Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fotoğrafaltı Metin (Caption) Yazımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fotoğrafaltı Metin (Caption) Yazımı"— Sunum transkripti:

1 Fotoğrafaltı Metin (Caption) Yazımı

2 Haber fotoğrafını diğer fotoğraflardan ayıran en belirgin özelliklerden biri de, kısa bir yazı eşliğinde sunulmasıdır. Bu metinlere, fotoğrafaltı (caption) adı verilir.

3 Fotoğrafaltı, okurun fotoğrafı kolayca anlamasını ve haber metinleriyle bağ kurmasını sağlar. Foto muhabiri olabilmenin temel şartlarından biri de iyi fotoğrafaltı yazabilme yeteneğidir. Fotoğrafaltı, fotoğraf ile uyumlu, kısa ve özlü olmalı, hatasız ve eksiksiz yazılmalıdır.

4 İyi yazılmış fotoğraf altyazısı, fotoğrafın saygınlığını arttırırken kötü altyazı fotoğrafın ve haberin vermek istediği mesajın gücünü azaltır, fotoğrafı çeken hakkında olumsuz kanı yaratır.

5 Fotoğrafaltları kısa olmasına rağmen son derece etkili metinlerdir
Fotoğrafaltları kısa olmasına rağmen son derece etkili metinlerdir. Fotoğrafın haber ile ilgisini kurmakla birlikte haber metninden daha fazla okunur. Bu nedenle hatalar daha fazla göze batar.

6 İdeal altyazı, üç cümleyi geçmemeli, okura, fotoğrafın üzerine çekildiği konu hakkında temel bilgileri vermelidir. Bu,, haberciliğin ana kurallarından olan “5N, 1K kuralı”na ( ne, nerede, nasıl, ne zaman, niçinn ve kim) uygun oluşturulan cümle yapılarıyla sağlanabilir. Kurala uygun yazılan fotoğrafaltları, fotoğrafa ilişkin olası şüpheleri ortadan kaldırır:

7 NE oldu da fotoğrafı çekildi? Fotoğrafa konu olan olayın içeriği
Fotoğraf NEREDE çekildi? Fotoğrafın çekildiği yer, mekan hakkında bilgi. Fotoğrafa konu olan olay NASIL oldu? Olay NE ZAMAN oldu? Gün, ay, yıl, tatilde veya toplantı sırasında. Fotoğraf NİÇİN çekildi? Fotoğraftakiler KİM? Adı ve soyadı, görevi, titri, cinsi vb.

8 Haber metinlerinde olduğu gibi fotoğrafaltı da bir başlık ile sunulur
Haber metinlerinde olduğu gibi fotoğrafaltı da bir başlık ile sunulur. Bu başlıklarda aranan temel özellikler kısa ve yaratıcı olmalarıdır.

9 Fotoğrafaltı yazımı ile ilgili önemli ipuçları:
Belirsizlik hissi vermemelidir. Fotoğrafta görünen ana karakterlerin yani fotoğrafta açıkça görünen kişilerin isimleri mutlaka fotoğrafaltında yer almalı, isimler net ve doğru bir şekilde belirtilmelidir.

10 Kalabalık bir gruba ait fotoğraf ise (10 kişiden fazla) sadece kaydadeğer kişilerin isimleri verilmeli.

11 Basın bültenleri de fotoğrafaltı yazımında sık kullanılan başvuru kaynaklarındandır. Forma numarası ile oynanan spor karşılaşmalarında, takım kadrosunun numaralarına göre hazırlanan isim listesini her foto muhabirini karşılaşmalar öncesi mutlaka edinmelidir.

12 Güreş, tenis, boks gibi artarda ikişer sporcunun yarıştığı organizasyonlarda, her karşılaşma öncesi salonda yer alan elektronik skor tabelasının fotoğrafını önce çekip sonra da karşılaşmayı çekmek, isimler konusunda yaşanabilecek kararsızlık ve belirsizliği önler.

13 Panellerde ya da uluslar arası toplantılarda masada oturan konuşmacıların önlerinde yer alan isimlikler ile en az bir fotoğrafını çekmek de fotoğrafaltı yazımında sizi rahatlatır. Tüm bunları yapmamışsanız, görev yerindeki diğer meslektaşlarınızdan yardım isteyebilir, onun notlarından yararlanabilirsiniz. Ancak bu yöntem bazen kolektif hatalara yol açabilmektedir.

14 Birden fazla kişinin yer aldığı fotoğraflarda, isimlerin belirtilmesinde değişik yöntemler izlenebilir. Bunların başında isimlerin soldan sağa doğru yazılması gelir. Bu tür isim belirtmelerinde, kişilerin fotoğrafın neresinde yer aldıkları parantez içindeki bilgilerle verilir: (sağda), (solda), (ortada), (soldan ikinci). Kalabalık grup fotoğraflarında, sözgelimi bir futbol takımının toplu fotoğrafında ise isimler (Ayaktakiler, soldan sağa) ve (oturanlar, soldan sağa) olarak sıralanmalıdır. Bir diğer yöntem, “tanımlama”dır. Sözgelimi (kırmızı kazaklı), (gözlüklü), (uzun boylu), (sakallı) gibi.

15 Şayet fotoğrafın üzerinde ekleme ya da çıkarmalar yapılmışsa (birden fazla fotoğraf kullanılarak tek bir görüntü elde edilmişse, fotoğrafta dekope işlemi yapılmışsa vb.) böyle durumlar, fotoğrafaltında açıkça belirtilmeli, fotoğrafın montaj ya da illüstrasyon olduğu vurgulanmalı.

16 Altazılarda fotoğrafın kaynağı yani fotoğrafı çeken kişinin ismi mutlaka belirtilmelidir. Halkla ilişkiler şirketleri, kurum, kuruluş, dernek, sivil toplum örgütü gibi oluşumlar da faaliyetleri ile ilgili kendilerinin çektirdiği fotoğrafları basın kuruluşları ile paylaşmaktadırlar. Uluslararası terminolojide “handout” olarak adlandırılan bu fotoğraflara ilişkin altyazılarda, fotoğraf hangi kaynaktan temin edildiyse isimleri açık bir şekilde yazılmalıdır.

17 Fotoğraf altyazımında yazım kurallarına dikkat edilmelidir
Fotoğraf altyazımında yazım kurallarına dikkat edilmelidir. Özellikle kişi, yer, tarih bilgilerinin yanısıra şayet içeriyorsa sayısal verilerin yazımına büyük özen gösterilmelidir.

18 Fotoğrafaltında fotoğrafta yer alan görüntüleri daha kolay anlamaya yardımcı olarak bilgiler yer alır. Fotoğrafta görünmeyen kişi, nesne vb.'ye fotoğrafaltında kesinlikle yer verilmemelidir. Arşiv fotoğrafı ise belirtilmeli

19 Fotoğrafaltında da haberde olduğu gibi yorumdan kaçınılmalıdır
Fotoğrafaltında da haberde olduğu gibi yorumdan kaçınılmalıdır.. “…umutsuz ifadelerle bekliyorlar.”, “…isyanları gözlerinden okunuyor.” gibi. Sıra dışı bir durum sözkonusu ise fotoğrafaltında vurgulanmalı.

20 NAZILLI KENT KONSEYI BASKANI ACARTURK VE CALISMA GRUP BASKANLARI ILCEDE BULUNAN YILLIK ZEYTIN AGACLARINI INCELEYEREK KORUMA ALTINA ALINMASINI ISTEDILER. (ANADOLU AJANSI – BAHATTIN ALBAYRAK)

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32


"Fotoğrafaltı Metin (Caption) Yazımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları