Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI"— Sunum transkripti:

1 VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI

2 Ord.Prof.Dr.Tevfik Sağlam
TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU Kuruluş: 1948                                   Ord.Prof.Dr.Tevfik Sağlam ( )

3 VEREM SAVAŞI EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI
Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlamak üzere düzenlenmektedir. Bu haftanın amacı, toplumun verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesidir. “67.Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” Ocak 2013 tarihleri arasında düzenlenmektedir.

4 VEREM HASTALIĞI NEDİR?

5 VEREM NEDİR? Verem, mycobacterium tuberculosis(Koch basili) adındaki bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı, iltihabi bir hastalıktır. Bu hastalığın etkenini 1882 yılında Robert Koch adında alman bilim adamı bulmuştur.

6 En sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilir (Lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin vb.).
Solunum yoluyla bulaşır ve tedavi olunmazsa öldürücüdür.

7 TÜRKİYE’DE VEREM Kayıtlara göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 18 bin kişi verem hastalığına yakalanmaktadır. Türkiye'de milyon nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında verem mikrobu olduğu tahmin edilmektedir. Gelişmiş ülkelere göre, verem hastalığına yakalanma oranı hala çok yüksektir.

8 Verem erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün ikinci nedenidir.
VEREM HALA ÖNEMLİ BİR SORUN MUDUR ? -1 VEREM DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE ÇOK CİDDİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU OLMAYA DEVAM ETMEKTEDİR. Verem erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün ikinci nedenidir. (HIV/AIDS’ den sonra)

9 VEREM HALA ÖNEMLİ BİR SORUN MUDUR ? -2 Dünya nüfusunun üçte biri verem basili ile enfektedir(vücuduna basili almıştır). Verem Basili ile enfekte olanların % 10’ u yaşamlarının bir döneminde verem hastalığına yakalanırlar.

10 Dünyada her yıl 8-10 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta,
VEREM HALA ÖNEMLİ BİR SORUN MUDUR ? -3 Dünyada her yıl 8-10 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta, 2-2.5 milyon insan veremden ölmektedir.

11 Veremli hasta oranı (yüz binde) Gelişmiş ülkeler; 20’ nin altı
Türkiye ; Az gelişmiş ülkeler; TÜRKİYE’ DE KAYITLI VEREM HASTALIĞI ORANI Ülkemizde kayıtlı hasta sayısı giderek azalmaktadır fakat kayıt dışı hastalar nedeni ile gerçek veremli hasta sayısının yılda 25-30 bin olduğu tahmin edilmektedir

12 VEREM NASIL BULAŞIR?

13 Hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa
saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile hastalık bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir. Verem hastalığı kalıtsal (ırsi) bir hastalık değildir.

14 Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder.

15 Verem mikrobu vücuda girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan akciğerlerde bekleyebilir.
Vücudunda verem mikrobu taşıyanların yaklaşık % 5-10’u daha sonraki yıllarda VEREM HASTASI olabilir.

16 HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

17 ÖKSÜRÜK: 2-3 haftadan fazla süren ve inatçı karakterde öksürük en sık görülen belirtidir.
BALGAM ÇIKARMA, KAN TÜKÜRME: Bazı durumlarda, özellikle teşhis ve tedavide geç kalınırsa, kanlı balgam görülebilir.

18 ZAYIFLAMA ve İŞTAHSIZLIK
ATEŞ ve GECE TERLEMESİ ZAYIFLAMA ve İŞTAHSIZLIK

19 VEREM HASTALIĞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

20 VEREM HASTALIĞININ TANISI NASIL KONULUR ?
Balgamın boyanması Mikroskopla balgam muayenesi

21 VEREM HASTALIĞININ TANISI NASIL KONULUR ?
PPD (TÜBERKÜLİN ) TESTİ Deri içine enjeksiyon yapılır saat sonra oluşan kabarıklık ölçülür. PPD testinin pozitif olması mikrobu aldığımızı gösterir. Kesin hastalığı göstermez. Verem (BCG) aşısı olanlarda da test pozitif olabilir.

22 Veremli bir hastanın akciğer grafisi
BALGAM MUAYENESİ: Verem teşhisinde en önemli yöntemdir. Verem şüphesi olanlarda mutlaka yapılmalıdır. Balgamında mikrop görülen hastalar bulaştırıcıdır. RÖNTGEN FİLMİ: Veremli bir hastanın akciğer grafisi

23 VEREMDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

24 İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes
VEREM HASTALIĞINDA ERKEN TANI NASIL KONULABİLİR ? İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes Verem Savaşı Dispanseri veya başka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.!!!

25 DOKTORA GİDELİM!!! Verem tedavisi uzun sürelidir ve doktor gözetiminde olmak gerekir. Doktor isterse tedavi süresini uzatabilir.

26 DOĞRU BESLENELİM!!! Hastanın da yapması gerekenler vardır. Bunlar; Beslenmeye dikkat etmek, bağışıklık sistemini güçlü tutmak (C vitamini bunun için çok önemlidir) ve iyi dinlenmektir.

27 ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURUN!!!
Düzenli yaşam, sigara, alkol, madde bağımlılığının bırakılması, temizliğe önem vermek, yeterli beslenme hastalığın kontrol altına alınması ya da başlamaması için önemlidir.

28 Verem hastalığı geçirmiş birinin tekrar olmaması diye bir durum söz konusu değildir. Aynı önlemleri o da almalı ve hayatına dikkat etmelidir. Verem bütün toplumu tehdit eden bir hastalıktır. Bu konuda çevremizi bilgilendirmek, verem hastalarına destek olmak, tedavi olmasına teşvik etmek hepimizin görevidir.

29 VEREM HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

30 Verem hastalığı düzenli ilaç kullanmakla 6-9 ayda tamamen iyileşir.
İlaçlarını düzenli kullanan hastalar başkalarına hastalık bulaştırmaz. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar Verem Savaş Dispanserlerinden ücretsiz olarak verilir.

31 GÖZETİMLİ TEDAVİ NEDİR ?
Dünya Sağlık Örgütü tedavi başarısını garantilemek için tüberkülozlu hastaların her doz ilacının her gün bir sağlık çalışanı veya eğitilmiş bir gönüllü tarafından yutturulmasını esas almaktadır. Ülkemizde de gözetimli tedavi sistemine geçilmektedir.

32 DİRENÇLİ VEREM HASTALIĞI NEDİR ?
Verem hastaları ilaçlarını düzenli olarak ve yeterli süre (6-8 ay) kullanmazlarsa verem mikropları ilaçlara direnç kazanabilir. Hastalar bu mikrobu sağlıklı insanlara da bulaştırabilirler. Dirençli verem hastalarının tedavisi çok daha pahalı, zor ve uzun sürede ( iki yıl) mümkün olabilmekte ve bazen hasta kaybedilebilmektedir.

33 Hasta yakınlarının taramaları
VEREM HASTALARININ YAKINLARI NE YAPMALIDIR ? Hastanın yakınları, özellikle de aynı evde birlikte yaşayanlar Verem Savaşı Dispanserlerine başvurmalıdır. Hasta yakınlarının taramaları dispanserlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır!

34 ÖKSÜRÜRKEN VEYA AKSIRIRKEN BİR MENDİLLE AĞZINI ÖRT!
HASTALIKTAN KORKMA GEÇ KALMAKTAN KORK! ÖKSÜRÜRKEN VEYA AKSIRIRKEN BİR MENDİLLE AĞZINI ÖRT! SIK SIK ELLERİNİ YIKA! BULUNDUĞUN ORTAMI SIK SIK HAVALANDIR! ASLA SİGARA İÇME, YANINDA İÇİLMESİNE İZİN VERME! DÜZENLİ VE DENGELİ BESLEN!

35 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
Akçaabat Anadolu Sağlık Meslek Lisesi


"VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları