Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENMENİN DOĞASI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENMENİN DOĞASI."— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENMENİN DOĞASI

2 NELER ÖĞRENECEĞİZ? Öğrenme ile ilgili kavramlar nelerdir?
Öğrenmenin niteliği nedir? Öğrenilmiş davranış ve doğuştan getirilen davranış arasındaki farklar nelerdir? Öğrenmenin biyolojik temelleri nelerdir? Öğrenmeyi etkileyen faktörler nelerdir? Öğrenmenin kuramsal temelleri nelerdir? Öğrenmenin doğasını bilmek öğretmenlere ne kazandırır?

3 ÖĞRENME NEDİR? Hayvanlar içgüdüleriyle, insanlar ise öğrenme yetenekleriyle yaşamlarını sürdürürler. İnsan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır. İnsanda doğuştan bir gelişme ve öğrenme güdüsü vardır.

4 ÖĞRENME NEDİR? Öğrenme, yaşantı sonucu davranışta meydana gelen nispeten sürekli bir değişimdir. Öğrenmenin olduğunu söylemek için davranıştaki değişmenin iyi yönde olması gerekli değildir. Öğrenme tekrar ve yaşantı sonucu oluşur. Öğrenmenin olduğunu kabul edebilmek için davranıştaki değişmenin sürekli olması gerekir

5 ÖĞRENME NEDİR? Öğrenme çevreye uyum sağlama sürecidir.
Davranışta öğrenme sonucu meydana gelen değişmeleri, olgunlaşmanın etkilerinden ve geçici fizyolojik değişmelerden ayırt etmek gerekir. Öğrenme aktif bir oluşumdur ve yaşantılar sonucu meydana gelir.

6 ÖĞRENMENİN NİTELİKLERİ NELERDİR?
Öğrenme davranışta bir değişmenin meydana gelme halidir. Davranıştaki değişme kalıcı ve uzun sürelidir. Öğrenme bireyin aktif oluşunun ve birtakım edimlerde bulunmasının bir sonucudur. Öğrenme gerçekleşmiş ise transfer edilmesi de söz konusudur.

7 ÖĞRENMENİN NİTELİKLERİ NELERDİR?
Öğrenme doğrudan doğruya gözlenemez. Gözleyebildiğimiz bireyin performansıdır. Öğrenme kişinin daha sonra karşılaştığı durumlara farklı bir yaklaşım göstermesidir. Öğrenme davranışın referans çerçevesindeki işaret ve ip uçlarında değişme demektir.

8 ÖĞRENİLMİŞ DAVRANIŞ İLE DOĞUŞTAN GETİRİLEN DAVRANIŞLARIN FARKLARI?
Bireyler doğdukları zaman içgüdüsel ve refleksif davranışlar gösterirler (emme, tutma, arama). Refleks bir uyarıcıya karşı meydana gelen istem dışı tepkidir. Örneğin göz kırma, sıçrama vs. Refleksif ve içgüdüsel davranışlar öğrenme olmaz. Öğrenme için yaşantı gereklidir. Yaşantı, bireyin çevresiyle etkileşimleri sonucu oluşur. Bireyin davranışlarında değişme oluyorsa, buna öğrenme yaşantısı denir. Yaşantının oluşması için ise etkileşim gereklidir. Etkileşim ise Etki (uyarıcı)-Tepki sonucu oluşur.


"ÖĞRENMENİN DOĞASI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları