Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WİNDOWS 2000 SERVER Dudu DEMİRBİLEK-Fatma KARAGÖZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WİNDOWS 2000 SERVER Dudu DEMİRBİLEK-Fatma KARAGÖZ."— Sunum transkripti:

1 WİNDOWS 2000 SERVER Dudu DEMİRBİLEK-Fatma KARAGÖZ

2 İÇİNDEKİLER Windows 2000 nedir? Windows 2000 server nedir?
Windows 2000 server’ın özellikleri DHCP DHCP çalışması mekanizması DNS nedir? DNS’de Zone kavramı Active Directory nedir? Active Directory özelikleri Group Policy Active Directory güvenliği Dudu DEMİRBİLEK-Fatma KARAGÖZ

3 Windows 2000 nedir? Windows 2000,Windows NT İşletim Sisteminden sonra çıkmış ve daha gelişmiş, güçlü, güvenilir ve Windows NT tabanlı bir işletim sistemidir. Windows 2000 server nedir? Windows 2000 Server işletim sistemi ise Windows NT 4.0'ın gelişmiş özellikleri üzerine kurulmuştur. Gelişmiş bellek ve işlemci desteğine sahiptir.

4 Windows 2000 server’ın yenilikleri
Active Directory:Active Directory yönetimi basitleştirir ve kullanıcıların kaynakları bulmasını kolaylaştırır.Active Directory çok çeşitli özellik ve yetenekler sağlar. Disk ve Dosya Yönetimi Özellikleri: Disk,birim ve dosya yönetimi geliştirmeleri windows 2000 server’ı güçlü ve esnek bir dosya sunucusu durumuna getirir ve kullanıcıların bilgileri konumlandırıp almasını kolaylaştırır. Dudu DEMİRBİLEK-Fatma KARAGÖZ

5 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
Active Directory’de Yayınlanan Yazıcılar: Kullanıcılar gelişmiş bir kullanıcı arabirimi üzerinden hızla en uygun yazdırma kaynaklarını arayıp bulabilirler. Kapsamlı Aygıt ve İletişim Kuralı Desteği: Windows 2000 server ile 2500 farklı yazıcı arasından seçim yapabilirsiniz.

6 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
Tak ve Kullan: Donanım ve yazılım desteğinin bir bileşimi olan tak ve kullan özelliğiyle sunucu,müdahalenize gerek kalmadan ve bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalmadan donanım yapılandırması ayarı değişikliklerini tanıyabilir ve bunlara uyum sağlayabilir.

7 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
Yazıcı Yönetimi İyileştirmeleri:Artık sistem izleyicisi ile yerel ve uzaktaki yazıcıların çalışmasını izleyebilirsiniz.Yazdırılan bayt/saniye,iş hataları ve yazdırılan toplam sayfa gibi çeşitli ölçütler için sayaçlar belirleyebilirsiniz. Internet Information Services(IIS) 5.0 ile Tümleşme:Windows 2000 server ürününün bir parçası olan IIS’deki özellikler,belgelerin ve bilgilerin bir şirket intraneti veya internet üzerinden paylaşımını kolaylaştırır.

8 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
Active Server Pages(ASP):ASP dinamik,etkileşimli web sunucusu uygulamaları oluşturmak için sunucu tabanlı bir komut dosyası kodu ortamıdır.ASP ile geliştiriciler, esnek ve güçlü web tabanlı uygulamalar oluşturmak için gerekli olan HTML sayfaları,komut dosyası komutları ve COM bileşenleri gereksinimine göre birleştirilebilir.

9 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
Windows Ortam Hizmetleri:Bunları kullanarak internet ve intranet ağları üzerinde kullanıcılara yüksek nitelikli kesintisiz çoklu ortam sağlayabilirsiniz. Dağıtılmış Yazım ve Sürüm:Bununla uzaktaki yazarlar bir HTTP bağlantısı üzerinden sunucunuzdaki dosyaları,dosya özelliklerini,dizinleri ve dizin özelliklerini düzenleyebilir,taşıyabilir veya silebilir.

10 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
Uygulama Desteği: Windows 2000 server,müşterilere çok çeşitli hazır ISV çözümlerinin yanısıra,özel uygulamaların hızlı geliştirilmesi için kapsamlı bir internet uygulama hizmetleri kümesi sunmaktadır. Çoklu Ortam Desteği: Windows 2000 server,sunucunuzdaki çoklu ortam olanaklarını genişletecek çeşitli özellikler içermektedir.

11 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
Zaman Uyumsuz Aktarım Modu(ATM):ATM bir ağ üzerinde birden çok türde trafiği taşımak için tasarlanmış yüksek hızlı bağlantı yönelimli bir iletişim kuralıdır.ATM yardımıyla ağınız aynı anda çok çeşitli türde ağ trafiğini taşıyabilir;ses,veri,resim ve video.

12 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
Varolan Sistemler İçin Destek:UNİX,Novell netware,Windows NT 4.0 ve Macintosh ile birlikte çalışabilirliği desteklediğinden windows 2000 server’ı varolan bir ortamla tümleştirebilirsiniz.

13 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
Varolan Uygulamalar İçin Destek: Windows 2000 server, Microsoft Exchange ve Microsoft SQL Server gibi varolan Backoffice uygulamalarını destekler. Varolan İşletim Sistemleri ile Tümleşiklik:Windows 2000 varolan işletim sistemleri ile sorunsuz olarak tümleşir ve hem eski windows işletim sistemlerini hem de yaygın olarak kullanılan işletim sistemlerini desteklemek için yeni özellikler içerir.

14 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
SUNUCU GÜVENİLİRLİĞİ İyileştirilmiş Bellek Yönetimi:Sunucularınız için daha yüksek hız,güvenilirlik ve esneklik anlamına gelir. Daha Sağlam Sistem Mimarisi:Sağlam bir sistem mimarisi size bir uygulama veya hizmet sorunla karşılaşsa da daha büyük bir güvenilirlik sağlamaktadır. Disk Birleştiricisi:FAT,FAT32 ve NTFS olarak biçimlendirilmiş disk birimlerini birleştirerek sunucu güvenilirliğini ve performansını artırabilirsiniz.

15 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
SUNUCU KULLANILABİLİRLİĞİ:Windows 2000 server,kritik iş çözümleriniz için sistem kullanılabilirliğini önemli ölçüde artıran yeni özellikler sağlamaktadır.Tak ve kullan özelliğiyle planlı sistem yeniden başlatmaları %90 azaltılabilmektedir. SUNUCUÖLÇEKLENDİRİLEBİLİRLİĞİ:Windows 2000 ailesi çalışma gruplarından büyük kuruluş veri merkezi dağıtımlarına kadar ölçeklendirilebilmektedir.

16 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
Kimlik Doğrulama ve Akıllı Kart Desteği:Windows 2000 server,akıllı kartların kullanımı da dahil olmak üzere,çeşitli kimlik doğrulama teknolojileri sağlamaktadır. Geliştirme Desteği:Sunucu tabanlı uygulamalar yazan geliştiriciler,Microsoft Visual Studio ve diğer geliştirme araçlarında bulunan güçlü araçları kullanabilir.Windows 2000’deki sistem mimarisi,geliştiricilere,yerel sürümlere kolayca dönüştürülebilen ve değiştirilebilen uygulamaları tasarlama olanağı tanır.

17 Windows 2000 server’ın yenilikleri (devam)
DNS ve Active Directory ile DHCP:Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma İletişim Kuralı(DHCP),DNS ve Active Directory ile IP ağlarında birlikte çalışarak,statik IP adreslerini atama ve izleme yükünüzü ortadan kaldırır.DHCP,IP ağına bağlı olan bilgisayara veya başka kaynaklara dinamik olarak IP adreslerini atar. Performans ve Ayarlama Özellikleri:Windows 2000 server’daki yeni özellikler daha iyi bir performans sağlar ve sunucunuzu gereksinim ve ortamınıza göre ayarlamanıza olanak sağlar.

18 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)
Bir TCP/IP networkünde aynı IP adresine sahip birden fazla bilgisayar bulunamaz. DHCP,sadece istemcilere IP adreslerini dağıtmakla kalmıyor,bunun yanında TCP/IP networkünde kullanılan bir çok parametrenin de merkezi bir noktadan dağıtılmasına imkan tanıyor.  

19 Dhcp Çalışma Mekanizması
Bir istemci bilgisayarın DHCP server’dan bir IP adresi alması işlemi dört aşamada gerçekleşir.  1)    IP kiralama isteği 2)    IP kiralama teklifi 3)    Kiralanacak Ip seçimi        4)    IP kiralama onayı

20 Dhcp Çalışma Mekanizması(devam)
IP kiralama isteği Client broadcast yolu ile network deki DHCP sunucularına belli süre kiralamak için ip adresi bilgisi isteği gönderir. IP kiralama teklifi İsteği alan tüm DHCP sunucuları uygun olan ip adresi kiralama teklifini client'e sunarlar.

21 Dhcp Çalışma Mekanizması(devam)
Kiralanacak Ip seçimi Client(istemci) broadcast yolu ile DHCP sunucularından aldığı ilk belli süre için ip adresi kiralama teklifinden uygun ip adresleme bilgisini seçer. IP kiralama onayı İsteğe cevap veren DHCP sunucusu dışındaki diğer DHCP sunucuları tekliflerini geri alır. İp adresleme bilgisi istemciye tahsis edilir ve istemciye onay gönderilir.

22 DNS NEDİR? DNS (Domain Name System), host isimlerinin (örneğin IP adreslerine çözümleme işini yapar. Bu işlem, hatırlanması zor olan IP adreslerini ezberlemek yerine, daha kolay olan ve hafızada daha da kalıcı yer eden host isimlerinin kullanımına izin verir.

23 DNS’de “ZONE” Kavramı ZONE: Bir DNS domaininin veya bir DNS domaini ve bunun alt domainlerine ait bilgilerin tutulduğu veritabanıdır. Bu dosya özel text dosyadır ve ‘zone file’ olarak bilinir. DNS Server servisi kurulduğunda varsayılan olarak hiçbir zone tanımlı değildir.

24 DNS’de “ZONE” Kavramı(devam)
Bir DNS Server içerdiği zone tiplerine göre aşağıda sıralanmış olan rolleri üstlenebilir. Primary Name Server Secondary Name Server  Master Name Server  Caching –Only Server Forwarder

25 DIRECTORY SERVİSİ NEDİR?
“Directory” ilgili nesneler için saklanmış verileri kullanan bilgi kümesidir. “Directory servisi” genişletilmiş bilgisayar sistemlerinde yer alan en önemli bileşendir.

26 DIRECTORY SERVİSİ NEDEN GEREKLİ?
Bir directory servisi; Ağ yöneticisi tarafından sağlanan güvenliği sağlayabilir. Bir dizini ağ üzerinde bulunan bilgisayarlar arasında paylaştırabilir.

27 DIRECTORY SERVİSİ NEDEN GEREKLİ?
Bir directory servisi; Kullanılabilir olduğu sürece kullanıcıların işlemlerinde hataya sebep olmaması için verileri çiftleyebilir. Çok geniş sayıda veya büyüklükte olan nesneleri parçalı şekilde saklayabilir.

28 ACTIVE DIRECTORY NEDİR?
Active Dirtectory WIN 2000 server ile gelen yeni bir dizin hizmetidir. Ağ üzerindeki nesneler hakkında bilgi depolar ve bu bilginin yöneticiler ve kullanıcılar tarafından bulunmasını ve kullanılmasını kolaylaştırır.

29 Active Directory’nin Özellikleri
Internet standartlarının desteklenmesi Kolayca uygulanabilen ve esnek güvenlik Script dil kullanılarak kolay erişim

30 Active Directory’nin özellikleri
Sistem servislerine “Directory” özelliği Entegrasyonda anahtar uygulama Gelişmiş ve genişletilebilir şema

31 “Active Directory” de yer alan temel kavramlar
Scope NameSpace Nesne Containers ve Leaves Domains Forest

32 GROUP POLICY WINDOWS 200 SERVER, GROUP POLİCY servisi ile sunucu bilgisayarın istediği kullanıcılara istediği kısıtlamaları getirebildiği bir takım haklar sağlar. Dudu DEMİRBİLEK-Fatma KARAGÖZ

33 GROUP POLICY(devam) Bu servis sayesinde sunucu bilgisayar, kullanıcı bilgisayarların haklarına bir takım kısıtlamalar getirebiliyor.

34 “Active Directory” Güvenliği
Nesne ve özellik koruması Delegasyon Kalıtım

35 TEŞEKKÜRLER Sorular… Yorumlar…

36 HAZIRLAYANLAR DUDU DEMİRBİLEK FATMA KARAGÖZ


"WİNDOWS 2000 SERVER Dudu DEMİRBİLEK-Fatma KARAGÖZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları