS-2 –En çok puanı Fen bilimlerinden alır,sonra Matematikten alır.

11 YGS-1 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN LİSANS (4 YILLIK) BÖLÜMLER
AKTÜERYA (Yüksekokul) YGS-1 BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ ve BİLİŞİM SİSTEMLERİ (Y.O.) BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRT. BİLİŞİM SİSTEMLERİ ve TEKNOLOJİLERİ (Yüksekokul) DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ (Yüksekokul) GÜVERTE (Yüksekokul) HAVACILIK ELEKTRİK ve ELEKTRONİĞİ (Yüksekokul) UÇAK ELEKTRİK - ELEKTRONİK (Yüksekokul) UÇAK GÖVDE - MOTOR (Yüksekokul) UÇAK GÖVDE - MOTOR BAKIM (Yüksekokul)

12 YGS-2 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN LİSANS (4 YILLIK) BÖLÜMLER
ACİL YARDIM ve AFET YÖNETİMİ (Yüksekokul) YGS-2 BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ (Yüksekokul) BESLENME ve DİYETETİK (Yüksekokul) EBELİK (Yüksekokul) FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON (Yüksekokul) GIDA TEKNOLOJİSİ (Yüksekokul) HEMŞİRELİK (Yüksekokul) TÜTÜN EKSPERLİĞİ (Yüksekokul)

13 YGS-3 VE YGS-4 Puan Türü Türkçe Temel Matematik Sosyal Bil. Fen Bil. YGS-3 - En çok puanı Türkçeden alır,sonra Sosyal Bil.den alır. %40 %20 %30 %10 YGS-4 - En çok puanı Sosyal Bil.den alır,sonra Türkçeden alır.

14 YGS-3 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN LİSANS (4 YILLIK) BÖLÜMLER
REKREASYON YÖNETİMİ (M.T.O.K) YGS-3

15 YGS-4 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN LİSANS (4 YILLIK)BÖLÜMLER
DÜNYA DİNLERİ YGS-4 GASTRONOMİ (Yüksekokul) GASTRONOMİ ve MUTFAK SANATLARI (MTOK) GÖRME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ HALKLA İLİŞKİLER ve REKLAMCILIK (Yüksekokul) İLAHİYAT İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİL.ÖĞRT. İSLAM ve DİN BİLİMLERİ İSLAMİ İLİMLER İŞİTME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ ÖZEL ÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ YAYGIN DİN ÖĞRETİMİ ve UYGULAMALARI ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ

16 YGS-5 VE YGS-6 Puan Türü Türkçe Temel Matematik Sosyal Bil. Fen Bil. YGS-5 - En çok puanı Türkçeden alır sonra Matematikten alır. %37 %33 %20 %10 YGS-6 – En çok puanı Matematikten alır sonra Türkçeden alır.

17 YGS-5 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN LİSANS (4 YILLIK) BÖLÜMLER
ÇOCUK GELİŞİMİ (Yüksekokul) YGS-5 EL SANATLARI TASARIMI ve ÜRETİMİ (M.T.O.K.) GRAFİK TASARIMI (M.T.O.K.) MODA TASARIMI (Fakülte) MODA TASARIMI (Yüksekokul) MODA TASARIMI (M.T.O.K.) OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ REKREASYON SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ ve TURİZM REHBERLİĞİ (Y.O.) SOSYAL HİZMET (Yüksekokul) SPOR YÖNETİCİLİĞİ (Yüksekokul) SPOR YÖNETİMİ (Yüksekokul) TAKI TASARIMI (Yüksekokul)

18 YGS-6 PUAN TÜRÜYLE ÖĞRENCİ ALAN LİSANS (4 YILLIK) BÖLÜMLER
BANKACILIK (Yüksekokul) YGS-6 BANKACILIK ve FİNANS (Yüksekokul) BANKACILIK ve FİNANSMAN (Yüksekokul) BANKACILIK ve SİGORTACILIK (Yüksekokul) DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (Yüksekokul) GAYRİMENKUL ve VARLIK DEĞERLEME (Yüksekokul) GÜMRÜK İŞLETME (Yüksekokul) İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (Yüksekokul) İŞLETME BİLGİ YÖNETİMİ (Yüksekokul) KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul) KONAKLAMA ve TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul) MUHASEBE (Yüksekokul) MUHASEBE BİLGİ SİSTEMLERİ (Yüksekokul) MUHASEBE ve FİNANSAL YÖNETİM (Yüksekokul) OTEL YÖNETİCİLİĞİ (Yüksekokul) PAZARLAMA (Yüksekokul)

19 SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ (Yüksekokul)
YGS-6 SAĞLIK YÖNETİMİ (Yüksekokul) SERMAYE PİYASASI (Yüksekokul) SERMAYE PİYASASI DENETİM ve DERECELENDİRME (Y.O.) SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul) SİGORTACILIK (Yüksekokul) SİGORTACILIK ve RİSK YÖNETİMİ (Yüksekokul) SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul) TEKSTİL TASARIMI ve ÜRETİMİ  (M.T.O.K.) TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul) TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (M.T.O.K.) TURİZM İŞLETMECİLİĞİ ve OTELCİLİK (Yüksekokul) TURİZM ve OTEL İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul) TURİZM ve OTELCİLİK (Yüksekokul) ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK (Yüksekokul) ULUSLARARASI FİNANS (Yüksekokul) ULUSLARARASI LOJİSTİK ve TAŞIMACILIK (Yüksekokul) ULUSLARARASI TİCARET (Yüksekokul) ULUSLARARASI TİCARET ve İŞLETMECİLİK (Yüksekokul) ULUSLARARASI TİCARET ve LOJİSTİK (Yüksekokul) ÜSTÜN ZEKALILAR ÖĞRETMENLİĞİ YİYECEK - İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ (Yüksekokul) YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ (Yüksekokul)

20 ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NEDİR ???
1. YGS ve LYS’den alınan puanlara ek olarak öğrencilere, sınav sonrası üniversite yerleştirmeleri sırasında okuldaki diploma notuna göre 30 ile 60 puan arası ortaöğretim başarı puan eklenmektedir. 2. Meslek liseleri ise, kendi bölümleriyle ilgili lisans(4 yıllık) bölümleri seçmeleri durumunda ayrıca 15 ile 30 puan arası ek puan almaktadırlar.

21 BARAJI GEÇEBİLMEK İÇİN YGS’DE KAÇ NET YAPMAK GEREKİR?
*140’I AŞMAK İÇİN; Tüm testlerden eşit olursa ortalama 16 net, 140'ı elde etmek için yeterli: Şöyle; 4 matematik, 4 fen, 4 Türkçe, 4 sosyal. Matematikten daha çok çözerek de 16'dan az soruyla 140 alınabilir. Örneğin matematikten ve fenden daha çok soru çözen biri 12 soruyu doğru yanıtlayarak da 140'ı aşabilir veya bunlardan az çözüp Türkçe veya sosyalden 20 soru çözerek de yapabilirsiniz.

22 BARAJI GEÇEBİLMEK İÇİN YGS’DE KAÇ NET YAPMAK GEREKİR?
*180’İ AŞMAK İÇİN; Tüm testlerden eşit olmak koşuluyla her testten 8'er net çıkarmak şartıyla 32 netle 180 baraj aşılabilir. Matematik ve fenden daha çok yaparlarsa 32'den daha az net yeterli olabilir. Matematik ve fenden az yaparlarsa 32'den daha çok soru çözmesi gerekir.

23 2.AŞAMA :LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI
2014 LYS’ ler haziran ayının ikinci ve üçüncü hafta sonunda farklı günlerde toplam 5 oturumda yapılacaktır. YGS’ de baraj puanı(180 puan) geçen herkes LYS’lere girmeye hak kazanacaktır. Her oturumda farklı bir sınav uygulanacak, dileyen aday tüm oturumlardaki sınavlara girebilecektir. Öğrenciler girmek istedikleri bölümlere göre puanlarının hesaplanabilmesi için en az 2 LYS’ye katılmak zorundadır. Sorular lise-2,lise-3,lise-4 ağırlıklı konulardan oluşacak,lise- 1 konularından daha az sayıda soru gelecek, soru tarzları da daha çok bilgiye dayalı sorular olacaktır.

24 LYS’DE YER ALACAK TESTLER VE KAPSAMLARI
SINAV TARİHLERİ LYS-1- Matematik-Geometri(Analitik geometri) 15 Haziran 2014 LYS-2- Fen Bilimleri (Fizik,Kimya,Biyoloji) 21 Haziran 2014 LYS-3- Edebiyat-Coğrafya 22 Haziran 2014 LYS-4- Sosyal Bilimler (Tarih-Coğrafya-Felsefe) 14 Haziran 2014 LYS-5- Yabancı Dil

25 LYS-1-MATEMATİK-GEOMETRİ
50 Matematik + 30 Geometri (8 tanesi Analitik Geometri) Matematik sorusuna 75 dakika - 30 Geometri sorusuna 45 dakika Toplam 80 soruya 120 dakika süre verilecek. Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı iki test için ortak olacak.

26 LYS-2- FEN BİLİMLERİ 30 Fizik + 30 Kimya + 30 Biyoloji Fizik sorusuna 45 dakika - 30 Kimya sorusuna 45 dakika - 30 Biyoloji sorusuna 45 dakika Toplam 90 soruya 135 dakika süre verilecek. Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı soru kitapçığı ve ayrı süreler verilecek. Cevap kâğıdı üç test için ortak olacak.

27 LYS-3- TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-COĞRAFYA-1
56 Türk Dili ve Edebiyat + 24 Coğrafya Edebiyat sorusuna 85 dakika - 24 Coğrafya–1 sorusuna 35 dakika Toplam 80 soruya 120 dakika süre verilecek. Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya -1 testi için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı, iki test için ortak olacak.

28 LYS-4 SOSYAL BİLİMLER 44 Tarih + 16 Coğrafya– Felsefe Grubu (8 Psikoloji, 8 Sosyoloji, 8Mantık,8 Din Kültürü) - 44 Tarih sorusuna 65 dakika - 14 Coğrafya-2 sorusuna 25 dakika - 32 Felsefe grubu sorusuna 45 dakika süre Toplam 90 soruya 135 dakika süre verilecek. Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı, üç test için ortak olacak

29

30 BU PUAN TÜRLERİNİN HEPSİNDE YGS’NİN %40,LYS’NİN İSE %60 ETKİSİ VARDIR.

31 PUAN TÜRLERİNE GÖRE HANGİ TESTLER ÇÖZÜLMELİDİR?
Matematik-Fen puanı (MF ): LYS-1 (Mat - Geo) LYS-2 (Fizik – Kimya - Biyoloji) testlerini Türkçe- Matematik puanı (TM-1-2-3) : LYS-3 (Türk Dili ve Ed. - Coğ-1) testlerini Türkçe – Sosyal puanı (TS-1-2): LYS-3 (Türk Dili ve Ed. - Coğ-1) LYS-4 (Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu) testlerini çözmelidir.

32 MF (SAYISAL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS %40 LYS %60 TÜRK TEMEL MAT SOS. BİL. FEN BİL. MAT. GEO. FİZİK KİM. BİYO. MF-1 11 16 5 8 26 13 10 6 MF-2 7 12 MF-3 14 15 MF-4 9 22

33 *MF–1 Puan türü: Aktüerya, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, İstatistik, Matematik, Matematik Öğretmenliği, Matematik Mühendisliği, Uygulamalı Matematik, Şehir Bölge ve Planlama gibi bölümler için kullanılacak. *MF–2 Puan türü: Biyoloji, Fizik, Kimya, Kimya Mühendisliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Deri ve Orman Mühendislikleri, Peyzaj Mimarlığı gibi bölümler için kullanılacak. *MF–3 Puan türü: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Genetik ve Biyomühendislik, Gıda Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Veterinerlik gibi bölümler için kullanılacak. *MF–4 Puan türü: Bilgisayar, Bilgisayar sistemleri, İnşaat, Makine, Çevre, Deniz Ulaştırma, Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Endüstri, Gemi İnşaatı Mühendislikleri gibi bölümler için kullanılacak.

34 TM (EŞİT AĞIRLIK) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS %40 LYS %60 TÜRK. TEMEL MAT SOS. BİL. FEN BİL. MAT. GEO. T.DİLİ VE EDEB COĞ-1 TM-1 14 16 5 25 10 18 7 TM-2 22 8 TM-3 15

35 *TM–1 Puan türü: İktisat, İşletme, Maliye, ÇEKO(Çalışma Ekonomisi), Ekonomi, Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte), Turizm ve Otelcilik (Fakülte) gibi bölümler için kullanılacak. *TM–2 Puan türü: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı gibi bölümler için kullanılacak. *TM–3 Puan türü: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Antropoloji, Arkeoloji gibi bölümler için kullanılacak.

36 TS(SÖZEL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS %40 LYS %60 TÜRK TEMEL MAT. SOS. BİL. FEN BİL. T.DİLİ VE EDEB COĞ-1 TARİH COĞ-2 PSİKOLOJİ SOSYOLOJİ MANTIK TS-1 13 10 12 5 15 8 7 TS-2 18 6 11 25

37 *TS–1 Puan türü: Coğrafya, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Radyo ve Televizyon, Halkla İlişkiler, Gazetecilik gibi bölümler için kullanılacak. *TS–2 Puan türü: Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sanat Tarihi, Sümeroloji, Hititoloji gibi bölümler için kullanılacak.

38 Hepinize başarılar Dileriz…
BÜYÜKTATLI ÇOK PORGRAMLI LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ


"2014 ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları